#sdse2012: "Naježitis od početka do kraja" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Naježitis od početka do kraja”

  7 min za čitanje   10 komentara

U današnjem izdanju projekta S druge strane ekrana prisjećamo se nastupa Španjolske, Rumunjske i Gruzije!


Pastora Soler: Quédate Conmigo

Plasman: 10.  mjesto u finalu (97 bodova)

Andrea: Znate ono kad ne biste dali samo jednog smajlića? Ma ni dva, ma ni tri, nego četiri ili pet? E pa, tako se ja sad osjećam jer ova pjesma zaslužuje sve moguće smajliće na svijetu. Pjesma je malo reći masterpiece. Emociju je savršeno prenijela i doslovno me je otpuhala svojim vokalom i performansom. Naježitis od početka do kraja. I još ona nota… Uh.

Ukupni dojam:

Bartol: Meni je ovo najdraža španjolska pjesma na Eurosongu ikada. Sve je perfektno, predivna Pastora, minimalistički a ispunjen nastup sa odličnim korištenjem bekvokala, styling, sve je na mjestu. Bravo za Pastoru i Špajnolce, što se mene tiče trebao je biti i top5. Ako ni za što drugo – onda za onaj kadar na 2:19.

Ukupni dojam:

Bojan: Koja žena, koji glas, pjesma, emocije, tekst… Sva ljepota španjolskog jezika utkana je u ove tri minute. Jednostavno obožavanje za pjesmu od prve sekunde. Svaka joj čast za ovu izvanrednu interpretaciju. Što se samog nastupa tiče, nažalost ona je jedna od onih koju je ova scena pojela. Azeri baš nisu razmišljali o upotrebljivosti pozornice, osim da bi pokazali da mogu. No, kritika ide i na izbor vizualnih efekata na LED ekranima. Nekako mi ne ide ona narančasta nakon one plave kad se pojave prateći vokali, a i njena haljina mi onda ne paše uz tu boju. No, bilo kako bilo, za ovaj nastup bih dao i deset smješaka da mogu, a Pastora je prije osam godina trebala završiti u top 3.

Ukupni dojam:

Emilia: Osam godina je prošlo, ova pjesma i dalje ostaje eurovizijski klasik koji je trebao biti puno više plasiran. Eventualno bih pustila Pastorinu kosu da joj vijori na ventilatoru, ali znamo da Španjolcima ionako nije cilj pobijediti.

Ukupni dojam:

Marija: Španjolci su u Baku poslali zaista izvrsnu pjevačicu koja je uz jednostavan, a opet pamtljiv način otpjevala pjesmu i prenijela emociju. Mene je ova izvedba zaista dirnula iako ne razumijem ni jednu jedinu riječ. Rekla bih da je scenski nastup bio „snažan“, a sam kraj i trenutak kad se pojavljuju prateći vokali na pozornici zaista me oduševio i ostavio bez riječi. Zaista odličan nastup i vokalna izvedba!

Ukupni dojam:

Sanja: Meni je ovo jedna od najdražih eurovizijskih pjesama svih vremena. Kako Pastora prenosi emociju svojim glasom, ma predivno nešto! Njezin glas i pojava su ispunili čitavu scenu, a trenutak kad joj se na sceni pridruže prateći vokali je baš vrhunac dramatičnosti nastupa. Za potpuni dojam tu je još i prekrasni španjolski jezik. Teško mi je shvatiti kako ovo nije bilo barem u top 5. Što se mene tiče, čak i pobjeda bi bila apsolutno zaslužena.

Ukupni dojam:

anketa 1522

Ocijenite španjolski nastup

Ukupno glasova: 124

 • Jako mi se sviđa (5) [103 / 83%]
 • OK je (3) [8 / 6%]
 • Dobar je (4) [7 / 6%]
 • Užasan je (1) [4 / 3%]
 • Ne sviđa mi se (2) [2 / 2%]

Mandinga – Zaleilah

Plasman: 12 mjesto u finalu (71 bod)

Andrea: Jedna od meni srcu jako dragih pjesama. Meni u ovoj pjesmi i nastupu baš sve paše, od energije preko koreografije do ritma. Baš je feel good i tjera me na ples. Ona izgleda baš simpa u onoj haljinici, a i cijeli nastup je zapravo super jer nije natrpan niti napadan. Ova pjesma pravi je ljetni hit i još i dan danas je rado slušam u vrućim ljetnim mjesecima.

