Sjećanje na Doru: Reality killed NF (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Sjećanje na Doru: Reality killed NF (3)

  8 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Nakon što su 2010. u Oslu grupa Feminnem s pjesmom “Lako je sve“ ostale kratkih rukava što se tiče ulaska u finale, hrvatska nacionalna TV kuća HTV je odlučila promijeniti način biranja našeg predstavnika na naredni Eurosong. Tako je 6. studenog 2010. odlučeno da “Dora 2011.“ neće biti u stilu nacionalnog finala kao prethodnih godina, nego će postati reality show, isti onaj format koji je Nijemcima donio pobjedu u Norveškoj. S naslovom “Idemo na Eurosong – Dora 2011.“, krenulo se u realizaciju do sada najduže održane „Dore“, a pravo sudjelovanja je imao svaki hrvatski državljanin stariji od 16 godina.

Na audiciji je od 150 kandidata izabrano ukupno 24 natjecatelja i 2 zamjene. To su: Diana Heraković, Mirko Švenda-Žiga, Jelena Vanjek, Mijo Lešina, Marija Rubčić, Valentina Briški, Damir Kedžo, Doris Teur, Dora Benc, Artemija Stanić, Ivana Brkašić, Katica Marinović, Miro Tomić, Renata Holi, Saša Lozar, Ana Eškinja, Jacques Houdek, Daria Kinzer, Tina Vukov, Mila Soldatić, Mario Sambrailo, Filip Dizdar, Manuela Svorcan i Sabrina Hebiri, a rezerve su bili Maksim Hozić i Marina Đurović. Kao što vidimo, najpoznatiji od svih kandidata su sigurno Jacques Houdek (koji je u to vrijeme bio skoro 10 godina na sceni), Tina Vukov (osvajačica trećeg mjesta na Dori 2006.), Doris Teur (Dora 2010.) i Mirko Švenda-Žiga (također Dora 2010.). Voditelji ove manifestacije su bili Aleksandar “Aco” Kostadinov (inače šef naše delegacije), Leona Paraminski (glumica koja je svaku večer bila u haljinama koje su svijetlile kao disko-kugle) i Monika Lelas (voditeljica na Drugom programu Hrvatskog radija).

blank
Leona u svjetlucavim haljinama

Natjecatelji su podijeljeni u skupine po 12, a u prve dvije emisije je prolazilo po 6 natjecatelja (5 u 20-minutnom glasanju, odluka o 6. natjecatelju se donosila u idućoj emisiji tjednim glasovanjem), u četvrtu se emisiju plasiralo njih 6, u petu 4 natjecatelja, u šestoj su nastupali troje, da bi u finalu bilo dvoje natjecatelja (Jacques Houdek i Daria Kinzer). U svakoj emisiji je gostovao žiri, koji bi davao konstruktivnu kritiku natjecateljima, a u zadnjoj su emisiji članovi žirija Tonči Huljić, Severina i Andrej Babić nadglasali glasove televotinga.

Koliko je bila pametna odluka o tjednom glasovanju (što nas dovodi do greške broj 1), govori i rečenica koju je jedna od natjecateljica (nećemo je imenovati, ionako su svi čuli) izrekla nakon svog ispadanja u trećoj emisiji: “Nažalost, moja mama nije imala 1000 eura da mi organizira glasovanje.“ Istina, čuli smo razne priče – od toga da su za Žigu (koji je imao 47 godina i borio se s ljudima kojima bi mogao biti tata, dok su Helenu Bastić iz grupe The Bastardz odbili zbog godina!) izravno lobirale lokalne radiostanice (sve do 6. emisije je pobjeđivao s najvećim brojem glasova), da se “Idemo na Eurosong – Dora 2011.“ popularno zove “Jacques ide na Eurosong“, o lobiranju klapskih krugova za Katicu Marinović, pa do toga da je pobjeda Darie Kinzer kupljena jer joj je tata šef Schwarzkopfa (op.a. službenog sponzora Eurosonga 2011.). Istina – već smo u prvoj emisiji imali miniskandal, kada je Damir Kedžo prozvan kao prvi koji je prošao u 3. emisiju, da bi nakon svega 10 minuta od završetka showa stigla objava da su glasovi krivo zbrojeni i da umjesto Damira Kedže prolazi Jelena Vanjek. Istina – Daria Kinzer se tim tjednim glasanjem triput okoristila i koncem odnijela pobjedu. No idemo mi malo po malo.

Sada dolazimo do greške broj 2 – pjesme. I ne samo pjesme u finalu, nego i pjesme kojima su se natjecatelji borili za prolazak dalje. Već u prvoj emisiji vidjeli smo da pjesme koju je HRT izabrao za određene natjecatelje nisu u skladu s njihovim mogućnostima. Najočitiji primjeri su Tina Vukov ( “S vremena na vrijeme“ od Prljavog kazališta), Diana Heraković (”Respect“ od Arethe Franklin), Valentina Briški (”Monday Morning“ od Melanie Fione) i Žiga (njemu nećemo ni spominjati poimence, jer niti jedna pjesma na engleskom mu nije odgovarala, a onu koju si je sam izabrao – isfalšao je do kraja, da ne bi rekli nešto drugo). Također, autore pjesama za finale HRT je skrivao kao zmija noge, pa tek pod pritiskom javnosti (i nakon što je Josipa Lisac, gostujući u žiriju u 6. emisiji, postavila to pitanje) su objavili da su autori Lea Dekleva, Boris Đurđević i Ante Pecotić. Zamislite Žigu kako pjeva „CELEBRAAAAAAATE“ okružen Riversicama, a do njega mu ruski iluzionist mijenja odijela? I još s ovakvim engleskim?!

