TOP 25 najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora bez prilike na Eurosongu 2017. (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

TOP 25 najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora bez prilike na Eurosongu 2017. (1)

  5 min za čitanje   4 komentara

Eurosong je ove godine u Kijevu proslavio svoje 62. izdanje i iako je ova eurovizijska sezona već nekoliko mjeseci iza nas, vrijeme je da se prisjetimo nekih od najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora, a koje nisu dobile priliku predstavljati svoju zemlju i time konačno stavimo točku na i.

Nacionalni izbori već su tradicionalno započeli 55. izdanjem albanskog izbora pjesme krajem prosinca prošle godine. Prvim polufinalom održanim 21. prosinca i službeno je krenula eurovizijska groznica koja nas je pratila sve do finala Eurosonga. Obožavatelji su komentirali, kritizirali i pohvaljivali sve sudionike nacionalnih izbora i jasno birali svoje favorite. Neki od Vaših favorita i moje su najbolje pjesme koje sam ove godine željela vidjeti na eurovizijskoj pozornici i odabrala ih za ovaj mini projekt.

Napominjemo da je izbor pjesama osobni ukus urednice.


25. Thomas RingVesterbro 

I ptice na grani već znaju da Anjinom pjesmom nisam bila oduševljena. Činjenica je da je Danska ove godine organizirala jedan od najslabijih izbora cijele sezone. No, i u takvoj sam konkurenciji pronašla pjesmu koja je miljama bolja od one pobjedničke te koja se izdvojila iz bezlične mase i odmah mi ušla u uho. Kad kažem bolju ne mogu reći da se radi o pjesmi koja bi konkurirala za pobjedu u Kijevu i koja bi nas izula iz cipela, ali je svakako zanimljivija, kompetetnija i modernija. Moja se želja očito nije ostvarila, a danski odabir se na kraju i nije pokazao tako dobrim.


   24. Maxim feat. Nicolae VoiculeţAdu-ţi aminte

Rumunjska je za razliku od Danske pogodila svojim odabirom i ostvarila svoj najbolji plasman još od 2010. godine. No, oni su  za svaki slučaj imali i jednako dobru alternativu i mogli igrati na sigurno. Radi se o jednoj modernoj i dobro isproduciranoj pjesmi čije inačice slušamo gotovo svakodnevno. Sve pohvale idu i za upotrebu njihovog materinjeg jezika te za divni instrumental obogaćen flautom.


23. NUTEKITake My Heart

I dalje stojim kod mišljenja da je NAVIBAND bio pravi izbor za Bjelorusiju i da je njihova zanimljiva, maštovita i zarazna pjesma u mojem TOP 15 prije i poslije natjecanja. No, ako bih morala izdvojiti jednu pjesmu koja joj je mogla pomrsiti račune onda je to svakako Take My Heart benda NUTEKI. Ovo je tip pjesme koja bi se sigurno bez srama puštala na radijima brojnih zemalja i bez sumnje konkurirala za ulazak u finale. Priznat ću da je malčice predvidljiva i da nisam navijala za njihovu pobjedu, ali sveukupno gledajući ovo je jedan od boljih bjeloruskih pokušaja.


22. Elin & The WoodsFirst Step in Faith

Ove su godine nacionalni izbori obilovali ne samo baladama već i različitim tradicionalnim pjesmama sa etničkim motivima. Jedna od takvih je i ova norveška. Ovo je u istoj mjeri i maštovito i repetitivno, i moderno i nekonvencionalno i zanimljivo i drugačije. I zato su u norveškom finalu trebali biti odmah iza JOWST-a.


21. Michele BraviIl Diario Degli Errori

Talijanski Sanremo ove je godine iznjedrio mnoštvo odličnih pjesama koje su se bez imalo problema mogle natjecati i boriti za odličan plasman u Kijevu. Jedna od meni najdražih je i ova prekrasna i emotivna balada. Balada koja ni po čemu nije posebna i ne sadrži ni jedan spektakularan trenutak zbog kojeg bi ju proglasila pobjednikom, ali je pjesma uz koju se svaki put zamislim i na tren zaboravim na svijet oko sebe.


20. Ethno Republic & Surorile OsoianuDiscover Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=EIF4BwFJICI

Da Jamala prošle godine nije ostvarila vrijednu pobjedu, možda se izvođači diljem Europe nikad nebi odlučili na iskorištavanje raznih tradicionalnih i folklornih stilova u pjesmama kojima se prijavljuju na Eurosong. Da se razumijemo, ovo nikad i u ni u kojem slučaju ne bi prošlo bolje od Hey Mamma. Međutim, ovo je pjesma koja iskače iz okvira svojim tradicionalnim glazbenim stilom i da je bila izabrana vjerujem da bi Moldovi ponudila siguran ulazak u finale.


19. Sergio SylvestreCon te

Zašto sam izdvojila ovu pjesmu? Prvo, zato jer je u velikoj konkurenciji na ovogodišnjem talijanskom izboru bila jedna od najkvalitetnijih, a drugo, zato jer sam od trenutka kad se saznalo da će Jacques predstavljati Hrvatsku na Eurosongu očekivala nešto ovakvo. I mislim da smo mi u tom pravcu i trebali ići, a za ovog pjevača i ovu pjesmu ne postoje riječi kojima bih opisala ovu divnoću koja iako nije pobijedila, zaslužila je svaki od 20 milijuna pregleda na Youtubu.


