Specijal: (ne)prolasci u finale - 2/2 – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Specijal: (ne)prolasci u finale – 2/2

  14 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Prošlog tjedna predstavili smo vam prvi dio specijala “(ne)prolasci u finale”. Na redu je drugi dio u kojem ćemo se osvrnuti na posljednja tri održana Eurosonga u Beogradu, Moskvi i Oslu.

blank

2008 – Beograd

Zbog sve većeg broja zemalja zainteresiranih za Eurosong, EBU biva prinuđena, ponovno, promijeniti format te umjesto dosadašnjeg jednog polufinala, gledamo ukupno dva. Ukupno 19 zemalja se natječe u svakom polufinalu. Po devet najboljih će putem televotinga proći dalje, dok desetu zemlju bira žiri.

Prvo polufinale

Beogradska arena je bila poluprazna 20. svibnja 2008. kada je na programu bilo prvo polufinale. No, unatoč tome, uživali smo u odličnom showu. LED ekrani su u prvoj polufinalnoj večeri donosili teme grada.Jovana i Željko, naši voditelji, kuverte s imenima finalista otvarali su poprilično brzo. Vjerojatno rekord u vremenskom razmaku između otvaranja dvije kuverte desio se kada su otvorene kuverte s imenima Bosne i Hercegovine i Finske. Žiri je, kako smo već rekli, birao desetog finalistu. To je bila Poljska koja je se sasvim slučajno pronašla na desetom mjestu kod televotinga.

Četiri pjesme iz ovog polufinala završit će u TOP 5 u finalu. Publika je očekivano izviždala nastupe Estonije i Irske. Obe su poslale šaljive pjesme, a Irska je kroz tekst svoje pjesme “Ireland Douze Points“ kritizirala Eurosong kao natjecanje. Zapravo, Irska je bila veliki favorit kladionica, ali će se kasnije ispostaviti da je kvaliteta pjesama bio od značaja i da nije baš “svatko” mogao u finale.

Bivša miss Slovenije, Rebeka Dremelj, pjevala je za svoju zemlju. Plasmanu u finale je bila jako blizu; završava na 11. mjestu. Mnogi su bili razočarani njenim nastupom. Pored Slovenije, fanovi su podržavali i Nizozemsku, no ispostavit će se da je nizozemska pjesma jednostavno bila preslaba u odnosu na armensku (obe su bile sličnog žanra, a uz to, nastupale jedna poslije druge) i da ista nije bila ubjedljiva za glasače.

Moldova je na Eurosong poslala baladu “A Century of Love“, najčešće opisanu kao laganu baladu, uglavnom dosadnu i svi su je “otpisali” još prije samog početka proba u Beogradu. No, s kaučom na sceni i mladićem koji svira trubu, Geta Burlacu je pokazala kako se može izvući maksimum iz pjesme te osvaja 36 bodova i dijeli 11. mjesto sa Slovenijom.

Najveće apluze večeri pobrali su predstavnici Armenije, Bosne i Hercegovine i Grčke, koji su ujedno bili i favoriti kladionica. Naravno, prošli su u finale. Zanimljivo, i Rusija je bila veliki favorit kladionica, no Dima Bilan, njihov predstavnik, izviždan je prije nastupa u ovom polufinalu. Unatoč tome, s lijepom baladom “Believe“, ledom na sceni i klizačem, Dima osvaja 3. mjesto i plasira se u veliku završnicu 53. Eurosonga.

Izrael je konačno uspio dokazati da se u finale može proći s rednog broja dva – samo je potrebna dobra pjesma. Uistinu, njihov predstavnik je briljirao te večeri. Napomenimo još i to da od debitanata San Marino natjecanje završava na posljednjem mjestu, a Azerbajdžan s jako neobičnom pjesmom pronalazi svoje mjesto u finalu.

