U kojoj skupini za ždrijeb se nalazi Hrvatska?

Podijeli na Facebook Twitter

Sedamnaest dana ostalo je do trenutka kada ćemo saznati u kojim dijelovima polufinala će nastupati 37 zemalja koje će finale Eurosonga 2018. pokušati izboriti kroz polufinala. Naime, upravo 29. siječnja13:00 sati prema našem vremenu u lisabonskoj Gradskoj vijećnici održat će se ždrijeb za dijelove polufinala Eurosonga 2018. Isti dan održat će se i Host City Insignia Exchange, na kojem će kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko predati ključeve organizacije svom lisabonskom kolegi Fernandu Medini.

U prvom polufinalu Eurosonga 2018. nastupat će 19 zemalja, dok će drugo polufinale imati 18 zemalja.

Kako će ždrijeb funkcionirati?

Sam ždrijeb će se sastojati od dva dijela. U prvom dijelu voditeljice Sílvia Alberto i Filomena Cautela (polovica ovogodišnjeg voditeljskog kvarteta) odredit će za finaliste (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin Portugal) polufinala u kojima će glasovati. Tri zemlje pratit će prvo polufinale, a tri drugo (za pretpostaviti jest da će Njemačka ponovno tražiti dozvolu od Europske radiotelevizijske unije da glasa u drugom polufinalu).

U drugom dijelu polufinala 37 zemalja, raspoređene u šest skupina zahvaljujući svojim sličnim uzorcima u glasanju u prošlosti, bit će raspoređeno u dva polufinala. Od većih promjena valja naglasiti da su Irska i Estonija zamijenile svoje skupine, prošlogodišnji domaćin Ukrajina je u trećoj skupini zamijenio Izrael, koji je pak premješten u petu skupinu. Četvrta i prva skupina, u kojoj se nalazi i Hrvatska, ostala je nepromijenjena od prošle godine.

Također, Portugalci su potvrdili sjedišta nekolicine događanja vezanih za Eurosong. Prvi je tzv. Eurovision Villagea, koji će biti smješten na najvećem lisabonskom trgu Praça do Comércio. Početak rada zakazan je za 4. svibnja, a tamo će posjetitelji moći uživati na nastupima natjecatelja, druženju i kupovini suvenira.

Euroclub, mjesto na kojem novinari, fanovi i natjecatelji Eurosonga tulumare, bit će smješten u noćnom klubu Lust u ulici Rio in Cais do Sodré, inače veoma blizu Eurovision Villagea.

Još otprije je poznato da će se ceremonija otvaranja odviti u Muzeju umjetnosti, arhitekture i tehnologije, a članovi delegacija moći će se prošetati “plavim tepihom” (blue carpet).

Komentara 8

  1. Imam osjećaj da ćemo biti u prvom polufinalu sa jako jakim zemljama 🙁
    Bio bi sretan da budemo u drugoj polovici

  2. Svicarska sa balkancima, Irska sa skandinavcima.. Koji su to kriteriji?

    Mogli su neke zemlje bolje rasporedit

Odgovori