#sdse2012: "Tako blizu a tako daleko" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Tako blizu a tako daleko”

  6 min za čitanje   10 komentara

U prvom izdanju S druge strane ekrana 2012. godine prisjetit ćemo se tri države koje su bile tako blizu a tako daleko – jedna pobjedi, jedna finalu, a jedna – predzadnjem mjestu.


Buranovskiye Babushki – Party For Everybody

Plasman: 2. mjesto u finalu (259 bodova)

YouTube video

Andrea: Ne mogu vjerovati da su Babuške bile druge pored toliko boljih pjesama te godine. Simpa je to i nastup je ok, ali za srebrnu medalju nije. Jasno mi je da su mnogi glasali za nastup i bakice, a manje za pjesmu jer pjesma zaista nije ništa posebno. Kao cjelokupni paket je funkcioniralo i bakice su se super snašle na pozornici

Ukupni dojam:

Bartol: Prezirem činjenicu da su završile druge pored tolike konkurencije, ali su uspjele iz ničega napraviti nešto toliko simpatično da eto…  Pjesma za 1, ali onaj dio sa keksima me toliko oraspoloži da jednostavno ne mogu dati smješka za nastup

Ukupni dojam:

Bojan: Aww simpatične bakice. Sad nakon ovoliko vremena mogu reći da je ovo bio jedan simpatičan nastup. Iako pjesmu i dan danas ne puštam samoinicijativno, znam da ovaj nastup uvijek ispratim sa nekim osmjehom. Po meni, možda su malo previsoko završile, ali razumijem kako su kupile publiku.

Ukupni dojam:

Emilia: Prošlo je osam godina, a ja i dalje ne znam kako prokomentirati ovaj nastup. A bome ni pjesmu. Pozitivna strana je spontanost, negativna strana je… Pa sve ostalo. Misterij modernog doba je zašto su bile druge.

Ukupni dojam:

Marija: Ruske bakice iz 2012. nastup je koji će definitivno ostati jako dugo upamćen. Bile su jako simpatične i vidi se da su zaista uživale na pozornici. Reakcija publike na njihov nastup također pokazuje da je Rusija u Bakuu osvojila srca mnogih eurovizijskih obožavatelja. Odjevne kombinacije bile su očekivane jer ne može se očekivati ništa drugo nego da grupa bakica obuče tradicionalne nošnje kraja iz kojeg dolaze. Sve u svemu, simpatična pjesma i nastup, ali ništa više od toga.

Ukupni dojam:

Sanja: Od mene smješko, jer me ova pjesma i nastup baš nasmiju i oraspolože. Legendarne Babushke i peć za kruh na stageu, gdje drugdje ovako nešto naći nego na Eurosongu?!

Ukupni dojam:

anketa 1512

Ocijenite ruski nastup!

Ukupno glasova: 120

 • Jako mi se sviđa (5) [44 / 37%]
 • Dobar je (4) [34 / 28%]
 • OK je (3) [26 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 9%]
 • Užasan je (1) [5 / 4%]

Sinplus – Unbreakable

Plasman: 11. mjesto u polufinalu (45 bodova)

YouTube video

Andrea: Meni je bilo jako žao što ova pjesma nije ušla u finale, ali sada osam godina nakon čak vidim i zašto. Nastup i nije suviše pamtljiv, a pjesma je pomalo repetivivna. Kao da stalno trčkaraju ukrug bez nekakvog cilja. Nema kulminacije, nema onog wow efekta koji te natjera da glasaš za pjesmu. Pa ipak, ova mi je pjesma i dalje srcu jako draga, unatoč svim manama. Nastup je mogao biti i bolji.

Ukupni dojam:

Bartol: Uspjeli su se izgubiti na ovoj pozornici iako su trčkarali lijevo desno. Iako mi je pjesma bolja od one iz Mađarske koja je ušla za dlaku, i dalje mi nije ovo dovoljno dobro za finale Eurosonga. Malo vatre ne čini dobar nastup.