Drugo polufinale

Drugo polufinale 53. Eurosonga održano je dva dana kasnije, 22. svibnja 2008. Show je uživo u areni pratilo 12 000 ljudi. Voda na LED ekranima na sceni je bila osnovni motiv svakog nastupa te smo tako, recimo, u toku švedskog nastupa u pozadini vidjeli vodopad, u toku nastupa Cipra kapljice kako se spuštaju ka dolje…

Kladionice su napravile više “grešaka” u drugom polufinalu te tako jako favorizirana Švicarska završava natjecanje na 13. mjestu, Bugarska je bila 11., a Makedonija na 10. mjestu (i nije prošla u finale). Predstavnik Švicarske je dao poprilično lošu vokalnu izvedbu, a ni ideja scenskog nastupa nije bila baš najsretnija. Švedska je bila jedan od najvećih favorita na kladionicama, no televoting švedsku predstavnicu Charlotte Perrelli stavlja tek na 12. mjesto. Žiri je odlučio kao desetog finalistu upravo Švedsku te tako bolje plasirane Makedonija i Bugarska, od strane televotinga, ne prolaze dalje.

Od prvih šest zemalja koje su nastupale u ovoj večeri, njih pet prolazi u finale. Još jednom je dokazano da rani ždrijeb ne mora značiti manje šanse za prolazak dalje. Island, Švedska, Turska, Ukrajina i Albanija pronašle su tako svoje mjesto u finalu. Iznenađenje je napravila Latvija koja je sa svojom, kako su je mnogi nazvali, dječjom pjesmom prošla dalje.

Hrvatska je iznenađujuće završila na trećem mjestu koje je dijelila s Danskom. Iako niti jednom od 2004. godine nisu uspjeli proći polufinale, Portugalci su ove godine to učinili i tim prolaskom i nisu napravili neko veliko iznenađenje obzirom da se to itekako očekivalo. Imali su sjajnu i snažnu baladu. No, mnogi su se iznenadili kada su doznali konačne rezultate drugog polufinala. Portugal je bio drugi!

Mađarska je imala jako efektan nastup, a pjevačica je dala lijepu vokalnu izvedbu lagane balade “Candlelight. Publika ju je nagradila velikim aplauzom i nakon tog nastupa, vjerujem, mnogi su pomislili kao i ja – “Ovo je jako dobro. Možda prođe u finale”. Bio sam jako iznenađen kada sam doznao da su bili posljednji.

blank

2009 – Moskva

Najveći europski grad, Moskva, ugostila je 54. Eurosong. Od ove godine imamo jednu novost – više nema standardnih kuverti koje otvaraju voditelji. Od sada će se otvaranje kuverti vršiti “kompjuterski”. Mnogo kritika se moglo pročitati već nakon završenog prvog polufinala. Naime, voditelji su, pored već blijedog i ne toliko zanimljivog načina objavljinja finalista (“magic button”), učinili ugođaj potpunim – pokušali su se šaliti, ali im to nije baš polazilo od ruke.

Prvo polufinale

LED ekrana više nego ikad na sceni Eurosonga! Svaki nastup je bio maksimalno dočaran. Šveđani laganu zelenu boju mijenjaju totalno bijelom bojom u refrenu koja kada se pojavi naprosto osvijetli svu publiku i arenu. Island je imao poprilično lijepu animaciju s plavom bojom da bi se na kraju u pozadini pojavilo i sunce. Portugalci u skladu s pjesmom odlučuju scenu obojiti u zeleno, a jedan od ljepših kadrova prve polufinalne večeri je sigurno i onaj kada se scena gleda iz ptičje perspektive u toku portugalskog nastupa.

Po običaju, nešto mora pokvariti atmosferu. Pored svih tih boja koja se krasile nastupe, nismo vidjeli mnogo zastavica! Rusi su zabranili mahanje zastavicama u toku izvođenja pjesama, a kao razlog tome su naveli da gledatelji ne mogu vidjeti što se dešava na sceni kao i da kamere neće moći snimati dovoljno dobro određene momente u toku izvođenja pjesama.

