SDSE Dora 2020.: Damir Kedžo - "Divlji vjetre" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

SDSE Dora 2020.: Damir Kedžo – “Divlji vjetre”

  5 min za čitanje   27 komentara

Stigli smo i do osvrta na pobjedničku pjesmu s Dore 2020., koju šaljemo u Rotterdam. Pročitajte kako se nama sviđa, a u komentarima podijelite s nama što mislite o pjesmi i kakav plasman na Eurosongu joj predviđate.

Uskoro donosimo i naša završna razmatranja o Dori te kompletne rezultate Vaših najdražih nastupa na Dori 2020.


Damir Kedžo – Divlji vjetre

Plasman: 1. mjesto (31 bod: 15 od žirija + 16 od publike)

Bartol: Okej, Damir nas je sve otpuhao (pun intended) svojom glaščinom. Pjesma mi je jedna od najdražih koja nas je predstavljala u zadnjih par godina, tekst je WOW, a aranžman bogat. Nastup je očigledno bio dovoljno dobar za Doru, ali za Eurosong želim nešto više, bolje, brže kadrove, rasvjetu, i drugačiju LED pozadinu. Vjerujem u Damira svim srcem i uistinu se nadam da ćemo ga barem dvaput slušati u Rottedamu. Ako je netko to zaslužio, onda je to on.

Ukupni dojam:

Marija A.: Iako me na prvu ova pjesma nije oduševila, moram priznati da mi je odmah nakon drugog slušanja ušla u uho, a sa svakim idućim slušanjem mi postaje sve bolja. Svaka čast Damiru na odličnoj vokalnoj izvedbi ove pjesme u Opatiji. Zaista sam ostala ugodno iznenađena. Kod nastupa mi se osobito svidio rad kamera, kao i osvjetljenje na pozornici, odnosno mračna tematika cijelog nastupa. Ono što mi se posebno sviđa je tekst, iako je tužne tematike. Divlji vjetre ima zaista puno wow trenutaka, a posebno bih izdvojila onaj završni dio u kojem Damir pokazuje svu raskoš svojih glasovnih sposobnosti. Vjerujem da će upravo to ostaviti Europu bez teksta, a Hrvatskoj donijeti plasman u finale i lijevu stranu tablice. Ne sumnjam u to da će se Kedžo sa svojim timom zaista potruditi oko scenskog nastupa i osigurati Hrvatskoj dobar plasman na ovogodišnjem Eurosongu.

Ukupni dojam:

Sanja: Sjećam se svog prvog slušanja ove pjesme na probi. Kolega Bojan i ja pred kraj pjesme digli smo podlaktice i pokazivali jedno drugome kako smo se naježili. Pjesma mi je jako lijepa, a Damirova vokalna izvedba i usklađenost s pratećim vokalima su impresivni. No, ono što meni pjesmu čini doista predivnom je tekst. “Ostaje mi tuga u bojama jeseni” mi je tako snažan i lijep stih. Pomalo me strah da se europska publika neće uspjeti do te mjere povezati s pjesmom, jer neće razumjeti te zaista divne stihove, no nadam se da će ih osvojiti magija Kedžinog glasa i probiti tu jezičnu barijeru.

Ukupni dojam:

Andrea: Kedžo je nakon svih odgledanih nastupa na Dori bio moj drugi favorit, tako da ni najmanje nisam razočarana njegovom pobjedom. Pjesma je prekrasna i pjevušim je po cijele dane. Ja sam uvjerena da ćemo u finale, baš kao što sam i za Jacquesa bila uvjerena kada je išao s My Friend. Međutim, postoji jedno veliko ALI. Trebamo mijenjati nastup, dići sve na višu razinu. Nisu mi se sviđale one tamne boje, ja bih išla na neku plavu i bijelu. Trebamo imati na onoj visokoj noti neki moćan efekt da se i najveći hejteri naježe. Sigurna sam da me Kedžo neće iznevjeriti. Odbijam vjerovati drugačije. Ove godine zdušno navijam za svoju zemlju i konačno mi se zaista sviđa pjesma koju šaljemo, ali zaista, zaista.

