U polufinalima broj 14 najsretniji, 3 najnepoželjniji – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

U polufinalima broj 14 najsretniji, 3 najnepoželjniji

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Uvijek je zanimljivo proučiti što kažu statistike na neku temu, a mi smo vam ovaj put odlučili predstaviti naše malo istraživanje vezano uz vjerojatnost prolaska u finale prema redoslijedu nastupa u polufinalnim večerima. S obzirom na učestalo ponavljanje, nekima su ove brojke temelj različitih teorija zavjera. No mi vam u ovome tekstu donosimo čiste brojke koje govore koji brojevi se smatraju najsretnijima za prolazak u veliku završnicu Eurosonga.

Na Eurosongu 2004. godine održanom u Istanbulu zbog sve većeg broja zemalja sudionica natjecanje je po prvi put podijeljeno u dva dijela i to u polufinale i finale. Do 2008. godine bila je to samo jedna polufinalna večer, a 2008. u Beogradu prvi put su održane dvije polufinalne večeri iz kojih je po deset zemalja ulazilo u finale. Do danas je to pravilo ostalo isto, uz nekoliko sitnih izmjena. Mi vam donosimo rezultate mini istraživanja u kojima ćemo kazati koji redni brojevi nastupa u polufinalima su najsretniji, ali i koji su oni najnepoželjniji.

Ukupno je od 2004. godine održano osamnaest polufinalnih večeri. Uzimajući u obzir sve polufinalne večeri dolazimo do izračuna da je najsretniji broj nastupanja 14. Od osamnaest polufinala s tim brojem se u finale ulazilo čak petnaest puta. Osim broja 14, na Eurosongu je sretan broj i 13, kao i 15, oni su se našli odmah iza te najpoželjnije četrnaestice. Najnesretniji i najnepoželjniji redni broj nastupa je broj 3, tek četiri puta su se zemlje sudionice s tim brojem plasirale u finala!

Statistički gledano od 2008. godine, kada su uvedene dvije polufinalne večeri, redni broj 14 i dalje je najsretniji. Od četrnaest polufinalnih večeri, čak dvanaest puta je bio sretan broj! Najnesretniji su 3, 4 i 11,  svaki po četiri kvalifikacije. U svakoj polufinalnoj večeri zasebno redni broj 14 drži vrh u obje. U prvim polufinalnim večerima najmanje sreće su imali oni s brojevima 3, 4 i 11, a u drugim s brojevima 5 i 9.

Iz ovog zaključujemo da su zemlje koje su nastupale u drugom dijelu polufinala češće ulazile u finala nego one koje su nastupale na početku večeri. Kada gledamo deset brojeva s kojima se najčešće ulazilo u finala iz obje polufinalne večeri zasebno, izdvojili smo koje zemlje sudionice ove godine imaju najveće šanse za ulazak u finale. Iz prvog polufinala (po rednom broju nastupa) to su: 2. Armenija, 5, Finska, 7. Estonija, 8. Makedonija, 10. Mađarska, 12. Rusija, 13. Danska, 14. Albanija, 15. Rumunjska i 16. Gruzija. Iz drugog polufinala: 1. Litva, 2. Irska, 6. Norveška, 8. Češka, 12. Island, 13. Švedska, 14. Švicarska, 15. Cipar, 16. Slovenija i 17. Poljska.

Mogu li se ovakve prognoze ostvariti još ćemo vidjeti 19. i 21. svibnja, kad su na rasporedu polufinala 60. Eurosonga.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?