SDSE Dora 2020.: Zdenka, Alen & Božidarka, Đana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

SDSE Dora 2020.: Zdenka, Alen & Božidarka, Đana

  7 min za čitanje   14 komentara

Nastavljamo s analiziranjem pjesama s Dore, a ovaj put na redu su dvije pjesme na engleskom i jedna na istarskom dijalektu. Koga priželjkujemo na Dori i nagodinu, tko nam je najveće ugodno iznenađenje i zašto kao papagaji ponavljamo riječi „LED ekrani“ i „kadriranje“ – čitajte u nastavku!


Zdenka Kovačiček – Love, Love, Love

Plasman: 6. mjesto (18 bodova: 6 od žirija + 12 od publike)

Bartol: Prvi krik je već postao meme, a Star Trek kostim je bio genijalan. Pjesma je unatoč lijepoj poruci dosta ravna, kao i nastup, no to je bilo i za očekivati.

Ukupni dojam:

Marija A.: Zdenku iznimno cijenim kao pjevačicu i divu hrvatske glazbene scene, ali ova pjesma i nastup me ipak nisu oduševili. Prvi dio pjesme me jako zaintrigirao, ali čim je došao refren, ostala sam razočarana i očekivala sam više wow efekata. Nastup mi je bio okej, ali nije me toliko oduševio da bih glasala za ovu pjesmu. Isto tako, mislim da je Zdenka mogla izabrati bolju haljinu za ovaj nastup.

Ukupni dojam:

Sanja: Ove tri minute Zdenka nas je ubacila u svoj vremeplov. Pjesma je skrojena za nju i to je publika koja prati Zdenku uvidjela i podržala svojim glasovima. Otkako sam je prvi put čula, pjesma me podsjetila na nešto drugo, no još nisam dokučila što. Projekcije na LED ekranima nisu mi se svidjele, osobito ona silueta ljubavnog para. Sve u svemu, pjesma mi je pomalo ravna, pa je ravna i moja emotikon reakcija.

Ukupni dojam:

Andrea: Pjesma bi bila super da ju je netko drugi otpjevao. Onaj krik proparao mi je uši. Nije mi se baš svidio ni outfit. No, svaka čast Zdenki za izvedbu.

Ukupni dojam:

Bojan: Prvo ogroman respect za to što se odlučila natjecati na Dori. Ako izuzmem početak pjesme, ovdje je, kao što se i dalo očekivati, naglasak stavljen na Zdenkinu vokalnu interpretaciju. Možda bih samo drugačije vizualne elemente koristio za LED ekrane.

Ukupni dojam: 

anketa 1429

Ocijenite nastup Zdenke Kovačiček

Ukupno glasova: 267

 • Ne sviđa mi se (2) [75 / 28%]
 • OK je (3) [74 / 28%]
 • Jako mi se sviđa (5) [45 / 17%]
 • Dobar je (4) [41 / 15%]
 • Užasan je (1) [32 / 12%]

Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina – Da se ne zatare

Plasman: 9.mjesto (15 bodova: 2 od žirija + 13 od publike)

Bartol: Da mi je netko prije Dore rekao da ću glasovati za ovu pjesmu, rekao bih mu da je lud. No eto, zakantao sam postarinsku, derem se trajnaninanena otkako je Dora završila, a ovo ide u kategoriju Jobrni je jobrni. Mislim da bismo s ovime na Eurosongu lagano mogli ući u finale. Uz bolje kadriranje naravno, ali o tome u završnom razmatranju. Btw, Božidarka ubila pozitivnom energijom, želim ju vidjeti nagodinu na Dori!

Ukupni dojam:

Marija A.: Kada sam na popisu izvođača ovogodišnje Dore vidjela Alena Vitasovića, nisam imala velika očekivanja. Međutim, mene je ova pjesma skroz oduševila. Jako je zabavna i poletna, a sviđa mi se i to što je na istarskom govoru. Nastup mi je bio jako zabavan, djevojke u nošnjama su se uklopile u poruku koju ova pjesma nosi. Moram priznati da mi je na pozornici Alen djelovao nekako čudno, ali to nije nimalo umanjivalo zabavu koju ova pjesma i nastup donosi. Meni je ovo jedno jako ugodno iznenađenje ove Dore i Da se ne zatare će se svakako kod mene naći na repeatu.

