Želje za 2018.: zemlje bivše Jugoslavije – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Želje za 2018.: zemlje bivše Jugoslavije

  4 min za čitanje   6 komentara

I sada, kada sam se napokon riješila fakultetskih obveza, vrijeme je za novu dozu Želja za 2018., koju ću posvetiti zemljama bivše Jugoslavije. Kako ni u ovom nastavku nema Hrvatske, iskoristit ću priliku i najaviti da će mi se za idući tjedan pridružiti kolege sa stranice, pa će Želje za 2018.: Hrvatska biti podijeljeno u tri kategorije – pjevačice, pjevači i grupe. Opet napominjem da će ovdje biti pokazan isključivo osobni izbor autorice, ali dobrodošli ste ostaviti svoje prijedloge dolje u komentarima.


CRNA GORA: Bojan Marović

Ponekad je vrlo teško naći nekog crnogorskog izvođača jer je njihova scena mala, a dosta pjevača živi u Beogradu (kao npr. Sergej Ćetković i Knez). Onda sam se sjetila da je moja frendica iz srednje velika obožavateljica jednog crnogorskog pjevača s čijim se opusom upoznala nakon slušanja Narodnog radija. Taj pjevač je Bojan Marović, donedavno veliki miljenik ženskog spola i pobjednik Sunčanih skala 2010. Inače, on se jedno kraće vrijeme prošle godine spominjao za predstavljanje Crne Gore na Eurosongu 2017., no svi znamo tko je išao i kako je završio. Nedavno je zaokrenuo svoj glazbeni stil (možete pjesmu poslušati ispod odlomka), a na ovom linku možete poslušati meni najdražu Bojanovu pjesmu. Pa eto, barem znamo da Bojan može otpjevati točno barem tri tona zaredom, za razliku od nekih.


 MAKEDONIJA: Thea

Kao i crnogorska scena, i makedonska scena je mala, no mogu se naći biseri koji bi sasvim dostojno predstavljali ovu zemlju na Eurosongu. Riječ je o Thei, za koju ne mogu naći puno podataka na internetu (vjerojatno jer nešto guglam krivo), no očito da postoji neki potencijal u ovoj djevojci. Naime, autor njezinih pjesama je Lazar Cvetkovski, jedan od najpoznatijih producenata u Makedoniji i brat popularne pjevačice Magdalene. A kod Makedonaca imamo problem da se često ne poklapaju pjevač, pjesma i nastup.


 SLOVENIJA: Raiven

Već vidim Bartolovu facu kad vidi moju želju za Sloveniju, haha. 😀 No šalu na stranu, činjenica jest da Sara Briški Cirman a.k.a. Raiven već dvije godine zaredom na Emu šalje pjesme itekako vrijedne finala i ima nastupe vrijedne finala Eurosonga, no zbog različitih razloga (pozdrav ManuElli i Omaru Naberu) ne-eurovizijski fanovi su ostali uskraćeni za njezine pjesme, što je šteta. Inače, ima 20 godina, u Mariboru je završila srednju glazbenu školu za harfisticu i solo pjevanje, a sada studira solo pjevanje na glazbenoj akademiji u Ljubljani. Od 2014. nastupa pod umjetničkim imenom Raiven, čime kreće njezina samostalna karijera. Inače, prepoznatljiva je po svojoj kosi boji fuksije i modernom, alternativnom žanru koji krasi njezine pjesme.


 SRBIJA: Eeva

I sad nešto iz Srbije što nema nikakve trilere u glasu, niti harmonike ni trube. A bome ni stihova koji vrijeđaju inteligenciju čovjeka. Još sa sedam godina Iva Pletikosić zvana Eeva počela se baviti glazbom, a prve pjesme počela je pisati još u osnovnoj školi. Iako je mnogim pjevačima otpjevala demo-verzije pjesama, srpska javnost ju je upoznala tek 2013. godine u srpskoj verziji Supertalenta s pjesmom Erykah Badu On And On. Da se dobar glas daleko čuje, pokazuje i činjenica da je Erykah čula Eevinu verziju i pohvalila ju. Godine 2014. počela je nastupati u Single Ladies, prvoj ženskoj međunarodnoj tribute grupi posvećenoj Beyonce, s kojom je nastupala diljem Europe. A ako ćemo nastaviti tradicijom da prateći vokali idu na Eurosong, onda i tu Eeva ima plus, jer je 2016. pratila Sanju Vučić u Stockholmu.

Znate li Vi kojeg izvođača iz ovih zemalja? Tko bi prema Vašem mišljenju bio idealan predstavnik jedne od ovih zemalja? Prokomentirajte s nama ispod teksta!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

  1. Tim Burton — 23. rujna 2017. u 22:01

    Uuuu Bojan Marović, to bi bilo odlično. Makedonka recimo ok, Srbija tu i tamo. A Raiven je katastrofa. ?? Rijetko ko me toliko nervira sa ex Yu prostora lol

  2. Sekret — 21. rujna 2017. u 17:24

    Iz ovog djela mi se najviše sviđa Raiven i volio bih je vidjeti na eurosongu ali prije svega nadam se da će sudjelovati na EMI i konačno pobijediti zaslužuje.Sviđa mi se i Thea i ne bi imao ništa protiv da ode na eurosong.Ostale pjesme mi se osobno ne dopadaju

  3. Croeurofan — 21. rujna 2017. u 00:37

    Ako će se zaista vratiti Dora onda ne bi trebala biti u Opatiji već u nekoj većoj dvorani. Trebalo bi prvo razmisliti o samom povratku Dore. Već sam ranije napisao a sad ću i opet da je Dora zadnjih godina bila užasna. Ja osobno ne želim takvu Doru već nešto u stilu EME gdje su pjesme stvarno raznolike i pune potencijala (nažalost pobjednička nije jedna od tih). Bilo bi dobro kad bi na Dori nastupali mladi izvođači. The Voice je iznjedrio leglo talentiranih mladih izvođača. Bilo bi sjajno kad bi oni sudjelovali. Možda je i malo prerano da pišem o tome pošto još nije stigla potvrda o načinu odabira predstavnika ali kad je ova glasina tako zanimljiva. Što se tiče Srbije ja osobno ne bi volio vidjeti Karleušu na Eurosongu (barem ne s onim što obično pjeva).

  4. Manuella — 20. rujna 2017. u 23:22

    Sve su veća šuškanja da se vraća Dora. Navodno je i sam gradonačelnik Opatije potvrdio da se Dora vraća u Opatiju.
    Što se tiče Srbije tamo mediji uporno guraju Jelenu Karleušu, a i ona je zainteresirana. Natječaj je tamo otvoren tako da, tko zna?

  5. Aleks994 — 20. rujna 2017. u 22:06

    Srbiju, za promenu, treba da predstavlja neka velika zvezda. Dosta vise ovih anonimusa.
    CG – Milena Vucic
    MKD – Viktorija Loba
    SLO – BQL

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?