01.05.2011. - Prvi dan – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

01.05.2011. – Prvi dan

  8 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Raspored proba:

10.00 – 10.40 : Poljska
10.40 – 11.20 : Norveška
11.20 – 12.00 : Albanija
12.00 – 12.40 : Armenija

Pauza

13.40 – 14.20 : Turska
14.20 – 15.00 : Srbija
15.00 – 15.40 : Rusija

Pauza

16.00 – 16.40 : Švicarska
16.40 – 17.20 : Gruzija
17.20 – 18.00 : Finska

Probe uživo možete slušati na live streamu naše partnerske stranice escdaily.com ovdje. Slike s proba gledajte ovdje (allkindsofeverything.ie)

Poljska (Ajdin Mehić)

I krećemo! Prva na sceni pojavila se Magdalena Tul, predstavnica Poljske. Jedna je od rijetkih koja će svoju eurovizijsku pjesmu u potpunosti otpjevati na maternjem jeziku. S njom na sceni su i dvije plesačice, dva ženska i jedan muški prateći vokal (koji djeluje kao uljez na sceni obzirom da se nikako ne uklapa u scenski nastup). Ženski prateći vokali se u zadnjem dijelu pjesme pridružuju Magdaleni i plesačicama i svi zajedno izvode ples u instrumentalnom dijelu pjesme (jako sličan onome s poljskog nacionalnog finala). Magdalena se već dokazala kao izuzetno dobrom pjevačicom, koja može jako puno plesati, a u isto vrijeme snažno i pjevati. Bilo je jako dobrih momenata u ovoj probi, no i par trenutaka kada je falšala. Vjerojatno će to popraviti, obzirom da je ovo tek prva proba. LED ekrani u pozadini izgledaju odlično. Barem mi se tako čini iz ovog kuta snimanja. Tokom refrena boje u pozadini su toplije (narančasta i crvena), a tijekom preostalih dijelova pjesme pozadina je plava.

Sigurno da je napravljen korak naprijed kada je u pitanju scenski nastup. Ovo djeluje puno efektnije od nastupa s poljskog nacionalnog finala.

Proba PoljskeSlike

Norveška (Ajdin Mehić)

Sljedeća na sceni je Stella koja s pjesmom “Haba Haba“ predstavlja Norvešku. S njom na sceni je pet pratećih vokala koji plešu i dio su koreografije. Scenski nastup je gotovo isti kao onaj s Melodi Grand Prixa, norveškog izbora. Mala promjena je napravljena na pjesmi i sada u prvih par sekundi prateći vokali pjevaju “Haba Haba” da bi nakon toga krenuo instrumentalni dio kada Stella kreće naprijed. Što se tiče vokalne izvedbe, nisam primjetio neku određenu razliku. Sve je poprilično onako kako sam prvi put zapamtio dok sam gledao njen nastup s norveškog izbora. Veselo, razigrano i pozitivno… Jedina vidljiva razlika je ta što Stella nije u crvenom, kakvom smo je zapamtili, nego je sada obučena u neku zlatnu boju. Boje na sceni su uglavnom tople, a tijekom refrena vidimo neke zaista lijepe efekte u pozadini.

Proba NorveškeSlike

Press konferencijaPrvi dio | Drugi dio

Albanija (Dubravka Vujević)

Sljedeća na sceni je Aurela Gaçe koja s pjesmom “Feel the Passion“ predstavlja Albaniju. Na pozornici se nalaze Aurela, dva ženska i jedan muški prateći vokal, bubnjar i gitarist. Aurela je obučena u haljinu iz videospota, dok su prateći vokali obučeni u crnu odjeću. Vokalna izvedba je bila dobra, ali nešto slabija nego na albanskom nacionalnom finalu. Na sceni je vidljivo da su Aurela i svirači puni energije, dok su prateći vokali bili malo slabije povezani. Back vokali su također i malo falšali u drugom dijelu pjesme. Boje na sceni su uglavnom u tonovima crvene boje te su vidljivi neki lijepi efekti u pozadini. Tijekom zadnjeg refrena se pojavljuje efekt orlovih krila.

Proba AlbanijeSlike

Armenija (Ante Kurtović)

Na početku pjesme Emmy sjedi u stolici koja ima oblik boksačke rukavice. Na stolici piše njezino ime. Na sceni su četiri plesača (dva plesača su već predstavljala Grčku na prošlogodišnjem Eurosongu) koja su obučena u crne hlače i bijele majice te jedan prateći vokal. U prvom je dijelu pjesme scena obojana u tamno plavu boju sa sedam svijetlo plavih zvijezda koje se rotiraju tijekom refrena. U drugom dijelu pjesme, scena mijenja boju u crvenu te plesači oko Emmy prave kvadrat od gume koja bi navodno trebala biti borilački ring. Tijekom zadnjeg refrena, scena ponovno postaje plava. Emmy je vokalno dobro zvučala.

Proba ArmenijeSlike
Press konferencijaPrvi dio

Turska (Ajdin Mehić)

Turska se i ove godine odlučuje za rock pjesmu. Momci iz grupe Yüksek Sadakat su upravo završili svoju prvu probu i po prvi put svoju eurovizijsku pjesmu “Live It Up“ izveli uživo. Članovima turskog benda na sceni se pridružila gimnastičarka, koja se nalazi u kugli. Zapravo je cijelo vrijeme “mirovala”, te očekujemo da ćemo pravi nastup vidjeti na nekoj od narednih proba. Vokalno, ovo je zvučalo odlično. Moćno, snažno i uvjerljivo. Efekti koje prave LED ekrani i rasvjeta su možda i najbolji od svih korištenih u do sada održanim probama.