Deset zemalja prolazi u finale, osam ispada. Stigli su i rezultati, a na voditeljima je bilo da pritisnu čarobno dugme te tako pokrenu “mehanizam”. Kuverte se okreću u krug, odabere se jedna nasumice i otvori. Prva je bila Turska i sasvim očekivano su prošli u finale. Prošli su i ostali favoriti: Švedska, Island, Bosna i Hercegovina… Švicarska pjesma je bila jako popularna među fanovima, no osvaja tek 14. mjesto s 15 bodova. Vjeruje se da je razlog tome slaba vokalna izvedba lidera grupe Lovebugs kao i sam scenski nastup. I od Crnogoraca se očekivalo puno, ali ne uspijevaju proći dalje.

Finska je bila u TOP 10 na svim kladionicama, no završavaju tek na 12. mjestu od strane televotinga. Ono što je najzanimljivije jeste da ih je žiri poslao u finale. Rijetko je tko očekivao da će profesionalni žiri odabrati nešto kao finsku pjesmu “Lose Controle“ da prođe dalje. Svi smo mislili da će to biti Malta, Izrael ili Švicarska, a neki su na tu listu stavljali čak i Andoru. Finska nam dakako nije padala na pamet. Andora je šesti put za redom ispala u polufinalu i sljedeće godine se odlučuju povući s ovog natjecanja.

Česi su bili dark horse po mišljenju mnogih. Na kraju završavaju posljednji, bez ijednog osvojenog boda! S druge strane, Island skuplja 172 boda i pobjeđuje. Yohanna je svojom karizmom, prelijepim glasom i krajnje običnom i opuštajućom baladom osvojila srca mnogih.

Od značajnijih momenata u toku nastupa izdvajamo:
-Kamermanov “trk” na rolama s preko deset metara do scene u toku izvođenja bjeloruske pjesme
-Konačno veće i obimnije mahanje zastavicama; razlog tome je “nagovor” švicarskog pjevača nakon drugog refrena kada poziva sve da dignu ruke u zrak i da se zabave
-Zoom na početku islandskog nastupa
-Reginina crvena zastava nakon drugog refrena

Drugo polufinale

Ovo polufinale je po mišljenju mnogih bilo puno “teže” od prvog obzirom da je u istom bilo izvedeno dosta dobrih pjesama, a i krilo se puno favorita. Nije nam bilo “priušteno” iznenađenja pa su gotovo svi favoriti iz druge polufinalne večeri pronašli svoje mjesto na finalu 54. Eurosonga.

Najveći favoriti bili su Norvežani, Grci i Azerbajdžanci. Očekivanja su opravdali i plasirali su se dalje. Zanimljivo, ostale su još dvije kuverte za “otvoriti”, a Norveška i Grčka do tog trenutka nisu bile prozvane da idu dalje. Nakon otvaranja osme kuverte i objave da Estonija prolazi dalje, većina natjecatelja u greenroomu shvatila je da će se teško desiti da u zadnje dvije kuverte nisu Grčka i Norveška. Tako je i bilo.

Kada već spomenusmo Estoniju, da još kažemo kako je ovo bio njihov prvi prolazak u finale. “Rändajad“ je bila izuzetna pjesma, mistična zahvaljujući estonskom jeziku i damama na sceni koje su napravile sjajan dojam.

Litva i Moldova su nakon godine bez finala, Eurosonga u Beogradu, pronašle svoje mjesto u TOP 10 u polufinalu, a Hrvatska, Danska i Albanija su drugu godinu za redom prošle u finale. Zanimljivo, Hrvatska je završila na 13. mjestu kod televotinga, no žiri odlučuje da Igor Cukrov i Andrea Šušnjara s pjesmom “Lijepa Tena“ prođu dalje kao desetoplasirani.

