Eurosong 14.05.2011.

Kladionice: Francuz gotovo bez konkurencije, Irska i Azerbajdžan pri vrhu

Show kojeg smo toliko dugo iščekivali počet će za za tri sata. Ukupno 25 zemalja, 25 pjesama i isto toliko nastupa, 43 glasačke zemlje – a samo jedan pobjednik. Dosta lijepih trenutaka, uzbuđenja i, vjerujemo, iznimno zanimljivog glasovanja nas čeka večeras.

Tko će pobijediti? Francuz ne pada s prvog mjesta kladionica. Štoviše, kvote na njega su sada i manje, nakon odrađenih proba. Žiri će ga sigurno jako puno podržati, a ostaje nam za vidjeti što će reći televoting. Irska se jako visoko popela nakon odrađenih proba. Jedward su sada na drugom mjestu, a ubrzo ćemo i doznati hoće li opravdati takva očekivanja. Spremili su iznimno zanimljiv scenski nastup, a publika je na isti sjajno reagirala u polufinalnoj večeri. I Azeri su u vrhu, barem što se prognoza tiče. Eldar i Nigar su s pjesmom “Running Scared“ i simpatičnim nastupom osvojili srca mnogih u prvoj polufinalnoj večeri, a večeras će nastupiti pod odličnim rednim brojem – 19.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Estonija su još u TOP 5 na kladionicama, no što se tiče Estonke Getter Jaani, fanovi joj sada daju mnogo manje šanse za pobjedom. Izvukla je redni broj 8 u finalu, a ne treba ni spominjati da će prije nje redoslijedom nastupati Mađarska, Irska i Švedska.

Redoslijed nastupanja u finalu – jako, djelimično ili nikako bitan faktor?

Godine 2004. posljednji je put pobijedila zemlja koja je nastupala u prvoj polovici finala. Svi se sjećamo Ruslane iz Ukrajine, a ona je s pjesmom “Wild Dance“ i s rednog broja 10 skupila 280 bodova i prvu pobjedu za svoju zemlju. Od tada su pobjeđivale (redni broj nastupanja u zagradi):

Grčka (19)
Finska (17)
Srbija (17)
Rusija (24)
Norveška (20)
Njemačka (22)

Večeras bi se moglo pokazati kako i dalje mogu pobijediti zemlje koje su nastupale relativno rano. Naime, u drugoj polovici večerašnjeg finala šanse za pobjedu, ili bar djelomične šanse za istom, daju se UK-u, Njemačkoj i Azerbajdžanu. Ukoliko Britanci i Azeri razočaraju vokalnom izvedbom, vjerojatno i neće imati tolike šanse za pobjedom. Lenina pjesma nije “instant“, kako bi strani fanovi rekli, te nam možda preostaje da favorita za pobjedu tražimo u prvoj polovici?

Sve opcije su otvorene i upravo zbog toga se još i više radujemo večerašnjem finalu. Uredništvo eurosong.hr | eurovision-croatia.com vam želi ugodnu i zabavnu večer. Neka vaši favoriti ostvare što bolji plasman. Osjetite ritam srca ;)


  • Podjelite s prijateljima:

Vezane vijesti