Ususret Dječjem Eurosongu 2018. (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2018. (3)

  7 min za čitanje   8 komentara

Danas u 15:00 sati prema našem vremenu u Minsku će se održati ceremonija otvaranja Dječjeg Eurosonga 2018., koju ćete moći pratiti na ovoj poveznici. Prije početka ceremonije, predstavit ćemo vam još četiri zemlje, među kojima je i jedna debitantska zemlja. O kome se radi, saznajte u nastavku.


 ITALIJA

Izvođač: Melissa i Marco
PjesmaWhat Is Love

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2014.
Najbolji plasman: pobjeda (2014.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Maria Iside Fiore – Scelgo (My Choice) (11. mjesto, 86 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Talijanska televizija RAI potvrdila je nastup u Minsku krajem lipnja, s najavom kako će im ove godine u odabiru predstavnika pomoći umjetničko vodstvo dječjeg zbora Piccolo Coro dell’Antoniano (ove godine su nastupali na Sanremu u večeri dueta). Nakon tri i pol mjeseca, odabrali su pjesmu What Is Love u izvedbi Marca Bonija Melisse Di Pasca, koji su pjesmu napisali zajedno s Marijom Gardinijem i Fabrizijem Palaferrijem. Prema njihovim riječima, pjesma govori o tome što je ljubav, a spot su snimili u Veneciji.

Desetogodišnja Melissa rodom je iz Alassija (Liguria), gdje živi s roditeljima i mlađim bratom. Počela je odlaziti na satove pjevanja u produkcijsku tvrtku Riviera Musical kad je imala samo šest godina, već je nastupala na raznim pjevačkim natjecanjima, a trenutno je na zadnjoj godini nižih razreda osnovne škole. Osim što pjeva, voli plesati i čitati knjige.

Marco je rođen 2004. godine i živi u Avezzanu (Abruzzo), gdje trenutno pohađa prvi razred prirodoslovne gimnazije. Njegova prva ljubav je ples, s kojim se počeo baviti kad je imao samo četiri godine, a s pjevanjem se počeo baviti u dobi od osam godina. Dosad je nastupao na 26 pjevačkih natjecanja, uključujući i Sanremo za djecu. Kad odraste, želi postati dermatolog.

blank
Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Bolji od dva ovogodišnja dueta, barem su mi malo simpatičniji, iako je pjesma i dalje dosadna. Izgleda da će Italija ipak spojiti dvije lošije godine.

Luna: Venecija je prekrasna, ali sama pjesma je dosadna. Nisam pretraživala na internetu kako pjevaju uživo, ali ako dođu do mjesta kojeg je Maria Iside osvojila protekle godine, to je kao da su dosegnuli plafon.

anketa 1013

Italija DE 2018.

Ukupno glasova: 30

 • OK je (3) [16 / 53%]
 • Ne sviđa mi se (2) [6 / 20%]
 • Užasna je (1) [4 / 13%]
 • Dobra je (4) [4 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [0 / 0%]

 IZRAEL

IzvođačNoam Dadon
PjesmaChildren Like These

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2012.
Najbolji plasman: osmo mjesto (2012.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Nakon pobjede na ovogodišnjem velikom Eurosongu, Europska radiotelevizijska unija dozvolila je izraelskoj televiziji IPBC da se na Dječji Eurosong prijavi kao 19. zemlja ove godine (unatoč limitu natjecanja od 18 natjecatelja). Na unaprijed snimljenom natjecanju u rujnu pobijedio je Noam Dadon, koji će nakon mjesec dana dobio pjesmu Children Like These, autora Edena Hasona. Inače, autor je 3. svibnja objavio tu pjesmu na svom kanalu i možete ju poslušati.

Noam je rođen 20. lipnja 2005. godine u Jeruzalemu, a počeo je pjevati s pet godina na bratovoj bar mitzvi. Kad je imao deset godina, nastupao je u šouu Master Class, gdje je doveo članove žirija do suza. Uz pjevanje, voli igrati nogomet i snimati pjesme u privatnom studiju.

blank
Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Kad sam prvi puta čuo ovu pjesmu nisam je mogao smisliti. Sad je u kategoriji “OK, ali ajmo dalje.” Melos je zanimljiv i to je otprilike to za Izrael, kao i svaki put na DE.

