#sdse2012: "Pjevajte na materinjem jeziku!" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Pjevajte na materinjem jeziku!”

  6 min za čitanje   11 komentara

U današnjem izdanju projekta S druge strane ekrana komentiramo dvije pjesme iz top10 i posljednjeplasiranu pjesmu finala Eurosonga 2012.


Tooji – Stay

Plasman: 26. mjesto u finalu (7 bodova)

Andrea: Ovo je zapravo jedna tipična “over the top” radio friendly pjesmica, ali sve kod ovoga mi je vrištalo “fail”, no ipak se nekako provukao u finale. Njegov vokal je bio nikakav (uši mi iskrvare kad zaskviči ono Stay) , nastup je čak i bio ok, u skladu s pjesmom, ali opet – nikakav spektakl.

Ukupni dojam:

Bartol: Definitivno moj najveći guilty pleasure 2012. godine. Vokalno korektno, nastup mi je bio odličan, upucajte me ali ovo je meni toliko bolje od Popular s kojim ga se konstantno uspoređuje da eto mi je naprosto žao da je Tooji tako potonuo u finalu.

Ukupni dojam:

Bojan: Kako i zašto je ovo bilo i finalu? Na to pitanje nikad neću dobiti zadovoljavajući odgovor. Bukvalno Eric Saade za siromašne. Baš se vidi da je nastup inspiriran Saadeovim, ali loše. Tako da posljednje mjesto u finalu je vrlo zasluženo.

Ukupni dojam:

Emilia: Prije koji dan spomenula sam kako bih uvijek izabrala Sofi ispred ove pjesme. Evo i zašto – unatoč silnoj preproduciranosti i plejadi pratećih pjevača, Tooji je i dalje uspjevao zvučati i izgledati kao Eric Saade s nula talenta i karizmom amebe. Je li zaslužio mjesto koje je zaslužio? Ooooo da, ali kako bi rekla Yara Sofia u RuPaul’s Drag Raceu All Stars – “Netko mora otići doma prvi”. U ovom slučaju netko mora biti zadnji.

Ukupni dojam:

Marija: Ova pjesma nije loša, ali vokalna izvedba je mogla biti puno bolja. Pohvale Norveškoj na jednom jako dobrom scenskom nastupu uz odličnu koreografiju i plesače. Ali, smatram da je ta koreografija ipak bila malo previše za pjevača koji vokalno ovu pjesmu nije dobro izveo.

Ukupni dojam:

Sanja: Jako naporna pjesma, potpisujem ovo zadnje mjesto.

Ukupni dojam:

anketa 1545

Ocijenite norveški nastup!

Ukupno glasova: 73

 • Ne sviđa mi se (2) [26 / 36%]
 • OK je (3) [14 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [12 / 16%]
 • Užasan je (1) [11 / 15%]
 • Dobar je (4) [10 / 14%]

Nina Zilli – L’Amore E Femmina (Out Of Love)

Plasman: 9. mjesto u finalu (101 bod)

Andrea: Amy Winehouse vibes. Prevedeno: Andrea likes it. Meni je ova pjesma taako dobra i nastup mi je baš pasao, ali odakle im ta glupa ideja da idu na Eurosong s engleskom verzijom pjesme??

Ukupni dojam:

Bartol: Koliko god volim ovu pjesmu, ipak mi je žao da nije išla na Eurosong s Per Sempre. Svejedno, Italija rijetkokad promaši na Eurosongu pa su tako i ove godine poslali jako dobru stvar sa solidnim nastupoom. Meni je to dovoljno.

Ukupni dojam:

Bojan: Meni jedan od dražih talijanskih nastupa na Eurosongu. Sve mi je pasalo – pjesma, intepretacija, ekspresije, emocije, nastup. Iako je Nina Badrić rekla u jednom intervjuu prije Eurosonga kako će ona biti “ona bolja Nina”, ipak teška srca priznajem – ova Nina je ovaj put bila bolja.

