Saga se nastavlja: Tel Aviv je novi favorit za domaćinstvo

Podijeli na Facebook Twitter
Barak Brinker

Tko će ugostiti Eurosong 2019. goruća je tema u izraelskim medijima. Nakon što je, poslije održanog sastanka, EBU otklonio sumnje da će neka druga država biti domaćinom ovog natjecanja, sada je loptica opet u izraelskom dvorištu a glavno pitanje je – u kojem gradu će se Eurosong održati. Iako se isprva inzistiralo da to bude Jeruzalem, izraelske vlasti, čini se, ipak mijenjaju taktiku.

“Tel Aviv najvjerojatniji domaćin”

Naime, izraelska nacionalna televizija, KAN, i službeno je započela proces odabira grada domaćina, a u konkurenciji su četiri grada – Eilat, Haifa, Jeruzalem i Tel Aviv. KAN je vlastima četiri grada dostavio uvjete natječaja, financijske troškove i tehničke zahtjeve koje moraju ispuniti žele li da se u njihovim sredinama održi Eurosong. No, ako je suditi po izvještajima izvora iz izraelske vlade, domaćin Eurosonga 2019. je već odabran, i to je Tel Aviv. Kako se navodi u tekstovima izraelskih novina, Paviljon 2 Velesajma u Tel Avivu je najvjerovatnije mjesto održavanja Eurosonga, što je u suprotnosti s ranijim očekivanjima da bi, u slučaju da Tel Aviv bude odabran, to bila Menora Mevtachim Arena.

Izraelski rabin protiv Eurosonga

No, da je drama još uvijek daleko do sretnog kraja govori nam najnoviji istup glavnog rabina Izraela, Aryeha Sterna, koji je u ime svih Židova Izraela pozvao na otkazivanje Eurosonga u toj državi zbog, kako je naveo, skrnavljenja Šabata. Naime, sveti dan u židovskom kalendaru je Šabat, odnosno subota, a tijekom njega u Izraelu su javne aktivnosti svedene na nužni minimum. Rabin Stern je u svom pismu naveo da vjeruje i očekuje kako će se država Izrael, ukoliko bude potrebno, s ciljem da zaštiti sveti dan Šabat, odreći prava na domaćinstvo Eurosonga. 

Komentara 4

  1. Politika se uvijek mijesala u sve pa tako i u eurosong, samo zadnjih godina to vise dolazi do izrazaja jer su mediji na svakom cosku i svaki detalj nekako proviri van. Mene iskreno bas briga di bude, samo nek ne objave jos jer mi financijska konstrukcija ne dozvoljava nikakva bukiranja smjestaja iduca 3 tjedna. 😂😂😂😂😂😂😂

  2. @bosancheros Baš kao što kažeš. Uostalom zar EBU nije bio upoznat s tim, i kako to da Izraelci nisu prije o tome razmišljali. Pa finale, je uvijek u subotu. Užas. Tek je lipanj a meni je već dosta Izraelskog Eurosonga. Neka ga lijepo u Tel Avivu organiziraju i udalje zle jezike koji pokušavaju politizirati natjecanje (ministricu kulture prvu) i da imamo jedan lijepo organiziran Eurosong bez politike.

  3. Rabin se javlja taman kada su pristali na kompromis da se održi u Tel Avivu, a šutio je dok su htjeli da održe u Jeruzalemu.
    Nešto tu ne štima.

Odgovori