Što nam redoslijed nastupa na Dori govori o konačnom plasmanu? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Što nam redoslijed nastupa na Dori govori o konačnom plasmanu?

  6 min za čitanje   12 komentara

Dora 2021. je iza nas, a nakon što su nam se slegli dojmovi, odlučili smo zaviriti u povijest ovog natjecanja i poigrati se brojkama. Naime, uvriježeno je mišljenje da redoslijed nastupa određene pjesme i izvođača može pozitivno ili negativno utjecati na njezin konačni plasman pa smo odlučili provjeriti koji su redni brojevi nastupa na Dori donijeli dobre plasmane, a koji oni koji su donijeli malo manje dobre plasmane. Pod kojim je rednim brojem ostvareno najviše prvih, a pod kojim najviše posljednjih mjesta? Koji brojevi donose najviše plasmana u top 3, top 5 i top 10 rezultat? Koliko je puta pobijedio onaj natjecatelj koji je nastupio posljednji? Ovo su samo neka od pitanja na koja je ova naša analiza dala odgovor.

Broj 13 – sretan ili nesretan?

Svi znamo da se broj 13 smatra nesretnim brojem, ali je li on zaista nesretan i na Dori? Povijest ovog natjecanja pokazala nam je da ovaj broj ne nosi nesreću, već upravo suprotno – donosi sreću. Naime, redni broj 13 na Dori je donio najviše prvih mjesta – njih čak 4! Sve je počelo 1996. godine kada je Maja Blagdan u konkurenciji od 20 natjecatelja odnijela pobjedu s pjesmom Sveta ljubav. Sreća broja 13 nastavila se 2005. godine kada smo u finalu Dore gledali 14 natjecatelja, a pobjedu s ovog broja odnijeli su Boris Novković i ansambl Lado s Vukovi umiru sami. Tri godine kasnije, u finalu Dore natjecalo se 15 izvođača, a pod brojem 13 nastupili su Kraljevi ulice & 75 cents te pobijedili s pjesmom Romanca, a zasad posljednja, četvrta pobjeda s ovog broja stigla je prošle subote kada je u konkurenciji od 14 izvođača pobjedu odnijela Albina i Tick – Tock.

https://www.youtube.com/watch?v=nyvBBbgs_1I

Dakle, broj 13 sretan je broj u svijetu Dore, ali koji još brojevi donose visoke plasmane? Drugo mjesto najgore je koje natjecatelj na ovom natjecanju može zauzeti jer je pobjeda bila toliko blizu, ali ipak se nije dogodila. Upravo je broj 15 u dosadašnjoj povijesti Dore donio najviše drugih mjesta. Prvi put drugo mjesto s ovog broja ostvareno je 1994. godine, a pripalo je Matteu Cetinskom koji se natjecao s pjesmom Arrivederci signorina. Idući put drugo mjesto s rednog broja 15 dohvatila je 1996. godine Jelena Rozga s pjesmom Aha, a treći put to je pošlo za rukom Franku Krajcaru i pjesmi Jobrni je jobrni 2010. godine. Na Dori održanoj 2020. godine ovaj je broj zasad posljednji put donio plasman na drugu poziciju. Te je godine pobjeda izmakla Miji Negovetić i pjesmi When It Comes to You.

Sada kada smo analizirali prva i druga mjesta, vjerojatno se pitate koji je redni broj nastupa do sada donio najviše trećih mjesta. Povijest Dore pokazuje nam da se treće mjesto do sada najviše, i to čak 4 puta, osvajalo s brojeva 8  i 12. Prvi je put treće mjesto s broja 8 osvojeno 1998., drugi put 2000., a treći put 2008. godine dok je zasad posljednji put broj 8 donio treće mjesto na povratničkoj Dori održanoj 2019. godine. S druge strane, redni broj 12 treća je mjesta donio na zadnja dva izdanja Dore kao i na Dorama održanima 1999. i 2003. godine.

Top 3, top 5 i top 10

A koji su to brojevi koji su donijeli najviše top 3, top 5 i top 10 plasmana? Povijest Dore pokazuje nam da je najviše top 3, a samim time i top 5 plasmana, ostvareno s rednog broja 12. Čak dva puta izvođači koji su nastupili pod ovim brojem odnijeli su pobjedu (2004. i 2006. godine) i bili drugi (1993. i 1995. godine) te, kao što je već rečeno, četiri puta treći. Uz to, broj 12 donio je i dva peta mjesta, i to 2008. i 2019. godine, čime se zatvara krug od najviše osvojenih top 5 plasmana.