Ukupni dojam:

Emilia: Da se razumijemo – ja obožavam i dalje ovu pjesmu i Ninu. Ali… Ali… Je li trebao nastup biti bolji? Ovdje ide jedno veliko – DA. Ova pjesma nije zaslužila da ima tekst na engleskom (sama talijanska verzija je odlična), da je okružena sivom bojom i da ima katastrofalan rad kamere. Je li drugo mjesto godinu prije bilo okidač talijanskoj televiziji da gotovo sve Gualazzijeve nasljednike zezne, ne znam, no tako izgleda.

Ukupni dojam:

Marija: Meni je ovo jako dosadno, pjesma mi je „preravna“ i nema mi neki wow efekt. Nastup je jako nezanimljiv i za moj ukus jednostavno loš. Ono što mi se ipak sviđa je to što je pjesma otpjevana na talijanskom jeziku, kojeg je jako lijepo čuti u pjesmama. I moram priznati da me Nina izgledom malo podsjeća na Amy Winehouse.

Ukupni dojam:

Sanja: Talijani stvarno znaju servirati klasu na Eurosongu. Obožavala sam ovu pjesmu i tu njezinu samouvjerenost na sceni. Čak mi ni engleski prijevod nije puno smetao. Još uvijek se često nađe na mojoj playlisti. Genijalno

Ukupni dojam:

anketa 1547

Ocijenite talijanski nastup

Ukupno glasova: 74

 • Jako mi se sviđa (5) [31 / 42%]
 • Dobar je (4) [24 / 32%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 11%]
 • OK je (3) [7 / 9%]
 • Užasan je (1) [4 / 5%]

Ott Lepland – Kuula

Plasman: 6. mjesto u finalu (120 bodova)

Andrea: Ljudi moji, ja se uvijek naježim dok ovo slušam. Kakva emocija, kakav glas! I još prekrasan estonski jezik…Ma milina. Ovo mi je najbolje što je Estonija ikada poslala.

Ukupni dojam:

Bartol: Estonija uvijek pogodi u dušu kad pošalju pjesmu na estonskom. Jako sam bio sretan da je Ott završio tako visoko, točno tamo gdje je i zaslužio. Vokalno ubio, kadriranje fantastično, sve je bilo na mjestu. Bravo, bravo, bravo.

Ukupni dojam:

Bojan: Kad si talentiran pjevač i sjajan intepretator, uz kvalitetnu i dobru pjesmu dovoljno je samo stati uz minimalne ekspresije i eto ti vrhunskog i upečatljivog nastupa. Svaka mu čast. Mislim da nije bilo nikog tko se nije sećao “Kuule” i pitao se što to znači, dok je ljude u Srbiji to asociralo na mjesto koje se zove Kula. Bilo kako bilo, pjesma i nastup dostojni Eurosonga.

Ukupni dojam:

Emilia: Primjer kako manje može biti itekako dovoljno dobro da bude visoko. Priznajem da Kuulu uopće nisam doživljavala prije Eurosonga, no kad je Ott napravio neke preinake u pjesmi tijekom nastupa, ostala sam oduševljena i ostaje mi jedan od najomiljenijih nastupa Eurosonga 2012.

Ukupni dojam:

Marija: Ovo je još jedan primjer toga da se uz jednostavan nastup može postići odličan plasman. Mene je osvojila ne samo pjesma, nego i Ottov vokal koji je jako snažan i na mene je uspio prenijeti emociju. Jednostavno i snažno, bravo Estonija!

Ukupni dojam:

Sanja: Baš lijepa balada i dokaz da se ne treba sramiti pjevati na materinjem jeziku. Ott je samo svojim glasom i emocijom učinio da ova pozornica ne izgleda tako glomazno, nego je stvorio intimnu atmoferu. Premda ga ni riječ ne razumijem, sve mu vjerujem.