Ukupni dojam:

Bartol: Moram priznati da mi se ova pjesma nikako nije svidjela na pozornici. Pjevačica kao da nije imala nikakvu energiju a prateći svi oko nje kao da su samo bezveze skakali. Nastup mi je izgledao dosta nabacano i neosmišljeno, što je šteta jer je ova pjesma u studijskoj verziji bomba, ali live mi je gotovo pa neugodno bilo pratiti.

Ukupni dojam:

Bojan: Meni su oni bili sasvim korektni. Zanimljiva pjesma, dobar nastup još ako se doda i španjolski jezik, kud ćeš bolje. Oni su uspjeli iskoristiti većinu pozornice, što mi se sviđa. S obzirom na to da je pjevačica u polufinalu imala problem sa monitoringom, drago mi je da istih problema nije imala u finalu.

Ukupni dojam:

Emilia: Pjesma koja u studijskoj verziji zvuči dobro, no i nakon osam godina nastup je onako… Meh. Najveća zamjerka mi je pjevačica čija energija izgleda kao da su u tubi držali pušku pa je prisilili da dođe na pozornicu. I nemojte mi reći da nije mogla plesati u štiklama, jer naša Indira konstantno pleše u štiklama i osvaja pozornicu.

Ukupni dojam:

Marija: Jednostavno obožavam ovu pjesmu i danas ju još uvijek slušam i nikako da mi dosadi, zaista je odlična! Zabavna, lako pamtljiva i poletna. Scenski nastup je bio jednak – zabavan i poletan. Vidi se da se Rumunjska potrudila oko cjelokupne koreografije i sa takvim nastupom i pjesmom zasigurno je digla na noge, ne samo cijelu dvoranu u Bakuu, nego i cijelu Europu.

Ukupni dojam:

Sanja: Mijenjam Despacito, Tacatu i izaberite si još jednu po želji za ovakvu ljetnu dizalicu kao što je Zaleilah. Paše uz ljeto kao hladan mojito! Tad sam je jako voljela i razveselilo me što me ovaj naš ljetni projekt podsjetio na ovu pjesmu. Počela sam je ponovno puštati na dnevnoj bazi, baš mi je za neku feel-good ljetnu playlistu.

Ukupni dojam:

anketa 1523

Ocijenite rumunjski nastup

Ukupno glasova: 97

 • Jako mi se sviđa (5) [46 / 47%]
 • Dobar je (4) [31 / 32%]
 • OK je (3) [11 / 11%]
 • Užasan je (1) [5 / 5%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 4%]

Anri Jokhadze – I’m A Joker

Plasman: 14. mjesto u polufinalu (36 bodova)

Andrea: Osim njegovog vokala, sve ostalo je bilo ultimate fail. Kao da je želio nagurati sve i svašta u te tri minute. Čak i počne donekle zanimljivo (zažmirit ćemo što u tim prvim sekundama izgleda kao redovnik iz samostana), a onda počinje ogroman nered na sceni. Pjesma je jedna od najgorih te godine, a možda i desetljeća. Ovome bih dala dva tužnića da mogu.

Ukupni dojam:

Bartol: Ovo je prva u nizu “wtf” pjesama iz gruzije koje smo dobili u ovom desetljeću. Neshvatljivo mi je da je ovo poslala ista država koja je samo dvije godine prije poslala remekdjelo Shine i godinu ranije One More Day koji su zaslužili bar top5. Ova pjesma pak ima previše svega a u principu puno ničega – filler. Nakon 2011. uz iznimku 2015. sve za Gruziju ide nizbrdo.

Ukupni dojam:

Bojan: Ovo sam tako potisnuo u svojoj memoriji i zaboravio na postojanje. Ne znam stvarno što je ovo Gruzijcima trebalo.

Ukupni dojam:

Emilia: Upoznajte me s tim ljudima koji su dozvolili da ovo čudo pobijedi i time mi nanijeli PTSP. I neka uzmu dobrog odvjetnika jer je ovo za tužbu na sudu za ljudska prava.

