Želje za Eurosong: Slovenija 2023. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Želje za Eurosong: Slovenija 2023.

  10 min za čitanje   3 komentara

Kroz proteklih nekoliko tjedana smo u projektu Želje za Eurosong saznali koga sve žele naši čitatelji i urednici vidjeti na sljedećoj Dori, te kao predstavnika Srbije u Liverpoolu.

U protekla dva serijala ovog projekta smo prošli kroz tri zasebne kategorije iz kojih je u finale projekta prošla po jedna želja čitatelja i jedna želja naših urednika koje su putem Instagram story anketa i anketa na portalu odabrali naši čitatelji i pratitelji Instagram profila. Za Sloveniju ćemo predstaviti ukupno 10 prijedloga naših urednika. Konačnog pobjednika i titulu želje za Sloveniju će kao i u prethodnim izborima putem Instagram story ankete i ankete ispod ovog teksta odlučiti čitatelji i pratitelji Eurosong.hr Instagram profila.  Kao i svaki pod do sad klikom na “palac gore” ili “palac dolje” za svakog izvođača možete dodijeliti svoj glas. Tko se sve našao među prijedlozima naših urednika možete pogledati u nastavku.

Glasovanje na Instagram profilu traje sljedeća 24 sata


Grupe

 BQL

BQL su slovenski duo iz Prevalje u slovenskoj Koruški. Bend je osnovan 2016. godine, a čine ga dva brata; Rok i Anej Piletič. Oba su svoj glazbeni put započela na natjecanju Slovenia’s Got Talent (Slovenija ima talent). Stariji brat Rok je nastupio u 1. sezoni (2010.) i zajedno s Matejom Prikeržnikom u 3. sezoni. Mlađi Anej bio je jedan od finalista u 4. sezoni (2014.).

U 2015. godini zajedno su počeli objavljivati ​​razne obrade na društvenim mrežama, a najveću pažnju od svih je privukla obrada pjesme Ledena, obrada pjesme slovenskog alternativnog rock benda Siddharta. Prva pjesma koju su objavili je nosila naziv Muza, a pjesmu su napisali i producirali Raay i njegova supruga Marjetka Vovk, poznatiji kao duo Maraaya i bivši predstavnici Slovenije. Svoj debi na EMA-i su imali 2017. godine s pjesmom Heart of Gold s kojom su osvojili drugo mjesto na EMA-i. Drugi pokušaj na EMA-i su imali već 2018. godine s pjesmom Ptica koja je za finale nacionalnog izbora prevedena na engleski, te je nosila naziv Promise. Drugi pokušaj je rezultirao drugim mjestom. Treći nastup na sceni slovenskog nacionalnog izbora je bio na ovogodišnjoj EMA-i kada su izveli pjesmu pod nazivom Maj te osvojili treće mjesto.

YouTube video


LUMA 

Luma je novoformirani duo koji čine Lucija Harum i Martin Vogrin. Prije otprilike godinu dana su krenuli u svijet glazbe istražujući svoju kreativnost, Lucijin glas kombinirajući glazbene instrumente i laptop. Prošle godine su objavili debitantski singl Promises, a krajem prošle godine i drugi singl Poco a Poco. U svojoj glazbi spajaju zajedničku ljubav prema miješanju različitih stilova kao što su pop i alternativna glazba. Njihove skladbe spajaju moderni produkcijski pristup i Lucijin nježni vokal. Zvučni spektar njihove glazbe proteže se od klasičnih zvukova saksofona i gitare do modernih, sintetičkih, niskofrekventnih zvukova uravnoteženih s tihim pjevanjem ili parlandom. Lucijina lirika proizlazi iz međuljudskih odnosa i introspekcije. Ljubav prema glazbi zajednička im je od djetinjstva, oboje su završili nižu glazbenu školu, Martin gitaru, a Lucija violinu. Lucija je svoj put nastavila na AGRFT-u gdje je diplomirala dramu, a trenutno završava magisterij kazališnog pjevanja. Kazalište nije nepoznanica Martinu koji stvara glazbu za kazališne predstave.

