#sdse2012: "Najbolja eurovizijska pjesma svih vremena" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Najbolja eurovizijska pjesma svih vremena”

  7 min za čitanje   9 komentara

Danas ćemo se prisjetiti finskog, mađarskog i francuskog nastupa iz 2012. godine i otkriti kome je jedna od ove tri pjesme najbolja u povijesti Eurosonga!


Compact Disco – Sound Of  Our Hearts

Plasman: 24. mjesto u finalu (19 bodova)

YouTube video

Andrea:  Iskreno, nisam prevelik fan ove pjesme. Okej je, ali nema ono nešto što bi me natjeralo da je samoinicijativno upalim. Nastup je korektan, pomalo jednostavan. Mislim da nisu sasvim zaslužili finale, ali hajde neka im bude.

Ukupni dojam:

Bartol: Ova pjesma mi je uvijek bila jako iritantna, dodajmo pjevača bez karizme sa tanašnim glasom i dobijemo… prolaz u finale? Potpuno nezasluženi finalisti.

Ukupni dojam:

Bojan: Da me je netko nedavno pitao kako je izgledao otprilike mađarski nastup na Eurosongu 2012. ne bih imao što reći budući da se nijednog dijelića ne sjećam. Pjesmu s druge strane bih prepoznao, ali kad ponovo gledam baš mi nekako neupečatljivo. Pretpostavljam da dobijem isto pitanje kroz koji mjesec da opet neću znati što reći o nastupu.

Ukupni dojam:

Emilia: Ah Mađarska… To je bilo ono doba kad žiri na A Dalu nije ubijao pjesme na engleskom odmah u samom startu. Inače, i za ovo i za ono doba Sound of our Hearts je izuzetno moderno isproducirana pjesma, i nastup je bio primjeren za nju. Jest da bi možda bilo bolje da su fanovi bili blizu kad su pjevač i gitarist hodali catwalkom, ali tad se još moglo sjediti na parteru. I da, je li još netko primjetio oko 2:37 kako netko sa španjolskom zastavom mobitelom snima određene dijelove tijela pjevača?

Ukupni dojam:

Marija: Zašto je ovo uopće prošlo u finale? Pjesma je dosadna, nastup nije ništa posebno, a vokal me živcira, ne znam zašto.

Ukupni dojam:

Sanja: Ova pjesma i dalje mi je draga i rado je slušam. Trebala je završiti više na tablici. Tajming pirotehnike je odlično izabran, baš daje moć refrenu. Frontman je u dijelovima vokalno nesiguran, no opraštam mu.

Ukupni dojam:

anketa 1548

Ocijenite mađarski nastup

Ukupno glasova: 58

 • OK je (3) [25 / 43%]
 • Ne sviđa mi se (2) [18 / 31%]
 • Užasan je (1) [6 / 10%]
 • Jako mi se sviđa (5) [6 / 10%]
 • Dobar je (4) [3 / 5%]

Anguun – Echo (You And I)

Plasman: 22. mjesto u finalu (21 bod)

YouTube video

Andrea: Pa, meni je ovo simpatično, ali ništa više. Na pjesmu sam se navikla jer se često pušta na ESC radiju, ali  nikada mi nije do kraja sjela. Kao da mi dosadi dok dođe do kraja. Ona je to odradila super i nastup je držao pažnju, ali da me je oborilo s nogu – nije.

Ukupni dojam:

Bartol: Pjesmu stvarno jako volim, ali nastup je takav kuršlus da je to neviđeno. Ne znam kako su uspjeli uz 100 elemenata koji je nastup imao pokazati ama baš ništa. Velika šteta.

Ukupni dojam:

Bojan: Koliko je pjesma dobra, toliko nastup nije. Previše gimnastike za ovu pjesmu. Nekako mi je sve djelovalo kaotično, pogotovo te marame kao nastavak haljine koje je jedva uspjela ukrotiti i pokupiti u dijelu pjesme dok se kretala. Ne znam, zeznuo je Francuze režiser nastupa i koreograf. Šteta.