Ukupni dojam:

Marija: Ajme, Gruzija. Moram reći da mi se vokalna izvedba zaista svidjela, Anri zaista zna pjevati. Ali, scenski nastup i pjesma sama po sebi je potpuno druga priča. Stekla sam dojam kao da je Gruzija htjela u tri minute utrpati što je moguće više različitih elemenata i u pjesmi i u nastupu, a na kraju je dobila jedno veliko ništa.

Ukupni dojam:

Sanja: Ovaj čovjek je u tri minute želio napraviti svoj mali mjuzikl. Stvarno se opremio i dao si truda. Vidjeli smo presvlačenje, koreografiju s plesačicama, bubanj, klavir, vatru, dim, pjevanje na gruzijskom i engleskom, ma svašta nešto. No, ništa od toga nije uspjelo nadomjestiti činjenicu da jednostavno nije imao dobru pjesmu.

Ukupni dojam:

anketa 1524

Ocijenite gruzijski nastup

Ukupno glasova: 84

 • Užasan je (1) [46 / 55%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 36%]
 • OK je (3) [5 / 6%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 4%]
 • Dobar je (4) [0 / 0%]

Zanimljivosti

U ovoj grupi su po prvi puta pali svi smješkići i svi tužići – svima se svidio španjolski nastup, a nikome se nije svidio gruzijski nastup.

Pastora Soler je osvojila prvi španjolski top10 plasman od 2004. godine, a poslije nje to je uspjelo samo još Ruth Lorenzo.

Španjolska je bila peta kod žirija, ali tek osamnaesta kod publike.

Anri je dobio tu “čast” da bude prvi gruzijski predstavnik koji nije izborio finale Eurosonga. Da se pitalo žiri on bi izborio finale, međutim publika ga je stavila na posljednje mjesto u polufinalu.

Mandinga je te 2012. ostvarila peti najbolji Rumunjski plasman svih vremena.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
11
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

 1. Sekret — 25. srpnja 2020. u 16:31

  Španjolska-Vrhunska pjesma s vrhunskom pjevačicom.Pastora je te godine zaslužila Top5 plasman bez ikakve dileme.Nastup jednostavno odrađen do savršenstva i još ako dodamo španjolski jezik koji obožavam gdje ćeš bolje ? .Ocjena 5
  Rumunjska-Pjesma koja te tjera na ples i koja ti nikako ne može dosaditi.Nastup je mogao biti bolje odrađen, ali dobro.Ocjena 5
  Gruzija-Najlošija u ovoj skupini.Čini mi se da je pobacano svega i svačega u te tri minute.Pohvaljujem jedino Anrijev vokal.Ocjena 2

 2. LoveWave — 25. srpnja 2020. u 09:15

  Španjolska – meni osobno najdraža Španjolska pjesma u prethodnom desetljeću. Vokalno maestralno odrađeno, a Pastora je odlično prenijela emociju. Nastup očekivno odrađen minimalistički kako i priliči pjesmi. Nadam se većem broju ovakvih pjesama od strane Španjolaca u budućnosti! ?
  Rumunjska – kakav je ovo hit tog ljeta bio. Zaleilah se zajedno uz Euphoriu vrtila po svim živim klubovima te godine. Ovu pjesmu naprosto obožavam i oprostit ću pomalo čudan i neefektivan scenski nastup. Mislim da bi puno više završili da su to bolje dotjerali. ?
  Gruzija – očigledno najlošija pjesma u ovoj skupini. Meni se ovdje doslovno ništa ne sviđa. Anri ima predobar vokal, al uzalud potrošen na ovakvu pjesmu. Usudio bih se reći da je ovo najgori gruzijski entry otkad su debitirali na eurosongu. ?

 3. Chandler — 24. srpnja 2020. u 21:45

  Spanija – nisam nikada nesto bio preterano odusevljen ovom pesmom da bi me oborila s nogu i rekao Vau. S ove tacke gledista, uzasno mi je precenjena, spanski fanovi su, bar kad je u pitanju ova pesma, strasno nepodnosljivi. 3/5

  Rumunija – svidja mi se sto su spustili tonalitet u odnosu na studijsku verziju. Nastup u finalu je bio dosta losiji, jer je pevacica izgledala kao da jedva ceka da zavrsi s nastupom. 4/5

  Gruzija – ovo mi je totalno messy sve, od pocetka do kraja. Zgrozava me cinjenica da bi ziri ovo pustio u finale. 1/5

 4. Lujka s ukusom — 24. srpnja 2020. u 20:45

  i dan danas slušam Quedate Conmigo ?