Ukupni dojam:

Bojan: I tako je jedan bend protrčao ogromnom scenom. Kontam da su oni bend, ali neki koncept nastupa je mogao biti, tj. trebalo je to biti smišljenije. Ona pirotehnika na pola pjesme je bila suvišna i nije nikako išla uz samu pjesmu. Pjevač ima dobar vokal, ali tako je primjetno da je onaj gitarist u zelenoj jakni htio biti u kadru da to nije normalno. Ako ništa, imali smo reviju zanimljivih frizerskih radova.

Ukupni dojam:

Emilia: Problem kod ove pjesme je uvijek bio taj što pjevač ima toliko loš izgovor engleskog da zvuči kao da žvače tekst. Također, pjesmi bi možda više odgovarala pozornica Eurosonga 2016. ili 2019. što se tiče iskorištavanja tehničkih mogućnosti, jer ovako nastup ispada basic. Šteta jer se radi o dosta dobroj pop-rock pjesmi koju bih zamislila van Eurosonga na radijima.

Ukupni dojam:

Marija: Kod Švicarske mi se nije svidjela ni pjesma ni nastup koji ni po čemu nije bio pamtljiv. Jedino što bih mogla reći o ovome jest da me konstantno dekoncentriralo pretrčavanje gitarista s jedne strane pozornice na drugi. Nastupu nije pomogla ni vatra koja se pojavljuje pred kraj. Jako loše.

Ukupni dojam:

Sanja: Još jedna pjesma iz kategorije “nit’ smrdi, nit’ miriše”. Njegov glas mi je mrvu iritantan, a pjesma se vrti u krug i pritom mi ne izaziva nikakvu emociju.

Ukupni dojam:

anketa 1513

Ocijenite švicarski nastup

Ukupno glasova: 90

 • OK je (3) [39 / 43%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 32%]
 • Dobar je (4) [9 / 10%]
 • Užasan je (1) [7 / 8%]
 • Odličan je (5) [6 / 7%]

Max Jason Mai – Don’t Close Your Eyes

Plasman: 18. mjesto u polufinalu (22 boda)

YouTube video

Andrea: Ova država je doživjela mnoge nepravde, ali 2012. je sasvim zasluženo ispala. Nažalost, ne mogu reći niti da je ovo Bon Jovi za siromašne jer ovo je stvarno preloše da bi se usporedilo s Bon Jovijem u ikojem kontekstu.

Ukupni dojam:

Bartol: Hektični falšfest koji je završio gdje je i trebao. Viszlát Nyár za siromašne

Ukupni dojam:

Bojan: Apsolutno nikog ne treba čuditi što su s ovim lizali dno tablice. Šteta što je ovo posljednji slovački nastup zasad. Lijepo što je pjevač zadovoljan svojim telom, ali mogao je barem majicu obući. Nadam se da će se Slovaci jednom vratiti sa nečim boljim i da, oni se ne trebaju žaliti na glasanje – trebaju izabrati i poslati dobru pjesmu.

Ukupni dojam:

Emilia: Ne znam kako da drugačije opišem osim s “ovo je prebolno”. Idem naručiti pregled kod otorinolaringologa.

Ukupni dojam:

Marija: Jednostavno ne volim slušati ovakvu vrstu pjesama, ponajviše zbog toga što ima previše vrištanja koje ne mogu podnijeti. Upravo zato mi se nastup Slovačke nije svidio i jedva sam čekala da završi. Zaista ne znam što bih drugo rekla na ovo.

Ukupni dojam:

Sanja: Ovo baš i nije moj omiljeni žanr, ali ne mogu reći ni da mi se ne sviđa. Imam osjećaj da je izgorio od želje za prenošenjem atmosfere i uživo je to vokalno rezultiralo svakako. Konačni dojam: “Not great, not terrible.”

Ukupni dojam:

anketa 1514

Ocijenite slovački nastup

Ukupno glasova: 85

 • Užasan je (1) [35 / 41%]
 • Ne sviđa mi se (2) [32 / 38%]
 • OK je (3) [9 / 11%]
 • Odličan je (5) [5 / 6%]
 • Dobar je (4) [4 / 5%]

Zanimljivosti

Andrea i Emilia nisu dale niti jednog smješka u ovoj grupi.

Svi ostali su dali smješka samo Rusiji.