Ukupni dojam:

Sanja: Kako je to opisao Bartol u Opatiji: “Ovo je etno banger!” Meni je ovo takva zaraza od pjesme, iznad svih mojih očekivanja. Žao mi je što se na televizijskim ekranima nije prikazala glagoljica koju smo u dvorani mogli vidjeti na LED ekranima, izgledalo je baš efektno. Božidarka je ta koja istinski nosi pjesmu i nastup, uz Alena i plesače. Trajnaninanena!

Ukupni dojam:

Andrea: Ovo mi je bilo najpozitivnije iznenađenje večeri. Zanimljiva etno pjesma za koju sam znala da će pronaći put do srca publike. Ne bih se bunila da je pobijedila na Dori.
Ukupni dojam:

Bojan: Odmah u startu – jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnje Dore. Pjesma je nevjerojatno catchy i često je puštam, iako ne razumijem 99% što pjevaju. Nastup je lijepo koncipiran, čak mi je šetanje Vitasovića nije remetilo. Ono što mi je smetalo nije do izvođača, nego do režije. Previše je bilo total kadrova, već smo se u prethodne četiri pjesme upoznali s pozornicom, nije ih trebalo toliko biti ovdje, a zvuk se baš razlikuje od onog što smo čuli u dvorani, na Deezeru i preko malih ekrana. Također, zbog ovakve režije nije prenesena cijela energija koju smo mi dobili u dvorani. Da ne zaboravim, na kraju nastupa na LED ekranima je na glagoljici bilo ispisano “Da se ne zatare”, ali gledatelji to nisu vidjeli (ne znam zašto se redatelja to nije dojmilo, ali nas je i bilo bi efektno i da ste vi vidjeli). Uglavnom, smješko ide od mene zbog pjesme i nastupa, a o režiji ću na kraju.

Ukupni dojam: 

anketa 1430

Ocijenite nastup Alena & Božidarke Matije

Ukupno glasova: 280

 • Jako mi se sviđa (5) [123 / 44%]
 • Dobar je (4) [64 / 23%]
 • OK je (3) [41 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [27 / 10%]
 • Užasan je (1) [25 / 9%]

Đana – One

Plasman: 7. mjesto (17 bodova: 8 od žirija + 9 od publike)

Bartol: Dobar debitantski nastup. Đana je vokalno ubila, presretan sam jer imamo toliko mladih talentiranih pjevača koji su jedni bolji od drugih. Što se nastupa tiče, slične primjedbe za kadriranje kao i kod drugih, dok pred kraj malo i pjesma i nastup postaju ravni. Želim ju ponovno vidjeti na Dori!

Ukupni dojam:

Marija A.: Ovo je još jedna pjesma i nastup s ovogodišnje Dore koji mi se jako svidio. Pjesma mi je jako zanimljiva i sviđa mi se sama njezina melodija. Đana je vokalno ovo jako dobro izvela, a osobito mi se svidjela njezina odjevna kombinacija. Htjela bih također istaknuti da mi se svidjelo sve što se tijekom nastupa pokazivalo na LED ekranima, kao i djevojka koja je svirala violinu i pojavila se na pozornici u drugom dijelu nastupa. Još jedno ugodno iznenađenje ovogodišnje Dore za mene.

Ukupni dojam:

Sanja: Za Đanu imam samo lijepe riječi! Za mene je ona na neki način pobjednica ove Dore i nadam se da se tako i osjeća. Nastupiti uz izvođače koji su na estradi već više desetljeća i OVAKO zavladati scenom… Đana, čestitam ti! Jako simpatična i draga djevojka, a uz to beskrajno talentirana i moćna u interpretaciji. Scenski nastup uz pratnju violinistice je doista izgledao „epic“, kako nam je Đana najavila u intervjuu prije Dore. Priželjkujem da Đanu ponovno gledamo na Dori, a jednog dana i na Eurosongu, da svijet čuje za ovo divno biće. Od mene joj ide smješko od uha do uha!

Ukupni dojam:

Andrea: Ova pjesma me ugodno iznenadila. Đana je izgledala i zvučala jako lijepo. Pjesma je odlično pokazala Đanine vokalne mogućnosti i imala je pravi diva moment. Nadam se da će Đana nastaviti u ovom smjeru i osvojiti hrvatsku glazbenu scenu.

Ukupni dojam:

Bojan: Prvo, svaka joj čast što je s toliko godina izašla na pozornicu Dore i otpjevala maestralno. Uživao sam u njezinoj interpretaciji i sad vidim da joj nije trebao nitko na pozornici. Nije djelovalo prazno, violinistica je bila sasvim dovoljna. Mene je kupila i ima novog pratitelja njenog glazbenog puta i veselim se narednim godinama i njenim nastupima, a tko zna, možda jednog dana i zapjeva na eurovizijskoj pozornici. Bravo, Đana!

