Završeno drugo polufinale: Deset sretnika nastavlja sanjati pobjednički trofej – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Završeno drugo polufinale: Deset sretnika nastavlja sanjati pobjednički trofej

  3 min za čitanje   57 komentara

Prije svega nekoliko trenutaka u lisabonskoj Altice Areni okončano je i drugo polufinale ovogodišnjeg Eurosonga, a spisak sudionika subotnjeg finala je kompletiran. Kroz sjajni šou koji je i ovaj put ponudio dosta toga zanimljivog i vrijednog pozornosti imali smo prilike čuti 18 pjesama, a kao i uvijek, onih deset koje su prikupile najveći broj glasova publike i članova nacionalnih žirija u 21 zemlje plasirale su se u završnicu Eurosonga 2018.

To su:

 1.  Srbija
 2.  Moldova
 3.  Mađarska
 4.  Ukrajina
 5.  Švedska
 6.  Australija
 7.  Norveška
 8.  Danska
 9.  Slovenija
 10.  Nizozemska

Statistika drugog polufinala

 • Od večeras samo dvije zemlje se mogu pohvaliti da nikad nisu propustile finale Eurosonga. To su Ukrajina i Australija koje su i večeras prošle u finale. Rusija i Rumunjska su večerašnjim ispadanjem pokvarile dosad savršen niz, baš kao i Azerbajdžan u utorak.
 • Nakon dva ispadanja, Slovenija je opet u finalu Eurosonga. Ovo će biti prva pjesma na slovenskom jeziku u finalu Eurosonga još od 2007. godine.
 • Ovo je tek drugi put u njihovoj eurovizijskoj povijesti da Srbiju predstavlja grupa. I prvi put da ta grupa ide u finale. Prethodni put kad je Srbiju predstavljala grupa Moje 3 njihova eurovizijska karijera je bila ribama hrana.
 • Nizozemskoj će ovo biti treće uzastopno finale. Takav niz još nisu imali u svojoj eurovizijskoj povijesti.
 • Mađarska je nastavila svoj “dobru seriju” ulazaka u finale. Ovo im je čak osmo finale u zadnjih osam godina. Nisu ispali još od 2009. godine.
 • Dok neki nastavljaju dobre nizove, drugi nastavljaju skupljati ispadanja. Crnoj Gori je ovo treće uzastopno ispadanje, a San Marino finale nije vidio još od 2014. godine.
 • Ovo je prvo ispadanje Poljske još od njihovog povratka na Eurosong 2014. Nanizali su četiri godine bez ispadanja, ali večeras je tomu došao kraj.
 • Nikad dosad se u eurovizijskoj povijesti nije desilo da u finalu nemamo nijednu kavkasku zemlju. Armenija, Azerbajdžan i Gruzija nisu uspjeli proći u finale.

Održani press konferencija i ždrijeb

Kao i uvijek, nakon polufinalne večeri je uslijedila konferencija za medije pobjednika polufinalne večeri koji su pozirali fotografima, te odgovarali na pitanja domaćih i stranih novinara. Ipak, najuzbudljiviji dio konferencije je bio ždrijeb koji je odredio u kojem dijelu finalne večeri će nastupiti novopečeni finalisti. Tako je voljom ždrijeba odlučeno sljedeće:

 • Srbija –prva polovina finala
 • Moldova – druga polovina finala
 • Mađarska – druga polovina finala
 • Ukrajina – prva polovina finala
 • Švedska – druga polovina finala
 • Australija – druga polovina finala
 • Norveška – prva polovina finala
 • Danska – druga polovina finala
 • Slovenija – prva polovina finala
 • Nizozemska – druga polovina finala

Pogodili ste 9 od 10 finalista

U našoj tradicionalnoj anketi u kojoj vas pitamo da prognozirate tko od polufinalista ide dalje, ovaj put ste bili puno bolji i uspješniji nego u prvom polufinalu. Ovaj put ste uspješno prognozirali devet od deset finalista (u prvom polufinalu skor je sedam od deset). Jedina greška je prognoza da u finale ide Poljska što se nije desilo. Umjesto Poljaka, plasman u završnicu slavi Slovenija.

