#sdse2012: "Preferiram Aitanu u odnosu na Gaitanu." – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Preferiram Aitanu u odnosu na Gaitanu.”

  7 min za čitanje   11 komentara

U današnjem izdanju projekta S druge strane ekrana prisjećamo se tri finalista iz 2012. godine!


Gaitana – Be My Guest

Plasman: 15. mjesto u finalu (65 bodova)

Andrea: Pjesma nije možda najkvalitetnija i tekst je za ocjenu jedan, ali meni se ovo iz nekog razloga oduvijek sviđalo. Gaitana je na sceni izdominirala s onom glaščinom, a i nastup je bio zabavan. Pjesma ima dobar ritam i onaj instrumental baš tjera na njihanje.

Ukupni dojam:

Bartol: Zaboravio sam koliko je ova pjesma zapravo bop, dok je nastup poprilično prosječan. Baš middle of the road, ne znam što je žiri tako fantastično vidio u iovome, ali mislim da je prolazak u finale bio zaslužen.

Ukupni dojam:

Bojan: Sjećam se da mi je tad ovo bilo dobro, ali sad s odmakom od osam godina mi je ok. Možda mi je malo prenaporno slušati, ali to zato što je prerepetitivna pjesma. Onaj vizualni efekt kad spoje ekrani i pojavi se publika koja pleše zaista i ostavlja dojam kao da je puna pozornica. Odlično realizirano.

Ukupni dojam:

Emilia: Ovo tu je i tad bilo jedno veliko NE, i sad je jedno veliko NE. Žiri je trebao pustiti ovu dernjavu da ostane u polufinalu, ne bi nikome štetilo.

Ukupni dojam:

Marija: Osobito mi je zanimljivo kod ovog nastupa vidjeti ekrane sa plesačima čime se dobiva dojam kao da su na pozornici. Jedan energičan i zanimljiv nastup, ništa drugačije od Ukrajine i ne možemo očekivati. Ali, očekivala sam da će se Gaitana malo više kretati po pozornici i moram priznati da mi njen glas nikako ne odgovara, a ni pjesma mi nije baš najbolje sjela, bez obzira na njenu energičnost.

Ukupni dojam:

Sanja: Preferiram Aitanu u odnosu na Gaitanu. 😜 Meni je ovo iritantno bilo i ostalo. Sviđa mi se instrumental, osobito ove trubačke dionice i ovaj dio s elementima dubstepa. No vokalne dionice su mi baš u neskladu s tim i dosta naporne za slušanje. Gaitana nas jako pokušava impresionirati svojim vokalnim akrobacijama, što bi bilo u redu da ovo nije zamišljeno kao navijačka pjesma. Osim toga je totalno repetitivno, a tekst pjesme kao da je pisao osnovnoškolac.

Ukupni dojam:

anketa 1541

Ocijenite ukrajinski nastup

Ukupno glasova: 57

 • OK je (3) [22 / 39%]
 • Jako mi se sviđa (5) [10 / 18%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 16%]
 • Dobar je (4) [9 / 16%]
 • Užasan je (1) [7 / 12%]

Greta Salóme & Jónsi – Never Forget

Plasman: 20. mjesto u finalu (46 bodova)

Andrea: Meni je ovo baaaaš dobra pjesma. Onaj dio kad krene violina me uvijek pogodi u srce haha. Valjda sam sucker za ovakve moćne, classy izvedbe. Oni su mi kao duet super funkcionirali i njihovi glasovi su mi odgovorali te su mi dobro prenijeli atmosferu. Baš su to nekako srčano odradili, kao da su ispali iz nekog mjuzikla. Like it.

Ukupni dojam:

Bartol: Ova pjesma je pravi dojam da se sve dramatične pjesme trebaju pjevati na materinjem jeziku, jednostavno je izgubila na mističnosti u prijevodu. Svejedno, trebali su završiti više na tablici jer je nastup bio dobar, kao i pjesma, unatoč tome što su mi se oboje činili mrrrvvicu umjetno na pozornici.

Ukupni dojam:

Bojan: Ovo je jedan od boljih dueta koji smo čuli na Eurosongu. Zaista su se lijepo uklopili i prenijeli energiju i emociju. Sviđa mi se ono što sam vidio i čuo.