Ukupni dojam:

Emilia: Draga djeco, dobrodošli na kolegij Kako putovati Europom i bacati pare poreznih obveznika, i onda ne osvojiti nijedan bod na televotingu. Naš današnji primjerak je francuski nastup na Eurosongu 2012., koji je blago rečeno bio kaos da ne uspjevate pohvatati što je kreator mislio reći, a prethodno je putovala od zemlje do zemlje i lipsyncala svoju pjesmu u nadi da će nešto osvojiti za Francusku. Pogodite – čak je i Engelbert dobio 36 boda više od onoga što je ona dobila.

Ukupni dojam:

Marija: Ono što mi se osobito svidjelo u francuskom nastupu je efekt koji se dobio pomoću haljine i vjetra, to je zaista izgledalo odlično na pozornici. Ostalo je sve bilo okej. Pjesma mi nije nešto posebno, a nastup je pun raznih vratolomija. Sve u svemu, ovo je bilo okej, ali Francuzi nisu zaslužili plasman veći od osvojenog 22. mjesta.

Ukupni dojam:

Sanja: Ovdje kao da se strpalo par pjesama u jednu i na kraju je to ispalo kaotično. U scenskom nastupu smo isto imali svašta nešto, čisto showa radi, no dosta blijedo i bez energije.

Ukupni dojam:

anketa 1549

Ocijenite francuski nastup

Ukupno glasova: 56

 • OK je (3) [17 / 30%]
 • Dobar je (4) [15 / 27%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 25%]
 • Užasan je (1) [8 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [2 / 4%]

Pernilla – När Jag Blundar

Plasman: 12. mjesto u polufinalu (41 bod)

YouTube video

Andrea:  Ovo je jedna tako divna pjesma koja je zaslužila prolazak u finale. Mislim da je jako podcijenjena, iako neuspjeh uglavnom pripisujem nastupu. Nekako mi nisu odgovarale boje. Od njene zelene haljine do narančaste boje scenografije…Također, ona je bila dosta statična. Iako je uspjela prenijeti emociju, mislim da se trebala malo više potruditi u osmišljavanju pamtljivijeg nastupa.

Ukupni dojam:

Bartol: Vjerujem da svatko od nas ima barem jednu pjesmu koju bezgranično voli, a ne može zapravo objasniti zašto. Za mene je to upravo När Jag Blundar, koja mi je najbolja eurovizijska pjesma svih vremena. Svaki put kad ju slušam, ili gledam ovaj predivan nastup, teleportiram se u neki svoj svijet, dođe mi osmijeh na lice, a i dan danas znam svaku riječ ove pjesme unatoč tome što je na švedskom. Jezik predivno klizi uz melodiju, stihovi su jedni od najljepših koje je Eurosong ikada čuo, a dok predivna Pernilla na pozornici sa svojim bratom pjeva pjesmu svojoj majci, vrijeme jednostavno staje. Tri minute čistog savršenstva. Siguran sam da nije svačija, ali Pernilla je moja pobjednica Eurosonga 2012.

Ukupni dojam:

Bojan: Minimalistički nastup u pravom smislu te riječi. Ne znam nekako mi je djelovala uplašeno cijelo vrijeme i mogla je biti malo bolja komunikacija sa kamerom. Falilo mi je to da na taj način stupi u kontakt sa publikom putem malih ekrana. Nadam se da će mi Bartol oprostiti, ali od mene…

Ukupni dojam:

Emilia: Upravo sam izgubila tri minute života gledajući ovo i još dvije minute pokušavajući smisliti što da napišem. Finska je jednostavno poslala tip pjesme koja ti jednostavno ne da materijala niti za kritizirati niti da kažeš išta pohvalno, a u skladu s time i nastup. Da citiram RuPaula – meh

Ukupni dojam:

Marija: Pernilla je izgledala zaista prekrasno na pozornici, a osobito bih istaknula haljinu koja me baš oduševila i koja je došla do izražaja pomoću vjetra. Međutim, ovaj nastup mi je dosadan, a pjesma ni po čemu pamtljiva. Djeluje mi kao neka uspavanka, a ne kao pjesma koja bi mogla ozbiljno konkurirati na Eurosongu.

