#sdse2012: "Raj za uši i oči" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Raj za uši i oči”

  8 min za čitanje   13 komentara

U današnjem izdnju projekta S druge strane ekrana prisjetit ćemo se tri finalista iz 2012. godine!


Can Bonomo – Love Me Back

Plasman: 7. mjesto u finalu (112 bodova)

YouTube video

Andrea: Uh, koliko ja volim ovu pjesmu da vam je samo znati. Volim je od samog početka, od kada je predstavljena javnosti i toliko sam se radovala kada je prošla u finale. Ima mi ono nešto, neku dušu. Zabavna je i feel good, s daškom etno elementa. Koreografija je kreativna i privukla je pažnju. Onaj brodić i dio kad kaže “ajdeee” definitvno neću zaboraviti ni na samrti.

Ukupni dojam:

Bartol: Nisam pretjerano volio pjesmu ni tada, a s odmakom od 8 godina mi je još i puno gora. Nastup je fora, ali u principu osim onog broda se ništa ne događa na sceni. Pjesma je fora, ali samo momenti instrumentala, postane dosadna i repetitivna. Najgore od svega mi je izvedba pjevača, koji sa luđakim pogledom i kozjim vibratom uništava do kraja cijeli doživljaj. Jasno mi je zašto je tako visoko završilo, ali po meni je u drugom polufinalu bilo i boljih pjesama i nastupa za prolaz, a u finalu pjesama koje su trebale biti  TOP10 a zbog ovoga nisu.

Ukupni dojam:

Bojan: Sad s razmakom od osam godina mogu i reći da je ovo bio jedan sasvim korektan nastup. Lijepo osmišljen i realiziran. Priznajem da nisam ljubitelj pjesme, ali je ne bih promijenio kad bi slučajno naišla. Volio bih da se Turci nekad uskoro vrate. Slali su oni dobre stvari (uspomene na Düm Tek Tek).

Ukupni dojam:

Emilia: Jednom davno na 9GAG-u sam našla sliku trenutno posljednjeg turskog predstavnika s natpisom “They told me I could be anything, so I became a boat”. Taj meme ukratko može sumirati ovu grozomornu pjesmu, jer i dalje ne vidim što je ljude toliko osvojilo da je ušao u finale. Pa ako se već tražio joke act, bolja mi je bila Bugarska.

Ukupni dojam:

Marija: Zaista ne znam što da kažem o ovoj pjesmi i nastupu. Okej mi je istočnjački zvuk u pjesmi, ali ako ju gledam u cjelini, ni po čemu mi se nije svidjela. U nastupu mi je bilo previše skakanja i ni po čemu mi nije bio zanimljiv ni pamtljiv. Ali, bez obzira na to, nadam se da ćemo Tursku uskoro ponovno gledati na eurovizijskoj pozornici.

Ukupni dojam:

Sanja: Kako Turska meni nedostaje na Eurosongu! Ove godine smo ih zadnji put gledali. Meni jedan od dražih nastupa, ovaj instrumental mi je baš zarazan, a pjevač je karizmatičan. Staging mi se isto sviđa, onaj trenutak s pirotehnikom pred kraj nastupa je baš moćan.

Ukupni dojam:

anketa 1531

Ocijenite turski nastup

Ukupno glasova: 97

 • Dobar je (4) [30 / 31%]
 • Jako mi se sviđa (5) [25 / 26%]
 • Ne sviđa mi se (2) [15 / 15%]
 • OK je (3) [14 / 14%]
 • Užasan je (1) [13 / 13%]

Ivi Adamou – La La Love

Plasman: 16. mjesto u finalu (65 bodova)

YouTube video

Andrea: Ovu pjesmu jako volim u studijskoj verziji, a u liveu mi je nekako prosječna. Zabavna je i tjera me na ples, a onaj “la la la” dio je zarazan, ali njen vokal i pojedini awkward pokreti ukvarili su mi dojam. Ipak, nemam srca ovoj pjesmi dati išta osim smajlića jer mi je, unatoč ne baš sjajnom nastupu, jako draga.

Ukupni dojam:

Bartol: Meni je ovo puno bolje od Aphrodisiac. Pjesma je bolja, aranžman, nastup, Ivi je odlično vladala scenom, pa čak je i solidno otpjevala. Dušu dalo za Euroclub, a na Eurosongu završilo taman tamo gdje je trebalo.

Ukupni dojam:

Bojan: Mislim da ništa nije moglo spasiti ovu iritantnu pjesmu. Nastup mi je nekako kopija ranijih grčkih uspješnica. Jednostavno ovo nije trebalo biti u finalu.