Ukupni dojam:

Bojan: Sjećam se prve probe u petak kad sam slušao njegovu interpretaciju i trenutka kad sam se naježio kad pred posljednji refren pusti svoj glas. Doslovno “naježitis trenutak”. Generalno, sam nastup je osmišljen da naglasak bude na Damirovoj vokalnoj intepretaciji, dok je ovdje igra svjetlima mnogo pomogla. Svakako, svjetla su mnogo grandioznije izgledala u dvorani nego putem malih ekrana. Uz dobro osmišljen nastup s više pokreta i komunikacije s pratećim vokalima te boljom grafikom, ovo može lijepo proći u finalu Eurosonga. Ne sumnjam da će biti dobro otpjevano, štoviše, očekujem da se naježim.

Ukupni dojam:

anketa 1442

Ocijenite nastup Damira Kedže

Ukupno glasova: 525

 • Jako mi se sviđa (5) [340 / 65%]
 • Dobar je (4) [105 / 20%]
 • OK je (3) [48 / 9%]
 • Ne sviđa mi se (2) [27 / 5%]
 • Užasan je (1) [5 / 1%]

Zanimljivosti:

Kedžo je skupio svih pet naših smješkića, što govori da smo zadovoljni ovogodišnjim predstavnikom, a u skladu s tim su i naša očekivanja:

Andrea se bacila u prognoze i uvjerena je u finale. Da Kedžo zaslužuje da ga u Rotterdamu „slušamo dvaput“ smatra i Bartol.

Optimist je i Bojan koji kaže kako „ovo može lijepo proći u finalu Eurosonga“, a titulu najvećeg optimista dobila je Marija, koja predviđa lijevu stranu tablice.

Marija i Bartol oboje su u svojim osvrtima spomenuli riječ WOW!

Bojan i Sanja spominju kako su se na pjesmu naježili, a Andrea ima recept kako „da se i najveći hejteri naježe.“

Što vi mislite? Imate li i vi neke „recepte za uspjeh“ u Rotterdamu? Kakva su vaša predviđanja?

11
PODIJELI ČLANAK

Rasprava27

 1. Supercut09 — 14. ožujka 2020. u 18:55

  Moj top 10
  1. Litva
  2. Island
  3. Bugarska
  4. Njemacka
  5. Latvija
  6. Italija
  7. Ukrajina
  8. Švicarska
  9. Hrvatska
  10. Belgija

  Ja uvjeren da će netko od mog top 3 osvojiti eurosong.

 2. Supercut09 — 14. ožujka 2020. u 18:52

  @crowave Mislim da je Frankin nastup mogao biti TOP da se vise poradilo na kadriranju, možda glumiti nekakvo “treskanje” kamere u nekim dijelovima pjesme. Nastup je krenio sjajno, no onda mi se čini da nisu imali pretjeranih ideja, a ja nastup je upravo mogao biti classy i vrhunski osmišljen, ali što ćeš.

 3. LadyOfValyria — 14. ožujka 2020. u 16:35

  Bez obzira na kladionice, sve kritike i nagađanja da nećemo u finale, nekako mislim da bi ive godine mogli proći. Kedžina pjesma je daleko kvaliternija od mnogih ove godine i definitivno više zaslužuje od jedne Rusije ili Azerbejdžana. Ove godine nema puno kvalitetnih pjesama, jedino Malta ima full packet za pobjedu.
  Moj osobni top 10(to je samo moje mišeljenje):
  1. Malta
  2. Rumunjska
  3. Litva
  4. Italija
  5. Velika Britanija
  6. Srbija
  7. Hrvatska
  8. Island
  9. Njemačka
  10. Belgija

 4. Vix-new-2 — 14. ožujka 2020. u 16:20

  Ovaj članak je više predviđen za RN Hrvatska…al evo i mog komentara:
  Kedžo ove godine ima jednu od najkvalitetnijih pjesama. Ne znam koliko je kompetitivna obzirom na današnji moderni ukus glasača. Ja uvijek cijenim kvalitetu i nije mi bitno je li pjesma moderna ili outdated…Ova pjesma zaslužuje finale, stvar je samo što se Hrvatska nalazi u težem polufinalu i mislim da će jedino to biti razlog ako ne uđemo u finale. Što se tiče žirija, trebali bi nas ugurati u finale, a ove pjesme su iz 1.polufinala koje bi se trebale svidjeti stručnom žiriju-barem po mom mišljenju 😀 jer znam prepoznati kvalitetu (no to ne znači da su u mojem top-u)-jer sam ja ipak 1 fan (50% televoting+50% žiri):
  random:
  Slovenija, Belgija, Hrvatska, MALTA,NORVEŠKA, Rumunjska, Ukrajina

