Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (1)

  8 min za čitanje   9 komentara

Nakon jučerašnje najave, vrijeme je za prvi blok zemalja koje će nastupati na ovogodišnjem izdanju Dječjeg Eurosonga. Ova grupa sveukupno ima tri pobjede na natjecanju, a o kojim se zemljama radi, saznajte u nastavku.


 ALBANIJA

Izvođač: Ana Kodra
Pjesma: Don’t Touch My Tree

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2012.
Najbolji plasman: 5. mjesto (2015.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2012.)
Prošlogodišnji predstavnik: Klesta Qehaja – Besoj (13. mjesto, 38 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Ova sezona bila je malo zbunjujuća za Albance. Prvo je jedan portal objavio kako je albanska televizija RTSH interno odabrala pobjednicu dječje verzije Festivala i Këngësi Anu Kodru za svoju predstavnicu s pjesmom Mos ma prekni pemën. Potom je RTSH odbacio te navode i naglasio da oni još ne znaju kako će odabrati predstavnika za Dječji Eurosong 2017. Kad je objavljen popis natjecatelja za njihov nacionalni izbor, na njemu se našla i prije spomenuta Ana s pjesmom Mos ma prekni pemën, a kasnije će ta pjesma i pobijediti na Junior Festu. Prije nekoliko dana objavljena je i službena verzija za Dječji Eurosong pod nazivom Don’t Touch My Tree (Ne diraj moje stablo), koju su napisali renomirani albanski pjevač i skladatelj Kristi Popa i poznati tekstopisac Jorgo Papingji.

Ana je rođena 2007. godine, a kad je imala osam godina, albanska javnost prvi put ju je vidjela u albanskoj verziji natjecanja Tu si que vales, gdje je došla do finala i vlastite baze fanova. Kasnije je počela nastupati na raznim festivalima u Albaniji i okolici, a najznačajniji uspjeh (prije pobjede na Junior Festu) bio je osvajanje nagrada za najbolji vokal i pjesmu na Međunarodno dječjem festivalu u Skadru. Inače, već nekoliko godina ide u glazbenu školu gdje svira klavir.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Zanimljiva instrumentacija na početku, kao i prije engleskog dijela (koji je nepotreban i narušava atmosferu pjesme), ali kada se sve zbroji i oduzme, dobije se ipak jedna ispodprosječna pjesma. Ana pjeva solidno, samo neka ne „prlja“ previše glas kao što je to radila na nacionalnom finalu  – par puta je efektno, a poslije postane dosadno.

Luna: Molim za malo kredita jer mi je ovo prvo pravo preslušavanje pjesama Dječjeg Eurosonga 2017. (uz izuzetak par pjesama). Iskreno, čak ni nakon dva slušanja nisam stekla dojam jer pjesma nije nimalo pamtljiva. Jednostavno – zaboravljena odmah nakon kraja.

anketa 749

Albanija DE 2017.

Ukupno glasova: 57

 • Užasna je (1) [16 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [15 / 26%]
 • OK je (3) [13 / 23%]
 • Dobar je (4) [7 / 12%]
 • Jako mi se sviđa (5) [6 / 11%]

 ARMENIJA

Izvođač: Misha
Pjesma: Boomerang

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2007.
Najbolji plasman: pobjeda (2010.)
Najlošiji plasman: osmo mjesto (2008.)
Prošlogodišnji predstavnik: Anahit i Mary – Tarber (Տարբեր) (2. mjesto, 232 boda)

Predizbor i biografija izvođača

Kao i protekle dvije godine, Armenci su birali svog predstavnika internim putem, koji je pjesmu dobio naknadno. Izbor armenske delegacije pao je na 9-godišnjeg Mihaela Grigoryana, a pjesma Boomerang autorskog tima Vahram Petrosyan (glazba), Avet Barseghyan, David Tserunyan i Artur Aghek (tekst) predstavljena je u listopadu.

Misha, kako će nastupati u Tbilisiju, rođen je 2008. godine u Stepanakertu u armenskoj pokrajini Artsakh (ili kako cijeli svijet zna tu pokrajinu – Gornji Karabakh) u obitelji učiteljice i dirigenta NKR-ovog vojnog orkestra.  Kad je imao četiri godine, počeo je svoju glazbenu karijeru, te se priključio dječjem zboru Voices of Artsakh kojeg vodi Lira Kocharyan. Kasnije je počeo odlaziti na međunarodna pjevačka natjecanja za djecu (New Wave Junior) i obrađivati pjesme poznatih pjevača. Tako je obradio Lonely Day armensko-američke grupe System of a Down, a video Mishine obrade vidio je pjevač te grupe Serj Tankian i podijelio ju na svom Facebooku. Prije nego što je odabran za armenskog predstavnika, Misha je nastupao na dodjeli nagrade Aurora, koju potomci preživjelih iz armenskog genocida dijele za rad na humanitarnom polju. Inače, svira violinu, klavir i bubnjeve, sanja nastupe sa Steviejem WonderomBrunom Marson, a nedavno je obradio pjesme svojih konkurenata s Dječjeg Eurosonga. Inače, pjesma govori o tome da će se sve što radimo u životu, nama vratiti kao bumerang.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Muška, dramatičnija verzija Mzeo. Samo što je Mariamina pjesma bila puno bolja od ove (bila mi je najbolja i prije samog natjecanja, just sayin). Sviđa mi se build-up pjesme, ali mi je vrhunac mlak. Misha i Armenci će u svojoj standardnoj maniri napraviti vrlo dobar show, ali se nadam da ne će osvojiti prvo mjesto iz sažaljenja kao 2010.