Treća greška – prije spomenuti 47-godišnjak, koji može svim ostalima biti tata, prošao na audiciji i došao do polufinala sa svojim aljkavim engleskim, a jedna Helena Bastić je odbijena „jer je prestara“? Da imam cijeli dan na raspolaganju, bilo bi upitnika onoliko koliko iznosi svjetlosna godina.

I zadnja pogreška koju ću spomenuti, a tiče se finala. U finalu su na kraju završili Jacques Houdek (kojeg je svaki žiri hvalio i isticao kao svog favorita) i Daria Kinzer, po tati Nijemica, po mami Hrvatica (točnije Zadranka), do “Dore“ anonimna u Hrvatskoj, no u Austriji, gdje se školuje, ima iskustvo u mjuziklima kao što su “Kosa“, “Mačke“ i “Chicago“. Kao finalisti, Daria i Jacques su morali uvježbati tri pjesme: “Još ima nas“ autorice Lee Dekleve, “Lahor“ Borisa Đurđevića i “Stotinama godina“ Ante Pecotića, a pjesma za superfinale se birala s udijelima 50% televoting-50%žiri. Nakon završetka glasovanja, žiri je najviše ocjene dao Đurđevićevoj pjesmi u izvedbi oba sudionika, a televoting u dosta velikoj mjeri prednost daje Pecotiću i “Stotinama godina“, no po pravilima, žiri je jači, i “Lahor“ i u Darijinoj i u Jacquesovoj izvedbi prolazi u superfinale, gdje Daria pobjeđuje i odlazi u Düsseldorf. Dakle, zaključak zadnje greške je – opet se ne sluša publika! Kako se moglo dogoditi da troje ljudi nadglasa skoro 10000 glasova? Zar je publika toliko nestručna? Rezultati ankete nam sugeriraju za “Stotinama godina“ „to je ta, ta pjesma treba ići“, a koliko je „nestručna publika“ bila u pravu, dokazuje i činjenica da je Jacques za tu pjesmu bio nominiran za Porina u kategoriji „Hit godine“ i „Najboljeg muškog vokalnog izvođača“!

Zaplet ove telenovele je bio – novcem poreznih obveznika koji plaćaju (pre)skupu pretplatu je unajmljen ruski iluzionist, umjesto plesača dobili smo grupu Rivers kao prateće vokale, “Lahore, šalji dalje moju bol“ je, po ne znam kojim pravilima engleskog jezika, postao “Celebrate every single step you take“ , a Daria se dvaput presvlačila na sceni. Dovoljno da u prvoj polufinalnoj večeri osvoji 15. mjesto (op.a. u istoj večeri smo čuli i buduće eurovizijske pobjednike Azerbajdžance). Za državu koja je u ne tako davnoj prošlosti (točnije 1999.) bila kandidat za prvo mjesto, razočaravajuće. Ako ćemo povući paralelu s godinom prije, citirat ćemo Olivera Dragojevića (i kolegu Marina) “Ništa nova, ništa nova“.

blank
Iluzionist iz Rusije nam ipak nije donio finale

1. emisija (žiri: Gabi Novak, Dino Jelušić i Milana Vlaović): Artemija Stanić, Damir Kedžo, Ivana Brkašić, Tina Vukov (tjedno glasovanje), Miro Tomić, Mila Soldatić, Valentina Briški, Jelena Vanjek, Sabrina Hebiri, Mario Sambrailo, Dora Benc i Jacques Houdek (pobjednik glasovanja)
-glazbeni gosti: Feminnem
2. emisija (Vanna, Luka Nižetić i Sandra Bagarić): Daria Kinzer (tjedno glasovanje), Renata Holi, Mijo Lešina, Marija Rubčić, Manuela Svorcan, Katica Marinović, Doris Teur, Mirko Švenda-Žiga (pobjednik glasovanja), Diana Heraković, Ana Eškinja, Filip Dizdar i Saša Lozar
-glazbeni gosti: Kraljevi ulice & Sandra Bagarić, Luka Nižetić & Klapa Nostalgija
3. emisija (Tereza Kesovija, Maja Blagdan i Hari Varešanović, ujedno i glazbeni gost): Mirko Švenda – Žiga (pobjednik glasovanja), Doris Teur (tjedno glasovanje), Saša Lozar, Dora Benc, Sabrina Hebiri, Miro Tomić, Jacques Houdek, Katica Marinović, Tina Vukov, Jelena Vanjek, Ana Eškinja, Daria Kinzer
-glazbeni gosti: Hari Varešanović, Maja Blagdan
4. emisija (Ivana Banfić, Mirjana Bohanec i Tomislav Bralić): Katica Marinović (tjedno glasovanje), Jacques Houdek, Ana Eškinja, Mirko Švenda – Žiga (glasovanje), Daria Kinzer, Doris Teur
-glazbeni gosti: Klapa Intrade, Karolina Gočeva i Mirjana Bohanec
5. emisija (Danijela Martinović, Hadži Hadživeljković (Kraljevi ulice) i Ivanka Boljkovac): Katica Marinović, Daria Kinzer (tjedno glasovanje), Mirko Švenda-Žiga (pobjednik glasovanja), Jacques Houdek
-izvođači su izvodili po 2 pjesme
-glazbeni gosti: Severina i Danijela Martinović
6. emisija (Josipa Lisac, Emilija Kokić i Branko Bubica iz klape Maslina): Mirko Švenda-Žiga, Jacques Houdek, Daria Kinzer (pobjednica glasovanja)
-glazbeni gosti: Josipa Lisac, Emilija Kokić i Dino Merlin

0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?