Slovačka je dobila tužiće od svih osim od Sanje

Slovačka bi bila predzadnja u polufinalu da je sistem glasovanja 2012. bio kao i danas – po ovom sistemu Slovenija bi bila posljednjeplasirana.

Rusija je u prvom polufinalu osvojila više bodova od publike nego što ih je osvojila Švedska u drugom polufinalu. Također, razlika u bodovima kod publike u finalu između pobjednice Loreen i Babushki bila je samo 11 bodova.

Jedina država koja u finalu Rusiji nije dala niti jedan bod je Švicarska.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
8
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

 1. Lazergirl — 19. srpnja 2020. u 19:49

  RUSIJA-Jako originano i autetntično,pjesma je predobra i jako zarazna.Prosto izmami osmijeh na lice.Rusija je bar tri puta zaslužila da pobijedi u prošlom desetljeću i to:2012.,2015.i 2016.
  Ocjena:10
  ŠVICARSKA-Pjesma je OK,ali mi se nastup nije svidio jer su trčkarali s jednog kraja pozornice na drugi kao da ne znaju kud i kako.
  Ocjena:5
  SLOVAČKA-Ništa mi se nije svidjelo!Ni pjesma ni nastup,pjevač se previše derao.A što se outfita tiče mogao je bar majicu obući i počešljati se.
  Ocjena:1

 2. Sekret — 19. srpnja 2020. u 15:33

  Rusija-Bakice su bile glavna atrakcija te godine.Razumijem zašto su završile tako visoko.Jednostavno kad gledaš nastup ne možeš da se ne nasmiješ i ne oraspoložiš.Ocjena 5
  Švicarska-Pjesma je solidna, ali nastup je učinio svoje.Ocjena 3
  Slovačka-Ne sviđa mi se ni pjesma nit nastup.U cijelom nastupu mi se jedino dopada vokal.Ocjena 2

 3. LoveWave — 19. srpnja 2020. u 11:40

  Prvo ću reći da mi je jako drago što se vraćamo baš u 2012. jer mi je taj eurosong jedan od najdražih! ?
  Rusija – mislim da su bakice otišle visoko upravo zato što na eurosongu prolaze stvari koje se istaknu, jer pjesma kao takva, sigurno nije dovoljna za 2. mjesto. Jednostavno su iskočile iz kalupa, bile su presimpatične i navele su vjerojatno stariju populaciju da glasa za njih. Nastup je bio u skladu s njima i mislim da je svima izmamio osmijeh na lice. Od mene ipak neće biti osmijeh pri ukupnoj ocjeni. ?
  Švicarska – meni je ova pjesma definitivno bila dostojna finala. Jako kvalitetna stvar pogotovo kad vratim film da se radi još o 2012. godini. Mislim, tj. uvjeren sam da ih je nastup koštao neprolaska i tog nesretnog 11. mjesta. ?
  Slovačka – iako ih nema puno, meni je ovo najgora Slovačka pjesma poslana na eurosong. Znao bih si pustiti playlistu iz 2012. godine i kada bi na red stigli Slovaci, momentalno bih prebacio dalje. Volim čuti pokoju rock stvar na eurosongu, ali dobru, a ovo je naravno, daleko od toga. ?

 4. Chandler — 18. srpnja 2020. u 23:32

  Rusija – Tada sam se bukvalno odusevljavao bakicama, danas ih gledam kao joke act. 3/5
  Svajcarska – Vidjao sam ih u finalu, i mislim da bi mogli proci umesto Irske, ali sad kad pogledam i mogli su i nisu mogli. 3/5
  Slovacka – Ne. Ni tad ni sad. 1/5

 5. loreeneuphoria — 18. srpnja 2020. u 20:16

  RUSIJA-sve rečeno,pjesma je osrednja,da je druga drzava tesko bi do 2.mjesta i te "srebrne" medalje,ali Baubuške su toliko simpaticne i odskalale su od ostalih da jednostavno ih nisam mogao ne vidjeti u top 5. Ocjena:4/5
  ŠVICARSKA-mislim da su trebali ući u finale.Nije to bilo ništa spektakularno,ali umjesto Irske su se po meni trebali ugurati.
  Ocjena:3/5
  SLOVAČKA-Pa…od svog neuspješnog povratka od 2009. do 2012. probali su sve i svašta-duet,etno,balada pa je i na rock morao doći red.Glas je dobar,ali pjesma se ne može isforsirat,pogotovo ne rockerska.Zasluženo ispadanje.
  Ocjena:2/5

