Želje za 2018.: Od Mađarske do Portugala – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Želje za 2018.: Od Mađarske do Portugala

  7 min za čitanje   8 komentara

Objava ovog nastavka se poklopila nakon službenog početka eurovizijske sezone 2017./2018., a taman sam na pol puta (jupiiiii!). Novih osam zemalja je danas na redu, a koje su to, saznajte u nastavku. Opet napominjem da će ovdje biti pokazan isključivo osobni izbor autorice, ali dobrodošli ste ostaviti svoje prijedloge dolje u komentarima.

P.S. Makedonija će biti u posebnom izdanju Želja posvećenom bivšim zemljama Jugoslavije.


MAĐARSKA: Gabi Tóth

Ne, nisam jedna od onih koji bi htjeli Gabi Tóth jer je zbog žirija izgubila mogućnost da predstavlja Mađarsku u Kijevu. Moja želja za Gabi vuče korijenje još iz doba kada je objavila Hív az elet, a nada je malo zatinjala kad je ove godine opet sudjelovala u A Dalu. Ova 29-godišnjakinja započela je svoju karijeru u mađarskoj verziji Idola (kao i mnogi drugi mađarski izvođači), a gotovo svaka njezina pjesma od 2009. godine postane hit u Mađarskoj. Dosad je dvaput pokušavala ići na Eurosong, no nadajmo se da će se dogoditi i onaj put kad će uspjeti.


MALTA: I.AM.WILLOW

Nažalost, svoj izbor sigurno neću vidjeti na malteškom izboru za Eurosong jer njezina glazba ne odgovara raznim o-riječ s Melodifestivalena kojim MESC obiluje. Ipak, predstavit ću je jer mi se jako svidjela njezina glazba. Riječ je o glazbenici koja se inače zove Carrie (prezime se ne može naći na internetu unatoč Googleu), no njezino umjetničko ime je I.AM.WILLOW. Porijeklom iz Valette, Carrie se odselila u London zahvaljujući stipendijama udruge PRS for Music, koja traži mlade i nadarene skladatelje, te Malteškog vijeća za umjetnost. Njezin prvi singl Satellite primijetila je pjevačica legendarnog dua Eurythimcs Annie Lennox, koja ju je nahvalila. Trenutno je u procesu stvaranja svog prvog EP-a, a dok ga ne objavi, uživajte u cinematic pop pjesmi koja se nalazi ispod ovog odlomka.


MOLDOVA: Nicoleta Nuca

Ako ste ikad pogledali moldavski izbor za Eurosong, onda ste mogli vidjeti zašto se mi iz uredništva ne trgamo kako bismo ga obradili. No da nije sve tako crno, govori činjenica da većina moldavskih izvođača svoje karijere grade u susjednoj Rumunjskoj. Jedna od njih je i 23-godišnja Nicoleta Nuca, koja je svoj prvi pjevački nastup upisala još 2004. na slavnom Slavjankom Bazaaru. Njezin uspod počinje 2014. godine kada je nastupala u četvrtoj sezoni rumunjskog X Factora, gdje je čak bila favorit za pobjedu, no na kraju je osvojila peto mjesto. Ubrzo nakon toga potpisuje za Global Records, pod čijim okriljem niže uspjehe i preglede na YouTubeu. S obzirom da mi je teško izdvojiti SAMO jednu njezinu pjesmu, preporučujem da na kanalu njezine diskografske kuće potražite sve njezine pjesme i poslušate.


NIZOZEMSKA: Kensington

A sad malo pop-rocka! Trenutno jedan od poznatijih bendova, ako ne i trenutno najpoznatiji bend u Nizozemskoj, osnovan je sada već davne 2005. godine u Utrechtu, a ime dijeli s kvartom u zapadnom dijelu Londona i istoimenom palačom, u kojoj su obitavali kraljica Marija II. i Vilim III. (koji je gle čuda porijeklom Nizozemac), a danas u njoj stanuju vojvoda od Cambridgea, njegova supruga i djeca. Riječ je o četveročlanom bendu Kensington, koji su svoju karijeru započeli kao predgrupa mnogo slavnijim izvođačima kao npr. My Chemical Romance. Godine 2009. otišli su u Leeds kako bi snimali album u studiju bubnjara grupe Kaiser Chiefs (najpoznatiju pjesmu i dalje možete čuti na Otvorenom), no prava zvjezdana slava dolazi pet godina kasnije s singlovima kao Streets, War i All for Nothing. S punim pravom možemo čuti zašto ih Nizozemci žele vidjeti na Eurosongu.