 5. Mario — 14. ožujka 2020. u 11:11

  @nina2310 Drago mi je da sam te obradovao 🙂

 6. Mario — 14. ožujka 2020. u 11:10

  @tompilibi Frankin najveći grijeh je bio scenski nastup… ok… bila je sexy i sve to stoji ali nije dovoljno dobro biti sexy sa osrednjom pjesmom da bi prošao ;( A Kedži fali malo više bibera u pjesmi i da to sve prije krene kao i bolji scenski nastup

 7. L'essenziale — 14. ožujka 2020. u 10:50

  Odigrao i ja ovu igru. Zanimljivo jako. Nema navlačenja kemijskom 😂
  Top 3 kako je i na papiru:
  1. Njemačka
  2. Bugarska
  3. Litva
  Top 10 mi za sada zaokružuju: Hrvatska, Italija, Australija, Srbija, Izrael, Island i Azerbajdžan, a na rubu su i Švicarska i Malta.
  Šokiran sam rezultatom da su mi Armenija na 17., Latvija na 28. mjestu! Izgleda da su se uvukle pod kožu 🙈
  Bottom 5: Portugal, Poljska, Cipar, Finska, Rusija. Ima još par kandidata za borbu (Gruzija, Moldavija, Austrija).
  Morat ću još jednom nakon tjedan dana odigrati ovu igru da vidim jeli se što promijenilo. 🤷‍♂️

 8. L'essenziale — 14. ožujka 2020. u 10:24

  Nemam zamjerke na Kedžinu izvedbu. Puno sreće u Rotterdamu. Vjerujem u prolazak u finale pa čak i lijevu stranu tabele. Može on to!
  Naravno, nastup s Dore može se i treba podići na jedan puno viši nivo. Nadam se da će se to i učiniti.

 9. NeverLetYouGo — 14. ožujka 2020. u 09:31

  Evo moj top 10 nakon svih objavljenih pjesama
  1. Bugarska
  2. Švicarska
  3. Norveška
  4. Hrvatska
  5. Malta
  6. Italia
  7. Gruzija
  8. Grčka
  9. Azerbaijan
  10. Poljska

 10. NeverLetYouGo — 14. ožujka 2020. u 09:27

  Meni jedan od dražih pjevača na ovim prostorima koji uživo pjeva kao zmaj, pjesma je toliko prekrasna da se ježim svaki put kada je čujem i uvjerena sam unatoč kladionicama da će Kedzo ostvariti najbolji rezultat do sada za Hrvatsku.
  Zaista sam preponosna na pjesmu i pjevača koji nas predstavlja.

 11. Zack — 14. ožujka 2020. u 09:18

  @crowave Apsolutno to! Bas sam se izbenadio kako je top8 bas onakav kakv sam zamisljao! Zadnje 4 pozicije cu izmjeniti radi slucajnih par pogresaka pri klikanju ali top 8 ostahe kako je. Jos neke izmjene na kraju cu napraviti jer definitivno mi je Armenija najgora pjesma ne samo sezone nego i zadnjih par godina. 🙈🙈🙈🙈
  Uglavnom radio sam jos jednom top ali nije ispao isto i prvi mi se svida vise. Valjda jer sam vec drugi puta vise kalkulirao pa je ispalo drugacije. Ostavljam prvi rezulat s manjim ispravkama slucajnih pogresaka. 🥳🥳🥳😂

 12. Tom Pilibi — 14. ožujka 2020. u 09:07

  Kedžo je već dugo vremena na ovoj stranici slovio kao favorit fanova i jedan od najpoželjnijih potencijalnih kandidata da predstavlja Hrvatsku. Stoga mi se nameće paralela s 2018. godinom kad nas je predstavljala Franka. I ona je među fanovima bila vrlo poželjna kao predstavnik pa je na ovoj stranici sve do Eurosonga vladala euforija zbog odluke da nas ona predstavlja, euforija koja realno nije imala pokrića jer se poslije pokazalo na Frankinom plasmanu u polufinalu da pjesma baš i nije imala pretjeranog potencijala za Eurosong.
  Ipak vjerujem da su se Kedžine šanse za prolazak u finale malo povećale, ali ne zato što sam promijenio mišljenje o hrvatskoj pjesmi, već zato što je konkurencija lošija nego što sam očekivao.