 Kako je rezultate ispratio press centar ?

 

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava57

 1. Bulbasaur — 11. svibnja 2018. u 13:10

  Žao mi je Latvije, San Marina, Malte, Poljske, CG i Gruzije (prebijte me ako želite)
  Rusija je zvučala kao zbor, a ne pjevačica s pratećim vokalima, nastup fenomenalan, a Julija bi bolje prošla s Flame is Burning, tako da mi je žao i nje, ali ne pjesme ni države, nego pjevačice.
  Nizozemska i Danska van!

 2. imperator — 11. svibnja 2018. u 13:01

  A sad s onim sretnicima:
  —————————-
  MAĐARSKA – energično, ludo, glasno.. onaj screaming dodatno začinjen bacanjem gitarista u publiku.. ehhh.. da je kvota za nastup – 8 ljudi na pozornici ili iza, vjerujte da bi pjesma bila još jača.. meni je njihova prva live verzija u 1/4finalu Dal-a nešto fantastično.. nježni ženski vokali i Siklosev glas u zadnjih 30 sekundi pjesme – briljantno.. no, i ovo je bilo odlično.. nikad ne traži kruha preko pogače, tako ni sad.. i, da.. mogli bi biti i među 10 u finalu.. čak mislim da bi u televotingu mogli dobiti bodove od skoro svih zemalja jer ću mnogi koji vole ovako nešto sigurno glasati za njih.. dečki su stvarno, odlični!!! skidam kapu 😀
  —————————–
  UKRAJINA – da, da.. fantastičan nastup, briljantno osmišljen.. konačno da vidimo Ukrajince u punom esc svjetlu.. bit će tu puno bodova s Istoka.. mogao bi i u Top 10
  —————————-
  SLOVENIJA – ako nisu već prošli Švicarci, neka su prošli Slovenci; inače susjedi na začelju gotovo svih kladionica pa gotovo otkad je Lea pobijedila na njihovom nacionalnom finalu.. nastup – sjajan.. uvođenje breaka – sjajno.. njezina simpatičnost.. ma što da kažem, osim da pjesmu treba preimenovati u – Hvala, da!!! GOOOO SLOVENIAAAA!!!
  —————————-
  DANSKA – nisam zadovoljan, nimalo.. onaj prvotni wooow blijedi kao istošena krpa na suncu.. njegov glas je preplitak, preslab za ovo vikinško čudo.. a koreografija?? čista dosada ukompinirana s mlatarenjem muha divovskom zastavom.. teško u Top 10, nažalost
  —————————-
  MOLDOVA – pjesma je teški shit.. a jeftine lyricse neću ni spominjat.. ali.. nastup je briljantan, fantastično osmišljen, zabavan, uočljiv i lako zapamtljiv.. možda i jesu siromašni, no stvarno znaju pogoditi.. in your face, Malta 😀
  —————————-
  SRBIJA – jako su me iznenadili, i vokalno (pogotovo Danica), a onda i koreografski.. ali, iskreno – nisam mislio da ću ući u finale jer su nastupali tako rano..no, mora da su presudili glasovi s televotinga.. stvarno, imali su puno sreće da nastupaju u polufinalu sa zemljama odakle im i inače pristiže puno bodova.. i nema šanse da budu predzadnji kako kažu kladionice.. pogledajte samo koliko ću dobiti bodova s televotinga.. vrh desne tablice – to očekujem..
  —————————-
  NORVEŠKA – Da netko drugi pjeva tu pjesmu, završili bi tamo negdje blizu San Marina.. hvala Bogu što im koeficijenti rastu.. ulazak takve cheeese pjesme u Top 10 bila bi uvreda…
  —————————–
  AUSTRALIJA – a što da više o njima komentiram, već to da jedva čekam da kažu Goodbye ovom natjecanju.. EBU-ova voljena beba od samog starta.. jedino što mi se sviđa u njihovom ovogodišnjem nastupu je to što je Jessica kudikamo simpatičnija od gospodina Obrve iliti Isaiha 😀
  —————————–
  NIZOZEMSKA – bahati Waylon u finalu.. meh.. nisam bio oduševljen kad su prozvani kao zadnji, nimalo..
  —————————–
  ŠVEDSKA – dihtanje je izgleda u modi kod žirija.. suzdržat ću se od daljnjeg komentiranja…
  —————————–
  završit ću s mislima da želim svu sreću svim našim susjedima – Slovencima, Srbima, i naravno – Mađarima 😉

