Tko odlučuje o redoslijedu nastupa u finalu?

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Već četiri godine redoslijed nastupa u finalu Eurosonga ne odlučuje “ples kuglica” na press konferenciji, a umjesto njih ovu odluku donosi producentski tim Eurosonga. U noći okončanja drugog polufinala, po završetku konferencije za novinare na kojoj izvođači izvuku karticu s polovicom finala u kojoj će nastupiti, taj se tim sastaje i odlučuje pod kojim će rednim brojem nastupiti izvođači.

U ekskluzivnom prilogu koji je objavljen na službenoj stranici Eurosonga, po prvi put smo doznali tko vodi glavnu riječ kada je u pitanju ovaj redoslijed, ali i upoznali metodu i načine putem kojih se dolazi do najpravednijeg i najzanimljivijeg rasporeda. Siva eminencija Eurosonga, švedski producent Christer Björkman, čovjek je koji je osmislio ovogodišnji redoslijed nastupa u finalu Eurosonga, u suradnji s Jonom Ola Sandom, izvršnim supervizorom cijelog natjecanja.

Prvo što pogledamo su pjesme – njihov identitet, atmosfera, “temperatura”, žanr, tempo – sve to pogledamo, i onda krenemo praviti posebnu energiju koja će šou učiniti jako dobrim, a pjesmama omogućiti da zasijaju u te tri minute, objasnio je Björkman, a prenosi eurovision.tv.

Što su još Björkman i Sand rekli o tome kako izgleda sastanak  na kome se usaglašava redoslijed, te koji su to još parametri koji odlučuju pod kojim će brojem neka od zemalja nastupiti, pogledajte u ovom vrlo zanimljivom videu.

Komentara 6

  1. Jedino što nije rekao je da ja vrlo značajan faktor za redosled i rezultat u polufinalima. Tako nikada nećemo videti da pobednici polufinala ili top 5 iz polufinala nastupaju na pozicijama 2, 3, 4 ili 14, 15, 16.
    Kada pogledamo kako su poslagani finalisti poslednjih par godina, tačno već sad možemo da pretpostavimo na kojim pozicijama su bili u polufinalima ove godine. Npr. Austrija, Poljska, Grčka, Australija, Belorusija su se provukle, dok oni koji su bili među prvima dobiju poslednje pozicije u polovini finala koju su izvukli.

  2. Praktički identičan način odlučivanja o redoslijedu kao i na Melodifestivalenu, papirići s bojama koje označavaju pojedine pjesme, tipa balade, dance, pop, rock itd… 🙂

Odgovori