 13. Nina — 14. ožujka 2020. u 08:34

  @crowave Ovaj link sam tražila cijelu prošlu sezonu. Uvelike pomaže kod ukupnog poretks. Baš ti hvala

 14. Mario — 14. ožujka 2020. u 07:30

  @pabloncrnich pa meni je ove godine jako teško baš napraviti pravi poredak pjesama al zanimljivo da kod rezultata nisam mogao naći niti jednu primjedbu da kažem ovo je bullshit nego sve je sjelo tamo gdje treba 😉

 15. Zack — 14. ožujka 2020. u 07:25

  @crowave Wow! Super stvar. Odradio sam i morati cu jos jednom jer sam par pura slucajno kliknuo krivu sliku ali je top 15 poredalo tocno onako kako mi i je! 🥳🥳🥳🥳🥳
  Kedzo mi je na osmom mjestu. Pobjedu je naravno odnjela moja favoritkinja Victoria! ❤❤❤
  Top 12 iz te igre ali i realan:
  1. Bugarska
  2. Malta
  3. Švicarska
  4. Island
  5. Njemačka
  6. Danska
  7. UK
  8. HRVATSKA
  9. Australija
  10. Sjeverna Makedonija
  11. Letonija
  12. Irska

  I to su ujedno sve pjesme ove godine koje su mi na playlisti! Da napomenem Rusija mi je na 14. Mjestu, Rumunjska 13., Svedska tek 20., Srbija 18., a Slovenija 22.
  Dakle, po meni, balkan sav odlazi u finale! 🥳🥳🥳🥳🥳

 16. Mario — 14. ožujka 2020. u 06:42

  Ovako izgleda moja lista i pored sve kritike Kedži i da mislim da nećemo u finale mi je na drugom mjestu!

  1 Switzerland
  2 Croatia
  3 Germany
  4 Australia
  5 Iceland
  6 Lithuania
  7 Greece
  8 Ukraine
  9 Latvia
  10 Norway
  11 Serbia
  12 San Marino
  13 Czech Republic
  14 Cyprus
  15 Italy
  16 Sweden
  17 Israel
  18 Spain
  19 Azerbaijan
  20 Albania
  21 Russia
  22 Slovenia
  23 North Macedonia
  24 Georgia
  25 Romania
  26 Malta
  27 Bulgaria
  28 Belarus
  29 United Kingdom
  30 Poland
  31 Ireland
  32 Belgium
  33 Austria
  34 Moldova
  35 Armenia
  36 Netherlands
  37 Finland
  38 Portugal
  39 France
  40 Estonia
  41 Denmark

 17. Mario — 14. ožujka 2020. u 06:22

  http://esc.gerbear.com/sorter2020.htm

  Zna li jetko za ovu stranicu?

 18. Arctic Monkey — 14. ožujka 2020. u 01:23

  Vau kako dobri komentari urednika. To volim da vidim, podršku za vaseg kandidata. A ne kukanje za nekom tamo šašavom i skakutavom Indirom i nekakvim pesmuljcima na engleskom. Kedžo, moj omiljeni predstavnik Hrvatske do sada i moj favorit ove godine, zaslužuje svu podršku i vetar u leđa! Ja mislim da finale nije upitno verujem u to i zalim sto ne mogu da glasam za njega u polufinalu… 😞

 19. Chandler — 14. ožujka 2020. u 00:44

  Posto sam se kasno ukljucio u diskusiju o nastupima sa Dore a pratio sam Doru, da ostavim svoje utiske za svakog:
  Elis Lovric – Ja nju nista nisam razumeo sta je pevala, u nekim trenucima mi je delovala jezivo.
  Bojan Jambrosic – On vokalno odlican i to je to.
  Edi Abazi – Nit smrdi nit mirise.
  Zdenka Kovacicek – Definitivno biser ovogodisnje Dore. Highlight veceri.
  Alen i Bozidarka – Prijatno iznenadjenje, pesma zarazna.
  Djana – Meni se dopao nastup a i pesma mi vuce na stil Lane Del Rey.
  Aklea Neon – Dok sam gledao nastup, bukvalno sam bio u fazonu “Sta je kog vraga ovo?” Podsetilo me na nase Modelsice koje su bile aktivne 90ih.
  Nikola Marjanovic – Sto bih ja rekao, thank you next.
  Vrati se iz Irske – Ne znam, meni se ovo dopalo, sto nastup, sto i tekst.
  Marin Juric Civro – Kao i Edi Abazi
  Lorena Bucan – Za razliku od prosle godine, samo pristojno. Daleko od toga da je lose.
  Indira Levak – Moj pobednik veceri. Definitivno je ona trebala otici u Roterdam, bila bi svakako primecena.
  Jure Brkljaca – Posle Indire, Brkljaca je bukvalno bio neprimetan.
  Colonia – E ovaj nastup je bio bukvalno odlican. Pocev od Ivane koja ima dobar glas, pa do Led projekcija.
  Mia Negovetic – Ona jeste divna pevacica, ali je pesma mogla biti bolja
  Damir Kedzo – Da ne lazem, bio sam razocaran sto je on pobedio, misleci da ce se utopiti u polufinalu. Medjutim nakon sto sam preslusao sve pesme sa ESCa, rekao bih da postoji sansa za prolaz.

