Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (3)

  8 min za čitanje   9 komentara

Probe u Tbilisiju su počele, a mi nastavljamo s našim projektom. Danas je na redu grupa od triju zemalja koje imaju sveukupno tri pobjede na ovom natjecanju, te su u više navrata i bile domaćini Dječjeg Eurosonga. Koje su to zemlje, saznajte u nastavku.


MAKEDONIJA

Izvođač: Mina Blažev
Pjesma: Dancing Through Life

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: 5. mjesto (2007., 2008.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2006., 2012., 2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Martija Stanković – Love Will Lead Our Way (12. mjesto, 41 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Iako se nisu nešto proslavili ni u La Valletti ni u Kijevu, makedonska televizija MRT ipak je odlučila sudjelovati na Dječjem Eurosongu 2017. Kao i prošle godine, interno su odabrali predstavnicu, koja kao i prošlogodišnja predstavnica svoju slavu duguje Pinkovim zvezdicama. Riječ je o Mini Blažev, čiju je pjesmu Dancing Through Life napisao Aleksandar Maševski, isti skladatelj koji je Martiji Stanković napisao Love Will Lead Our Way.

Mina je rođena 12. lipnja 2003. u Skoplju, a za nju su njezini roditelji rekli da je prije počela pjevati nego što je počela pričati. Njezin najveći uspjeh je dobivanje specijalne Biserne nagrade (Pearl Award) na međunarodnom pjevačkom festivalu Ezerski Biseri, koji je održan ranije ove godine. Dosad je osvojila čak sedam prvih, tri druge i jednu treću nagradu na raznim međunarodnim natjecanjima, ali publika s ovim prostora najviše ju pamti iz natjecanja Pinkove zvezdice. Osim što pohađa Zvezdicki Music Academy, voli plesati, putovati i posjećivati druge zemlje, upoznavati različite ljude i kulture. Kao svoje nadahnuće ističe obitelj i prijatelje, a veliki je fan Justina Biebera i Ariane Grande.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Šteta što će Makedoncima propasti još jedna solidna pjesma zbog nedostatka sredstava za bolji nastup, osim ako ne uspiju napraviti neko čudo. Istini za volju, moram priznati da mi nije jasna odluka MKTV da pošalju sličnu pjesmu s kojom godinu ranije i nisu ostvarili zavidan rezultat (koliko god ga možda i jesu zaslužili). Dancing through life nije loša pjesma, ali mi nema ono nešto što je imala Love Will Lead Our Way.

Luna: Nisam iskreno fan spajanja triju žanrovski različitih pjesama u jednu. Love Will Lead Our Way će mi vjerojatno do daljnjeg ostati jedna od najdražih makedonskih pjesama s Dječjeg Eurosonga, dok ova pjesma mi ostavlja poprilično hladan dojam, ma koliko god se mi počeli izvlačiti na modernu produkciju.

anketa 757

Makedonija DE 2017.

Ukupno glasova: 53

 • Jako mi se sviđa (5) [20 / 38%]
 • Dobra je (4) [14 / 26%]
 • OK je (3) [10 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [6 / 11%]
 • Užasna je (1) [3 / 6%]

MALTA

Izvođač: Gianluca Cilia
Pjesma: Dawra tond

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: pobjeda (2013., 2015.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2005.)
Prošlogodišnji predstavnik: Christina Margin – Parachute (6. mjesto, 191 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Iako ih je organizacija dvaju izdanja Dječjeg Eurosonga na Malti u kratkom vremenu dovela do prekomjernog trošenja financijskih sredstava, ništa nije spriječilo maltešku televiziju TVM da opet nastupi na Dječjem Eurosongu i organizira nacionalni izbor, na kojem je pobijedio devetogodišnji Gianluca Cilia. Pjesmu Dawra tond (ili na našem jeziku U krug) napisali su Emil Calleja Bayliss i Dominic Cini, a predstavljena je protekli mjesec i predstavlja jedinstvo i pozotivnu energiju, a inspirirana je tradicionalnim malteškim ritmovima. Inače, Gianluca je prvi muški predstavnik Malte još od 2008. godine i Daniela Teste, a Dawra tond je prva pjesma s malteškim tekstom od 2010. i Knock Knock!… Boom! Boom!.