Ukupni dojam:

anketa 1431

Ocijenite nastup Đane

Ukupno glasova: 228

 • OK je (3) [70 / 31%]
 • Dobar je (4) [67 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [59 / 26%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 13%]
 • Užasan je (1) [3 / 1%]

Zanimljivosti:

U prvom nastavku specijala nitko nije dobio sve naše smajliće, a ovog puta je to zamalo uspjelo čak dvjema pjesmama (Božidarka i Alen imaju svih pet smješkića, a Đana četiri od pet).

Ključne riječi iz osvrta na Zdenkin nastup: meme krik, Star Trek haljina, vokalni vremeplov!

Troje nas (Marija, Sanja i Bojan) u svojim osvrtima na Đanin nastup spomenulo je violinisticu, pa ću ovdje iskoristiti priliku da je predstavim. Riječ je o Anni Runtić, studentici prve godine violine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Bartol i Sanja spominju „trajnaninanena“ u svom osvrtu Da se ne zatare. Svi spominjemo kako nas je ova pjesma ugodno iznenadila i nadmašila naša očekivanja.

6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava14

 1. EurovizijskiFan — 6. ožujka 2020. u 11:50

  1) Alen & Božidarka
  2) Đana
  3) Zdenka Kovačiček

 2. SwedenEurovisionFan — 5. ožujka 2020. u 21:58

  Završile su prve probe prije velikog finala Melodifestivalena!
  Malo njih je odlučilo mijenjati svoj nastup, a jedna od njih je i najveća favoritkinja Dotter, koja je dodala dodatne 4 reflektirajuće kugle prepolovljene na pola. Zadaća tih kugli je da reflektiraju svjetlosne snopove iza same pjevačice (jer su postavljene na pod iza Dotter), no nećkaju se da li da budu ljubičaste ili crvene boje. Također su primjetne i manje promjene u radu kamere.

  Očekivano, Mendez i Alvaro Estrella dodali su baš puno pirotehnike, a velike promjene doživio je i nastup Mohombija. Prije svega, dodani su plesači, a konstrukcija oko njega je otvorenija, dok je cjelokupni stage dosta svjetliji. I kod njega, baš kao i kod Dotter, ima promjena kamera.

  Kod ostalih nisu zabilježene nikakve promjene.

 3. Arctic Monkey — 5. ožujka 2020. u 21:43

  Ok Makedonija ipak uspela da napravi posao sa najavom pesme. Vec se zelene na kladionicama. Ali ja uvek uzimam sa rezervom ovakve najave, cesto budu mnogo bolje od same pesme. Da li je Makedonija opet napravila najbolji posao od svih balkanskih zemalja? Jedva cekam da vidim. 😊

 4. LoveWave — 5. ožujka 2020. u 20:13

  Ako bih u ovoj grupi morao birati predstavnika za eurosong to bi definitivno bila Đana. Pjesma nije loša, vokalno je bila skroz dobra i digla je pjesmu u odnosu na audio verziju.
  Pjesma “Da se ne zatare” bi mi vjerojatno bila puno bolja da je samo Božidarka pjevala. Etno đir i kultura, to uvijek treba podržati, ali u ovom slučaju mi je Vitasović pokvario cijeli dojam…
  Gospođi Zdenki svaka čast, ali meni je ovo bilo bezveze. Najgore u ovom triu nažalost.

 5. LadyOfValyria — 5. ožujka 2020. u 19:12

  Zdenka- zanimljive vokalne akrobacije u kojima se ona pomalo izgubila. No, nije bilo tako tragično.
  Alen i Bogica- koliko god mi je Bogica bila odlična, toliko je Alen bio smetalo. Mislim da je i popio koji gemišt vise prije nastupa.
  Đana- meni se njezina pjesma svidjela, samo mi je bila preravna i neeurovizična. A i mislim da je bila pod tremom. No, ima potencijala i može izgraditi karijeru.

 6. wecouldbethesame — 5. ožujka 2020. u 16:53

  Da sam kojim slučajem zakasnio na prijenos ne bih ništa propustio od brojeva 1-4. Bilo koju od tih pjesama ja ne bih pustio na Doru. Alen Vitasović i Božidarka su bili odlični, lijepa etno pjesma. Božidarka pokazala svoju kvalitetu i ugodno iznenadila, baš kao i Đana koju čeka blistava budućnost.