 6. TheHeroOfOurTime — 18. srpnja 2020. u 19:02

  Rusija – 3 ?
  jedino sto mi je ok u ovome je simbolika ovih babuski, ali sve ostalo mi je ljuti prosjek. iako mi je iskreno jasno zas su zavrsile druge; potpuno nezasluzeno.
  Svicarska – 3 ?
  ovo cak nije toliko lose. tip super pjeva i def ne nedostaje energije, ali refren je nemastovit.
  Slovacka – 1 ?
  slazem se s Emilijom – blago neslusljivo, sorry.

 7. Niko bitan — 18. srpnja 2020. u 18:52

  Rusija: Svi su sve već rekli. Bakice su pre simpatične i jednostavno ne možeš da ih ne voliš. To što su osvojile drugi mesto mi je i drago i nije. Zaslužile su ga jer su zaista predivne, ali opet bilo je boljih pesama. Ocena: 3.

  Švajcarska: Meh. Ništa ne osećam dok slušam ovo. Ocena: 3

  Slovačka: Ponovo, već sve rečeno. Užasno. Ali i dalje želim Slovačku da se vrati. :'(

 8. SwedenEurovisionFan — 18. srpnja 2020. u 17:21

  Rusija – Razumijem ja da su dobile publiku na catchy nastup i to što je eto 6 bakica došlo na pozornicu, peklo kekse i pjevalo simpa pjesmicu, ali ne razumijem zašto je Rusija završila ovako visoko. Možda da je pjesmu pjevala, recimo, Slovačka, ne bi ni vidjele finala…
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 24/42.
  Švicarska – Jedna od država za koju mi je žao da je ispala u polufinalu jer su na temelju isključivo pjesme to zaslužili. Međutim, kako su brojni i naveli, nastup nije bio na razini pa njihovo ispadanje ne čudi (iako me i dan danas žalosti).
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 21/42.
  Slovačka – Grozno. Jedna od 5 najgorih pjesama tog Eurosonga i zasluženo zadnje mjesto polufinala.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 38/42.

 9. YeahYeahFire — 18. srpnja 2020. u 16:50

  Rusija – jeste ovo bilo novo i simpatično,ali za tako nešto ne treba da se dobije top 5 plasman.Kao što su mnogi rekli,bilo je boljih pesama,a jedine dobre stvari su te što su pokazale da se i u tim godinama može biti razigran i što su pokazale svoj tradicionalni melos.Nebuloza mi je kako neki fanovi TOLIKO uzdižu bakice,kao i što usput neki tvrde da je Verka trebalo da pobedi 2007. umesto Marije..
  Ocena: 4/10
  Švajcarska – za to vreme moderan zvuk i solidna pesma,ali mlaka realizacija.Tokom nastupa gotovo nikakve energije nije bilo ko na svirku garažnu da su došli. Ocena:3/10
  Slovačka – pesma mi nikad ni nije bila interesantna pa nemam šta ni komentarisati! Ocena:1.5/10

 10. eurovisiofanatico — 18. srpnja 2020. u 16:13

  RUSIJA- toliko boljih pjesama je bilo od ove, ali bakice su toliko simpatične. Scenski nastup i odjeća su predstavljali njih i to mi se jako svidjelo. Pobjedu sigurno nisu zaslužile, ali teško da su izvan top 5 s obzirom na ruske satelite.
  Ocjena 4/5
  ŠVICARSKA- pjesma nije loša, ali na sceni je zasigurno nešto falilo za veći uspjeh. Pokušali su sa nekakvom samouvjerenošću na pozornici, ali nije prošlo. 2,5/5
  SLOVAČKA-pjesma mi se ne sviđa, ali vokalno je bilo jako dobro. Nije mi jasno zašto većina koja ima takvu pjesmu, pokušava se oslanjati isključivo na nju, bez ikakve ideje scenskog nastupa.
  Ocjena 1,5/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?