Što je pošlo po zlu u Kijevu? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Što je pošlo po zlu u Kijevu?

  4 min za čitanje   56 komentara

Iako su mnogi s crnim prognozama najavljivali Eurosong u Kijevu predviđajući najrazličitije organizacijske katastrofe i propuste, cjelokupna ocjena kijevskog Eurosonga je dosta dobra. Nije to, doduše, bila razina Eurosonga 2016., ali teško da je itko ozbiljan i očekivao da će Ukrajinci nadmašiti Šveđane koji “male Eurosonge” organiziraju na godišnjem nivou.  No, kao i svake godine, i ove su se organizatorima potkrale veće i manje nezgode i nesmotrenosti koje smo mogli vidjeti i čuti na ekranu. Upravo smo zato odabrali one najzanimljivije.

Gola stražnjica i pet mogućih godina u zatvoru

Ono o čemu se zasigurno ponajviše govorilo i, kako sada stvari stoje, tek će se govoriti je upad ukrajinskog “šaljivdžije”, Vitalija Sediuka na pozornicu tokom nastupa prošlogodišnje pobjednice Jamale. Ovaj, očito ne previše inteligentan mladić, skinuo je hlače i milijunima gledatelja pokazao svoju stražnjicu što je, za ljude poput njega, očigledno jedino što mogu i imaju za pokazati. Iako Jamalu ovaj čin nije previše omeo, gledatelji su ga analizirali do detalja. Iako je Sediuk bio ogrnut australskom zastavom (zbog čega su se novinari iz Australije satima ispričavali svima u press centru vjerujući kako je u pitanju njihov navijač) ukrajinske su vlasti vrlo brzo identificirale počinitelja kojem sada prijeti drakonska kazna. On bi, naime, prema važećim zakonima (koji su postroženi specijalno za period Eurosonga) u zatvoru mogao zaglaviti punih pet godina. Premalo, ako pitate potpisinika ovih redaka.

Laurini problemi s mikrofonom

Koit Toome i Laura, estonski predstavnici, neće Ukrajinu i Kijev pamtiti po dobrom. Ne samo da se nisu plasirali u finale, iako su ih tamo vidjele i kladionice i fanovi, već je njihov nastup obilježio težak propust organizatora. Naime, Laurin mikrofon je bio isključen u prvih pet sekundi pjesme, a kad se konačno uključio na njenom licu i u njenom glasu se moglo primjetiti potpuna dekoncentracija. Estonci su razmišljali o službenom prigovoru koji bi im mogao donijeti i novo izvođenje pjesme, ali se od te ideje odustalo. Da li bi novo izvođenje pomoglo Estoncima da se nađu u finalu, nikad nećemo doznati. 

Demy  na probi za žiri

Grčka predstavnica Demy definitivno nije najbolja pjevačica ovogodišnjeg Eurosonga. Svjesni limitiranosti svoje predstavnice, Grci su se dosjetili kako da “prikriju” njene nedostatke. Naime, na probi koju je slušao žiri, skoro sve visoke tonove u pjesmi trebali su ispjevati prateći vokali iza pozornice, dok bi Demy samo otvarala usta. Sve bi bilo savršeno da mikrofoni pratećih vokala nisu ostali smanjeni (ili ugašeni), tako da je Demy tokom svog izvođenja samo zijevala kao riba na suhom. Grci su, ipak, tražili da ponovno izvedu pjesmu, a njihovom je zahtjevu ipak udovoljeno. 

Najteži falševi Eurosonga

Svake godine se različiti pjevači precijene na Eurosongu, pa pokušaju dohvatiti neke, čini se, neuhvatljive tonove. Sve to završi grozomornim falševima tijekom kojih se svi hvatamo za glavu, Tako je Australac Isiah u polufinalu, iz samo njemu poznatih razloga, puštao zvukove mačke kojoj su stali na rep. Predstavnik Španjolske je u velikom finalu bio osuđen na propast, pa nas nije iznenadilo kad mu se u, ne baš zahtjevnoj pjesmici, glas naprosto rapukao.  Ništa bolje nije zvučao ni Alex Florea koji je u duetu s Ilincom predstavljao Rumunjsku. Iako je ona jodlala i samim tim imala puno više vokalnih zadataka, Alex je uspio izvesti ovo. 