Ukupni dojam:

Sanja: Jednostavno, lijepo, bajkovito. Ponovno imam potrebu pohvaliti pjevanje na materinjem jeziku. Ugodna pjesma za slušanje, možda na prvu ne ostavlja onaj “boom” dojam da poželim uzeti telefon i glasati, no voljela bih da je ušlo u finale.

Ukupni dojam:

anketa 1550

Ocijenite finski nastup

Ukupno glasova: 52

 • OK je (3) [15 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [14 / 27%]
 • Dobar je (4) [11 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 15%]
 • Užasan je (1) [4 / 8%]

Zanimljivosti

Bojanu se nije svidio niti jedan nastup, dok se Finska svidjela samo Bartolu.

När Jag Blundar je prva pjesma od 1998. godine koja je bila otpjevana u potpunosti na švedskom jeziku, i tek druga finska pjesma na Eurosongu na švedskom jeziku.

Francuska nije dobila niti jedan bod od publike.

Mađarska je dobila svoje mjesto u finalu zahvaljujući žiriju, publika ju je smjestila na 11. mjesto.

Ovo je najgori mađarski plasman u finalima Eurosonga.

Ukoliko niste primjetili, Bartol jako voli När Jag Blundar 😀

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
16
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

 1. loreeneuphoria — 10. kolovoza 2020. u 08:47

  MAĐARSKA-meni je ovo jedna od boljih njihovih pjesama i prava šteta što je tek 24.mjesto.Glazba je vrhunski isproducirana,tekst je pamtljiv,scenski mi je pasao.Zasluženo finale,a mogli su i malo više.
  Ocjena:3/5
  FRANCUSKA-pjesma mi je dobra,i pjevačica je solidno odradila posao,ali se slažem da je scenski lijepo zamišljen,a dosta loše isproduciran.Bilo je previše lijetanja kamerom i nije se sve moglo pohvatat.
  Ocjena:3/5
  FINSKA-ovo je bilo rubno za finale.Pjevačica je imala dobar stajling i ok baladu,ali ju je statični nastup koštao finala.
  Ocjena:3/5

 2. eurovisiofanatico — 10. kolovoza 2020. u 08:33

  MAĐARSKA-pjesma mi se sviđa, lijepo su popunili pozornicu, moglo je više od 24 mjesta, ali mislim da je i to mjesto OK. OCJENA3/5
  FRANCUSKA-pjesma je vrlo zanimljiva i sviđa mi se, scenski nastup je bio dobar, ali mislim da je plasman realan
  OCJENA 3/5
  FINSKA-lijepa balada na materinjem jeziku, no ni po čemu se nije isticala, barem u vidu scene. Uz neki malo dorađeniji scenski nastup mislim da bi finale bilo realno i zasluženo, ovako ipak ne. OCJENA-2, 5/5

 3. Lujka s ukusom — 9. kolovoza 2020. u 19:58

  Anggun je mogla malo bolje pjesma joj nije baš nešto

 4. Sekret — 9. kolovoza 2020. u 17:45

  Mađarska – Pjesma mi se sviđa iako je nastup mogao biti bolji.Zasluženo finale.Ocjena 3
  Francuska – Jako mi se sviđa "Echo" jedna od dražih te godine.Ono što mi se ne sviđa je nastup koji je morao biti bolji, a ne da onako nabacaju svega i svačega u te tri minute.Ocjena 4
  Finska – Pohvale što je pjesma otpjevana na švedskom.Ono što nije za pohvalu je pjesma koja je na trenutke zvučala kao uspavanka i nastup koji je izgledao monotono.Ocjena 3

