Specijal: Sada ili nikada za Španjolsku (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Specijal: Sada ili nikada za Španjolsku (3)

  4 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Hajde da nekada članak započne poslovicom: Tri stvari se ne mogu sakriti: ljubav, planina i čovjek na devi! Što broj tri i Eurosong veže kada je u pitanju Španjolska? U subotu će birati između tri pjesme, a žiri, kojeg će činiti tri člana imat će 50% uticaj na konačnu odluku. Žiri je Španjolce u posljednje tri godine na Eurosongu niže plasirao u odnosu na televoting, što je ironično, jer su se upravo Španjolci žalili na prethodni glasački sistem na Eurosongu kada je ukupna odluka bila na televotingu. Svega tri puta su se uspjeli plasirati u TOP 20 od uvođenja polufinala na Eurosongu, što je itekako razočaravajuća statistika za ovu, nekada iznimno uspješnu zemlju na Eurosongu.

U subotu, s početkom u 22:30, započet će španjolsko nacionalno finale. Pastora, interno odabrana predstavnica, pjevat će tri pjesme, a žiri i televoting će u omjeru 50-50 odabrati onu koju ćemo 26. svibnja, na sceni u Bakuu, poslušati.

U nastavku pročitajte osvrt urednika Eurosong.hr | Eurovision-Croatia.com na sve tri Pastorine pjesme.

blank

1. Quédate conmigo (prijevod: Ostani sa mnom)

Audio | Trenutni položaj na našoj anketi: 2. mjesto 36.62%) | Skladatelji: Tony Sanchez Ohlsson, Thomas G:son i Erik Bernholm

Lagani zvuk klavira i Pastorin ugodni vokal otvaraju prvu pjesmu, čiji autori su bili i u timu španjolske eurovizijske pjesme iz 2007. godine. Gradacijom je napravljen odličan dio do prvog refrena, no ne mogu se oteti utisku kako dio pjesme nakon prvog refrena, pa sve do drugog, uključujući i njega, djeluje poprilično repetitivno i kao da pjesma ne ide nikuda. Posljednji refren je dosta snažniji i u glavi sam si već stvorio sliku Pastore s ovom pjesmom u Bakuu kako ostavlja snažaj dojam na gledatelje.

blank

2. Tu vida es tu vida (prijevod: Tvoj život je tvoj život)

Audio | Trenutni položaj na našoj anketi: 1. mjesto 42.25%) | Skladatelji: Max Miona i Eleonora Giudizi

Iako brža od prve pjesme, “Tu vida es tu vida“ je još jedna balada u španjolskoj ponudi kada je u pitanju ovogodišnji Eurosong. No, najavljeno je kako će Pastora u subotu izvesti bržu i dance verziju ove pjesme pa je trenutno prognoziranje na osnovu prvobitne sporije verzije možda i nepotrebno. U svakom slučaju, ovo je poprilično ugodna pjesma, čiji refren ostaje u glavi nakon završetka. Instrumentalni dio pred posljednji refren je jako ugodan za uho.

blank

3. Ahora O Nunca (prijevod: Sada ili nikad)

Audio | Trenutni položaj na našoj anketi: 3. mjesto 21.13%) | Skladatelj: José Abraham

Ahora O Nunca“ je pjesma koja je na mene ostavila najjači dojam. Rock balada kojoj španjolski jezik savršeno pristaje i koja ne smije biti upropaštena izvedbom uživo. Dovoljno snažna i upečatljiva, ova pjesma bi u slučaju primjerene izvedbe na sceni, po meni, imala najveće šanse na ovogodišnjem Eurosongu.

blank

Sinteza:

Španjolska je posljednjih desetak godina rijetko slala balade na Eurosong. Ako je već vrijeme da to učine na pravi način, onda je to svakako ove godine. Smatram da pjesma “Ahora O Nunca“ ima najbolje šanse; može kupiti žiri, a jednako tako i televoting (Španjolci nikako da se svide objema glasačkim stranama na Eurosongu). Treća pjesma ima potencijala – već vidim Pastoru samu na sceni kako snažnom izvedbom i vokalom impresionira sve prisutne u areni, te uz malo sreće ostvaruje najbolji španjolski rezultat još od 2004. godine. Sada ili nikada! Pjesma pod rednim brojem tri za Španjolsku.

Izašla je skica na kojoj se vidi položaj scene ovogodišnjeg Eurosonga. Na osnovu iste jasno je da će publika biti bliže no ikada te da postoje veće šanse da netko ponovno uleti u nečiji nastup. Jimmy Jump je “uskočio” na scenu i “upotpunio” Španjolski nastup 2010. godine. Na kraju je Španjolska ponovno nastupala. Slična situacija im se dogodila i 1990., no tada zbog problema s glazbom. Hoće li po treći put u povijesti Eurosonga španjolski nastup biti ponovljen?

blank
Daniel Diges na press konferenciji; snašao se unatoč invaziji scene tijekom njegovog nastupa

Što vi kažete?

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?