Voditelji pobrkali zemlje tijekom glasanja

“Sada idemo vidjeti kako su dobri ljudi iz Mađarske glasali”, rekao je Oleksandr Skichko. I ne bi u tome bilo problema da se na ekranu nisu pokazivali glasovi iz Rumunjske. Volodymir je donekle popravio situaciju, a pomalo uvrijeđena voditeljica iz Bukurešta je dodala – “Ne znam kako su glasali Mađari, ali evo kako su glasali u Rumunjskoj”. Nimalo ugodna situacija.

Sitnih greškica i propusta bilo je još, no njih ćemo, kao uostalom i sve ostalo što nije bilo dobro ove godine, vrlo brzo zaboraviti. Kijev je, što zbog vlastitog truda, što zbog izdašne pomoći EBU-a, svoju zadaću uradio dosta dobro, a isto će, ako ne i bolje, vjerujemo, uraditi i Lisabon.

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava56

 1. nina — 16. svibnja 2017. u 00:07

  Koja budalaština od teksta. Sad se sve treba na gram vagat što je bilo loše, a nitko nije vagao kako to da su ovdje eksperti toliko mašili sa prognozama (RN). I sad zaboravimo na to. Zabavimo se sa tekstom o nečijoj stražnjici ili isključenom mikrofonu.

 2. CoughFee — 15. svibnja 2017. u 23:31

  The idea of having national juries, is a good one….but only on paper. The EBU needs to have a set of guidelines set across the board for these jurists. These ‘professionals’ need to be well versed and have a thorough understanding of applied music, composition, theory, and music education. Ideally they would be individuals with a masters or doctorate of music, as these individuals would be less likely to vote with a political bias, and be more objective in their decision making process, rewarding those creative artists that actually deserve top scores. Instead, present day juries are made up of label-manufactured artists who are a product of really good marketing, with very little in-depth knowledge or insight into the school of music. I question the ‘professionalism’ of such juries (i.e. Greece & Cyprus) whereby neighbors reward each other’s artists with the highest marks, knowing full well they were not the best acts of the night. Either they are so blinded by geo-politics, or they have a very poor education system when it comes to music. Either way, until a standardized prerequisite of jurists is implemented, the ESC will continue rewarded the undeserving (or penalize the deserving).

 3. Vix — 15. svibnja 2017. u 23:25

  Na wiwiju izasla anketa za Barbara dress… Za sad vodi Slavko i Latvija. 🙂

 4. Vix — 15. svibnja 2017. u 22:51

  Moram ispravot tvrdnju. Max broj bodova je mogao biti 984. U prethodnom komentaru uzeo sam u obzir i Portugal da glasa sam za sebe ,a to nije po EBU pravilima. Znači:
  758/984 =77% 🙂

 5. Vix — 15. svibnja 2017. u 22:44

  @ivanfranicsgmail-com Hvala. 🙂
  Evo još nešto što je preočito,ali eto-max broj bodova ove godine je mogao biti 1008. Time možemo zaključiti da je Salvador dobio 758/1008 što je vjerojatno najveći postotak cjenjenosti neke pjesme u povjesti Eurosonga,točnije 75%.

 6. Luksi — 15. svibnja 2017. u 22:44

  Zanimljivo je da je Izrael u polufinalu bio 3. a u finalu 23. To je valjda najveci pad u zadnjih par godina

  I jos jedna zanimljivost. Hrvatska je u Finalu dobila 103 boda od televotinga, a u polufinalu 104

 7. IVANN — 15. svibnja 2017. u 22:34

  Evo još jedne za Ukrajinu:
  2005. Kijev domaćin ESC-a
  2009. Kijev domaćin DE-a
  2013. Kijev domaćin DE-a
  2017. Kijev domaćin ESC-a
  2021. Kijev domaćin – ??!