Luna: Glazbena pozadina je veoma zanimljiva, međutim previše se sve ponavlja. No, moram priznati da je original ipak bolji.

anketa 1014

Izrael DE 2018.

Ukupno glasova: 30

 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 37%]
 • Užasna je (1) [8 / 27%]
 • Dobra je (4) [5 / 17%]
 • OK je (3) [3 / 10%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 10%]

 KAZAHSTAN

IzvođačDaneliya Tulešova
PjesmaÓzińe sen (Seize the Time)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2018.
Najbolji plasman: /
Najlošiji plasman: /
Prošlogodišnji predstavnik: nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Nakon pregovora, brojnih diskusija i slanja manje delegacije na prošlogodišnje izdanje, ove godine na Dječjem Eurosongu debitirat će Kazahstan, koji je predstavnicu birao putem nacionalnog izbora. Od deset natjecatelja, koliko ih se našlo na nacionalnom izboru, pobjedu je odnijela pobjednica ukrajinske verzije The Voicea Danelija Tulešova, koja će u Minsku izvesti pjesmu Ózińe sen, koju je napisala u suradnji s Kamilom Dairovom, Artyomom Kuz’menkovim Ivanom Lopuhovim.

Danelija je rođena 18. srpnja 2006. u Astani, gdje pohađa trenutno šesti razred u Lyceum 56, gdje joj je glavni predmet matematika. Kao dijete je bila sportski aktivno, no sve se promijenilo kad je imala četiri godine kada je zbog ozljede morala pauzirati. Kad se oporavila, počela je pohađati dvorske plesove, te odlaziti na natjecanja. Danas, paralelno s dvoranskim plesova, pohađa satove suvremenog plesa, glume i pjevanja. U dobi od osam godina, njezin pjevački talent su uočili producenti šoua Ayaglagan Astana (koji inače služi kao izbor pjevača za Children’s New Wave). Na tom natjecanju je ona pobijedila i kasnije otišla na Krim na Children’s New Wave, gdje je dobila nagradu publike. Ponukani tim uspjehom, Danelijini roditelji odlučili su joj omogućiti profesionalnog vokalnog trenera, što joj je pomoglo u godinama poslije, kada je osvojila Grand Prix na natjecanju Hopes of Europe, i ukrajinskoj verziji The Voice Kids, gdje je postala prva neukrajinska natjecateljica koja je pobijedila. Inače, ovo nije Danelijin prvi susret s Dječjim Eurosongom. Godine 2017., kazahstanska je televizija Channel 31 poslala manju delegaciju u Tbilisi na Dječji Eurosong, a među djecom koja su nastupala po glavnom gradu Gruzije, bila je i prva kazahstanska predstavnica na DE.

blank
Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Malo overhypeana, ali i dalje jako dobra pjesma. Nije mi ovo za pobjedu, mislim da barem tri pjesme imaju veće šanse, ali mislim da je Kazahstanu TOP5 osiguran. Svakako jedna lijepa balada, za koju se nadam da će Daneliya uživo uspjeti otpjevati (jer live koji sam čuo nije bio baš najsretniji).

Luna: Prvi put čujem pjesmu i meni je stvarno dobra! Jest da refren pjesme melodijski podsjeća na refren Hope Never Dies (Češka ESC2015.), ali njihov prvi nastup na DE stvarno zaslužuje sve pohvale.

anketa 1015

Kazahstan DE 2018.

Ukupno glasova: 34

 • Jako mi se sviđa (5) [20 / 59%]
 • Dobra je (4) [7 / 21%]
 • OK je (3) [5 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [2 / 6%]
 • Užasna je (1) [0 / 0%]

 MAKEDONIJA

Izvođač: Marija Spasovska
PjesmaDoma

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2003.
Najbolji plasman: peto mjesto (2007.2008.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2006.2012.2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Mina Blažev – Dancing Through Life (12. mjesto, 69 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Kao i prethodnih godina, makedonska televizija MKTV odabrala je predstavnika nakon održane audicije. Čast da ode u Minsk pripala je bivšoj natjecateljici Pinkovih zvezdica Mariji Spasovskoj, koja je dva mjeseca kasnije predstavila pjesmu Doma, autora Darka DimitrovaElene Risteske (Makedonija ESC2006.). Inače, prošlotjednog intervjua s Marijom možete se prisjetiti ovdje.