NORVEŠKA: Ina Wroldsen

Prije dvije godine hrvatske radiostanice su puštale pjesmu How Deep Is Your Love britanskih DJ-eva Calvina Harrisa i Disciplesa. Međutim, većini je ostalo nepoznato ime pjevačice koja je dala vokale ovoj pjesmi. A riječ je o jednoj od autorica te pjesme, a ujedno i norveškoj pjevačici Ini Wroldsen, 33-godišnjakinji iz Sandefjorda koja je, unatoč tome što će neki vjerojatno tek sad čuti za nju, ko-autorica cijelog niza pjesama koje čujete na radiostanicama. Ovisno o dobu dana, možete čuti Rockabye, Symphony, Hold My Hand i Impossible, a napisala je i pobjedničku pjesmu OGAE Second Chance 2013. Da, ona je dala Bombo u ruke i glasnice ove djevojke, što mi daje laganu nadu da je ipak malo zainteresirana za odlazak u Lisabon. Do nekih novih informacija, uživajte u pjesmi dolje.


NJEMAČKA: Alice Merton

Znam, znam, ovo se nikad neće dogoditi. No ako je Cascada u koliko-toliko poznatijem dijelu karijere mogla na Eurosong, onda zašto ne i ona? Pa ne bi Nijemci propali. Dakle, ako vas Otvoreni radio i Antena Zagreb nisu dovoljno upoznali s Alice Merton, onda ću ja obaviti tu zadaću umjesto njih. Riječ je o 24-godišnjoj polu-Njemici, polu-Irkinji iz Frankfurta, a cijela se obitelj tijekom Aliceionog djetinjstva selila iz grada u grad, iz zemlje (Njemačka) u zemlju (Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo). Na koncu će se vratiti u Njemačku, gdje će upisati školu kompozicije u Mannheimu. Konstantne selidbe tijekom života nagnale su je da osjeća kako “ne pripada nigdje”, što je na koncu ispala inspiracija za pjesmu No Roots, koju možete čuti na našim radijskih stanicama u svako doba dana i noći. Inače, ta pjesma je zasad ostvarila platinastu naknadu u rodnoj Njemačkoj i zlatnu u Austriji, što se ne može za njezin drugi singl Hit The Ground Running. Pa dok je već znaju, ne bi bilo loše da ode, zar ne?


POLJSKA: Natalia Nykiel

Prvotno sam razmišljala o jednoj drugoj pjevačici, no onda sam skužila da mi se zadnjih nekoliko singlova te pjevačice uopće ne sviđaju. Pa sam onda gledala neke svoje prijašnje playliste, gdje sam naletila na bivšu sudionicu poljskog The Voicea (druga sezona, točnije). Natalia Nykiel je obogatila poljsku alternativnu scenu svojim neobičnim izgledom i zvonkim glasom s kojim je pod mentorstvom Patrycje Markowska došla do finala The Voicea. Jedna je od rijetkih novih pjevača na poljskoj sceni koja je za svoju pjesmu dobila dijamantnu naknadu, a pjesma ispod teskta ima “samo” tri platinaste naknade. Inače, Prošle godine je Natalia bila na kraćem popisu poljske televizije za Eurosong 2016., no davanjem otkaza tadašnjem šefu delegacije svi planovi o internom izboru su napušteni, a Natalia se nije prijavila za Krajowe Eliminacje.