Ukupni dojam:

Emilia: Ova pjesma i dalje gori kad ju puste na escradiju. Međutim, najveća greška s ovom pjesmom napravljena je kad je prevedena na engleski, čime se sva mističnost nepovratno izgubila, a pozornica im nije pomogla. No je li ovo jedna od najpodcjenjenijih eurovizijskih pjesama ikad? Pa kad vidite da su Litva, Turska i Ukrajina završile, onda se zaključak sam po sebi nameće.

Ukupni dojam:

Marija: Ono što mi se osobito sviđa kod ovog nastupa je rad kamera. Iznenađuje me što su Islanđani završili na tek 20. mjestu. Ova pjesma i nastup zaslužili su više od toga. Međutim, istaknula bih jedan nedostatak – Greta i Jónsi nisu pokazivali nikakvu kemiju na pozornici. Da jesu, nastup bi bio još bolji, a sigurna sam da bi Island pokupio i više bodova u finalu.

Ukupni dojam:

Sanja: Never forget ovu pljačku Islanda. Meni je ovo u top 5 pjesama ove godine. Ovakve pjesme zovem “eurovizijski recept”. Nekad tako dobijemo bućkuriše, no ovo je ispala eurovizijska poslastica. Usput, je li Greta bila inspiracija za lik Rachel McAdams u Fire Sagi ili samo mene jako podsjeća?!

Ukupni dojam:

anketa 1542

Ocijenite islandski nastup

Ukupno glasova: 61

 • Jako mi se sviđa (5) [24 / 39%]
 • Dobar je (4) [22 / 36%]
 • OK je (3) [10 / 16%]
 • Ne sviđa mi se (2) [3 / 5%]
 • Užasan je (1) [2 / 3%]

Kurt Calleja – This Is The Night

Plasman: 21. mjesto u finalu (41 bod)

Andrea: Pa, nisam neki obožavatelj ovoga. Ok je i zabavno, ali mi nije bilo za finale. Ispale su neke puno bolje pjesme od ove. Malo mi je sve previše messy i cringe u ovom nastupu. Čak me ni onaj pokret nogama nije impresionirao.

Ukupni dojam:

Bartol: Malta ima tu posebnu sposobnost da šalje ili pjesme koje obožavam ili one koje su mi nepodnošljivo iritantne. Ova dakako spada u potonju skupinu. Još su versovi OK, ali kad dođe refren ja brže bolje stisnem mute. Umjetno i loše hiperproducirano, baš se vidi da razmišlja – ok sad radim ovaj pokret pa se okrenem pa lijevo desno… Kako je ovo završilo u finalu ja ne znam. Aha znam – ponovno žiri kao i uvijek za Maltu.

Ukupni dojam:

Bojan: Da odmah na početku kažem kako mi je ovo prije osam godina bilo jako dobro. Sad kažem – “kuku meni”. Ovo je bukvalno izgledalo kao da je došao sa bendom na nastup nekog trećerazrednog festivala. Ne znam, osim onog momenta kada u refrenu sa nogama imaju koreografiju, ostalo ništa nije bilo zanimljivo i upečatljivo.

Ukupni dojam:

Emilia: Da Kurt Calleja nije snimio najavu koju su zalijepili za pjesmu, čisto sumnjam kako bi escradio puštao ovu pjesmu. Jednostavno – mogli smo svi bez ove pjesme u našim životima.

Ukupni dojam:

Marija: Sjećam se da mi je ova pjesma ostala u glavi jako dugo nakon Eurosonga. Jednostavno je zarazna i ima refren koji se lako pamti. Osim pjesme, jako mi se svidio i nastup, a osobito bih istaknula one plesne korake sa stopalima. Meni je osobno ovo bio jedan od favorita Eurosonga 2012.

Ukupni dojam:

Sanja: Svega je tu bilo na sceni, no meni je ovo i dalje monotono, i pjesma i nastup. Najupečatljiviji dio nastupa je definitivno ovaj ples, mislim da bi se i Barei složila.

Ukupni dojam:

anketa 1543

Ocijenite malteški nastup

Ukupno glasova: 52

 • OK je (3) [21 / 40%]
 • Dobar je (4) [9 / 17%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 17%]
 • Užasan je (1) [8 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [5 / 10%]

Zanimljivosti

Malteški se nastup svidio samo Mariji, dok se Ukrajinski svidio samo Andrei.

I Ukrajina i Malta su se više svidjele žiriju nego publici i u polufinalu i u finalu. Da se pitalo žiri, Ukrajina bi u finalu završila kao sedma, a Malta 16., dok ih je publika smjestila na 20. (Ukrajina) i 25. mjesto (Malta).

Fanovi OGAE kluba su Island smjestili na 3. mjesto, ispred njih su samo bili Švedska i Italija.

Iako je Ukrajina imala isti broj bodova kao i Cipar, zbog tie-break pravila koje je 2012. glasilo da država koja je dobila bodove od više država dobiva veći plasman, Ukrajina je završila kao 15., a Cipar kao 16.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
14
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. LoveWave — 6. kolovoza 2020. u 13:14

  Ukrajina – iako ih obožavam na eurosongu, te godine me nisu impresionirali. Prosječna pjesma i nastup. Mogu to Ukrajinci puno bolje. ?
  Island – slažem se s većinom da je plasman trebao biti bolji za 10ak mjesta. Meni je ovo osobno jedan od najdražih dueta u povijesti eurosonga. ?
  Malta – jaaao, guilty pleasure… sjećam se kako mi je pjesma dugo zvonila u ušima i kako sam pokušao imitirati korake s nastupa. I dan danas mi je ova stvar dobra! ?

 2. YeahYeahFire — 6. kolovoza 2020. u 08:51

  Tačnije pre dva dana…moja greška

 3. YeahYeahFire — 6. kolovoza 2020. u 08:47

  Usput Agathonas Lakovidis grčki predstavnik iz 2013 koji je nastupio sa Koza Mostrom je juče preminuo od srčanog udara.Ukoliko ovde ne bude članak o tome,želeo bih ovde da izjavim saučešće i da legenda počiva u miru 🙁

 4. Sekret — 5. kolovoza 2020. u 22:27

  Ukrajina – Prava navijačka pjesma.Pohvale za Gaitanin vokal.Nastup je bio solidan.Najviše mi se svidjelo kad su na ekranima plesali plesači.Pozornica je tada izgledala popunjena.Ocjena 4
  Island – Odličan nastup,odlična pjesma,odlični vokali.Moram li još što dodati ? Ocjena 5
  Malta – Nisam fan ovakvih pjesama još pogotovo kad su izlizane do bola.Nije mi to za finale.Nastup je također bio pomalo dosadnjikav.Sve u svemu cjelokupan dojam mi je osrednji.Ocjena 3

 5. loreeneuphoria — 5. kolovoza 2020. u 18:28

  UKRAJINA-meni je ovo bilo jako dobro.Istini za volju,daleko od ukrajnskog standarda,ali Gaitana ima odličan glas,pjesma je pamtljiva,scenski je bio dobar,jedino je tekst "silly" ,ali sve u svemu zasluženo finale i 15.mjesto.
  Ocjena:3/5
  ISLAND-kako je Greta Salome podcijenjena na eurosongu!Ovo je bilo odlično,glazba fantastična,jedina zamjerka je mala neusklađenost vokala i nisam osjetio baš konekciju na stageu,ali ostatak štima.Moglo (trebalo) je ovo puno više od 20.mjesta.
  Ocjena:4/5
  MALTA-pjesma je catchy,neka koju bi se moglo čuti na ljetnoj proslavi,ali nešto mi jako smeta,ali ne znam što.Glas je ok,scenski je isto bio solidan,valjda je do teksta.Meni ova pjesma osobno nije bila za finale,ali nije mi smak svijeta što je tamo bila,21. je ok.
  Ocjena:3/5

 6. Lazergirl — 5. kolovoza 2020. u 17:52

  UKRAJINA-Ovo je bilo osmišljeno kao navijačka pjesma,ali na kraju je ispalo loše.Bilo je tu svačega,ali na kraju ništa.Previše je bilo deranja što je pomalo paralo uši.
  OCJENA:2
  ISLAND-Jako dobra pjesma koja je trebala završiti u TOP10.Meni lično je bolja ova pjesma nego 2016.kada je Greta predstavljala Island.Možda je maalkkicee falilo te neke kemije na pozornici,ali sve u svemu najbolji duet u povijesti Eurosonga.
  OCJENA:8
  MALTA-Catchy pjesma,ali imam dojam kao da su malteženi reciklirali neku pjesmu iz 2000-tih.Pjesma je zarazna,ali složit ću se s većinom pomalo je repetitivna.Cool je onaj pokret nogama.Aaaaa baš je Barei 2016.imala isti pokret nogama u pjesmi "Say Yay!"
  OCJENA:7

 7. Chandler — 5. kolovoza 2020. u 17:35

  Ukrajina – jako zanimljiv nastup, ona vokalno zaista odlicna. Pesma mi je sasvim korektna. Plasman po meni zasluzen. Nit precenjena nit potcenjena, tu je gde treba. Iskreno, sokira me cinjenica da bi Ukrajinci, da se samo publika pitala, jos tada bila obojena u crveno na mapi (ispala u polufinalu). Da ne lazem, danas zeljno iscekujem njihovo ispadanje najvise zbog njihovih ispada zadnjih nekoliko godina unazad. 4/5

  Island – sasvim korektno i moglo je malo vise od 20. mesta a i nije trebalo. Greta je 2016. definitivno trebala videti finale. 3/5

  Malta – bukvalno nit smrdi nit mirise, ali nisam im predvidjao ispadanje u polufinalu. Opet, plasman taman tu negde. Iznenadjenje mi je sto smo njima dali 6 bodova, verujem da je tu nas ziri odigrao debelu ulogu. 3/5

 8. eurovisiofanatico — 5. kolovoza 2020. u 17:15

  UKRAJINA-nije najbolja njihova pjesma, ali mi se sviđa, scenski nastup je bio dobar i dobro je pjevala. OCJENA. 3,5/5
  ISLAND-jedan od najboljih dueta u povijesti Eurosonga, izuzetno podcijenjeni trebali su biti u top 10
  OCJENA 4,5/5
  MALTA-pjesma nije loša, ali meni u njoj nešto fali, repetitivna je, a i nastup me nije previše dojmio. OCJENA 3/5

 9. Niko bitan — 5. kolovoza 2020. u 16:54

  Ukrajina: Ovo je trebao da im bude prvi ne prolazak u finale. Veoma osrednja pesma sa osrednji scenskim nastupom. Ne razumem kako je prošla u finale. Ocena: 2

  Island: Nisam toliko lud za ovom pesmom koliko i svi ostali, ali je zaista opljačkana od većeg plasmana! Greta i Jonsi su oboje fantastično odpevali i imali odličnu sinhronizaciju. Ne znam da li je staging uradio svoje ali meni je on bio ok. Ponovo, pljačka! Ocena: 4

  Malta: Svake godine imam jednu veoma generic pesmu koja mi se sviđa, i te godine je to bila ova! A i kao što je već pomenuto, trik sa nogama je bio kul! Sada, da scenski nastup je bio prazan, mada to je mnogo država oštetilo te godine, tako da to nije bio samo Maltin problem. Na kraju mislim da je završio na krajnje zasluženoj poziciji, mada je u mom Topu mnogo više! Ocena: 4

 10. YeahYeahFire — 5. kolovoza 2020. u 16:19

  Ukrajina – od mene ide ne…jednostavno ne dopada mi se pesma ni sam nastup.Energija je bila prisutna i jak vokal,ali ja očekujem mnogo više od Ukrajine #overrated Ocena:3/10
  Island – pljačka za plasman.Ovo je realno trebalo bolje da završi.Vokali sjajno uklopljeni,uverljiv nastup i violina…bio sam zaprepašćen što su tako nisko završili. Ocena: 8/10
  Malta – meh ništa specijalno.Pesma generic i za 2012,nastup prazan i vokal osrednji,žiri ih provukao.Jedino ona fora sa nogama i tjt. Ocena: 2.5/10

 11. SwedenEurovisionFan — 5. kolovoza 2020. u 16:13

  Ukrajina – Meni je ova pjesma tada bila prosječna, a sada mi je još malo i gora no svima je bilo jasno da su morali proći u finale jer je ovo bila svojevrsna himna Europskog prvenstva 2012. Nije mi bilo žao što se Gaitana plasirala u finale.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 27/42.
  Island – Odličan duet, mističnost na nivou, predobar violinski dio, šteta jedino lošijeg plasmana, po meni su zaslužili Top10!
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 9/42.
  Malta – Super pjesma, sjajna koreografija i oni epic pokreti nogama. Što vam više treba? I Kurt je bio prenisko plasiran na kraju.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 15/42.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!