 3. imperator — 11. svibnja 2018. u 12:33

  Nakon što su mi se dojmovi nakon prolaska Mađara slegnuli, barem djelomice, krećem s opservacijama, najprije na one nesretnike koji se nisu plasirali u finale:
  —————————
  POLJSKA – ehhh.. da mi je netko prije polufinala rekao da Poljska neće proći, grohotom bih se nasmijao.. i stvarno, začudilo me je njihovo ispadanje jer sam očekivao da će ovo dobro proći u televotingu.. doduše, njihova brojna dijaspora u Irskoj i UK nije glasala pa se i tu izgubilo nešto za njih korisnih bodova.. no, iskreno, mene nastup nije očarao, ni približno.. bio je šlampav, a ti valovi s rukama su – baš meh.. a šta još da kažem o Lucasu Meijeru koji se trudio svu pozornost prebacit na sebe, a s visokim tonovima je odavno na – vi.. moglo se tu i više učiniti, potencijala za nešto veliko (Top 10) je bilo.. baš su zabrljali..
  —————————
  MALTA – može ti tata biti najbogatiji čovjek u Malti, ali ti opet ne može kupiti mjesto u finale (doduše, mogao bi da je njegova kćer Australka).. da smo mi kojim slučajem išli na tako skup nastup – s vražjim hologramima, te kao Cristabelle, zapeli u polufinale razapeli bi HRT istog trena..
  —————————
  RUMUNJSKA – blagi šok.. Rumunji prvi puta bez finala, a ja sam bio uvjeren da ću se kao 9. ili 10., onako znalačk kako oni umijui, provući.. pjesma mi se nije sviđala, no live verzija je učinila da sam čak i uživao u Humansu, unatoč tolikim lutkama na sceni.. no, da.. možda, puno- previše lutaka
  —————————
  CRNA GORA – kako je rasturao na probama, očekkivao sam da bi se i mogao provući baš kao što se provukao i onaj Irac.. i baš, Irska i Crna Gora su imali sličan koeficijent na kladionicama za prolazak pa sam očekivao da će se povijest ponoviti… no, nije.. ako bih nešto mijenjao, bio bi to malo bolje osmišljen koreografski nastup.. samo to..
  al, stvarno mi je žao i bojim se da će ih ovaj neuspjeh ponovno naganati na neki njima znani krš..
  —————————-
  LATVIJA – Laura je fakat zgodna 😀 toliko je zgodna, da joj pjesma pada u drugi plan.. no, znao sam da neće proći jer je nastupala baš iza Mađara koji su i dalje publiku pred ekranima držali u šoku, bilo to pozitivnom ili negativnom.. možda bi bolje bilo da su u Lisabon otišli s Madarom i njezinom Esamibom..
  —————————-
  GRUZIJA – stvarno nisu ništa naučili od naše klape?? Al' ono baš ništa?? Žiri ionako ne vodi računa o kvaliteti vokala (a vi ste to imali, i to napretek), ali publika se jednostavno slabo pali na etno-jazz..
  —————————-
  RUSIJA – drago mi je što su ispali, poglavito zbog toga što su imali stvarno očajnu i lošu ukomponiranu pjesmu.. Julia je stvarno bila vokalno očajna (kao da nije bila na "ti" s pjesmom), a prateći vokali trudili su se biti što više glasniji samo da gledatelji ne bi morali slušati njezine falševe.. a tu su još i plesači, uvedeni samo kako bi se Julija što manje vidjela.. nadam se da ću se nagodinu vratiti na svoj pravi esc kolosijek, jer ovo je bilo ispod svakog nivoa.. pa čak je i ona vjeverica Alex s onim pjesmuljkom imao nešto da se nađe u finalu..
  —————————-
  SAN MARINO – ne 2, čak 4 robota na stageu… i ni to im nije pomoglo 😀 i što da ja išta više kažem, osim to da je onaj Turčin Serhat bio još i najbolji unazad 3 godine za njih.. eto, koliko su napredovali..