 8. Luksi — 15. svibnja 2017. u 22:33

  Kad bi se Norveskoj 2009 brojali bodovi po novom sistemu imao bi 700 bodova, sto je 58 manje nego Portugal ove godine. To bi znacilo da je ovo najuvjerljivija pobjeda na eurosongu ikad. A ja i dalje mislim da se drugi zasluzili pobjedu, ali ocito je da se Eurooi i vise nego svidio. Pobjeda ocito zasluzena iako meni nije drago.

 9. IVANN — 15. svibnja 2017. u 22:31

  @ivanfranicsgmail-com
  Hvalaa!!
  Evo i još jedne zanimljivosti koju sam ja izvukao iz tvojih – Ukrajina po tome ima dva najlošija rezultata (19. i 24.) baš kad su bili domaćini 😉

 10. Hirscher1 — 15. svibnja 2017. u 22:29

  Jeste primjetili da je ovo četvrta godina za redom da je pobjednik bio sam na pozornici?

 11. imperator — 15. svibnja 2017. u 22:22

  ZANIMLJIVOSTI..
  NJEMAČKA – još jedna godina za zaborav.. tijekom zadnje tri godine ukupno osvojeno bodova za tu zemlje iznosi- 17!!! grdno sam se prevario kad sam za Levinu najavio da će osvojiti više bodova od zadnje dvije predstavnice.. ali, barem nisu zadnji.. 😀
  AUSTRIJA – Nathan je barem djelomice ponovio neslavni uspjeh sunarodnjaka iz 2015. kad su osvojili ukupno 0 bodova.. Nathan je taj zbroj bodova – nula- osvojio po televotingu.. ali, barem je imao raskošnih 93 bodova od žirija i time spasio čast svoje zemlje..
  ŠPANJOLSKA – Eurosong pratim od 2004.godine, a od tada su čak 9 puta završili iza 20. mjesta u finalu.. da nisu dio "big 5" ne bi imali nikakve šanse hrvati se za finale s ostalim "smrtnicima".. i da Portugalci nisu bili dobrosusjedski raspoloženi te Manelu dali 5 bodova, osvojili bi nulu po 4.put u svojoj esc povijesti..
  i dalje nisu najlošija zemlja na esc-u… to je:
  SAN MARINO – 8.natjecanje za tu mini zemlju.. od toga, 7. u kojoj padaju u polufinalu i 2. u kojem završavaju na uvjerljivo zadnjem mjestu.. p.s. nije sve zbog susjeda, ima nešto i od kvalitete same pjesme.. :/
  LATVIJA – nevjerojatno zvuči da je Triana park osvojila samo 21 bod u polufinalu i osvojila zadnje mjesto.. to je jedno od najvećih čuda ove godine 🙁 .. od 2009.godine, ovo im je čak 4.put da završavaju na dnu svojeg polufinala.. a tko bi rekao da imaju i pobjedu i 3.mjesto na esc-u…
  ESTONIJA – rekao sam da esc pratim od 2004., a za njih je u to vrijeme bio uspjeh i proći u finale.. od tada su čak 9 puta, pa tako i ove godine, zapeli u polufinalu… i da, i oni kao i susjedi imaju pobjedu i 3.mjesto
  ČEŠKA – eh, oni stvarno nisu za eurosong.. još jedna godina bez finala.. samo jednom su prošli i ondje (nezasluženo) završili predzadnji..
  UKRAJINA – za ovo bi "ubili" mnogi – ovogodišnje 24.mjesto im je najgori rezultat ikada na eurosongu!!!.. do tada je bilo 19.mjesto 2005.godine..
  SLOVENIJA – od 2004. su samo 4 puta prošli u finale.. ni ove godine nisu bili te sreće.. p.s. pošaljite Maju Keuc, nema vam druge 😀
  IRSKA – nastavlja se crni niz za najuspješniju zemlju na eurosongu – 4. godina zaredom bez finala
  —————————-
  evo, to su neke od zanimljivosti koje sam izvukao.. 😀