Rođena 5. listopada 2005. u Skoplju, Marija se počela baviti glazbom u dobi od četiri godine, kad je na jednom skopskom festivalu izvela pjesmu Moeto Kukle. Dosada je u svojoj karijeri objavila jedan album dječjih pjesama, dobivala nagrade i pohvale s različitih domaćih i međunarodnih natjecanja na kojima je nastupala, te sudjelovala u prvom makedonskom mjuziklu My Secret, posvećen pokojnom Toši Proeskom. Upravo je njega, uz Kaliopi (Makedonija ESC2012. i ESC2016.), Beyoncé, Shakiru Adele, Marija istaknula kao svoje glazbene uzore. Osim pjevanja, voli putovanja i otkrivanja novih mjesta, a paralelno s osnovnom školom, pohađa i glazbenu školu gdje svira klavir i violinu.

blank
Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Najbolja balada natjecanja i moj drugi favorit za pobjedu, nakon Gruzije. Harmonije fantastične, jednostavna, a opet komplicirana melodija i jedan divan ambijent kroz pjesmu, mislim da Makedonija s ovim ima šanse za najbolji plasman na DE. Lijepo molim da se ova predivnoća ne uništi nastupom.

Luna: Pjesma je definitivno bolja od one koju je Dimitrov producirao za Eurosong 2018. (Lost and Found). Također, može se čuti i Elenin utjecaj jer je ovo tip pjesme koju bi ona pjevala. Lajkam, ali dajte se potrudite za nastup.

anketa 1016

Makedonija DE 2018.

Ukupno glasova: 35

 • Jako mi se sviđa (5) [25 / 71%]
 • Dobra je (4) [6 / 17%]
 • OK je (3) [3 / 9%]
 • Užasna je (1) [1 / 3%]
 • Ne sviđa mi se (2) [0 / 0%]

Rasprava8

 1. Precious — 21. studenoga 2018. u 01:15

  Italija-Meni osobno dosadna (i to jako)
  Izrael-Početak je dobar, ali onda se sve raspadne tijekom refrena koji se konstantno ponavlja tijekom pjesme
  Kazahstan-Močna balada, jedino mi fali još malo etno elemenata, ali i ovo je dobro
  Makedonija-Moja pobjednica! Predivna balada sa jezivo dobrim instrumentalom punim mistike. A sudeći po probama MKTV napokon nije zeznuo scenski nastup. Jedino bi se Marija mogla malo više osloboditi na sceni (mislim da ju je malo trema uhvatila), ali sve u svemu, Makedonci zaslužuju top 5

 2. EurovizijskiFan — 19. studenoga 2018. u 21:18

  1.Kazahstan (Ukupno 2/20)
  2.Makedonija (Ukupno 6/20)
  3.Italija (Ukupno 15/20)
  4.Izrael (Ukupno 19/20)

 3. Fanatik — 19. studenoga 2018. u 20:09

  1. Kazahstan
  2. Makedonija
  3. Italija
  4. Izrael

 4. esc crazy — 19. studenoga 2018. u 19:56

  @escfan ???

 5. SwedenEurovisionFan — 19. studenoga 2018. u 19:37

  1. Makedonija (Ukupno 4/20)
  2. Kazahstan (Ukupno 5/20)
  3. Italija (Ukupno 13/20)
  4. Izrael (Ukupno 20/20)
  @tdlrhd Skoro pa smo isti 😀

 6. Eurovision Kosovo/Kosovë — 19. studenoga 2018. u 17:01

  1. MAKEDONIA ( + )
  2. KAZAHSTAN ( + )
  3. ITALIJA ( – )
  4. IZRAEL ( – )

 7. Zack — 19. studenoga 2018. u 15:11

  Wow! Wow! Wow! Makedonija bravo! Druga pjesma u projektu kojoj sam dao cistu peticu, uz Gruziju. Iako je meni osobno Makedonija za sada prvi favorit za pobjedu a Gruzija drugi. Kazahstan precijenjen al bi mogao visoko radi debija. Zbilja bi volio da Makedonija pobijedi, zasluzili su. ?

 8. esc crazy — 19. studenoga 2018. u 13:22

  1.Makedonija (moje 5.mjesto)
  2.Kazahstan (moje 7.mjesto)
  Izvan top 10:
  3.Italija
  4.Izrael (skroz zadnji)

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?