Gianluca je svoj deseti rođendan proslavio 12. studenog,, živi u Naxxaru, a počeo je pohađati satove pjevanja kad je imao šest godina u Harmonic Ensemble. Njegovo prvo pjevačko natjecanje bilo je Oltroceano u talijanskom Palermu, gdje je pobijedio, a isto mjesto ostvario je na pjevačkom natjecanju Arpeggio 2016. godine na Malti. Godine 2016. predstavljao je Maltu na jednom festivalu u Rumunjskoj, gdje je osvojio treće mjesto.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: I nagrada za najiritantniju pjesmu ove godine odlazi u…. Maltu! Ova blijeda kopija People of The Sun s puno nekarizmatičnijim pjevačem je nešto za vrijeme čega ću drage volje raditi bilo što drugo osim gledati livestream natjecanja. Jedina pohvala ide na korištenje malteškog jezika.

Luna: OK, zašto netko misli da se može izvući od plagiranja pjesme koja je već bila na Dječjem Eurosongu? Ovdje čak ni malteški jezik ne pomaže.

anketa 758

Malta DE 2017.

Ukupno glasova: 46

 • Užasna je (1) [15 / 33%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 17%]
 • OK je (3) [6 / 13%]
 • Dobra je (4) [4 / 9%]

NIZOZEMSKA

Izvođač: FOURCE
Pjesma: Love Me

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: pobjeda (2009.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Kisses – Kisses and Dancin (8. mjesto, 174 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Nakon prošlogodišnjeg internog izbora, Nizozemci su odlučili vratiti nacionalni izbor, ali u sličnom formatu kao što imaju Irci (unaprijed snimljene emisije i samo žiri bira pobjednika), što je dovelo do masovnog pada broja gledanosti. Pobjedu u revampiranom izdanju nizozemskog izbora odnio je boyband FOURCE, a pjesmu Love Me dobili su nekoliko tjedana nakon finalne emisije. Nju su napisali Joost Griffioen i Stas Swaczyna, isti skladatelji zaduženi za Kisses and Dancin.

Max Mies (14), Jannes Heuvelmans (14), Niels Schlimback (12) i Ian Kuyper (13) okupili su se netom prije Junior Songfestivala kako bi zajedno nastupali na natjecanju. Nedugo nakon što su prošli u finale, na svojoj su stranici tražili ime za boyband, a nakon što su njihovi fanovi davali razne prijedloge, na kraju su se odlučili za FOURCE (u smislu “njih četvorica su zajedno snažniji”). Prije nego što su odlučili zajedno nastupati, Max se natjecao u nizozemskoj verziji The Voice Kids i nastupao je u nekoliko mjuzikala, Jannes je isto svoju karijeru prvo gradio u mjuziklima, najmlađi član Niels je tri godine pjevao u poznatom nizozemskom zboru Kinderen voor Kinderen, a Ian je tek počeo pjevati. Inače, oni su prvi dječaci koji će predstavljati Nizozemsku na Dječjem Eurosongu još od 2009. godine, kad ih je predstavljao Ralf Mackenbach (i pobijedio).

blank
bd.nl

Mišljenje urednika

Bartol: Gotovo iritantna kao Malta, samo potpomognuta cringeom koji samo raste i raste što dulje traje pjesma. Tekst je apsolutna katastrofa, a za sam kraj pjesme ne želim niti trošiti riječi. Drago mi je jedino da su dečki izgleda dosta popularni u Nizozemskoj (službeni video na juniorsongefestival.nl ima više od milijun pogleda, a i ostale im pjesme i coveri ne kaskaju), ali mi se čini da bi mogli zažaliti za par godina kada ih lupi pubertet. Sve u svemu, ovo je najgora nizozemska pjesma u jako, jako dugo vremena.