 12. IVANN — 15. svibnja 2017. u 22:10

  Nije portugal najveći po postotku, ali po broju bodova bi bio @hirscher1 🙂

 13. Ero — 15. svibnja 2017. u 22:09

  Meni nije jasno kako je "stručni" žiri onu komemoraciju od australskog nastupa moga staviti tako visoko! XD

 14. IVANN — 15. svibnja 2017. u 22:09

  @escro
  E i ja sam vidio taj video…kako smo svi naviknuti na stari sistem, ja mislim da bi to bio prvi put (?!) da čak 5. pjesama ima preko 200 bodova….apsolutna dominacija top 5 (npr. Azerbaijan je 2011. pobjedio sa samo 221 bodom).
  I naravno, Portugal je najveći pobjednik esc-a ikada (Rybak imao 387, a Salvador čak 31 bod više (418)). Ja iskreno nisam mogao vjerovati u to kad sam vidio, ali tako je…ispada da je Salvador veća zvijezda od Loreen i Rybaka 🙂 🙁
  ———-
  PS Ovaj video je bolji, ali nisu još svi djelovi izašli.
  https://www.youtube.com/watch?v=mzDGOO-8HGs
  ————
  I jel mi netko može odgovorit na pitanje o hrv delegaciji u prethodnom komentaru? Bio bih jakooo zahvalan 🙂

 15. Hirscher1 — 15. svibnja 2017. u 22:04

  WOW…preko 400 bodova. Ovo je jedna od najvećih pobjeda. Ne, nije najveća. Veću je imala Njemačka 1982., Irska 1994, UK 1997…možda još netko.

 16. Blink — 15. svibnja 2017. u 21:29

  Najjači smijeh se polomio kada su proglasili Australiju sa 2 boda televotinga na visoke bodove žirija.Meni je najgora Belgija u polufinalu i njena preplašena faca koja ju i.ko šta glasova žirija.Sve pohvale Belgiji ali i Nizozemskoj na uspjesima zadnjih godina a da zaborave period 2004-2013…osim Tom Dice a 2010

 17. LoveWave — 15. svibnja 2017. u 21:23

  https://m.youtube.com/watch?v=Hfsj5MY1Fk0
  Na ovom linku mozete pogledat kako bi konacni poredak izgledao sa starim sistemom glasovanja. Prema njemu, ove godine pobjednik je isti, ali prosle godine bi prema tom sistemu pobjedila Australija 🙂 … tako da svaka promjena u glasovanju i udio u postotku koji se dodjeluje televotingu i ziriju utjece na konacni rezultat.

 18. IVANN — 15. svibnja 2017. u 20:33

  @zephyr
  Ev pogledao sa nastup Finske i stvarno se vidi kamerman dva puta pred sam kraj na 2:55.
  Na ovo su se Finci mogli žalit kao i Estonci…na kraju su ta dva sigurna finalista otpala.

 19. Hirscher1 — 15. svibnja 2017. u 20:29

  Ja ne kužim zašto se članovima žirija plaća da budu u žiriju. Pa to je baš čast. Zašto bi im još trebali platit?

 20. Ro — 15. svibnja 2017. u 20:26

  @ivannn ma bilo šta , može ostati i 50% , ali nešto da se onda mijenja , npr . to šta ti i hirscher govorite , da stave 10 ljudi možda , kako jedna osoba ne bi toliko utjecala , bilo šta , ali neke promjene su nužne , ali od toga svega neće biti ništa , ostat će ovako još par godina sve mi se čini

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!