Ukupni dojam:

Emilia: Tek sad nakon osam godina, kad sam opet išla preslušavati i gledati nastup, shvaćam koliko ova pjesma loše stari, i da ništa ne može objasniti kako je Ivi s ovim vokalima došla do TOP5 na grčkom X Factoru. Ipak, mora se priznati kako je delegacija odradila sjajan postao kada su uzeli četiri plesačice, pa Ivi nije morala toliko plesati koliko je pjesma zahtijevala.

Ukupni dojam:

Marija: Cipar mi je 2012. bio jedan od favorita jer je pjesma jako zarazna i brza. Odmah nakon prvog slušanja mi je ostala u glavi, a i danas ju dosta često poslušam. Nastup je bio jako dobar, vidi se da se dosta radilo na koreografiji koju je Ivi zajedno sa plesačicama jako dobro izvela. Svidjele su mi se i haljine koje su cure nosile na pozornici. Zaista jedan jako dobar ciparski nastup!

Ukupni dojam:

Sanja: Kako je ovo bilo razvikano, sjećam se da je i mene bio uhvatio taj neki hype oko ove pjesme. No, osam godina kasnije, nikako mi nije jasno zašto. Baš mi je loše “ostarila” ova pjesma. Po uzoru na svoje grčke susjede, isto su vješto sakrili prateći vokal u pozadini. Njezin izgovor “fear” i “near” mi je baš iritantan. Koreografija mi se u nekim dijelovima sviđa, a u nekima izgleda kao da je rađena za dječji mini disco. No, hajmo sumirati tadašnje i sadašnje dojmove u jednog neutralka.

Ukupni dojam:

anketa 1532

Ocijenite ciparski nastup!

Ukupno glasova: 98

 • Jako mi se sviđa (5) [49 / 50%]
 • Dobar je (4) [28 / 29%]
 • OK je (3) [11 / 11%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 9%]
 • Užasan je (1) [1 / 1%]

Roman Lob – Standing Still

Plasman: 8. mjesto u finalu (110 bodova)

YouTube video

Andrea: Meni je ova pjesma u kombinaciji s ovim minimalističkim, ali istovremeno toliko efektnim nastupom veoma dobra i baš mi funkcionira kao paket. On je također prezgodan i baš mu slatko stoji ova kapica. Pjesmu i danas rado poslušam i mislim da je jedna od najboljih pjesama koje je njemačka poslala.

Ukupni dojam:

Bartol: Nijemci su uspjeli napraviti intimnu koncertnu atomsferu na onoj ogromnoj pozornici i na tome im aplaudiram. Roman stao na pozornicu, očarao sve, potpuno chill otpjevao kao gospodin i eto ti osmog mjesta. Po meni je mogao i malo više završiti. Pjesma zvuči kao da je mogla (i trebala) poharati top ljestvice. I da, od 2010. do 2012. je uistinu bilo njemačko zlatno razdoblje.

Ukupni dojam:

Bojan: Nakon što je Lena dvije godine za redom Njemačku vratila u vrh Eurosonga, Roman je vrlo uspješno uskočio u njene cipele. Savršenom interpretacijom ove prelijepe pjesme, mene je prije osam godina na trenutak dovelo do razmišljanja “vraćamo li se u Njemačku?”. Sad s razmakom od osam godina mogu slobodno reći da su se ova pjesma i šmekerski nastup mogli komotno naći na samom vrhu te godine. Čista perfekcija.

Ukupni dojam:

Emilia: Da nije Michael Schulte bio na Eurosongu 2018., ovo bi mi bila najdraža njemačka pjesma iz proteklog desetljeća. U ovu pjesmu zaljubila sam se na prvo slušanje i praktički od onda pratim Romana. Nastup je bio taman za pjesmu i prava je šteta što Nijemci nisu nastavili ovim putem 2013.

Ukupni dojam:

Marija: Jedna slatka pjesmica kojoj nedostaje neki wow efekt po kojoj bi ostala upamćena. Scenski nastup uz ovakvu pjesmu bio je očekivano jednostavan uz pjevača i bend iza njega. Svidjelo mi se što je bend nekako cijelo vrijeme bio u polumraku, a pažnja je bila usmjerena na pjevača. Moram prznati da neke riječi pjesme nisam razumjela i smatram da je Roman mogao još malo poraditi na engleskom. Sve u svemu, jedan okej nastup, ništa više od toga.

Ukupni dojam:

Sanja: Raj za uši i oči. U Romana je ove godine bilo zaljubljeno valjda 98% fanova Eurosonga, pa i ja skupa s njima. Divnu boju glasa ima čovjek, savršeno pogođenu za ovu pjesmu. Baš volim ovu pjesmu, čak i godinama kasnije nije nimalo izgubila čar niti je zastarjela. Nastup jednostavan i prikladan, s fokusom na pjesmu. Zasluženo dobar rezultat Njemačke.