 4. escfan — 11. svibnja 2018. u 11:13

  Najvise mi je drago zbog Srbije, ostavili su i srce i dusu na sceni…na Danicinom osmijehu tokom nastupa se moglo vidjeti koliko su ponosni sto predstavljaju svoju zemlju i mislim da je to nesto sto je njihov nastup ucinio jos jacim. A posebno mi je drago zbog wiwibloggs da je Srbija prosla, budale jedne…

 5. hrvojep — 11. svibnja 2018. u 10:08

  Rusija je bila loša i nije bilo moguće da uđu u finale. Uglavnom, postoji i dalje jak skandinavski lobi koji odlučuje dosta toga na eurosongu. A taj lobi je često u dosluhu i sa ruskom tv, tako da neprolazak Rusije je zbilja zbog loše pjesme ili nastupa. Po drugom PF vidi se da nekad ne treba puno učiniti da se prođe dalje. HRT je kriv za Frankin neprolazak, njihova aljkavost i nezainteresiranost. Bitno da su vukli masu ljudi tamo i toršili novce. Pored Turkalja, šta je tamo radio Dalibor Petko, pa i čemu Barberić, koja uloga.

 6. hrvojep — 11. svibnja 2018. u 10:02

  Drugo polufinale, kao što smo svi pisali, je bilo neusporedivo lošije od prvog, ovdje pola pjesama ne bih ni pogledao. U tom kontekstu je i prolazak Srbije i Slovenije bio puno lakši, uz kombinaciju 3 bivše YU zemlje. Osim toga, EBU se trudi da napravi balans da oni koji otpadnu 2-3 godine, onda prođu napokon samo da ne počnu biti nezadovoljni i pričati o odustajanju od eurosonga. EBU je patio kad su imali situaciju da im 5-6 zemalja ne žele sudjelovati, pa su ih vratili. No, drago mi je za Sloveniju da je prošla.

 7. Kazahstan — 11. svibnja 2018. u 08:23

  Iako je drugo polufinale možda bilo slabije po pjesmama, meni je na kraju čak ispalo bolje od prvoga, i po kreativnosti nastupa i po rezultatima.
  Sve tri skandinavske zemlje su mi bile odlične. Iako mi Švedska nije među favoritima, moram priznati da su opet imali nastup tehnički doveden do perfekcije.
  Ne znam zašto se svi čude prolasku Australije. Dobro, žena je imala bezveze haljinu i vokalno nije baš briljirala, ali je to itekako nadoknadila svojim vatrenim nastupom.
  Zadovoljan sam finalistima, jedino bih volio da je umjesto Nizozemske prošla Malta.
  Slovensku pjesmu ne volim, ali nastup je bio čista desetka.
  Žao mi je Julije, ali taj nastup je naprosto bilo mučno gledati, da nije bilo pratećih vokala, izvedba pjesme bi doživjela potpuni krah.
  Jedna siromašna Moldavija je našem HRT-u održala lekciju, tj. kako se od pjesme koje je čisti trash uz malo više uloženog novca u scenski nastup može napraviti sigurnog finalista.
  Zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza su ove godine doživjele opći potop, mislim da bi od toga najviše mogla profitirati Ukrajina.