 5. Lazergirl — 9. kolovoza 2020. u 17:44

  MAĐARSKA-Dobra pjesma,ali nastup nažalost nije bio dobar.Pjevač je bio statičan,nikakva emocija nije doprijela do gledatelja(bar u mome slučaju).
  OCJENA:4
  FRANCUSKA-Bilo je tu svega i svačega u francuskom nastupu.Pjesma je dobra,ali vokalno je štekalo.Moram priznati da su plesači bili jaaakooo zgodni!
  OCJENA:3
  FINSKA-Ako te muči nesanica,samo pusti ovu pjesmu.Mene ova pjesma ničim nije oduševila.
  OCJENA:2

 6. YeahYeahFire — 9. kolovoza 2020. u 16:47

  Madjarska – ne znam…nekako kolko je godina prošlo,ja nisam ni pesmu ni nastup nešto puno puštao,nije me privlačilo.Korektna pesma i kad se prisetih nastupa,nije me nešto impresionirao. Ocena: 4.5/10
  Francuska – sjajan vokal,haljina,wind machine ali ono najbitnije pesma i nastup ne baš najbolji…ovo me baš nije dojmilo. Ocena: 4/10
  Finska – @escfan ne mislim da je ova pesma pravi pokazatelj kako bi švedsi jezik rezultirao na takmičenju.Ovde su problem bili pesma i nastup,a ne sam jezik,ali dobro svakako sve pesme koje Švedska šalje i zvuče bolje na engleskom,ali ne mislim da bi švedski škodio.Da se vratimo na Finsku…nastup prazan,pesma lepa,ali nema ono nešto što bi mi reklo e za ovo ću da glasam. Ocena:3.5/10

 7. Niko bitan — 9. kolovoza 2020. u 16:43

  Madjarska: Nije moja solja caja. Ocena: 3

  Francuska: Anguun honey, what is you doing? Anguun je jedina stvar koju volim ovde. Danas je mnogo vece zvezda nego sto je tada bila i prosto je obozavam na Asia's Got Talent! Pesma, mi se u opste nesvidja i zasluzeno Bottom 5 u finalu. Ocena: 3 (Anggun vadi prosek)

  Finska: Ovo mi je sasvim okej. Nit volim nit ne volim. Simpaticno je u nekim delovima ali i dosadno. Plus za Svedski jezik, posto ga verovatno nikada necemo cuti od Svedjana! A i zvuci lepo.
  Ono kad Finska mora da posalje pesmu na Svedskom umesto Svedjana. Mada se Svedjani poslednji smeju jer su i pobedili te godine. Voleo bih da cujemo Svedski opet na Eurosongu, iako su sanse veoma niske! Ocena: 3

 8. Chandler — 9. kolovoza 2020. u 16:34

  Finska – meni je ovo bilo divno. Trebala je proci u finale umesto onih blizanaca. 4/5
  Madjarska – skroz korektno, nista tragicno. Po meni, finale zasluzeno. 3/5
  Francuska – koliko sam bio odusevljen ovom pesmom, toliko sam nastupom bio razocaran. Odmah nakon sto je nastup zavrsio, prestao sam mariti za ovu pesmu. Bukvalno isto mi se desilo i sa Italijom 2014. 2/5

 9. SwedenEurovisionFan — 9. kolovoza 2020. u 16:10

  Mađarska – Meni se ovo dosta svidjelo i moram pohvaliti onaj dio "sound of, sound of, sound of our hearts" koji mi je te 2012. još danima odzvanjao u ušima nakon finala 😀 Dobar vokal, solidan nastup, zasluženo finale.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 19/42.
  Francuska – Najkraće moguće rečeno – sve i svašta na pozornici, a ništa od pjesme. Ne čudi me da ljudi nisu htjeli glasati za ovo.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 29/42.
  Finska – Za sve one koji zagovaraju švedski jezik za Švedsku u budućnosti, sad vidite kako bi to ispalo. Ispadanjem u polufinalu. Dosadna pjesma, Pernilla s tremom i bijedan nastup označili su zasluženo ispadanje. Stoga, well done Šveđani što ste u pravilnik uveli kako se pobjednik Melodifestivalena u slučaju da je pjesma na švedskom jeziku mora na Eurosongu pojaviti s engleskom verzijom! ?
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 33/42.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?