Želje za 2018.: Od Rumunjske do Ukrajine – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Želje za 2018.: Od Rumunjske do Ukrajine

  8 min za čitanje   4 komentara

I stigli smo do posljednjeg nastavka Želja za…, no ne brinite, idući tjedan će ići specijalno izdanje posvećeno zemljama bivše Jugoslavije koje će sigurno nastupati (Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija), a za dva tjedna pripremam iznenađenje. U ovom nastavku neće biti Slovačke i Turske s obzirom da sigurno neće nastupati. Opet napominjem da će ovdje biti pokazan isključivo osobni izbor autorice, ali dobrodošli ste ostaviti svoje prijedloge dolje u komentarima.


RUMUNJSKA: Freia

Nakon eksperimenta na tragu iritantnosti, vrijeme je da Rumunjska pošalje pjesmu. Pa evo mog prijedloga ili želje, kako god. Mlada rumunjska pjevačica Freia (uzela je pseudonim po nordijskoj božici ljubavi, ljepote i plodnosti) počela je objavljivati svoje pjesme prošle godine na YouTubeu, da bi ih kasnije skinula pod izlikom dobivanja VEVO kanala i snimanja novih spotova za njih. Ipak, da se ponekad dobar glas zbilja daleko čuje, dokazuje i činjenica kako je jedno vrijeme s pjesmom You You bila prva na ljestvici jedne šangajske verzije iTunesa. Pjesma ispod, koje me upoznala s njezinim kratkim opusom, inače je bila dio soundtracka pete epizode američke serije Roadies. Pa eto, tropical house u manjoj količini kad već puno razvikanije rumunjske zvijezde neće biti u mogućnosti.


RUSIJA: Sasha Holiday

I dok dočekamo hoće li ili neće Julija Samojlova predstavljati Rusiju, te hoće li ili neće Sergej Lazarev uskočiti na njezino mjesto, vrijeme je da predstavim svoju želju za Eurosong. Interesantno, ona je htjela ići na Eurosong 2009., ali na kraju je išla Anastasija Prihodko. Riječ je o Aleksandri Gurkova (ili Gurkovoj, ovisno o pravopisu kojeg koristite), koja svoju samostalnu karijeru gradi pod umjetničkim imenom Sasha Holiday. Svoju je karijeru započela kao natjecateljica u ruskoj verziji Star Factoryja, da bi ime izgradila kroz grupu Princessa Avenue. Inače, ta grupa je 2009. pokušala predstavljati Rusiju na moskovskom Eurosongu, no u finalu su bile tek jedanaeste. Iz grupe je izašla 2011. kad je postala majka, a 2015. uzela je prije spomenuto ime. Do rješavanja prijespomenute situacije, poslušajte pjesmu zbog koje sam ju odlučila staviti u svoj specijal.


SAN MARINO: The Slight

Tražiti jednog sanmarinskog pjevača za ovaj projekt je bilo tako lagano, da sam pomislila staviti nekog talijanskog pjevača. Onda sam se sjetila da San Marino ima svoju verziju Supertalenta imena I Talenti dei Castelli (da, znam da spada u kategoriju “Vjerovali ili ne”, ali natjecanje će sada imati čak treću sezonu), a u drugoj sezoni nastupao je ovaj r’n’b pjevač The Slight. Pravog imena Giacomo Parenti, u tom šouu je predstavljao kaštel Acquaviva (SZ dio San Marina), no srednju glazbenu školu i konzervatorij je završio u Riminiju. Do svibnja 2016. bio je vokalist u metal bendu Helia, no kasnije je odlučio ići u samostalnu karijeru pod prije spomenutim umjetničkim imenom. Do ITDC objavljivao je obrade poznatijih pjesama, zbog čega ga je kontaktirao jedan od DJ-eva Warner Brosa Becko te mu ponudio snimanje albuma. Do izlaska tog albuma, objavljuje pjesme na svom kanalu na YouTubeu.


ŠPANJOLSKA: Lorena Gómez

Ako ćemo gledati posljednjih nekoliko izdanja Eurosonga (recimo od 2010.), onda ćemo skužiti da su jedina dva TOP10 plasmana donijele balada jakih ženskih vokala. A s obzirom na vokalnu katastrofu zvanu Manel Navarro, balada u kojoj pjevač(ica) pokazuje da zna pjevati (i ne, ne mislim na balade o miru u svijetu, bok Lindita i Tako) i ne bi bila tako loša ideja. Lorena Gómez je sada već davne 2006. pobijedila u petoj sezoni španjolske Operacije Trijumf, no veoma brzo je pala u zaborav, iako je 2010. nastupala u španjolskom izboru za Eurosong. Sve do prošle jeseni kada je bila jedna od natjecatelja u španjolskoj verziji šoua Tvoje lice zvuči poznato, u kojem je na kraju bila treća. Ipak, u toj sezoni dala je jednu od najemotivnijih izvedbi u natjecanju, imitiravši Indiju Martínez. U svibnju je objavila prvi singl nakon četiri godine pauze kojeg možete poslušati ispod ovog teksta.


ŠVEDSKA: Miss Li

U pet tjedana pisanja Želja nikad nisam imala teži zadatak. Čak mi je bilo lakše naći izvođača za Maltu, koji nikad nije bio na MESC-u, nego za Švedsku, koja bi valjda trebala imati specijalno izdanje! Nakon dugog razmišljanja, srezala sam na četiri imena i na kraju odlučila predstaviti Miss Li. Nažalost, Sophia Somajo, Linnea Henriksson i Dotter će čekati neko drugo vrijeme. Rođena kao Linda Therese Carlsson 1982. godine, postala je poznata 2007. kad je pjesma Don’t Try to Fool Me s njezinog drugog albuma God Put a Rainbow in the Sky bila soundtrack američkih serija Trava (Weeds) i Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy). Interes američkih producenata za njezinom glazbom tu se nije zaustavio, pa je tako True Love Stalker bila u promu za epizodu Očajnih kućanica, a Shonda Rimes je ponovno jednu od njezinih pjesama iskoristila za jednu od epizoda Uvoda u anatomiju. Interesantno, nijedna od prije spomenutih pjesama nije bila na švedskim glazbenim ljestvicama. Nešto bolje sreće je bila kad je nastupala u švedskom šouu Så mycket bättre, u kojoj poznati pjevači pjevaju obrade svojih kolega iz sezone. Inače, prije dvije godine Miss Li bila je na Melodifestivalenu u svojstvu skladateljice pjesme Don’t Stop Believing, s kojom je Mariette osvojila treće mjesto. Zašto ju želim vidjeti kao švedsku predstavnicu? Pa dovoljno je poslušati pjesmu ispod.


ŠVICARSKA: Stefanie Heinzmann

Staviti bilo kojeg izvođača u Želje za Švicarsku je težak zadatak jer je ionako poznato da će Švicarci završiti s nekim nepoznatim. Osim ako švicarska televizija zbilja ne nagovori nekog poznatijeg pjevača i naštima sve da taj pobijedi. Moja želja? Neka to bude 28-godišnja Stefanie Heinzmann, jedna od poznatijih pjevačica iz njemačkog dijela Švicarske. Postala je poznata početkom 2008. godine kada je pobijedila na šouu SSDSDSSWEMUGABRTLAD, natjecanje kojeg je vodio Stefan Raab (Njemačka 2000., voditelj Eurosonga 2011.) na njemačkom kanalu ProSieben. Dosad je objavila četiri albuma koja su ostvarila uspjeh u Švicarskoj i Njemačkoj (u Austriji je samo četvrti album flopirao), te je višestruka dobitnica švicarskih, njemačkih i austrijskih glazbenih nagrada. Također, njezina je glazba moderna i veoma prilagođena radijima, gdje nema puno mjesta upropaštavanju nastupa haljinama.


UJEDINJENO KRALJEVSTVO: Tom Grennan

Pronaći izvođača za Ujedinjeno Kraljevstvo je bio još teži zadatak nego za San Marino. Naime, vjerojatnost nastupa nekog od etabliranih izvođača je manja od Dinamovog prezimljavanja u Europi, zbog čega zaboravite da ćete ovdje vidjeti Little Mix, Adele, Robbieja Williamsa i sl. Moj je pogled išao prema manje poznatijim pjevačima. Srećom, moj vjerni prijatelj YouTube mi je prije koji tjedan predložio izvođača kojeg ću sad predstaviti. Riječ je o 22-godišnjem Tomu Grennanu, koji je u pravom smislu te riječi proizvod britanske televizije BBC. Naime, prošle godine BBC ga je uvrstio u finale internetske platforme BBC Sound of Music, a ispred njega bili su plasirani Rag ‘N’ Bone ManRaye, koje često čujete na našim radijskim stanicama. Nažalost, to isto se ne odnosi na Toma, koji se prije glazbe bavio nogometom, a čije pjesme bi vrlo lako mogle naći mjesta na radijskim stanicama diljem svijeta. Pa eto, neka se BBC potrudi dovesti ga na Eurovision: You Decide, ako ga uopće bude.


UKRAJINA: The Hardkiss

I posljednja u ovom bloku zemalja je zemlja-domaćin ovogodišnjeg Eurosonga. A moja želja iz Ukrajine je bila i želja žirija ukrajinskog predizbora za Eurosong 2016., s obzirom da su tad imali najveći broj glasova žirija. O tom potom što je na kraju Jamala išla na Eurosong te godine. Grupa The Hardkiss slobodno se može zvati najpoznatijom grupom u Ukrajini jer su sve njihove pjesme, otkako su se probili na tržište 2011. godine, postale veliki hitovi. Također, bend je višestruko nominiran za razne glazbene nagrade, među kojima je i MTV EMA za najboljeg ukrajinskog izvođača. Inače, sve njihove pjesme potpisuju pjevačica i gitarist benda, inače bračni par Julija Sanina i Valerij Bebko, a trenutno su na velikoj turneji po istočnoj Europi kojom promoviraju drugi studijski album Perfection is a Lie.

Znate li Vi kojeg izvođača iz ovih zemalja? Tko bi prema Vašem mišljenju bio idealan predstavnik jedne od ovih zemalja? Prokomentirajte s nama ispod teksta!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. Diavolo — 12. rujna 2017. u 14:09

    za Švedsku bi trebali ići ovi švedski Balkanci hahaha – https://www.youtube.com/watch?v=tlcgpiIT1SM&pbjreload=10

    P.S. sve pohvale inicijatoru ovog projekta

  2. Tim Burton — 11. rujna 2017. u 22:56

    Iskreno, meni je ovo uglavnom nekako – dosadno. Švicarska i UK zvuče dobro, Španija i Rumunija tu i tamo, a precijenjeni Hardkiss ne želim ni da komentarišem ????

  3. Sekret — 11. rujna 2017. u 22:16

    Iz ovog djela mi se sviđa Stefanie i ne bi imao ništa protiv da ode na eurosong i da konačno osvoji neki bolji plasman za Švicarsku.Švedska mi se također sviđa i smatram da još ima vremena za Misll Li da ode na eurosong radije bih da ode Mariette tipa pjesme A Million Years.Španjolska definitivno treba poslati jako dobru baladu Lorena nije loš izbor.Pjesme iz ostalih zemalja mi se ne dopadaju

  4. SwedenEurovisionFan — 11. rujna 2017. u 11:27

    Ima nešto u glasu rumunjske pjevačice što opušta, no sama glazba mi se ne sviđa. Sasha Holiday, za nju sam već čuo i ne bih imao ništa protiv nje da ode na Eurosong, no ne 2018. godine. Ta godina mora biti rezervirana za Juliyu Samoylovu i nadam se da će ona predstavljati Ruse nagodinu 🙂
    I meni se čini da će Španjolska ostvariti neki zapaženiji rezultat jedino ako pošalju snažnu baladu koju će otpjevati neka pjevačica, tako da ne vidim razloga da to ne bude upravo Selena. Švedska, eee, ima toliko puno pjevača i pjevačica koje zaslužuju otići na Eurosong! Ja se samo nadam da koga god Šveđani izaberu za pobjednika Melodifestivalena, da će on / ona pobijediti i u Lisabonu 😀
    Da se mene pita Švicarka Stefanie bi išla ovog trena na Eurosong 🙂 Dosada nisam čuo za nju, ali ova pjesma joj je super! Od sad ću zasigurno pratiti njezin pjevački opus i daljnju karijeru…
    Pjesme iz San Marina, UK i Ukrajine mi se osobno ne dopadaju

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?