Švicarska: Novi model odabira za 2019.

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Andres Putting (EBU)

Švicarske televizije SRF, RTS, RSI i RTR (u kolektivu poznate kao SRG SSR) ponovno su odlučile promijeniti način odabira predstavnika ove zemlje za Eurosong. Naime, zbog mjerā štednje i financijskih poteškoća SRG SSF odlučio je u potpunosti odbaciti Die Entscheidungsshow, te će švicarski predstavnik biti odabran glasovima međunarodnog ekspertnog panela i 100-članog “panela publike” (audience panel). Zbog toga, neće biti ni live emisije.

Prijave od 1. rujna do 1. listopada

Svaki autor može prijaviti svoj demo-uradak na SRF-ovoj stranici namijenjenoj Eurosongu od 1. rujna do 1. listopada u 12:00 sati. Svaki prijavljeni uradak mora poštivati eurovizijska pravila:

  • da traje oko 3:00 minute;
  • da je na bilo kojem jeziku i da ima jasnu poruku, no bez nasilnih, političikh i vrijeđajućih stihova;
  • i da nigdje nije objavljena prije 1. rujna 2018.

Također, i izvođač pjesme mora poštivati određena pravila, a to su da do 1. svibnja 2019. mora imati navršenih 16 godina, da ne predstavlja neku drugu zemlju na nadolazećem Eurosongu i da u svakom trenutku otkako je odabran, bude dostupan SRG SSR-u.

Odabir pjesme

Novost za 2019. godinu jest to da publika putem televotinga više neće odlučivati o pobjedniku, zbog čega ni neće biti nacionalnog izbora uživo. Umjesto toga, SRG SSR će u suradnji s partnerskom tvrtkom Digame (ona ista koja EBU-u pripomaže u sastavljanju potova za ždrijeb po polufinalima) napraviti odabir 100-tinu članova za tzv. panel publike (audience panel), koji će preslušati pjesme i dati svoje ocjene za to. Njihovi glasovi činit će 50% ukupnog broja glasova, a preostalih 50% doći će od strane 20-članog međunarodnog panela. Pobjednika će SRG SSR prvog obavijestiti, nakon čega će snimiti završnu verziju pjesme, a potom će obavijestiti i javnost najranije u siječnju.

Sva pravila (na engleskom) možete proučiti ovdje.

Već četvrtu godinu zaredom, Švicarska se nije plasirala u finale, a hoće li im ovo pomoći da se u Izraelu kvalificiraju u finale, saznat ćemo u svibnju.

Komentara 3

  1. Zanimljivo. Znači, jedan klasičan nacionalan izbor manje. Mislim da im ovo neće nešto pomoći te da će pjesma biti odabrana ona koja bi i bila u klasičnom izboru. Švicarska je vjerojatno najpodcjenjenija zemlja na Eurosongu. Ove godine trebali su u finale bez problema, ali i prošle, mora se priznati.

Odgovori