Universal Music prijeti Izraelcima: “Toy” je plagijat!

Podijeli na Facebook Twitter
Andreas Putting

Ako se po jutru dan poznaje, nova eurovizijska sezona mogla bi nam donijeti skandal za skandalom. Samo što je (na kratko) utihnula drama oko odabira grada domaćina Eurosonga 2019., sad je, čini se, na pomolu nova bura za Izraelce. Iako svake godine stigne poneka optužba za plagiranje, uglavnom na račun pobjedničke pjesme, ovaj put je takva optužba stigla iz prilično važnog izvora – jedne od najpoznatijih američkih diskografskih kuća “Universal Music”.

Naime, u službenom pismu upozorenja “Universal Music” je najavio pokretanje tužbe za plagiranje protiv autora pobjedničke pjesme Eurosonga 2018. – Dorona Medaliea i Stava Begera. Kako stoji u pismu, Toy ima identičan ritam i harmoniju kao i pjesma Seven Nations Army u izvedbi grupe The White Stripes. 

Doron Medalie je potvrdio ove navode.

Istina je da smo dobili upozorenje pred tužbu i da smo jako iznenađeni ovim. Radimo na rješenju koje će zadovoljiti sve strane u parnici. – riječi su autora pobjedničke pjesme s ovogodišnjeg Eurosonga.

Ukoliko se kroz tužbu potvrdi da je Toy plagijat Seven Nations Army to bi zasigurno natjeralo EBU da reagira mogućim oduzimanjem pobjedničke titule Netti i uskraćivanjem prava Izraelu na domaćinstvo Eurosonga naredne godine.

Koliko su zbilja slične dvije pjesme poslušajte i procjenite iz videa u nastavku:

Komentara 7

 1. Nema veze jedno s drugim. Al nikakve. Isti klinac i sa svakom optuzbom za plagijat koje se uredovno desavaju na godisnjoj razini…

 2. Gluposti. Možda je sličnog ritma, ali to nije plagijat! Plagijat je ponavljanje 4 ista takta zaredom, a ovdje je samo mala sličnost u ritmu! Žao mi je sada Nette i Izraela, i kao i @wannabe , više nego ikad želim eurosong u Izraelu!
  Netta, drži se!

 3. Rugala se sova sjenici!! 🙂 Svojedobno su The White Stripes bili optuženi za krađu melodije za ”Seven Nation Army” od ni više ni manje nego slovenskog benda Quod Massacre i njihove pjesme Bodočnost! 🙂

 4. Dio poslije refrena malo podsjeca na ovu pjesmu. Drugo APSOLUTNO ništa.
  Pomalo je tragično što dotični pojedinci pokušavaju ugrabiti trofej curi na svakakav način. Da je kojim slučajem Švedska u pitanju ne bi bilo govora o plagiranju.
  Isto tako se moglo optužiti i Heroes(i ta priča o plagijatu je bila glupa i stvorena radi toga što su neki mrzili pjesmu).
  Pa joj i Cascada je 2013. Uzela istu melodiju, ali pljunutu od Swedish House Mafie pa nitko ništa. Sad više nego ikad želim eurosong u Izraelu.
  #TelAviv2019

 5. Ovi su se trebali javit prije takmičenja, a ne 2 mjeseca nakon što je ono završeno. Sad je kasno, užas je već pobijedio.

Odgovori