Ukupni dojam:

anketa 1533

Ocijenite njemački nastup

Ukupno glasova: 87

 • Jako mi se sviđa (5) [52 / 60%]
 • Dobar je (4) [18 / 21%]
 • OK je (3) [8 / 9%]
 • Užasan je (1) [7 / 8%]
 • Ne sviđa mi se (2) [2 / 2%]

Zanimljivosti

Jedina neutralna prema Romanu Lobu bila je Marija, samo se Bojanu nije svidio ciparski nastup, dok je Bartol negativno ocijenio turski nastup.

Andrei su se svidjeli svi nastupi iz ove grupe.

Po sistemu iz 2016. godine nadalje, Grčka bi imala jedan bod više od Cipra u finalu. Žiri je preferirao Cipar, dok je publika preferirala Grčku.

Ovo je bio posljednji nastup Turske na Eurosongu dosada, a ujedino i osmi najbolji plasman za Tursku na Eurosongu.

Turska je bila četvrta kod publike, ali tek 22. kod žirija.

Nakon tri top10 rezultata zaredom od 2010. do 2012. godine, Njemačka je u top10 ušla još samo 2018. godine kada je Michael Schulte osvojio 4. mjesto s pjesmom You Let Me Walk Alone. Također, jedini put kada je Njemačka još završila u top20 bilo je 2014. kada su bili osamnaesti, svi ostali rezultati su bili ispod 20. mjesta, uz dva zadnja mjesta dvije godine zaredom, 2015. i 2016.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
7
PODIJELI ČLANAK

Rasprava13

 1. Sekret — 31. srpnja 2020. u 22:58

  Turska – Pjesma je odlična,melodija je zarazna.Nastup je zanimljiv.Jedino mi se nije svidio vokal.Ocjena 4
  Cipar – Odlična pjevačica s odličnom pjesmom.Sjećam se da sam te 2012,. pjevušio cijelo ljeto "La La Love ? Očkujem Ivi u narednim godinama na Esc-u.Scenski nastup mi se jako svidio.Ocjena 5
  Njemačka – Vrlo jednostavno, a originalno.Pohvaljujem Romanov izvanredan vokal ? Ocjena 5

 2. Lujka s ukusom — 31. srpnja 2020. u 11:26

  Obožavam la la love

 3. YeahYeahFire — 31. srpnja 2020. u 01:16

  I da Srbija je dala 8 Kipru yesss!

 4. YeahYeahFire — 31. srpnja 2020. u 01:13

  Turska – molim vas VRATITE SE!!!
  Ali realno ovo je bio prosek i nije bilo za top 10.Dobro uklopljeni etno elementi i fora sa brodićem,ali ništa više! Ocena: 4/10
  Kipar – la la love it (znam otrcano lol)
  Što reče @escfan jedna od najlepših predstavnica na esc.Sećam se kolko sam mladji ja bio zaljubljen u nju ? Vidi se da su Švedjani radili pesmu,pravi klubski hit koji je i danas neizostavan deo svake esc žurke.Slažem se da je vokalno moglo bolje zato Ivi mora da se vrati ispravi nepravdu! Ocena: 9/10
  Nemačka – tip pesme koji je tada bio moderan na radio stanicama,tad mi je pesma bila super,sad i ne baš.Baš sam slušao pesmu pre neki dan i previše ponavlja Standing Still.Nastup meh prikladan.Ipak popustiću malo jer je pesma zaista solidna i on simpa lik. Ocena: 7/10

 5. Chandler — 30. srpnja 2020. u 22:04

  Turska – Zbog ovakve treserane, ne zelim vise nikad Tursku da vidim nazad na ESCu. Nikad vise. 1/5
  Kipar – Ja sam bio ocaran ovim nastupom, pocev od svih ovih lepojki pa do pesme. Veliko iznenadjenje mi je to sto smo im dali 8 (!) bodova. 5/5
  Nemacka – Jedino sto je on zgodan, inace meh. 3/5

 6. loreeneuphoria — 30. srpnja 2020. u 18:47

  TURSKA-ajoj,bilo je tu svega i svašta.Turski melos,praktički domaćinska atmosfera,glas je ok,pjesma u redu,čudan scenski pa povlačenje za kojim dan-danas žali većina esc fanova.Finale je zasluženo,ali po meni top 10 previše.Mogu oni puno bolje!
  Ocjena:3/5
  CIPAR-fantastična pjesma,odličan scenski,ljetna atmosfera,glas na razini,lijepo obučena…Ivi se mora vratiti na esc po top 10 rezultat jer ga je te godine zaslužila.
  Ocjena:5/5
  NJEMAČKA-vrlo amerikanizirana pjesma koju bi se moglo čuti na postajama diljem Europe i svijeta.Meni je ovo 3.njemačka pjesma u desetljeću (naravno nakon Lene).Vrlo lijep vokal,stajling je u redu,scenski odmjeren.Zaslužen top 10.Jedina zamjerka je ona kapa koja nije trebala biti.
  Ocjena:5/5

