Srbija i Crna Gora – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Zemlje

Srbija i Crna Gora

Površina: 102.350 km²
Stanovništvo: 10.832.545
Glavni grad: Beograd

Ustavna povelja donesena je 4. veljače 2003. Crna Gora je putem referenduma o državnom statusu za 21. svibnja 2006. godine izglasala neovisnost. Od 2007. godine Srbija i Crna Gora nastupaju kao dvije zemlje na Eurosongu.

hr.wikipedia.org: Srbija i Crna Gora

Općenito

Kada saberemo sve plasmane ove zemlje na Eurosongu i podijelimo ih s brojem godina sudjelovanja, možemo slobodno reći kako je Srbija i Crna Gora po tom pitanju najuspješnija među svih 49 zemalja koje su kroz 57 godina sudjelovale na ovom natjecanju.

Zajednička zemlja Srbije i Crne Gore po tim se imenom na Eurosongu po prvi put pojavljuje 2004. godine. To će ujedno biti i prvo pojavljivanje Željka Joksimovića na ovom natjecanju. Njegova pjesma Lane Moje napravit će svojevrsnu senzaciju i osvojiti sjajno 2. mjesto već na samom početku sudjelovanja ove zemlje.

Drugo mjesto iz Istanbula značio je direktan plasman u finale narednog Eurosonga. Srbiju i Crnu Goru u Kijevu predstavlja grupa No Name koja s pjesmom Zauvijek moja i osvaja visoko 7. mjesto.

I naredne godine u Ateni trebali su biti direktni finalisti. No, nakon skandala na nacionalnom izboru za Eurosong te poništavanja rezultata, RTS odlučuje ne poslati nikoga u Grčku. Potom će uslijediti i razdvajanje Srbije i Crne Gore, te će obje zemlje samostalno nastupiti već naredne 2007. godine.


Eurosong finale

Godina Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
2004. Željko Joksimović Lane Moje 263 2.
2005. No Name Zauvijek moja 137 7.

Eurosong polufinale

Godina Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
2004. Željko Joksimović Lane Moje 263 1.
2005.

Statistika

Najbolji plasman: 2004.: 2. mjesto (F)
Najgori plasman: 2005.: 7. mjesto (F)
Najveći broj bodova: 2004.: 263 boda (F)
Najmanji broj bodova: 2005.: 137 bodova (F)


Napomena: U najbolji plasman ulazi konačan plasman na Eurosongu. Npr. ako je zemlja u polufinalu imala bolji plasman nego u finalu te godine, na kraju ćemo za najbolji rezultat ipak gledati rezultat iz finala. Što se tiče broja bodova, tu ulaze rezultati i polufinala i finala.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK