Švicarska otvara natječaj, norveško finale 15. veljače 2020.

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Thomas Hanses

I dok neki čekaju rujan za potvrdu nastupa, neki su već krenuli s pripremama za idući Eurosong. Što nam nude ove dvije zemlje, pogledajte u nastavku.


NORVEŠKA: Finale MGP 2020 15. veljače

Norvežani su natječaj za pjesme na Melodi Grand Prixu 2020 objavili još u studenom 2018., a službene prijave traju do 31. srpnja. Ulozi su veliki jer 2020. godine Norvežani obilježavaju 60 godina od prvog nastupa na Eurosongu, pa su specijalno za ovu priliku proširili nacionalni izbor na pet polufinala i finalnu večer. Svako od polufinala održat će se u Oslu, i predstavljat će pet norveških regija u smislu da će u jednom polufinalu nastupati pjevači samo iz Južne Norveške, u drugom samo izvođači iz Centralne Norveške itd.

– Kada smo došli na ideju polufinala, upitali smo se – trebamo li većinu financija za televizijska događanja potrošiti na transport, logistiku, hotelski smještaj i put samo kako bismo micali veliku produkciju svuda? Što će norveški gledatelji reći? Nema sumnje da jedino dobar sadržaj čini dobar šou – izjavio je izvršni producent MGP-a i šef norveške delegacije Stig Karlsen.

– Unutrašnjost dvorane izgleda više-manje isto, bez obzira na to gdje živite. Vjerujemo kako ćemo dobiti više na regionalnom fokusu ako pokažemo izvođače iz tog kraja, upoznajemo otkud su došli i sve zvukove iz prirode koja ih inspiriraju za glazbu. Natjecateljski dio šoua bit će u Oslu, ali garantiramo vam kako ćemo slaviti glazbu i ljude iz regije u nekoliko pravaca – nadodao je Karlsen.

Prema pisanju escNorge, predselekcijski žiri će s preslušavanjem krenuti u kolovozu, a u MGP 2020 sveukupno ćemo slušati 30 pjesama. U svakom polufinalu nastupat će po petero izvođača, a iz svakog polufinala proći će jedan izvodač koji će dobiti najviše glasova publike. Petero izvođača koji su izborili finale, u finalu će čekati još petero izvođača koji su dobili izravan poziv za finale.

Također, šef norveške delegacije je za isti portal potvrdio datume MGP 2020. Tako će prvo polufinale biti održano 11. siječnja, a finale 15. veljače.

 • Prvo polufinale – 11. siječnja 2020.
 • Drugo polufinale – 18. siječnja 2020.
 • Treće polufinale – 25. siječnja 2020.
 • Četvrto polufinale – 1. veljače 2020.
 • Peto polufinale – 8. veljače 2020.
 • Finale – 15. veljače 2020.


ŠVICARSKA: Počinju prijave za 2020.

Nakon najboljeg rezultata u posljednjih 26 godina, švicarska televizija SRF potvrdila je nastup na Eurosongu 2020. Također, zadovoljni kako su odabrali pjesmu ove godine, Švicarci su odlučili istu metodu koristiti i za 2020. – interni izbor koji će se odvijati u nekoliko faza.

Od 2. do 16. rujna bit će otvorene prijave, a kako piše u službenom pravilniku, traži se moderna pjesma svjetskog zvuka koja odmah upada u uho, a tekst mora imati snažnu, jasnu i shvatljivu poruku. Novost ove godine jest da nijedna pjesma ne smije biti objavljena na nijednoj društvenoj platformi prije službene objave u ožujku 2020. Paralelno s prijavama za pjesme, trajat će i prijave švicarskih državljana za 100-člani panel publike. Njihov udio u biranju švicarske pjesme bit će 50%, dok će ostatak činiti glasovi 20-članog međunarodnog stručnog panela.

Podsjetimo, ove godine je Švicarsku predstavljao jedan od njihovih najpoznatijih pjevača Luca Hänni, koji je osvojio visoko četvrto mjesto, inače najbolji rezultat ove zemlje od daleke 1993. godine.

Komentara 10

 1. Ma Hrvatska ce ucestvovati na Eurosongu. Nikad nisu ovako brzo potvrdili participaciju, uvijek je to bilo nekad u septembru. Cim mogu biti ugostiti Evroviziju za kompozitore mogu i ucestvovati sljedece godine. PS procitao sam da bugarski radioemiter ima dug od čak 25000000 € sto znaci da sigurno necemo gledati Bugarsku dogodine na Eurosongu. Ako Luksemburg bude ucestvovao jos uvijek postoji sansa da broj poraste na 43

 2. Sad sam skužila još jednu stvar, u gotovu svakom my top 41 videu na YT Hrvatska je zadnja.
  Baš lijepo.
  Jacques, jesi ponosan?

Odgovori