 7. LoveWave — 30. srpnja 2020. u 18:45

  Turska – sve šta ću napisati je da želim vidjeti Turke ponovno na eurosongu!!! ?
  Cipar – iskreno, čudi me da je izostao bolji rezultat. Ali, ako niti Grčka nije mogla više te godine sa jednako dobrom pjesmom, sve je jasno… Sve u svemu obožavao sam ovaj nastup, pjesma je zarazna, catchy i tjera na ples, a Ivi je bila predivna! ?
  Njemačka – jedna od meni najdražih njemačkih uzdanica na eurosongu. Predivna pjesma s još boljom interpetacijom. Iako je nastup bio minimalistički, smatram da je itekako pasao uz pjesmu. ?

 8. Lazergirl — 30. srpnja 2020. u 17:41

  TURSKA-Šteta što je Turska odustala od Eurosonga,slali su odlične pjesme.Ta kombinacija modernog i tradicionalnog je u slučaju Turske dobitna kombinacija."Love me back" je catchy i zarazna pjesma.Turska,vratite se na Eurosong!
  OCJENA:9
  CIPAR-Pjesma je dobra,ali u studijskoj verziji.Live je malo zaškripao,ali pjesma te tjera na ples.
  OCJENA:8
  NJEMAČKA-OK pjesma,jedna od rijetkih koje je Njemačka zadnjih godina slala.Naravno,Michael Schulte je 2018.imao dobru pjesmu.
  OCJENA:7

 9. Niko bitan — 30. srpnja 2020. u 16:59

  Turska: Eh, Turskino poslednje pojavljivanje na ESC-u. Zaista mi nedostaju. :'( Što se pesme tiče, meni je baš zarazna! Odmah uđe u uvo i volim kombinaciju modernog sa tradicionalnim Turskim elementima! Sceni nastup I to što su nastupali kod braće Azerbejdžanaca je takođe pomoglo! Top 10 sigurno zasluženo! Nadam se da će se vratiti u budućnosti mada su šanse jako malo. Ocena: 4

  Kipar: Najveća pljačka te godine! Ovo je lagano zaslužilo Top 5 ako ne i Top 3! Ogroman letnji hit, odličan scenski nastup i pesma! Čak ni vokalno nije bilo toliko loše! Najiskrenije želim da se Ivi vrati na Eurosong u budućnosti i osveti se! Možda čak i konačno donese Kipru svoju prvu pobedu! Ocena: 4

  Nemačka: Ne razumem hype. Meni je ovo veoma dosadno, a ni scenski nastup nije bio nešto WOW. Ocena: 3

 10. Bartol Stopić — 30. srpnja 2020. u 16:34

  Popravljene ankete, hvala na obavijesti ❤

 11. SwedenEurovisionFan — 30. srpnja 2020. u 16:30

  Također, čini mi se da ankete za Cipar i Njemačku ne rade pa bi to trebalo provjeriti i izmijeniti 😉

 12. SwedenEurovisionFan — 30. srpnja 2020. u 16:29

  Turska – Mora se priznati, scenski nastup je bio neočekivan i onaj brod mora da je naveo ljude na glasanje. Vokalno nije bio na razini, ali to mu opraštam zbog dobre pjesme.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 14/42.
  Cipar – Ivi Adamou, jedna od najljepših predstavnica bilo koje zemlje u povijesti Eurosonga ? Catchy pjesma, refren koji od prve ulazi u uši, fantastična koreografija, sve ono što se očekuje od Cipra.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 11/42.
  Njemačka – Sve kod ove pjesme je idealno, a 2 zamjerke su na račun njega (ona bespotrebna kapa) i scenskog nastupa (prejednostavno), mogao je makar stavit one "konfete" da padaju. Ali pjesma je zbilja predivna, emotivna, savršena.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 13/42.

 13. eurovisiofanatico — 30. srpnja 2020. u 16:22

  TURSKA- u finale ušli uz najveću glupost u povijesti Eurosonga, onu zlatnu ulaznicu. Iako ga u nekim dijelovima ne razumijem najbolje, pjesma me uvijek potakne na ples, užasno je zarazna,a scenski nastup izvrstan. OCJENA4/5
  CIPAR-pravi ljetni hit, Iva je dominirala na pozornici svojom pojavom uz sjajan scenski nastup. Nadam se njezinom povratku na Eurosong. OCJENA 4/5
  NJEMAČKA- meni osobna najdraža Njemačka pjesma na Eurosongu. Lijepa pjesma sa odmjerenim nastupom, jedino što bih maknuo je ona kapa koju je Roman nosio. OCJENA 4,5/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?