San Marino najavio povlačenje: “Nema mjesta za male države na Eurosongu”

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Ni cijeli sat nije prošao od spuštanje zavjese na drugo polufinale ovogodišnjeg Eurosonga, a čini se da već imamo i prvo odustajanje za narednu, 2018. godinu. Radi se o San Marinu, maloj državici koja već godinama pokušava ostvariti nešto bolji i pravedniji status među velikim sudionicima Eurosonga, a njihovo večerašnje ispadanje izgleda bila je kap koja je prelila čašu.

Barem tako kaže ravnatelj nacionalne televizije San Marina, Carlo Romeo, u večerašnjoj izjavi za escunited.com. Romeo koji nije krio ogorčenost zbog ispadanja Valentine Monette i Jimmia Wilsona, najavio je vjerovatno povlačenje ove države sa Eurosonga.

“Mi smo ponosni na Valentinu i Jimmia, ali mislim da je San Marino jednostavno premali za ovo natjecanje. Mislim da sljedeće godine nećemo ni razmatrati sudjelovanje na Eurosongu. Nema mjesta za male države na Eurosongu”, kratko je izjavio ravnatelj nacionalne televizije San Marina.

Podsjetimo, San Marino je dosad samo jednom osjetio slast sudjelovanja u eurovizijskom finalu, a problemi s organiziranjem reprezentativnog televotinga i odabirom predstavnika i dosad su ih dovodili u dileme oko sudjelovanja na ovom natjecanju.

Komentara 17

 1. Djelomično ih razumijem. Oni moraju imati mrak pjesmu da bi prošli u finale….eventualno. Ne mogu si dozvoliti “luksuz” da pošalju trash pjesmu kao Rumunjska ili Grčka .

 2. Zapravo ne, problem je u tome da su se ovi sa istoka najviše trudili u ranim 2000tim, a za sjevernjake stvarno ne treba komentarisati s obziorm na njihove predizbore. Zapadne zemlje su se tek posljednjih godina počele ozbiljno truditi, neke su se pronašle kao Francuska, neke se još traže kao Njemačka. Sve je do pjesme i nastupa, i to me niko ne može razuvjeriti.

 3. Iz današnje perspektive Eusrosonga njihovo odustajanje je realno i govori kako taj cijeli koncept ne funkcionira.
  Dvije polufinalne večeri nisu relane i djeluju ponižavajuće na one koji ne prodju.
  Treba osmisliti model regija po kojem na osnovu broja zemalja i(li) stanovnika u takvom tipu prednatjecanja odabrane zemlje idu u finale.
  Od kada su zemlje bivšeg SSSR-a ušle u Eurosong obitelj, mi manje više imamo izmjenu pobjednika između njih i Skandinavije.
  Tako primjerice od 1999. do 2016. godine imamo sveukupno 7 skandinavskih, odnosno 6 iz bloka ex SSSR-a pobjeda. (čak 7 drugoplasiranih u istom periodu).
  Švedska je bila prva čak 3 , a Ukrajina 2 puta.
  Zar oni doista imali najbolje pjesme….više imaju odlično organizirano glasanje, gdje često i kvaliteta pjesme nije bitna.
  U tih 18 godina ostale zemlje pobjednice su bile: Turska, Grčka, Srbija, Njemačka i Austrija.
  U tome leži čitav problem !

 4. Da sam ja na mjestu Carla Romea, ja bih točno razmislila kakve pjesme trebaju na Eurosong. A ne samo odustala.

 5. Predomisliće se ako ESC bude u Italiji. Realno, San Marino je jedno seoce u Italiji tako da će ih RAI ubediti da se pojave kad su već kod kuće 🙂

 6. pa sa pjesmom od onog Ralpha Siegela bi i Švedska svake godine ostajala u polufinalu… da pošalju neku modernu pjesmu, a ne da žicaju svake godine pjevača da im pjeva (uz to i da sve sam financira)… meni je još uvijek njihova najbolja pjesma ona iz Beograda kada su debitirali: Miodio – Complice

 7. Da se samocitiram, ima prostora za mikrozemlje, samo treba imati pravu pjesmu. Monako je pobjedio, a Luksemburg čak pet puta, a s obzirom da je to bilo davno skoriji primjer je Malta sa nevjerovatnim uspjehom 2005 na primjer, pa čak i prošle godine 12. mjesto je super rezultat.
  Treba samo uključiti uvo i mozak, i pronaći pjesmu koja nije potpuno smeće i pjevača da ju otpjeva.

 8. Irska nije ušla u finale. ČETIRI godine.
  Makedonija nije ušla PET godina.
  San Marino NIKADA. Samo jednom od osam pokušaja.
  Švicarska u zadnjih 10 godina ušla DVA puta. Znači nije zadnje TRI god ušla.

 9. Ok,istina je da je tesko postici dobar rezultat ako si mal… Ali Malta,Cipar… To su zemlje koje za razliku od San Marina nemaju toliki problem sa plasmanom… Cinjenica je da San Marino nije dobar na eurosongu zbog PJESME… jedina pjesma koja je valjala je Crisalide,koja je bila blizu finala, a Maybe je bila okej,al su se ljudi htjeli smilovat Valentini… Ako niste zakljucili nakon ovih svih ispadanja da jednostavno vam pjesme nisu dobre,onda stvarno ne razumijem sta vi radite na ovom natjecanju

 10. Ocito je Valentini ponestalo pjesama jer je ocito da ni naju pjevaca vise za Esc. 😁😁😁

 11. Očekivano.
  Nije razlog “male države” već to što ne daju prave pjesme.

 12. Ahahahahahah! Ne Valentina, nema mjesta za tebe na Eurosongu i tvojih trash pokušaja.
  Pošaljite poštenu pjesmu pa ćete se i plasirat.

Odgovori