YouTube video


Batista Cadillac

Batista Cadillac je slovenska glazbena grupa. Isprva je to bio dvojac Urban Lutman i Matija Koritnik, da bi 2019. godine prerastao u brojniju postavu. Trenutno grupu čine Urban Lutman, Matija Koritnik, Primož Hudoklin, Jakob Zlatinšek, Sebastjan Podlesnik, Enos Kugler. Široj slovenskoj publici predstavili su se u 6. sezoni showa Slovenija ima talent (2016.). Na audiciji su osvojili Zlatni gumb sutkinje Marjetke Vovk te se nakon pobjedničkog polufinalnog nastupa plasirali u finale koje se održalo 18. prosinca 2016. U emisiji su izveli skladbu Loving Ti Paola Nutinija (audicija), A Mi Manera Gipsy Kingsa (polufinale) i Črta Slavka Ivančića (finale). Gotovo godinu dana nakon finala, točnije 2. prosinca 2017., bili su u društvu klasičnog gitarista Petra Lagudina kao predgrupa na koncertu svjetski poznatih Gipsy Kingsa u ljubljanskim Stožicama. U ožujku 2018. pod okriljem izdavačke kuće SonicTribe objavili su Pust me do besede koja se smatra njihovim prvim singlom. U veljači 2019. uslijedila je pjesma Stop za koju su snimili svoj prvi spot, a u lipnju iste godine je uslijedila i suradnja s Thomasom Marchom Neviden (Do you know you love me?). Invisible je bila posljednja pjesma koju su snimili kao duo. Na ovogodišnjoj EMA-i su nastupili s pjesmom Mim Pravil. Prema ocjeni stručnog žirija je grupa osvojila 1. mjesto, a prema glasovima publike 3. mjesto i kada su se bodovi zbrojili osvojili su ukupno 2. mjesto.

YouTube video


Pjevači

Luka Basi

Luka Basi, punim imenom Matej Prikeržnik je rođen 08. listopada 1993. u  Slovenj Gradecu. Luka je svoj put započeo u Slovenija ima talent. Basi je uz pomoć Aleša Vovka poznatijeg kao Raay krenuo u osvajanje slovenske, a zatim i regionalne glazbene scene.  Tijekom karijere je ostvario mnoge hitove i suradnje s poznatim imenima hrvatske i regionalne glazbene scene. Među izvođačima s kojima je otpjevao duet se nalaze Jole, Lidija Bačić, Lana Jurčević, Neda Ukraden i Marko Škugor.

YouTube video


HAUPTMAN

Žan Hauptman je diplomirani jazz pjevač i samouki pijanist. Godinu i pol dana učio je svirati električne klavijature (synthesizer) u glazbenoj školi i privatno, a potom nastavio samostalno. Na II. Gimnazije Maribor , sudjelovao je u English Student Theatre, koji postavlja mjuzikle na engleskom jeziku, a bio je i aktivan u zboru (kao korepetitor). Paralelno je pohađao mariborski Konzervatorij za glazbu i balet, odnosno odsjek za jazz glazbu (prije toga je godinu dana studirao klasično pjevanje, ali je shvatio da to nije za njega). Nakon srednje škole otišao je studirati jazz pjevanje na Koruškom državnom konzervatoriju u Klagenfurtu (Kärntner Landeskonservatorium, danas Gustav Mahler Privatuniversität für Musik). Završio je studij u veljači 2019. S 18 godina prijavljuje se na slovenski X Factor (2012.). Uspješno je prošao i audiciju i bootcamp te ušao u uži izbor (posljednjih šest) u dobnoj kategoriji od 14 do 21 godine, ali na kraju nije odabran za nastupe uživo. Dodatno se usavršavao u Bostonu kod jazz pjevačice Sheile Jordan. Također podučava klavir i pjevanje. U kolovozu 2019. objavio je svoj prvi singl Send Me Flying kao Hauptman i od tada se služi svojim prezimenom kao umjetničkim imenom. Na ovogodišnjoj EMA-i se predstavio pjesmom Sledim, koja mu je ujedno prva pjesma na slovenskom jeziku.

YouTube video


Ružno pače 

Žan Pasarić je mladi 19-ogodišnji slovenski glazbenik i umjetnik koji kombinira žanrove kao što su punk i rock s podžanrovima elektroničke glazbe kao i pop punkom i hiperpopom. Žan se u svojim projektima i glazbi koristi umjetničkim imenom Ružno pače. Projekt je pokrenut 2019. godine sa singlom Volim Tebe Mrzim Sebe, koji se 2020 pojavljuje u samoizdanom debitantskom albumu Hentai, Spid & Emo Pank!. Ružno Pače sam stvara umjetnički smjer projekta sa serijom grafika u svom osebujnom stilu.

YouTube video


Pjevačice 

Raiven

Sara Briški Cirman je rođena 26. travnja 1996. u XX. Sara je poznatija pod umjetničkim imenom Raiven, te je poznata slovenska mezzosopranistica, pop pjevačica, kantautorica i harfistica. Iza sebe ima nekoliko nastupa na slovenskom nacionalnom izboru EMA. Prvi nastup na EM-i je imala 2016. kada je izvela pjesmu pod nazivom Črno bel, te je natjecanje završila kao drugoplasirana. Raiven se već sljedeće godine vratila na EMA – u s pjesmom Zažarim kojom je osvojila treće mjesto. Treći nastup na EMA-i je imala 2019. godine s pjesmom KAOS s kojom je zauzela drugo mjesto u ukupnom poretku.