Irska i Cipar su izvukli maksimum iz svojih pjesama. Scenski nastupi obe zemlje su u pozitivnom smislu iznenadili, no čini se da to neće biti dovoljno. Irska je bila jako blizu; 11. mjesto.

Pobjedu u ovom polufinalu sasvim zasluženo je odnio Norvežanin s pjesmom “Fairytale“. Naime, osim Francuske, sve ostale zemlje su ga nagradile s bodovima ne manjim od osam! Na kraju je skupio 201 bod od mogućih 264. Najbliži Norveškoj je bio Azerbajdžan. Na kraju su imali 180 bodova.

Od značajnijih momenata u toku nastupa izdvajamo:
-Sami početak ciparskog nastupa kada se pjevačica vrti u krug; odlično je izgledalo
-Kada se Aysel i Arash na početku izvođenja pjesme uhvate za ruke
-Sakisov “rekvizit” na sceni koji se otvara pri zadnjem refrenu i prikazuje grčku zastavu
-“Igranje s vatrom” pri kraju litavskog nastupa

blank

2010 – Oslo

Oslo je bio domaćin prethodnog, 55. Eurosonga. U odnosu na Moskvu, tri su zemlje manje sudjelovale te zbog toga imamo i manji broj zemalja u polufinalima. Po 17 pjesama slušali smo u svakom, a televoting i žiri u omjeru 50-50 odlučuju kojih 10 pjesama prolaze dalje.

Prvo polufinale

Po kvaliteti pjesama ovo je bilo možda i najslabije polufinale ikada na Eurosongu. Fanovi su komentirali kako im je teško sročiti TOP 10 najboljih pjesama ovog polufinala, a kladionicama nije bilo teško predvidjeti tko će u finale. No, bilo je par iznenađenja tokom otvaranja virtualnih kuverti.

Ove godine nemamo “magic button” nego lijepo raspoređene kuverte na ekranu, voditeljicu u jednom kutu i listu zemalja koje su prošle dalje s jedne strane. “Finalist number one is…“ i režiser prikaza Vukašina Brajića u greenroomu. Puno nas je pomislilo da je BiH prošla dalje nakon tog kadra, no ubrzo smo shvatili poantu. Režiser će prikazivati nervozna lica izvođača 10-tak sekundi, a onda će se kuverta otvoriti.

Krenulo je poprilično očekivano – Bosna i Hercegovina i Moldova su prošle u finale. Uslijedila je prozivka Rusije kao zemlje finalistice, a publika je to popratila blagim zviždukom. Dalje su prošli i Grčka, Portugal, Bjelorusija pa onda i Srbija. Publika je cijelo vrijeme prozivala ime Belgijanca, a i režiser ga je često prikazivao. Konačno se i desilo – Belgija je osma po redu prozvana da prolazi u finale, a u trenutku kada se otvorila kuverta desila se eksplozija raspoložena u areni. Čak se i voditeljica na tren “trznula” zbog vriska publike.

Sljedeća je prozvana Albanija, koja je važila za jednog od favorita večeri. Juliana je sa svojim pratećim vokalima zvučala zaista odlično i moćno. Na kraju, ostalo je jedno mjesto. Slovačka, Island pa i Finska još uvijek nisu prozvane. Publika je željela Island i glasno ponavljala. “Iceland!“ – izgovorila je voditeljica. U tom trenutku veliko oduševljenje u publici, vrisak i osmijesi, no dalo se primjetiti par fanova u prvim redovima koji tužno spuštaju zastave svojih zemalja. No, netko mora ispasti.

Finska je pobrala veliki aplauz nakon nastupa, najveći do tada i još puno pjesama nakon njih. Bili su šesti od strane televotinga i, sada, gledajući te rezultate, a ne znajući rezultate glasovanja žirija, teško da bismo mogli pomisliti da će Finci ispasti. No, bili su tek 15. kod žirija! Ispadaju, a zajedno s njima i jako favorizirana Slovačka. Svi su bili mišljenja da je predstavnica Slovačke jako loše otpjevala pjesmu. Scena je bila pretamna i sve to je pokvarilo dojam kod gledatelja koji Slovačkoj nisu dopustili više od 14. mjesta.