Ukupni dojam:

anketa 1546

Ocijenite estonski nastup

Ukupno glasova: 87

 • Jako mi se sviđa (5) [51 / 59%]
 • Dobar je (4) [15 / 17%]
 • OK je (3) [10 / 11%]
 • Užasan je (1) [6 / 7%]
 • Ne sviđa mi se (2) [5 / 6%]

Zanimljivosti

Bartolu su se svidjele sva tri nastupa ovog bloka, dok se Estonija svidjela svima.

Estonija je najviše plasirana zemlja u finalu Eurosonga 2012. godine koja nije dobila nijednu dvanaesticu.

Norveška je prošla u finale zbog pravila tie breaka iz 2012., koje je glasilo da će u slučaju istog broja bodova zemlja za koju je glasalo više država biti plasirana više. Kako je Norveškoj glasove dalo 11 država, a Bugarskoj 10, Norveška je kao desetoplasirana prošla u finale.

Tooji je zaradio 11. posljednje mjesto za Norvešku. Od te 2012. Norveška samo jedanput nije ušla u finale Eurosonga (2016.) i samo jedanput nije bila u top10 (2018.)

Italija bi po žiriju završila četvrta, ali publika ju je stavila tek na sedamaesto mjesto.

22
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. EurovizijskiFan — 9. kolovoza 2020. u 13:09

  Norveška – Obožavam ovu pjesmu.Prezarazna je i stvorena za ples.Pohvale za scenski nastup.Tooji je vokalno mogao biti i bolji, ali dobro.Ocjena 5
  Italija – Nina je vokalno razvalila.Pjesma je svakako bolja od prošle godine. Nastup mi je bio odličan.Ocjena 5
  Estonija – Ne znam zašto, ali “Kuula” mi nije nikad legla.Jednostavno nije me dotakla.Pohvaljujem Ottov vokal.Ocjena 3

 2. esc crazy — 9. kolovoza 2020. u 06:57

  Estonija i Italija su bili vrh ove godine

 3. Thormaster — 9. kolovoza 2020. u 00:01

  Ottu bih ili maknula prslučić ili kratku majicu zamijenila za košulju. To je jedina zamjerka na nastup! 🙂 Ott mi je još uvijek među 30 najdražih ECS nastupa ikad, ali nije najdraži estonski nastup, tu titulu još uvijek drži Randajad.

 4. LoveWave — 8. kolovoza 2020. u 09:40

  Norveška – mislim da je zadnje mjesto u finalu i više nego zasluženo. Pjesma je meh, ništa posebno. Nastup me isto nije pretjerano oduševio. 🙁
  Italija – predivno, puno emocija, odmjereno i sa stilom. Bravo za Italiju! I ja smatram da je Nina trebala otpjevati cijelu pjesmu na talijanskom. 🙂
  Estonija – predivna balada na prekrasnom jeziku. Treba li išta dodati?! Ona ogromna pozornica kao da nije postojala kad je Ott pustio glas i emociju. Bravo! 🙂

 5. Chandler — 7. kolovoza 2020. u 20:31

  Norveska – nikako ovo ne bi trebalo u finale da ide, ali posto su prosli, zadnje mesto i vise nego zasluzeno. 1/5
  Italija – pesma mi je tu i tamo, ali dajem plus zbog njenog izgleda… 😀 4/5
  Estonija – pa ne znam ni sam… Vidjao sam svakako ovo u finalu, ok mi je. Cini mi se da je malo precenjen, ali malcice. 4-/5

 6. Lazergirl — 7. kolovoza 2020. u 17:29

  NORVEŠKA-Dobra pjesma,ali kako je neko rekao jeftina kopija Erica Saadea.S tim da je Eric bio originalniji i bolji od Toojija.Nastup je krenuo OK,ali na kraju nastupa kao da je izgubio energiju,to se primjetilo i na glasu.
  OCJENA:6
  ITALIJA-Za talijane važi isto kao i za španjolce,nek se drže materinjeg jezika.Nastup i pjesma su OK,možda bi bolje bilo da je cijelu pjesmu otpjevala na talijanskom.
  OCJENA:7
  ESTONIJA-Ne znam kako bi ova pjesma zvučala na engleskom,ali samim prevodom na engleski bi se izgubila ta emocija koju je Ott prenio.Ništa ga nisam razumjela,ali sam razumjela emociju.
  OCJENA:10
  P.S. Trebao je i Sergey Lazarev “Scream” otpjevati na ruskom.Zato što je više emocija iznio u ruskoj verziji pjesme.