Proba TurskeSlike

Dok čekamo video srpske probe, na sljedećoj slici možete vidjeti kako će izgledati traka na kojoj će biti naziv zemlje, izvođača i pjesme.

Srbija (Ajdin Mehić)

Nina i njena ekipa su morali malo pričekati na svoj nastup obzirom da se donekle poremetio plan organizatora. No, sve je uspješno završeno. Nina je vokalno bila odlična, rasturila je, a s njom na sceni su se pojavila tri ženska prateća vokala. Primjetili ste, nema trubača na sceni za razliku od nastupa na srpskom finalu. Boje u pozadini su tople, “vesele” i jako brzo se izmjenjuju. Tokom prvog refrena, prateći vokali su na desnoj strani (gledano iz publike), a kasnije će se prebaciti na lijevu stranu. Pred zadnji refren Nina zajedno s njim pleše i čini se kako su uživali u nastupu. Rasplesano, raspjevano i veselo.

Proba SrbijeSlike

“Bilo mu je lako prošle godine popeti se na scenu, ali ove godine Jimmy Jump nema šanse, obzirom da su Njemci napravili jako visok stage na koji se može doći jedino stepenicama koje se nalaze sa strane” – razmišljanje je jednog fana. 😉

Rusija (Dubravka Vujević)

Sljedeći na sceni je Alex Sparrow koji s pjesmom “Get You“ predstavlja Rusiju. Na pozornici se nalaze Alex, tri plesača i dva prateća vokala. Alex je obučen u crnu kožnu jaknu i bijelu majicu. Na početku se Alex i plesači nalaze između pokretnih LED ekrana, a prateći vokali su skriveni iza pokretnih LED ekrana te nisu uočljivi. Osim pjevanja, prateći vokali imaju i ulogu u pomicanju LED ekrana. Također su vidljive i svijetle LED diode oko cipela. U sredini se nalazi velika LED platforma na kojem Alex stoji i pjeva dio pjesme. Jedan od najatraktivnijih trenutaka u nastupu jeste onaj kada Alex skoči unatrag. Pozadina je obojena u tonove plave boje te su vidljivi lijepi efekti tijekom refrena. LED ekrani se spajaju prije završnog refrena pjesme. Alex je vokalno dobro otpjevao pjesmu te je vidljivo da nije štedio na glasu tijekom prve probe. Tijekom posljednjeg refrena Rusi koriste pirotehniku i ukombinirano s koreografijom i LED ekranima u pozadini – sve izgleda naprosto savršeno!

Proba RusijeSlike

Švicarska (Ajdin Mehić)

Nakon u detalj promišljenog ruskog scenskog nastupa, stiže nam nešto jako jednostavno. Švicarska predstavnica Anna Rossinelli izvodi svoju laganu baladu “In Love For A While“. S njom na sceni su kontrabasist i gitarist. U skladu s pjesmom i njenim laganim ritmom, u pozadini na LED ekranima vidimo oblake, sunce i zvijezde. Što se tiče vokala, ništa novo – Anna zvuči gotovo savršeno. Hoće li Švicarci jednostavnošću i umiljatošću uspjeti proći u finale kroz zaista žestoko prvo polufinale? Moja očekivanja su za mrvicu veća nakon ove probe.

Proba ŠvicarskeSlike

Gruzija (Dubravka Vujević)

Nakon lagane švicarske pjesme, na scenu nam stiže rock grupa Eldrine koja s pjesmom “One More Day“ predstavlja Gruziju. Pjevačica iz grupe se zove Sopho, i bit će treća po redu predstavnica Gruzije s tim imenom. Impresivno je da od četiri pokušaja na Eurosongu jedna zemlja pošalje tri pjevačice istog imena ;). Članovi grupe su obučeni u fluroscentne prsluke, dok je pjevačica Sopho obučena u nekakav kostim zelene boje. U pozadini se na početku pojavljuje nekakav zid sa stupovima. Tijekom pjesme su u pozadini vidljivi razni svjetlosni efekti. Ta svijetla tijekom pjesme povremeno prelaze u crvenu boju. Na kraju pjesme nestaju zidovi s LED ekrana te se pojavljuje nekakav čovječuljak sa sjekirom. Vokalno nisu najbolje zvučali te mislim da bi pjevačica mogla dosta “pojačati” pjesmu dobrom vokalnom izvedbom. Također mi se čini da je ova izvedba bila malo prestatična te sam očekivala malo više pokreta na pozornici. Mislim da možemo očekivati i pirotehniku tijekom izvedbe ove pjesme.

Proba GruzijeSlike

Finska (Ajdin Mehić)

Vrijeme je za posljednju današnju probu. Dan smo započeli poprilično energično poljskim nastupom, a završavamo ga tako jednostavnim nastupom da jednostavniji ne može biti. Paradise Oskar je na finskom izboru sjedio na stolici, držao gitaru i pjevao. Sada stoji i pjeva svoju pjesmu “Da Da Dam“. Pozadina je u prvom dijelu pjesme tamna, sa zvjezdama. Poslije prvog refrena na LED ekranima se pojavljuje velika Zemlja, koja rotira. Djeluje iznimno efektno! Vidjet ćemo hoće li Finac uspjeti napraviti efekt kakav je napravio Belgijanac Tom Dice prošle godine. Ideja za nastup je poprilično slična. Samo je falilo da Paradise Oskar ode na pistu i tamo otpjeva svoju pjesmu ;).

Proba FinskeSlike

Današnje probe su završene. Sutra će na scenu izaći predstavnici Malte, San Marina, Hrvatske, Islanda, Mađarske, Portugala, Litve, Azerbajdžana i Grčke.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?