Belgija je pobijedila u ovom polufinalu. Je li potrebno više dokaza da je za dobar plasman potrebna samo dobra pjesma i izvođač? Grci su očekivano završili visoko, na drugom mjestu, a odmah iza njih Hera sa svojom pjesmom “Je ne sais quoi“.

Drugo polufinale

U potpunoj suprotnosti s prvim, drugo polufinale je bilo žestoko! Puno dobrih pjesama i favorita. Pravili smo liste “sigurnih” finalista i opet ih nismo sve mogli uklopiti u taj TOP 10. Neki su govorili kako naprosto mora biti jedno ili dvoje iznenađenja tj. da uđu neke zemlje za koje nismo očekivali da će to uspjeti, a to će implicirati ispadanje nekih favorita. To se desilo. Najveći gubitnici bili su Hrvatska i Švedska. No, krenimo redom.

Armenija, Izrael, Danska, Švedska, Azerbajdžan, Rumunjska, Hrvatska, Turska pa i Irska i Gruzija – svi su oni bili favoriti, imali dobre pjesme za koje su fanovi imali velika očekivanja. Kada se desi da se u jednom polufinalu nađe toliko takvih pjesama, prirodno je za očekivati i velika iznenađenja pri proglašenju finalista. Uz to uzmimo činjenicu da su od druge pa do sedme pjesme (izuzev Švicarske) nastupali favorit do favorita… Uživali smo maksimalno u, približno, 25 minuta.

Voditeljica je čitala imena zemalja koje su prošle u finale. Dosta očekivani rezultati, rekli bismo. Iznenađenja su bila priređena kada su otvorene kuverte s imenima Irske i Cipra. Cipru je ovo bio prvi prolazak u finale iz polufinala nakon 2004. godine. Komentatorica na njihovoj nacionalnoj televiziji je gotovo zasplakala. Na kraju je ostala samo jedna kuverta, a Danska, Švedska i Hrvatska, zajedno s još pet zemalja, čekale su da budu prozvane. Šok i nevjerica na licima fanova. Kako je moguće da je ostala samo jedna kuverta, a ove tri, maloprije pomenute zemlje, nisu prošle? Mnogi su mislili da u posljednjoj kuverti mora biti švedska zastava. Ali nije bila… “Denmark!

Šveđani su za publiku spremili 35 000 “svijetlećih štapića” te tako pokušali napraviti sjajnu atmosferu pri Anninom nastupu. Iako su kladionice njihovu pjesmu stavljali na sami vrh i iako je to na kraju krajeva “Švedska”, Anna nije prošla u finale. Zaplakala je nakon što je voditeljica pročitala ime zadnje zemlje finalistice, Danske. Drugi veliki šok bio je vezan za hrvatske predstavnice, grupu Feminnem. Gotova sve kladionice i ankete na Eurosong sajtovima previđale su prolazak Hrvatske u finale.

Nizozemska predstavnica je “očekivano” pobrala veliki aplauz publike u areni. Unatoč slabim prognozama kladionica i tek ponekim pozitivnim mišljenjem od strane fanova, Nizozemska zapravo uspijeva ostvariti dobar rezultat – bili su 11. na televotingu, bolji, recimo, od Izraela.

Od značajnijih momenata u toku nastupa izdvajamo:
-Skidanje hlača u toku litavskog nastupa
-Rast stabla marelice kod Armenaca
-Pirotehnika i vatra koje dolaze iz klavira u toku nastupa rumunjskih predstavnika
-Robot za koji otkrijemo da je zapravo žena u nastupu grupe Manga

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?