Top 10 plasman najviše puta donijela su dva broja – 6 i 14. Prvi top 10 plasman ostvaren s broja 6 dogodio se 1993. godine, a ostvarila ga je grupa Neki to vole vruće osvojivši treće mjesto s pjesmom Sve me podsjeća na nju. Posljednji put broj 6 donio je top 10 plasman ove godine kada je ToMa s pjesmom Ocean of Love natjecanje završio na šestom mjestu. S druge strane, broj 14 prvi je top 10 plasman donio 1994. godine, kada Boris Novković osvaja sedmo mjesto, a posljednji put ove godine kada su Tony Cetinski i Kiki Rahimovski s ovog broja dohvatili osmo mjesto.

Plasmani s prvog i posljednjeg rednog broja nastupa

Posebno smo se u ovoj analizi odlučili osvrnuti na plasmane koje donosi prvi i posljednji redni broj nastupa. Analiza je pokazala da je najbolji plasman s prve pozicije u redoslijedu nastupa ostvarila Nina Kraljić s pjesmom Rijeka osvojivši drugo mjesto ove godine, a odmah iza Nine je Petar Grašo koji je 2001. godine s pjesmom Ni mrvu sriće osvojio treće mjesto. Top 10 plasman ova je pozicija donijela još šest puta (1993., 2002., 2003., 2004., 2006. i 2019.) dok su ostali rezultati izvan top 10 rezultata.

Nastupiti posljednji u finalu smatra se velikom prednošću, a povijest Dore to samo potvrđuje. Naime, čak pet puta natjecatelji koji su nastupili posljednji odnijeli su i pobjedu, a to se dogodilo na Dorama održanima 1994. (nastupio 21 izvođač), 1995. (nastupilo 20 izvođača), 2004. (u finalu nastupilo 12 natjecatelja), 2010. (u finalu nastupilo 16 izvođača) i 2020. godine (natjecalo se 16 izvođača). Osim četiri prva mjesta, posljednji redni broj nastupa na Dori donio je i jedno posljednje mjesto (26. mjesto 2000. godine) i jedno 15. mjesto (1996.) dok su svi ostali plasmani unutar top 10 rezultata. Dakle, povijest Dore pokazuje da se nastupiti posljednji u finalu itekako isplati. A evo i još jedne zanimljivosti vezane uz posljednje redne brojeve nastupa – u svakom polufinalu održanom u dosadašnjoj povijesti Dore, izvođači koji su nastupili na posljednjem mjestu uspješno su se plasirali u finale.

Nesretan broj 4

Na svakome natjecanju, pa tako i na Dori, netko mora biti prvi, a netko, nažalost, posljednji. Ako gledamo rezultate finala svih dosadašnjih izdanja Dore, jedna stvar postaje jasna – broj 4 donio je najviše posljednjih mjesta na ovome natjecanju. Naime, čak osam puta izvođači koji su nastupili pod ovim brojem zauzeli su neslavnu, posljednju poziciju, a sve je počelo 1993. godine, dok je zasad posljednji put broj 4 donio posljednje mjesto na Dori održanoj 2010. godine, a pripalo je Marti Kuliš i pjesmi Preporođena.

https://www.youtube.com/watch?v=Pn559Xa7Fkk

I što na kraju možemo zaključiti? Ova analiza pokazala nam je da je broj 13 najpoželjniji broj nastupa na Dori dok je najnepoželjniji onaj pod brojem 4. Osim toga, iz iznesenih podataka može se zaključiti da posljednji redni broj nastupa gotovo sigurno donosi top 10 rezultat, a hoće li tako i ostati, ostaje nam vidjeti u godinama i Dorama koje dolaze.

Vjerujemo da smo vam kroz ovu analizu otkrili mnoge podatke koje do sada niste znali, a ako želite saznati još više zanimljivosti o hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, zavirite u detaljnu povijest Dore koju vam donosimo na našem portalu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
14
PODIJELI ČLANAK

Rasprava12

 1. YeahYeahFire — 22. veljače 2021. u 14:53

  @arcticmonkey-2
  ??? Kad će taj mart? ???

 2. Arctic Monkey — 22. veljače 2021. u 14:14

  Upravo izaslo na kanalu Narodnog, Albina uzivo peva tick tock i odlicna je. Violina je neshvatljivo legla!