YouTube video


Gaja Prestor

Gaja Prestor je rođena 22. travnja 2000. godine u Celju. Gajin prvi TV nastup bio je 2016. godine kada se natjecala u Slovenija ima talent. Debitantski singl je objavila sredinom ožujka 2018. godine i nosio je naziv To je kar imam. Svoj debitantski nastup na slovenskom nacionalnom izboru je imala 2020. godine kada je izvela pjesmu pod nazivom Verjamem vase i osvojila ukupno sedmo mjesto u finalu izbora.

YouTube video


Lina Kuduzović

Lina Kuduzović je rođena 30. prosinca 2002. u Ljubljani. Lina je pobijedila u prvoj sezoni showa Slovenia’s Got Talent 2010. kada je imala samo 7 godina, što ju čini najmlađom pobjednicom franšiznog showa Got Talent do tada.  Godine 2015. je predstavljala Sloveniju na dječjem  Eurosongu sa svojom pjesmom Prva ljubezen (hr. Prva ljubav). Na dječjem Eurosongu je završila kao 3. sa 112 bodova. Godine 2017. se natjecala u njemačkoj verziji The Voice Kids showa. U natjecanju je  došla do finala. Trenutno živi u Švicarskoj sa svojom obitelji. Njezin prvi singl, Ephemeral, objavljen je 2018. Sudjelovala je na EMA-i 2020. godine s pjesmom Man Like U, gdje je završila kao druga.

YouTube video


Mia Guček

Mia Guček je slovenska pop pjevačica i pijanistica rođena 25. veljače 1993. godine u Koperu. Svoj glazbeni put započela je s 5 godina u glazbenoj dvorani Koper, gdje je učila klavir kod Valentine Češnjevar, Selme Chicco i Denysa Masliuka. Također se usavršavala kod pijanista kao što su Ivo Pogorelich, Siawusch Gadjiev, Igor Lazko, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Hinko Haas i drugi. Postigla je zapažene uspjehe kao pijanistica. Tri puta je slavila na regionalnim natjecanjima primorskih glazbenika, dobila je zlatnu plaketu na državnom natjecanju slovenskih pijanista. Glazbena škola Koper dodijelila joj je posebno priznanje zlatni violinski ključ.

Mia Guček nastavila je školovanje na Umjetničkoj gimnaziji u Kopru, a kasnije i na Akademiji za glazbu u Ljubljani, gdje je 2012. godine primljena kao najbolja kandidatkinja sa 100 mogućih bodova. Nakon diplome na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, nastavila je školovanje na Musikhochschule u Münsteru u Njemačkoj.

Tijekom studija klavira kod Heriberta Kocha u Münsteru prijavila se na najgledaniji njemački show Deutschland sucht den Superstar (hr. Njemačka traži super zvijezdu) u kojem je među 52.000 prijavljenih zauzela 6. mjesto. U emisijama koje su se odvijale u Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici, gdje je oduševljavala predsjednika komisije Dietera Bohlena i višemilijunsku publiku pred malim ekranima, tjedno njemačkim i svjetskim hitovima. U svojem pretposljednjem nastupu u showu je otpjevala Loreeninu Euphoriju.

Ma ovogodišnjem slovenskom nacionalnom izboru se prvi put se predstavila slovenskoj publici. Nastupila je s pjesmom Independiente s kojom se nije plasirala na u finale izbora iako je bila velika favoritkinja eurovizijskih fanova.

YouTube video


Završno glasovanje se odvija putem Instagram storyja i ankete ispod i trajat će do petka 09.12 u 16:59 h.

Neka završno glasovanje započne!

anketa 2047

Koga želite da predstavlja Sloveniju na Eurosongu 2023.?

Ukupno glasova: 215

 • Mia Guček [94 / 44%]
 • HAUPTMAN [74 / 34%]
 • Raiven [16 / 7%]
 • LUMA [8 / 4%]
 • Luka Basi [7 / 3%]
 • BQL [7 / 3%]
 • Ružno pače [3 / 1%]
 • Gaja Prestor [3 / 1%]
 • Lina Kuduzović [2 / 1%]
 • Batista Cadillac [1 / 0%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
3
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

 1. dobric — 8. prosinca 2022. u 14:27

  Recimo Joker Out:-)))

 2. Leon_ESC — 7. prosinca 2022. u 20:50

  A moram spomenuti i Senidah jednostavno

 3. Piceza — 7. prosinca 2022. u 16:33

  Ne daj boze da vi ikome predstavnika birate pa ni sebi

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?