Lisabon - grad ulične umjetnosti sagrađen na sedam brežuljaka – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Lisabon – grad ulične umjetnosti sagrađen na sedam brežuljaka

  5 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Prva povijesna pobjeda Portugala na Eurosongu 2017. donijela je ovu glazbenu manifestaciju u svoj glavni grad. Lisabon je domaćin Eurosonga 2018. godine, te glavno, administrativno, političko, kulturno i gospodarsko središte države. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo, te uže gradsko područje trenutno broji 564 657 stanovnika koji su se naselili na 84,8 četvornih kilometara površine grada. Prema časopisu Monocle, Lisabon je 25. najugodniji grad za život u svijetu, te šesti najposjećeniji grad južne Europe s oko dva milijuna turista godišnje. No, ovaj je grad puno više od suhoparnih činjenica i brojki. Ovo je grad raskošne ostavštine, prebogate povijesti, zanimljivih znamenitosti i, možda najvažnije, poznate portugalske gostoljubivosti.

Firotour.cz

Bogata povijest uništena razornim potresom

Prošaran zavojitim ulicama, popločenim kamenim kockama i tramvajskim prugama položenim preko uzbrdica Lisabon je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Sagrađen na sedam brežuljaka, ovaj je grad stariji i od Rima i to čak četiri stoljeća, te je nakon Atene drugi najstariji glavni grad neke europske države. Pretpostavlja se da su ga osnovali Feničani, i to primarno kao utvrdu, no većina suvremenih povjesničara smatra da mogućnost feničanskog osnivanja grada nije realna. Umjesto toga, smatra se da je Lisabon bio drevna autohtona naseobina s istaknutim trgovačkim vezama s Feničanima, što objašnjava prisutnost brojnih arheoloških nalaza.

Nažalost, Lisabon je strašnim potresom 1. studenog 1775. godine u potpunosti uništen. Procijenjen broj žrtava kretao se između 30 000 i 40 000 ljudi. Događaj je šokirao cijelu Europu, a da bi ionako teška situacija postala još teža Lisabon je pogodio i tsunami koji je zasuo brodove u luci i izazvao katastrofu neviđenih razmjera, te požar koji je uništio čak 85% već ionako razrušenog grada. Francuski književnik Voltaire je ubrzo nakon potresa napisao dugačku poemu Poême sur le désastre de Lisbonne koju spominje u svojem romanu Candide iz 1759. godine.

Nakon potresa 1755., Lisabon je ponovno izgrađen u skladu s prosvijećenim arhitektonskim i urbanističkim zamislima premijera Sebastiãoa Joséa de Carvalhoa e Meloa, 1. markiza od Pombala. Prije 23 godine, Lisabon je proglašen glavnim europskim gradom kulture, a svakako treba istaknuti i održavanje svjetske izložbe EXPO 1997. godine na 500. obljetnicu putovanja portugalskog pomorca Vasca da Game u Indiju.

Mondotravel.hr

Kakvo nas vrijeme očekuje u Lisabonu?

Lisabon je najzapadniji glavni grad kontinentalne Europe koji se sastoji od osam povezanih četvrti. Najnovija četvrt i ujedno jedna od najljepših je poznata Parque das Nações, koja je izrasla kroz program izložbe EXPO. Lisabon uživa suptropsko-mediteransku klimu s blagim zimama i vrućim ljetima. Među svim europskim metropolama Lisabon ima najtoplije zime gdje temperature dosežu do čak 17° C. Najhladniji mjesec je siječanj, a najtopliji kolovoz.

Lisabon kao mozaik umjetnosti

Portugal je bio poznat kao pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila. Ne čudi stoga što su upravo spomenici koji su na bilo koji način vezani uz razdoblje vrhunca portugalske moći danas popularne atrakcije.

Najbolje se to očituje u četvrti Belem u zapadnom dijelu Lisabona. Ondje su svoj dom pronašli Toranj Belem, vjerojatno najpoznatija gradska, a možda i portugalska znamenitost. U blizini se nalazi Spomenik otkrićima, ali i dojmljivi, no nešto manje poznat, Jeronimitski samostan. Belem je dobro poznat i svim sladokuscima, koji ondje rado zalaze u najpoznatiju gradsku slastičarnicu.

Osim raskošne starogradske jezgre, Lisabon se ponosi i svojom modernom arhitekturom, izgrađenom uglavnom povodom Svjetske izložbe 1998. godine. Najveći dio smješten je u četvrti Parque das Nacoes, sagrađenoj baš za EXPO, kojom dominira Lisabonski oceanarij, jedan od najboljih svjetskih akvarija. Taj dio grada sa sjevera omeđen je još jednim modernim arhitektonskim podvigom – najdužim europskim mostom, nazvanom po slavnom moreplovcu Vascu da Gami. Prilikom proslave otvorenja mosta uzduž njega postavljen je stol za kojim je ručalo čak 15 000 ljudi. U Lisabonu je mnogo toga posvećeno uličnoj umjetnosti tako da se na svakom kutku grada može pronaći nešto zanimljivo.

Jungletribe.com

Zanimljivosti:

  • Simbol grada je gavran. Naime, prema legendi, dva su gavrana pratila zaštitnika grada sv. Vincenta na njegovom putu do Lisabona.
  • Crkva svete Engracije u Lisabonu nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao crkva koja se najduže gradila. Naime, radovi su počeli u 17. stoljeću, a prestali su tek 1966. godine.
  • Lisabon je prvi grad izvan Ujedinjenog Kraljevstva u kojem se moglo probati kultno pivo Guinness. Portugalci su ga uvezli 1811. godine.
  • U jednom od najpoznatijih i najstarijih lisabonskih kafića, Martinho da Arcada dva stola se uvijek drže prazna i stalno su rezervirana. Stolovi se čuvaju za Fernanda Pessou (jednog od najpopularnijeg portugalskog književnika) i nobelovca Josea Saramaga koji iako više nisu živi, uvijek imaju mjesta na koja mogu računati u ovom kafiću.
wikipedia

Lisabon ukratko:

  • Naziv: grad Lisabon

  • Gradolnačelnik: António Costa

  • Površina: 84.8 km²

  • Stanovništvo: 564 675

  • Gustoća naseljenosti: 6 659 stanovnika/km²

  • Jezik: portugalski

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?