 7. Niko bitan — 7. kolovoza 2020. u 16:39

  Norveška: I dalje ne razumem kako je ovo ušlo u finale! Poslednje mesto i više nego zasluženo ali opet previsoko jer je trebao da ostane u polufinalu! Ocena: 2

  Italija: Mnogo bolja pesma za povratak od prošlo godišnje i Nina je zaslužila mnogo veći plasman od prošlo godišnje pesme! Samo jedna zamerka kao što su svi već rekli, trebalo je da bude potpuno na Italijanskom. Ocena: 4

  Estonija: Ne razumem hype. Pesma mi je jako dosadna. Plus za Estonski jezik i Ottov vokal. Ocena: 3

 8. YeahYeahFire — 7. kolovoza 2020. u 16:26

  Norveška – dosada do bola.Ovde je sve bilo tako ravno,loše odredjeno i amaterski.Jedino što malo izdiže sa dna je pesma koja je meh. Ocena: 3.5/10
  Italija – meni je ovo bilo super.Jedino mi je smetalo to što je Nina trebalo da malo ranije da počne da se kreće po sceni jer je nastup izgledao statično,takodje slažem se da je trebalo na italijanskom. Ocena: 8/10
  Estonija – uživanje u tri minuta.Ovde je sve bilo kako treba i smatram da je to dovoljno reći.Bravo! Ocena: 9/10

 9. SwedenEurovisionFan — 7. kolovoza 2020. u 16:06

  Norveška – Zbilja jeftina kopija Erica Saadea, a znamo da kopije nikad ne prolaze dobro na Eurosongu, pogotovo samo godinu dana nakon originala. Svidio mi se nastup, a on je vokalno bio ispod razine. Ipak dovoljno za zasluženo finale.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 23/42.
  Italija – Talijanska Amy Winehouse s odmjerenim nastupom. Pjesma je pomalo dosadna, ali njezin glas je vrhunski.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 17/42.
  Estonija – Savršenstvo od pjesme, savršenstvo od vokala. Pjesma me dirnula u srce i dušu iako nisam razumio ni jednu jedinu riječ.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 6/42.

 10. loreeneuphoria — 7. kolovoza 2020. u 16:06

  NORVEŠKA-više mi se sviđa glazba,nego tekst pjesme,nisam siguran je li ovo za finale bilo (ja bi Bugarsku rađe stavio),ali mislim da je bottom 5 bio neizbježan.
  Ocjena:3/5
  ITALIJA-meni je možda kada se u globalu pogleda ovo i najbolja talijanska pjesma desetljeća (uz Soldi).Pjevačica s glasom,karizmom,liči malo na Amy Winehouse,scenski je meni bio u redu i ne bi se bunio da je Italija ušla u top 5.
  Ocjena:5/5
  ESTONIJA-vrlo lijepa balada i primjer dobre balade na materinjem jeziku.Glas je vrhunski,zamjerka mi je možda previše lijetanja kamerom.Meni nije u top 10,ali sam u globalu zadovoljan plasmanom.
  Ocjena:4/5

 11. eurovisiofanatico — 7. kolovoza 2020. u 16:05

  NORVEŠKA-glazba mi se svidjela, stajling također, a bilo je i plesa, netko ipak mora biti zadnji. Drago mi je da su bili u finalu, ali čak i da su ispali ne bih toliko žalio. OCJENA3/5
  ITALIJA-daleko bolje nego godinu ranije, stvarno mi se sviđa ova pjesma, a i sama tema pjesme je baš super. OCJENA 4/5
  ESTONIJA-prekrasna balada, jezik je prekrasan, a i njegov stajling je bio odličan. I dan danas se naježim na ovu pjesmu. OCJENA5/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?