 7. eurovisiofanatico — 5. ožujka 2020. u 16:37

  DA SE NE ZATARE-meni je ovo jako loše,ne znam kako je upalo u 16 pjesama. 1/5
  LOVE,LOVE,LOVE-svaka čast Zdenki na Velikoj karijeri i tituli jedne od Diva naše glazbe,ali ne hvala,ovo nije za ESC. 1/5
  ONE-pjesma nije loša,ali ipak nedostaje jedan dio po kojem bi pjesma ostala prepoznatljiva 3/5

 8. esc crazy — 5. ožujka 2020. u 16:04

  1) Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina
  2) Đana
  3) Zdenka Kovačiček

 9. Hirscher1 — 5. ožujka 2020. u 15:56

  Mislim da bi Zdenka dobro prosla na Eurosongu. Ovo je zastarijelo, ali na vrlo dobar način. A i baba ubija glascinom. Dana isto fenomenalna.

 10. vix-2-new — 5. ožujka 2020. u 15:30

  BOŽIDARKA-Toliko mi je žao što nismo dali ovoj pjesmi šansu da ode na Eurosong. Ovo je sve što tražim od eurosong pjesama-da nose kulturu, orginalnost, da su pjevane po mogućnosti na materinjem jeziku, da su zabavne, da održavaju pažnju, zanimljiv instrumental, simpatične, da su pjevači koliko-toliko vokalno dobri, da je koreografija dobra…ova pjesma je imala apsolutno sve što tražim. Ako je u Hrvatskoj bila 4. (jel?) po televotingu, siguran sam da bi i u svijetu bila visoko na televotingu. Ovo je tako zabavno, orginalno i ovogodišnjem Eurosongu baš je potrebna jedna ovakva pjesma (sreća pa je Ukrajina poslala jednu ovakoga tipa.)
  ĐANA-predivna pjesma, emotivno otpjevana i ne bi se osramotili i da smo ovo poslali u Rotterdam. Kada su objavljeni isječci mislio sam da će biti dosadna, ali ovo je jako lijepo upakirana pjesma koja se razvija od pahuljice prema lavini. Naravno, za ovu pjesmu je bitna pažnja, koncentracija i osjećaji što teško da imamo u eurovizijskoj noći. Zato ne znam bi li ostvarila neki zavidan plasman.
  ZDENKA-kvalitetna pjesma, ali ne pripada ovom stoljeću…Portugalac je 2017. pobijedio s pjesmom koja po tipu spada u pjesme 40ih, 50-ih tako da tko zna kako bi se gospođa Zdenka proslavila na Esc. Bila bi ili top ili flop. Meni se nije svidjela kao dugugodišnjem fanu Eurovizije koji je i dalje vjeran kvaliteti te koji ne križa pjesme koje su po tipu starije više od 2 godine.

 11. sunflower — 5. ožujka 2020. u 15:27

  Zdenka Kovačiček – Love, Love, Love: Grozota. 1
  Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina – Da se ne zatare: Ne znam stvarno ko je ovo pustio u top 16, ali ajde melodija je ok. Ženska osjetno bolja. 2
  Đana – One: Sjajna pjesma, ali ocjena niže jer je kraj promašen. 4

 12. Tom Pilibi — 5. ožujka 2020. u 15:26

  Hrvatima naprosto nedostaje hrabrosti da jedanput pošalju nešto drugačije, otkačenije, da riskiraju, pritom naravno mislim na “Da se ne zatare”. A tko ne riskira, ne profitira.

 13. L'essenziale — 5. ožujka 2020. u 15:08

  Svaka čast gđi. Zdenki na vokalnim akrobacijama koje je izvodila. To samo rijetke svjetske pjevačice mogu danas otpjevati, te visoke tonove. Bravo. Međutim, pjesma je ostala u vremenu, gospođa je bila prilično statična i mislim da je ovo maksimum koji ona može dati u datom trenutku. :/
  Alen i Božidarka meni nikako nisu legli. Jednostavno meni je to bilo naporno za slušati, ali i gledati. Ništa posebno. 🙁
  Đana itekako ima potencijala. Da nisam upoznat s biografijom rekao bih da je barem 10 godina starija. Lijep nastup, ali malo dosadnjikav. :/

 14. Piceza — 5. ožujka 2020. u 14:49

  Teze mi pada sto “Da se ne zatare” nije pobijedila nego sto to nije poslo za rukom Miji i Indiri…
  Pa ovo bi bio totalni hit na ESC!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?