Luna: U principu ovo ne zvuči tako loše, ako zanemarimo izrazitu nemaštovitost u refrenu, što je zapravo ista boljka kao i kod prošlogodišnje nizozemske pjesme. Osobno preferiram ovu od Kisses and Dancin, no mislim da će ovdje itekako biti bitan nastup i koliko će se dečki vokalno potruditi.

anketa 759

Nizozemska DE 2017.

Ukupno glasova: 41

 • OK je (3) [13 / 32%]
 • Užasna je (1) [11 / 27%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 20%]
 • Dobra je (4) [6 / 15%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 7%]


 POLJSKA

Izvođač: Alicja Rega
Pjesma: Mój dom

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: 11. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2003.)
Prošlogodišnji predstavnik: Olivia Wieczorek – Nie zapomnij (11. mjesto, 60 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Za poljsko sudjelovanje saznalo se sasvim slučajno – jedan portal objavio je program financiranja poljske televizije TVP u narednim mjesecima, u kojem se vidjelo da su sačuvani novci za sudjelovanje na Eurosongu 2018. i dva izdanja Dječjeg Eurosonga (2017. i 2018.). Predstavnik za Tbilisi birao se preko nacionalnog izbora, a na koncu pobjedu je odnijela Alicja Rega s pjesmom Mój dom. Pjesmu je napisao Marek Kościkiewicz, inače jedan od prominentnijih poljskih skladatelja i producenata i osnivač poljske rock grupe De Mono.

Alicja je rođena 20. veljače 2003. u gradu Łysa Góra, i kaže da su za nju najbitnije obitelj i glazba. Voli slušati jazz i klasičnu glazbu, pohađa Vogal Art Centre Rzeszówu, sudjelovala je u talent šouovima Mali Giganci Hit Hit Hurra!, osvajala je nagrade za pjevanje u Litvi, Malti, Rusiji, Estoniji, Bugarskoj, Njemačkoj i Češkoj, voli trčati šumom, biciklirati, skejtati, snowboardati i životinje, osobito mačke. Za svoju pjesmu kaže da želi da se publika nađe u njoj.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Solidna balada i vokalno vrlo zrela pjevačica u kombinaciji daju dosta dobru pjesmu. Poljaci apsolutno moraju, i zaslužuju ući u TOP10 ove godine.

Luna: Dok slušam ovo, imam flashback na nastup Edyte Gorniak na Eurosongu 1994. No da budem iskrena, Olivijina pjesma mi je miljama bolja od Alicjine pjesme, a u usporedbi s još nekim pjesmama, Mój dom mi ostavlja slabiji dojam.

anketa 760

Poljska DE 2017.

Ukupno glasova: 41

 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 32%]
 • Dobra je (4) [10 / 24%]
 • OK je (3) [8 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [6 / 15%]
 • Užasna je (1) [4 / 10%]

Rasprava9

 1. Marko — 24. studenoga 2017. u 02:31

  1) Malta
  2) Poljska
  3) Makedonija
  4) Holandija 🙂

 2. Zack — 23. studenoga 2017. u 12:49

  Poljakinja je u mome top 2! Predivna pjesma i izvrsna interpretacija, i prva pjesma nakon Bjeloruske koja mi se izuzetno svida. Drzim fige za najbolji poljski plasman na DESC. ?

 3. Supercut09 — 22. studenoga 2017. u 21:16

  Makedonija-daleko je ovo od Love will lead our way,al pjesma je solidna.Necu reci da je pretjerano dobra,ali solidno. 8/10
  Malta-ovo je toliko iritantno da boli. Oprostite svi oni koji ovo smatraju odličnim,al razumite da moj ukus ne preferira wannabe spojeve Betty i one naporne malteske pjesme sa ESC iz 2011. 1/10
  Nizozemska-naporno za slušati i gledati. Isto kao i prošle godine. Ali one cure su bar imale dobar dio pred refren…
  3/10
  Poljska-nakon slušanja ovoga bio sam neizmjerno zahvalan Poljskoj. Trebao mi je oporavak od trash pjesama koje smo dobili. Savršeno,divno i čista milina. 10/10
  Pohvale za ovaj izvrstan projekt!!!

 4. IVANNN — 22. studenoga 2017. u 20:06

  1. Nizozemska
  2. Makedonija
  3. Poljska
  4. Malta

 5. escmusic — 22. studenoga 2017. u 18:38

  Makedonija-3/5, pomalo dosadna,
  Malta-3/5, meni nema ništa posebno u ovoj pjesmi, ali mislim da ide u TOP 10..
  Nizozemska-3/5, užasno su mi iritantni svi četiri.
  Poljska-dobra balada, 4/5

 6. EurovizijskiFan — 22. studenoga 2017. u 17:14

  1) Malta
  2) Makedonija
  3) Poljska
  4) Nizozemska ?

 7. Eurovision Kosovo/Kosovë — 22. studenoga 2017. u 16:05

  1. MAKEDONIJA
  2. POLJSKA
  .
  .
  .
  .
  3. NIZOZEMSKA
  4. MALTA

 8. SwedenEurovisionFan — 22. studenoga 2017. u 14:38

  Evo ovako, s obzirom da me nije bilo nekoliko dana, ovdje ću napisati sve što mislim o svakoj od 12 dosada predstavljenih pjesama 🙂
  Albanija – Lijepa poruka, ali albanski jezik mi se općenito ne dopada previše, a sama pjesma lako padne u zaborav
  Armenija – Monotono i pomalo dosadno
  Australija – Poletna i vesela pjesma, pravljena specifično za JESC. I sviđa mi se, Australci me nikad ne razočaraju, bio to ESC ili JESC. Nadam se ulasku u Top5 🙂
  Bjelorusija – Mistična i moderna pjesma, koja raste do refrena, a sami refren definitivno nerazočarava. Još jedan Top5, ako ne i više, nadam se 🙂
  Cipar – Ne mogu Ciprani bez svojih dance stvari. Ova je čak i dobro ukomponirana, za mene previše instrumental dijela, ali također lijevi dio poretka
  Gruzija – Solidna balada, ali s obzirom da sam ja njihov ljubitelj, ipak se nadam da će ostati nezapamćena. Iskreno i na mene ostavlja takav dojam…
  Irska – Nešto neočekivano dobro od Iraca, ali smatram da će ostati nezamijećeni
  Italija – Kao i Albanija ima vrlo pozitivnu poruku. No, nekako kad treba doći do vrhunca pjesme, u samom refrenu sve “padne u vodu”. Bit će u lijevom dijelu, ali ništa više
  Makedonija – Makedonci očito vole plesati (Dance Alone / Dancing Through Life) 😉 Ima nešto pozitivno u samoj pjesmi, ritam je dobar, a posebno u zadnjoj minuti. Očekujem puno od Makedonaca ove godine
  Malta – Teški plagijat, kojeg ne vrijedi ni komentirati.
  Nizozemska – Tekst nije ni za JESC, onda znate koliko mislim da je loš. Niti je glazba dobra, a bogme ni sami pjevači, koji se za moj ukus previše deru
  Poljska – Odlična balada, sjajan glas, vrlo emotivna pjesma, ali i sama izvedba što je jako bitno. Nadam se Top5
  A ovako bi to izgledalo po danima kako su bile predstavljane pjesme:
  1. BLR 2. AUS 3. ARM 4. ALB
  1. CIP 2. ITA 3. IRS 4. GRU
  1. POLJ 2. MAK 3. MAL 4. NIZ

 9. dino esc fan — 22. studenoga 2017. u 14:08

  Makedonija je meni najbolja od ove 4

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?