PORTUGAL: Diogo Piçarra

Portugal će ove godine imati jako težak zadatak. Pobjeda na kijevskom Eurosongu došla je nakon 49 nastupa i 53 godine od prvog nastupa, te nakon brojnih ispadanja u polufinalima. A nakon Salvadorove pobjede, sigurno će htjeti barem približno dobar rezultat. Moj prijedlog? Pobjednik portugalskog Idola 2012. Diogo Piçarra bi bio jako dobar kandidat. Rođen u gradu Faro prije gotovo 27 godina, ima zabilježen ERASMUS boravak u drugoj zemlji (kao i Salvador Sobral), a oba objavljena albuma bila su prva po prodaji u Portugalu. Inače, RTP je još prošle godine u ovo doba pristupio Piçarri kako bi napisao pjesmu za Festival da Cançao 2017, no on je odbio jer se pripremao za objavu drugog studijskog albuma. Tko zna, možda ga uspjeh zemljaka nagna da ipak pristane na FdC2018?

Znate li Vi kojeg izvođača iz ovih zemalja? Tko bi prema Vašem mišljenju bio idealan predstavnik jedne od ovih zemalja? Prokomentirajte s nama ispod teksta!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava8

  1. Ole — 8. rujna 2017. u 19:17

    A Lorde bi mogla za nas s obzirom da se pohvalila da ima hrvatsko državljanstvo. 😛

  2. Sekret — 5. rujna 2017. u 20:52

    Gabi Tóth mi se najviše sviđa iz ovog djela i volio bih ju vidjeti na eurosongu Hoszu idok mi je najbolja pjesma koja nažalost nije ošla na eurosong.Alice Merton mi je odlična stalno slušam tu njenu stvar No roots.Inu Wroldsen također treba poslati na eurosong sigurno bi osvojila dobar rezultat ?.Ostale pjesme mi se ne sviđaju

  3. imperator — 5. rujna 2017. u 20:29

    Ja bih da Njemačku predstavlja Blind Guardian pa da izvedu neku metal-baladu tipa "The bard's song" i da cijela publika nauči tekst – bilo bi nezaboravno, al' to su samo snovi 😉

  4. SwedenEurovisionFan — 5. rujna 2017. u 13:20

    Maltežanka odlična, možda bi i na Eurosongu ostvarila neki zapaženi dojam, baš mi pjesma ima nešto što me privlači da ju ponovno poslušam 🙂
    Mađarska jednostavno ne, Moldavija mi se nikako ne sviđa, Nizozemska ima potencijala, Poljska mi je tako-tako, a Portugal neću ni komentirati.
    Norvežanke Ine se dakako sjećam upravo kao autoricu Bombo, koju i dan danas jako volim slušati i uživam u njoj 😀 Tako da se nadam da će nastupati Norvešku, a i ova pjesma ''Lay It On Me'' je stvarno dobra 🙂
    Njemačka – dvije riječi – Helene Fischer!

  5. Tristan — 4. rujna 2017. u 23:57

    Samo jednu želju imam i to za Njemačku : Wincent Weiss

    https://www.youtube.com/watch?v=J3GN6JXjV3g

  6. Vix — 4. rujna 2017. u 20:50

    MAĐARSKA-moja druga najbolja pjesma od ove sezone
    MALTA-Nešto mi nedostaje,ali jako zanimljiva pjesma (poslušat ću je opet poslije.)
    MOLDOVA-E,čim jezik ima neku specifičnost-odmah mi se povisi ili smanji dojam za pjesmu-u ovome slučaju jezik na kojoj je pjesma otpjevana je dao dobar dojam.
    NIZOZEMSKA-Mora da se ta pjesma pušta na radio-stanicama…jer negdje sam je čuo-a ne znam gdje…
    NORVEŠKA-U svakom slučaju bolja od ovogodišnje-al nešto joj nedostaje-previše predvidljiva
    NJEMAČKA-Gdje Luna sve ovo nađe 😀 haha-dobra pjesma,a i poznata već na radio stanicama. Ipak nije eurovizična.
    POLJSKA-Zanimljiva.
    PORTUGAL-Muzika -lajk

  7. Rita — 4. rujna 2017. u 20:02

    @bulbasaur mislim da je Ed Sheeran iz Irske, ali dobar izbor. Pola ljeta sam pjevala novu pjesmu od Due lipe New rules.

  8. Bulbasaur — 4. rujna 2017. u 12:44

    Ja bih da Sia predstavlja Australiju, Veliku Britaniju Ed Sheeran, a Nizozemsku Afrojack. Nadam se da će i Kosovo nastupati! Predlažem Duu Lipu

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?