  Sve u svemu, svakako bolja ovogodisnja Dora nego 2019. iako je ona dala bisere kao sto su Lidija Bacic i Kim Verson.

 20. Supercut09 — 13. ožujka 2020. u 22:03

  Ja imam osjećaj da prolazimo. A i vjerujem da će damir osmislit vrhunski nastup.

 21. hexagon@космополиты — 13. ožujka 2020. u 21:30

  A moja želja bi bila ovaka:

  RUS
  ISR
  ROM
  AZB
  LIT
  NOR
  UKR
  BLS
  NMC
  CRO

 22. hexagon@космополиты — 13. ožujka 2020. u 21:21

  Pesmu sam ocenio sa OK. Više ne ide.
  Dobar ali nedovoljno kompetitivan “uradak ” 🙂
  Damiru sve najbolje i puno sreće a od svega vanredno dobar nastup mu želim u ovoj konkurenciji.
  Evo i ovde još jednom poredak sa šansama za prolazak u finale (bez trunke subjektivnosti) :

  1. RUS 100 %
  2. SWE 100%
  3. AZB 100%
  4. LIT 100%
  5. ISR 100%
  6. ROM 100%
  7. NOR 100%
  8. UKR 90%
  9. AUS 90%
  10. MAL 90%
  samo na veliku sreću : (CRO 50%, NMC 50% IRL 50%, BLS 50%)
  **************************************
  bez šanse: BLG 40%, CYP 40%, SLO 30%

 23. sunflower — 13. ožujka 2020. u 21:13

  Pozitivno:
  -pjesma je divna i Damir je super osoba. Zasluženo je pobijedio i zaslužuje finale. I tekst je super.
  Negativno:
  -prvo polufinale su većinom nikakve pjesme, no kako se radi o jakim državama, najvjerojatnije će proći. Još jedna stvar, ovo nije tip pjesme kakav prolazi na ESC-u. Tamo prolaze moderne stvari na engleskom.
  Zaključak:
  -mislim da bi mogao biti oko 10-og mjesta u polufinalu, više ili manje. Ali svakako ću se osjećati ponosno na njega kad će nastupati u svibnju (nadam se u svibnju).
  Kao što je neko rekao, stvarno se čuje “Dunav moj drag”…

 24. LoveWave — 13. ožujka 2020. u 20:37

  Iako sam na prvu bio razočaran jer Indira nije pobijedila, sada mi je drago da Kedžo ide. U svakom slučaju bolji izbor nego When it comes to you! 🙂 Pjesma mi je svakim slušanjem bolja i bez obzira jer smo u “jačem polufinalu” sve više sam uvjeren da Kedžo ide u finale. Naravno da treba poraditi na nastupu, ali nekako sam uvjeren da Kedžo već ima viziju i da neće to tek tako prepustiti slučaju! 😀

 25. eurovisiofanatico — 13. ožujka 2020. u 20:34

  Svaka čast Damiru naje pobjedi.Njegov vokal je definitivno bio najbolji na ovogodišnjoj dori.Pjesma nije loša,finale je vrlo moguće,naravno uz neke preinake za sami nastup na eurosongu.Nadam se da će nas dobro i dostojno predstaviti. 4/5

 26. SwedenEurovisionFan — 13. ožujka 2020. u 19:55

  Kedžo mi je u Top10 bez ikakvih problema, vrlo, ali vrlo vjerojatno i u Top5 ove godine. Međutim, da je Mia otišla na Eurosong bila bi mi u Top3 bez premca. Tako da, zadovoljan sam pobjednikom Dore, ali da je moglo bolje – je.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?