 8. damiro — 11. svibnja 2018. u 07:03

  Ovo sve je postalo veliki cirkus.
  Ocito za kvalitetne pjesme vise nema mjesta u finalu vec samo za trash.
  Grcka, Latvija nisu prošle? Australija prolazi…pa naravno kako bi to bilo da jedna velika i daleka Australija ne prodje.Nema veze sto je pjesma koma.
  Ocito je bitno kokodakati da bi se vidjelo finale. Ovime naravno aludiram na Izrael, i podrzavam Sobrala.

 9. Marko — 11. svibnja 2018. u 04:56

  Sve cestitke svim finalistima! I sve cestitke svim ucesnicima drugog polufinala na odlicnim koreografijama I nastupima! Ne pamtim evrovizijsko vece kad sam vise uzivao.. najvise mi je drago zbog Srbije, Danske, Slovenije I Norveske a najvise zao zbog Rusije, Malte I Crne Gore.. ali sta je tu je cekamo finale ?

 10. Arctic Monkey — 11. svibnja 2018. u 04:36

  Ok nakon svih prvih utisaka mogu reci da bih ja ipak ubacio Poljsku umesto Moldavije i Letoniju umesto Australije.
  Drago mi je da je Malta otpala jer je od pocetka moje predzadnje mesto naravno uz San Marino i Moldaviju. Mora svake godine u finalu da bude neko ko me ekstremno nervira i eto Moldavije i Španije… Svedska takođe bzv a Norveska na ivici ispadanja cini mi se… Ukrajinac mi je imao bolji nastup na nacionalnom takmicenju…

 11. Marks — 11. svibnja 2018. u 01:35

  @coughfee I don't quite see the connection between Serbia and Croatia since they were in two different semi-finals?!?! If u wanna promote hatred between these two countries on this site please be gone. From Bosnia with love ❤
  Iako se osjećam kao da mi je Švedska matična zemlja vrlo dosadan i viđen nastup.
  Žao mi Franke, nastup je bio fantastičan i zaslužila je sigurno više od Žaka i Nine da bude dio subotnje večeri.
  Znao sam da će moj glas Sloveniji biti značajan ? Čestitke Rusiji, Rumuniji i Azerbejdžanu, za sve postoji prvi put.
  Srpskom pjesmom i nastupom nisam oduševljen, ali drago mi je na prolasku.
  Moldavija k'o Moldavija ?

 12. Hirscher1 — 11. svibnja 2018. u 01:00

  drugo*

 13. Hirscher1 — 11. svibnja 2018. u 00:55

  Melovin sigurno osvojio prvo polufinale. Već sad ima 130 000 pogleda na youtubeu.

 14. Supercut09 — 11. svibnja 2018. u 00:52

  Ako Slovenija bude nastupala 1. To ce biti ogroman efekt.
  Nadam se topu 10 za Slovence jer su zaslužili.
  Što se tiče pobjednika: ne vjerujem u pobjedu Cipra ni Izraela, mada su mi se te pjesme zbog nastupa čak popravile.
  Bugarska ne
  Mislim da Francuska zaista mogla.

 15. SwedenEurovisionFan — 11. svibnja 2018. u 00:48

  @arcticmonkey Ne bih otpisivao Ukrajinu jer:
  2016. Belgija zadnja u drugom polufinalu, otvorila finale
  2017. Izrael zadnji u drugom polufinalu, otvorio finale
  2018. Ukrajina zadnja u drugom polufinalu … ?

 16. Arctic Monkey — 11. svibnja 2018. u 00:45

  @escfan ja msm Norveska ili Slovenija

 17. SwedenEurovisionFan — 11. svibnja 2018. u 00:41

  Prvi dio finala – Srbija, Ukrajina, Norveška, Slovenija.
  Drugi dio finala – Moldavija, Mađarska, ŠVEDSKA, Australija, Danska, Nizozemska.
  Znači, Ukrajina ili Norveška otvaraju

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!