 3. Euterpa — 22. veljače 2021. u 13:14

  Upravo pročitah da je Tick-Tock (engl. verzija) najemitiranija pjesma na našim radijskim stanicama, a njena hrvatska verzija treća najemitiranija. Jedina druga pjesma s Dore u top 20 je Zaljubljen.

  Ne sjećam se kako su nam prošli predstavnici prolazili na radiju, kad smo zadnji put imali eurovizijsku pjesmu na broju 1?

 4. Arctic Monkey — 22. veljače 2021. u 12:47

  @yeahyeahfuego Evo pozabavio sam se zumiranjem i peglanjem tog papira i siguran sam da nije coco-loco, siguran sam da nije ni par-nepar kako je neko drugi lupio.
  Ono sto ja vidim su neke oznake, a na kraju obe reci vidim nacrtano malo srce. Tako da ja mislim da pise
  "m?-m?" a moze da bude i "m7-m7" cak mi se ucinilo "m7-sa?" (m7 kao neka oznaka "sa" kao Sanja i srce jer je njen papir/deo).
  JEDINO što ja vidim kao potencijalni naslov u tome je nažalost "cao-cao" napisano kao "ca?-ca?" sto bi bilo isto otrcano i bzv nakon hasta la vista. Zakljucak, apsolutno se ne moze zakljuciti sta pise, zavisi kako gledas! ? Sa druge strane, ne radi se o nekom bzv timu i Dimitrov bi trebalo da uliva poverenje. A sto se tice toga da je spalo sve na 1 pesmu, to znaci da su imali vise ali da su shvatili da je ova savrsena i da nema potrebe da se rasipa paznja publike na sporedne pesme. ?

 5. YeahYeahFire — 22. veljače 2021. u 01:32

  @arcticmonkey-2
  Ponoviću nek su nam sve sile u pomoći!

 6. Arctic Monkey — 21. veljače 2021. u 20:51

  Navodno pesma od Hurricane se zove Coco-Loco. Tako su fanovi zakljucili sa videa na kom je Sanja i kamerman na sekund snima papir sa tekstom koji stoji ispred nje. Meni je to previse mutno da bih bio siguran ali ako je to naziv, jbg ne sviđa mi se. ?

 7. sunflower — 21. veljače 2021. u 19:48

  Najbolje uvijek i stave na kraj.

 8. Euterpa — 21. veljače 2021. u 18:57

  Po meni, to je samo statistika koja ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu. Bilo bi možda malo bolje analizirati samo favorite/pjesme koje su postale na kraju veliki radijski hit, a nisu postigle značajniji rezultat na Dori/nisu pobijedile.

  Nešto mi ne paše uzimanje redoslijeda nastupa kao jedini kriterij kada toliko čimbenika igra ulogu… Je li Nina osvojila drugo mjesto usprkos redoslijedu nastupanja i lošem stagingu zbog kojih je mogla ili trebala biti i niže…ili je osvojila drugo mjesto zbog redoslijeda nastupanja i lošeg staginga? S time da iako se mnogi ne slažu sa mnom, ni vokalno to nije baš sasvim štimalo.

 9. loreeneuphoria — 21. veljače 2021. u 18:48

  Vrlo zanimljiv članak.Nadam se da će i ove godine biti "s druge strane ekrana" za Doru kao i prošle godine.

 10. REIN LOVER — 21. veljače 2021. u 16:37

  Sjajan clanak, nadamo se da cemo sljedece godine imati prilike vidjeti i polufinala i Internacionalni ziri!

 11. Blink — 21. veljače 2021. u 15:45

  čestitam ma članku i angažmanu. Zanimljiv osvrt. Znači ipak prevladava taj zadnji nastup. Mislim na Eurosongu, da sam čitao čak pobijedila jednom pjesma nastupom br.1UK a jedino nije nikada pobijedila pjesma pod rednim br 2.No, sada su druga vremena prije je bio direktni ždrijeb ovo sada je polunamjesteno .

 12. eurovisiofanatico — 21. veljače 2021. u 15:34

  @vix-2-new Slažem se u potpunosti, meni je Ninina pjesma odmah uz Francusku i definitivno najbolja pjesma na ovogodišnjoj Dori, ali treba reći kako je sama kriva. Albina je pametno odradila nastup i drago mi je radi nje, a Nina je trebala biti svjesna kako mi kao jedna od najkonzervativnijih nacija nećemo odobriti njezin scenski nastup. Izgubila je mjesto u Rotterdamu na jedini način na koji je mogla. Uvjeren sam da nije bilo eksperimentiranja sa njezine strane da bi nas predstavljala..

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!