Luna: Ne znam kakva je to tendencija u Armeniji da šalju nedovršene pjesme na Eurosong (bilo mali ili veliki), ali za ono silno hajpanje mogli su malo bolje napraviti cijelu pjesmu.

anketa 750

Armenija DE 2017.

Ukupno glasova: 50

 • OK je (3) [15 / 30%]
 • Dobar je (4) [14 / 28%]
 • Užasna je (1) [9 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 18%]
 • Ne sviđa mi se (2) [3 / 6%]

 AUSTRALIJA

Izvođač: Isabella Clarke
Pjesma: Speak Up!

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2015.
Najbolji plasman: 5. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: osmo mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Alexa Curtis – We Are (5. mjesto, 202 boda)

Predizbor i biografija izvođača

Kao što je poznato, Australija više nije gost na EBU-ovim natjecanjima, kako na velikom Eurosongu, tako ni na Dječjem. Ove godine australska televizija SBS udružila se s državnom televizijom ABC, koja je preuzela logistiku i emitiranje Dječjeg Eurosonga na drugom kraju svijeta. ABC, tj. njegov dječji kanal ABC ME, bio je zadužen i za biranje predstavnice i pjesme, a oni su interno odabrali Isabellu Clarke. Mjesec dana nakon što je izabrana, Isabella je predstavila pjesmu Speak Up!, koju su napisali Toby Chew Lee, Cameron Hollywood Nacson, Chloe Papandrea i Jess Porfiri. Pjesma je himna otpornosti, hrabrosti i posjedovanja smjelosti da osoba kaže što misli unatoč svojoj mladosti.

Isabella je među najstarijim natjecateljima ove godine (31. svibnja 2004.), a počela je pjevati kad je imala devet godina, i to nakon što su je roditelji čuli kako pjeva Beyoncé po tušem. Glavna je pjevačica The Victorian State Schools Spectacular, programa pjevanja za djecu i tinejdžere koji nastupaju po Australiji, a na mamin savjet ide na dodatne satove pjevanja kod Davida Jaanza. Inače, voli australske komedije, osobito Kath and Kim, i veliki je gurman.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Vesela, mladenačka pjesma sa lijepom porukom. Svaki put kada ju čujem, osmijeh mi dođe na lice, jednostavno ima takav efekt na mene, pogotovo nakon one tragikomedije od prošle godine. Nikad nisam mislio da ću ovo napisati, ali ne bih se žalio da Australija pobijedi na DE.

Luna: Generički i nezanimljivo, napravljene po sličnom principu kao i protekle dvije australske pjesme. No ako su s onom tragedijom prošle godine bili peti, onda će ovo isto naći mjesto u TOP5.

anketa 751

Australija DE 2017.

Ukupno glasova: 47

 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 34%]
 • Užasna je (1) [11 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [7 / 15%]
 • Dobar je (4) [7 / 15%]
 • OK je (3) [6 / 13%]

 BJELORUSIJA

Izvođač: Helena Meraai
Pjesma: I Am The One

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: pobjeda (2005., 2007.)
Najlošiji plasman: 14. mjesto (2004.)
Prošlogodišnji predstavnik: Aleksandar Minjenok – Musyka moikh pobed (7. mjesto, 177 boda)

Predizbor i biografija izvođača

Jedna od dviju zemlja koje su nastupale na svim izdanjima nije htjela propustiti ni ovo izdanje u Tbilisiju. Kao i uvijek, Bjelorusi su birali preko nacionalnog finala, a najveći broj glasova publike (gotovo 21 tisuća glasova publike, dok je drugoplasirana imala niti 7000) i žirija dobila je Helena Meraai s pjesmom Ja Samaja. Pjesma, koju je Helena napisala zajedno s rusko-bjeloruskom pjevačicom Ritom Dakota, kasnije je dobila naslov I Am The One kako bi se lakše zapamtio i izgovorio naslov. Glavna ideja pjesme jest da je svatko od nas mali svemir za sebe i da ako dovoljno vjerujemo u sebe, svi naši najhrabriji snovi će se ostvariti.

