This is Vanuatu calling: Azija dobiva svoj Eurosong

Podijeli na Facebook Twitter
eurovisionasia.tv

Nakon nekoliko godina potpunog zatišja priča o azijskoj inačici Eurosonga konačno se pomaknula s mrtve točke. Naime, australske televizije SBS i Blink TV objavile su kako će partnerski organizrati i producirati prvo izdanje natjecanja Eurovision Asia, a sve bi trebalo biti urađeno po uzoru na europski Eurosong s obzirom da je licenca za show uspješno kupljena od Europske radiodifuzne unije (EBU) i to na period od 2019. – 2031.

Pored ovog otkriveno je kako će se prvi Eurovision Asia Contest dogoditi u prosincu 2019., a, kao i “pravom Eurosongu”, i ovom će prethoditi osam dana proba, zabava i konferencija za tisak. Veliko finale gledat ćemo  8. prosinca 2019. godine. 

Domaćin natjecanja bit će australski Gold Coast, šesti po veličini grad u Australiji, koji je ove godine bio domaćin i sportskim igrama Commonwealtha, a tamošnje gradsko vijeće već je prihvatilo snositi dio troškova organizacije prvog Eurovision Asia. Natjecanje bi, po svemu sudeći, trebalo biti održano u Konvencijskom i izložbenom centru koji može primiti oko 4 tisuće gledatelja, a u Gold Coastu se nadaju da će natjecanje privući mnogobrojne zaljubljenike u Eurosong, kao i turiste. SBS i Blink TV pak očekuju oko 150 milijuna gledatelja širom svijeta, što je tek nešto manje od 200 milijuna gledatelja koji gledaju Eurosong svake godine.

Tko će se natjecati?

Inicijalni interes za sudjelovanje pokazalo je već 15-ak zemalja, uglavnom iz regije Oceanije i Jugoistočne Azije. Među prvima su svoje sudjelovanje najavile male pacifičke državice – Vanuatu i Solomonski Otoci, a pored njih i domaćina Australije, vrlo je izgledno sudjelovanje Kine, Novog Zelanda, Singapura, Indonezije, Šri Lanke i Indije. Glasine kažu da interesa itekako ima i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mongoliji, Kirgistanu, Tajlandu, Vijetnamu i Filipinima. Organizatori kažu kako očekuju minimalno 16 sudionika.

Komentara 5

  1. YAAAAS. Južna Koreja dominira.
    Inače sam obožavatelj kpopa pa me baš zanima što će poslati.

  2. Ajde konacno! Vec sam se pitao sto s tim, s obzirom da su zadnje neke info bile prosle godine i od tada nista. Vec aam pomislio i sa se odustalo…
    S obzirom da ce prvom izdanju domacin biri Australija, lako je moguce da se ista i povuce s eurosonga?

Odgovori