Slavimo različitost? EBU zabranio Salvadoru prepoznatljivu majicu

Podijeli na Facebook Twitter
Andreas Puting, EBU

Portugalski predstavnik, Salvador Sobral, zasigurno je jedno od najzanimljivijih lica ovogodišnjeg Eurosonga. Ovaj osebujni Portugalac i njegova neobična pjesma privlače veliku pozornost gdje god se pojave, a upravo je ta svjetla reflektora Sobral odlučio iskoristiti za nešto plemenito – podršku izbjeglicama koji bolje dane traže na europskom kontinentu.

Tako je Salvador na konferenciji za tisak održanoj po završetku prvog polufinala nosio majicu s natpisom “S.O.S. Refugees”, a na traženje novinara da pojasni svoje motive Salvador je odgovorio kako smatra da je to jedan poziv na humanost i racionalni tretman tih nesretnih ljudi koji bježe od užasa rata i siromaštva.

No, nisu svi ostali oduševljeni ovom velikodušnom i ljudskom gestom Salvadora Sobrala. Naime, Sobral je istu majicu želio obući i večeras – tijekom uvodne ceremonije otvaranja finala i tijekom glasanja, ali je, pod prijetnjom diskvalifikacije morao odustati. EBU je njegovu poruku nazvao “političkim marketingom”, a kako su svi oblici političkih poruka načelno na Eurosongu zabranjeni, Sobral je morao promijeniti planove.

Europska radiodifuzna unija koja već godinama donosi kontraverzna odluke, poput one prošlogodišnje o dozvoljenim i zabranjenim zastavama, svakako bi morala malo pažljivije i bolje razlikovati stvarne političke poruke tijekom Eurosonga od umjetničke angažiranosti i humanosti. Jer, ukoliko se jednom izvođaču dozvoli da opjeva zlodjela nad svojim narodom, a drugom zabrani da obuče majicu s nekolicinom slova, postavlja se pitanje – postoje li važne i manje važne zemlje na Eurosongu, ili su svi, barem teoretski, ravnopravni ?

Komentara 9

 1. Nemam ništa protiv izbjeglica, dapače žao mi je tih jadnih ljudi, pogotovo djece!
  Međutim i ptice na grani vide da je više ekonomskih izbjeglica nego onih ratnih.
  I gadi mi se ova demamgogija Portugalca. Ako ovako želi skupljati glasove, onda je to dno. Koliko je njegova zemlja primila izbjeglica?

 2. Daj jazo ukini se vise, kao da nije dovoljno sto si favorit zbog bolesti, a ne te naporne pjesme.
  Boze kakav debilder eto zbog ovakvih gluposti mi se gade i on i Jana sa svojom trudnocom i zarukama.

 3. da ga je briga o izbjeglicama onda bi se o njima i brinuo u slobodno vrijeme, ali vidi vraga njih u POR nema

 4. Svaka čast njemu i njegovom humanizmu,ali mjesto za to nije. Iskreno se nadam njegovom najboljem plasmanu za Portugal ,ali počevši od 2. mjesta. Razlog: Isti i zašto sam bio protiv Jamaline pobjede, pjesma je zaboravljena dan poslije finala.

 5. Da Bog da će zbog ovoga popušiti i završiti jako nisko
  Kao i Azerbajdžan i Armenija prošle godine LOL

 6. Lijepo od Salvadora.
  Da, to nije nikakav marketning već humanost.
  Ali svejedno sam na strani EBU-a. Mislim da je to previše za jedno glazbeno natjecanje.
  Portugalac je dobio medijsku podršku i nitko mu ne brani na u intervjuima veliča taj SOS za izbjeglice,
  a ove 3 min samo je i jedino-PJESMA-bitna.

Odgovori