Helena je rođena 2. svibnja 2003. u Minsku. Njezin otac došao je u Minsk na studij iz Sirije, a nakon fakulteta oženio se za njezinu majku i ostao raditi u Bjelorusiji. Sama Helena jr na sceni prvi put pjevala kad je imala samo tri godine, a dosad je sudjelovala na brojnim međunarodnim natjecanjima za djecu. Tako je s dvije prijateljice prošle godine pobijedila na New Wave Junior, a 2013. je sudjelovala u timu Dime Bilana u ruskoj verziji The Voice Kids. Kada ne pjeva, u školi pokazuje interes za bjelorusku književnost, jezik i povijest. Također, pohađa Akademiju popularne glazbe kod Igora Krijtoja.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Ovo je najbolja bjeloruska pjesma na velikom i malom Eurosongu još od 2011. i Angely Dobra. Futuristička, moderna pjesma u kombinaciji s Helenom koja fantastično vlada pozornicom, nema trenutka u ovoj pjesmi da moja pažnja nije potpuno zaokupljena. Ipak se bojim da bi mogla završiti izvan top3, ali ako je već tako, onda neka ju barem pobijede neke više child-friendly pjesme (jer, budimo realni, ova pjesma to baš i nije), a ne propali pokušaji modernizacije DE-a (pozdrav Nizozemcima).

Luna: Što se mene tiče, ovo je najbolja ovogodišnja pjesma na Dječjem Eurosongu i bila bih zbilja presretna kada bi pobijedila (što će biti malo teže jer moji favoriti ne pobjeđuju na Dječjem Eurosongu). Moderna je i, ono što veli kolega Bartol, nema trenutka u ovoj pjesme da pažnja nije zaokupljena.

anketa 752

Bjelorusija DE 2017.

Ukupno glasova: 52

 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 65%]
 • Dobar je (4) [11 / 21%]
 • OK je (3) [4 / 8%]
 • Užasna je (1) [3 / 6%]
 • Ne sviđa mi se (2) [0 / 0%]

Rasprava9

 1. Tim Burton — 18. studenoga 2017. u 16:11

  Bjelorusija je odlična, Jermenija tu i tamo, a Australija i Albanija čista nula.

 2. Zack — 18. studenoga 2017. u 14:21

  Bjelorusija izvrsna, ostalo je srednja zalost. ?

 3. dobric — 18. studenoga 2017. u 11:59

  Gledam ovu Belorusiju i ne verujem. Jel ovo Junior ESC ili…? Zar na dečjem festivalu ne bi trebalo da se takmiče dečje pesme?
  Ovako preproduciranu stvar su mogli da pošalju na veliku ESC. Kad se setim Maríe Isabel, sestara Tolmachevy, Ksenie Sitnik, onih bzzzz iz Gruzije… i uopšte JESC i periodu od 2004. do recimo 2010. to su prave dečje pesme i nastupi. Ovo više nema smisla.

 4. Diavolo — 17. studenoga 2017. u 20:36

  Bjelorusija all the way… jedina koja mi se sviđa od cijele ”konkurencije” (uključujući sve pjesme, ne samo ove prve predstavljene) … tako da ove ostale ne vrijedi ni komentirati

 5. Eurovision Kosovo/Kosovë — 17. studenoga 2017. u 18:39

  1. AUSTRALIJA
  2. ALBANIJA
  3. BJELORUSIJA
  4. ARMENIJA

 6. EurovizijskiFan — 17. studenoga 2017. u 18:00

  1) Bjelorusija
  2) Australija
  3) Armenija
  4) Albanija ?

 7. Marko — 17. studenoga 2017. u 17:44

  1) Australija
  2) Jermenija
  3) Belorusija
  4) Albanija 🙂

 8. Supercut09 — 17. studenoga 2017. u 17:16

  ALBANIJA- meni ova pjesma je poprilično neslušljiva.Daleko od toga da je katastrofalna,al još jedna bezvrijedna kombinacija s kojom Albanci misle da ce ostvariti dobar rezultat.They never learn. 3/10
  ARMENIJA-I moja najdraža država na Eurosongu je pobacila i to gromoglasno. Istina Misha mi se čini da zna kontrolirat bar malo visinama za razliku od one 2 kreštavice. Ali Tarber je pjesma koja vam zaokupi pažnju,ovo je prosjek. Izgleda kao nekakav loš spoj Undo i Don’t Come Easy. Prosjek. 5/10
  AUSTRALIJA-Samo još jedna pjesma iz Australije koja me ne osvaja.Ono prošle godine je bilo užas,al hajde ovo je bar catchy. 5/10
  BJELORUSIJA-Što reći… Pa uz Rusiju i Poljsku jedina pjesma na ovogodisnjem eurosongu koja me dotaknula. Vrhunska stvar koja odmah ulazi u uho i zaslužuje top 3.
  10/10

 9. escmusic — 17. studenoga 2017. u 15:58

  4.Armenija-ne sviđa mi se baš spot, pjesma ok. 6/10
  3.Australija-refren pjesme je savršen. Zanimljiv spot. 7/10
  2.Albanija-lijepa, osjećajna pjesma sa prekrasnim, dječjim spotom. 8/10
  1.Bjelorusija- pjesma je savršena! Spot također dobar, nemam riječi za ovo remek djelo! Ovo se ne viđa svaki dan! 10/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?