 5. Lazergirl — 24. srpnja 2020. u 20:42

  ŠPANJOLSKA-I nakon osam godina ova pjesma mi je vrh!Puno bolje zvuči uživo,nego na audio.Pastora je maestralno otpjevala,vokalno savršeno.Slažem se da je trebala ući u TOP5,možda čak i pobjediti.Šteta što španjolci zadnjih godina ne šalju ovako dobre izvođače i pjesme.
  OCJENA:10
  RUMUNJSKA-Pjesma je zarazna i poletna.Pravi ljetni hit za vruće ljetne mjesece.Kombinacija španjolskog i engleskog je odlična,samo ako se na pravi način kombinira.U ovom slučaju je odlična kombinacija.
  OCJENA:9
  GRUZIJA-Šta reći na ovo?Em se dere,em ga ništa ne razumijem iako je pjevao na engleskom.Previše je toga natrpano u tri minute.
  OCJENA:2

 6. Niko bitan — 24. srpnja 2020. u 19:43

  Španija: Svi su već sve rekli. Najbolja Španska pesma ove decenije i definitivno je zaslužilo Top 5! Ocena: 4

  Rumunija: Zarazna pesma koju I dan danas ponekad slušam, ali mi je nešto falilo u scenskom nastupu. Ocena: 4

  Gruzija: Thank you, Next! Ocena: 2

 7. YeahYeahFire — 24. srpnja 2020. u 18:49

  Španija – složiću se,najbolja španska pesma decenije.Classy i efektivno!
  Ocena:9/10
  Rumunija – zarazna pesma,ali nastup je koštao ovu pesmu top 10 plasmana,sećam se kladioničari su tada otkidali na ovu pesmu.Rumuni baš znaju da učine kao da si na plaži uz koktel! Ocena: 8/10
  Gruzija – ponoviću ono što je @escfan rekao… Ocena: 1.5/10

 8. SwedenEurovisionFan — 24. srpnja 2020. u 17:17

  Španjolska – Jedno pravo malo remekdjelo koje nažalost nije bilo prepoznato od strane publike (pohvale žirijima koji su opet pokazali da su puno stručniji od nas glasača). Vokal maestralan, pjesma savršena, Pastora izvrsno prenijela emociju, da je završila i u Top5 ne bih se bunio 🙂
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 5/42.
  Rumunjska – Ljetna poskočica sa zanimljivim nastupom. Iako si ju ne pustim samoinicijativno, nikada ju ne prebacim ako mi dođe na YouTubeu.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 18/42.
  Gruzija – Da Anri, ti jesi joker, a ovo nije bila pjesma nego joke act.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 39/42.

 9. loreeneuphoria — 24. srpnja 2020. u 17:15

  ŠPANJOLSKA-Kratko i jasno-najbolja španjolska pjesma u ovom stoljeću.Pastora jedva ušla u top 10,a zaslužila minimalno top 5!Ta emocija,španjolski jezik popraćeno švedskim tandemom za glazbu,nemam puno dodati.Eh da Španjolska ima više ovakvih pjesama.
  Ocjena:5/5
  RUMUNJSKA-ovo je bilo zbilja vrlo dobro.Vokal nije u fokusu,ali pjesma je baš brza,ljetna,vrlo dobra glazba i scenski nastup.Zasluženo finale u 12.mjesto.
  Ocjena:4/5
  GRUZIJA-nemam puno reći,nakon ove pjesme promijenio se smjer Gruzije na escu.Ništa mi se ne sviđa.
  Ocjena:1/5

 10. eurovisiofanatico — 24. srpnja 2020. u 17:07

  ŠPANJOLSKA-Pastora je u potpunosti zavladala pozornici, vokal savršen, pjesma prekrasna, scenski nastup odmjerena. Mislim da je zaslužila puno bolju poziciju. OCJENA5/5
  RUMUNJSKA -pjesma vuče na neki ljetni hit, ritam je zarazna, ali mislim da je trebalo više energije na pozornici, nekako mi je dosta statično izgledalo.
  OCJENA 3/5
  GRUZIJA- pjesma je potpuno bezveze,a samim time i nastup OCJENA 1/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?