18. RaivenZažarim

Da Slovenija u svojoj ponudi nije imala ništa bolje od Omarove blijede balade, čovjek bi se nekako i pomirio njegovom pobjedom na Emi. Međutim, uz barem dvije bolje pjesme i mjesecima nakon ne znam zašto i kako je uspio prikupiti sve one glasove. Možda izgled same scene nije u potpunosti odgovarao samoj pjesmi, ali njezina je kreativnost i kvaliteta trebala doći do izražaja. Bi li ovo bio bolji odabir? U kojem god svemiru, na kojem god mjestu i u koje god vrijeme odgovor je uvijek isti – DA.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. Tim Burton — 4. kolovoza 2017. u 06:24

    Michele Bravi i donekle Nuteki su ok, ovi ostali užas užasa. Sva sreća pa nisu bili učesnici.

  2. Vix — 30. srpnja 2017. u 16:06

    Svaka čast na projektu. Ne znam je li ovo bilo ikada prije ili tek od ove godine- znači:
    -Za Thomas Ring – Vesterbro se slažemo. Ima zarazan ritam-ali opet Anjina pjesma je daleko kvalitetnija-iako ova ima bolji x-factor koji daje pjesmi specifičnost.
    -Maxim feat. Nicolae Voiculeţ – Adu-ţi aminte-Ne znam kako,ali i meni je (ako se dobro sjećam) ovo jedna od boljih rumunjskih pjesama s nacionalnog izbora od ove godine. Iako je live verzija malo preslaba-a ona sa spota-savršena.
    -NUTEKI – Take My Heart-Ne sjećam je se-vjerojatno nisam gledao bjeloruski izbor-ps-previše je jaka ovo muzika za mene tako da mi nikako ne odgovara.
    -Elin & The Woods – First Step in Faith-Ova pjesma je baš specifičnog karaktera. Sad se grizem jer se ne mogu sjetiti nakon 5 mjeseci koje pjesme su mi zapele s kojeg nacionalnog izbora-ali ove pjesme se sjećam tako da pretpostavljam da mi se svidjela. 🙂 Podsjeća me na neke pjesme…svakako ima specifičan i upečatljiv karakter. Nekima je možda malo dosadnjikava-ali ja volim ovakvu vrstu muzike.
    -Michele Bravi – Il Diario Degli Errori-Nisam ljubitelj talijanskog jezika pa me pjesma nije zadivila-ali mogu priznati da je kvalitetna i nenapadna.
    – Ethno Republic & Surorile Osoianu – Discover Moldova-navijao sam za ovu pjesmu-ali mana joj je to što imam dojam da su to dvije pjesme u jednoj-svakako-ovo bi vrlo dobro prošlo na Eurosongu-trebalo je ovo poslati. (Mješavina ruskih babuški i 90-ih godina umirujuće glazbe.)
    -Sergio Sylvestre – Con te- kvalitetna-ali ništa upečatljivo. :/
    -Raiven – Zažarim- NE 🙂 Ako je itko trebao pobijediti-to je BQL—PS Omar je daleko bolji od neke jeftine pjesme Zažarim

  3. imperator — 30. srpnja 2017. u 09:46

    Bravo za ovaj projekt!! Iskreno, uopće nisam poslušao ni jednu jedinu pjesmu s nacionalnih "Trialsa", naravno, izuzev onih koji su odabrani da predstavljaju svoje zemlje u Kijevu 😀 tako da će ovih Top 25 biti prvi put da neke i čujem.. možda i pronađem neke zbog koje ću zažaliti što ih nisam ranije čuo..
    25. VESTERBRO – ovo bih opisao kao dansku verziju "Grab the moment", no lošiju..
    24. ADU-TI-AMINTE – zanimljivo, vrlo zanimljivo, ali u konkurenciji jodlera nisu imali nikakve šanse.. ne znam, ali nekako me podsjećaju na onaj nekadašnji CG boy band "No Name"
    23. TAKE MY HEART – jest – zarazno i predvidljivo – pravi opis riječi
    22. FIRST STEP IN FALTH – ne, ne sviđa mi se
    21. IL DIARIO DEGLI ERRORI – jedna tipična balada.. no, ima nešto posebno u njoj da te privuče da je odslušaš do kraja i da se dobrano zamisliš.. čovječe, sad imam inspiraciju i za psihološki roman 😀
    20. DISCOVER MOLDOVA – ovo je prečudno.. jedan dio pjesme me izuje iz cipela (posebno balkanski instrumental), a onda me drugi dio zamalo natjera da pritisnem pauzu.. prvenstveno, mislim na ono iritatno Li-li-li, il' što god da je.. mislim da ni oni sami nisu vjerovali da mogu pobijediti pored Sunstrokea..
    19. CON TE – vrlo dobro, pogotovo zadnjih 2 minute.. potpisujem sve navedeno u opisu
    18. ZAŽARIM – dosadno i premoderno za mene.. podsjeća me na Armence i njihove novitete

  4. Sekret — 29. srpnja 2017. u 23:02

    Vrlo mi je drago zbog ovakvog projekta koji se posvećuje pjesmama koje nisu otišle na eurosong.Ovo su moji favoriti koji su trebali otići na eurosong ali nisu
    DANSKA :Ida Una-One
    RUMUNJSKA:Xandra-Walk On By
    BJELORUSIJA:slažem se da bi Nuteki bio konkurencija NAVIBAND-u da je otišao na eurosong
    NORVEŠKA:Ne mogu se odlučiti između ove dvije jer su mi obje fantastične pjesme Ella-Mama's Boy ili Ulrikke-Places
    ITALIJA:Paola Turci-Fatta Bella Per Te
    MOLDOVA:Slažem se da bi Discover Moldova bila pun pogodak
    SLOVENIJA:BQL-Heart Of Gold

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?