Eurosong 2018 - vijesti o "Sanremu", Salvadoru i "Operación Triunfo" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018 – vijesti o “Sanremu”, Salvadoru i “Operación Triunfo”

  5 min za čitanje   3 komentara

Ponekad neke vijesti su dugačke, pa zaslužuju posebnu objavu. A neke su kratke da mogu biti spojene u jednu vijest. Pa u potonju kategoriju spadaju i ove vijesti.

Što ima novog u eurovizijskom svijetu, saznajte u donjim retcima.


 ČEŠKA

Protekli tjedan objavili smo vijest o navodnim planovima češke eurovizijske delegacije o koncentriranju na domaće skladatelje za Eurosong 2018. Međutim, ti su planovi još uvijek NAVODNI.

Naime, češki portal escportal.cz kontaktirao je češkog šefa delegacije Jana Borsa da potvrdi navode o novom načinu izbora pjesme koji su izrečeni u intervjuu za poljski portal Eurowizja.org. Međutim, umjesto potvrde Bors je izjavio da je plan o pozivanju čeških skladatelja samo jedan od mnogih koje je delegacija stavila na papir nakon svibnja, kad je Martina Bárta ispala u polufinalu Eurosonga. Također, službeni plan bit će objavljen tek kada ih glavni ravnatelj ČT-a potvrdi.


 ITALIJA

Nakon gotovo sedam mjeseci otkako je otišao Carlo Conti s mjesta umjetničkog ravnatelja festivala i voditelja, talijanska televizija RAI objavila je ime njegovog nasljednika na mjestu umjetničkog ravnatelja Festival di Sanremo 2018. Nakon dvojice voditelja (Fabio Fazio i Conti), pjesme za samo natjecanje birat će jedan – pjevač! Nezahvalan zadatak odabira pjesama za Sanremo 2018 dobio je rimski kantautor Claudio Baglioni, koji se tek jednom natjecao na Sanremu i to davne 1972. godine. Njegova impresivna karijera traje već 50 godina, a dobio je i nagradu talijanskog predsjednika za doprinos glazbi. Također, može se pohvaliti s nastupima s brojnim eurovizijskim zvijezdama, među kojima je i Ira Losco (Malta 2002. i 2016.).

Što se tiče voditelja Sanrema 2018, još nije poznato tko bi mogao biti, no talijanski mediji bruje kako bi to mogao biti britanski pjevač libanonskog porijekla Mika, čiji je šou na RAI2 postigao veliki uspjeh, a i sam je izjavio kako bi mu bila čast voditi ovo natjecanje.

Inače, jučer je RAI objavio natječaj za pjesme na Sanremo Giovani (isto natjecanje koje je Francesco Gabbani osvojio 2016.), a prijave traju do 6. listopada. Zasada nije poznato kad će se otvoriti prijave za kategoriju Campioni.


 PORTUGAL

U doba kad očekujemo neku vijest vezanu za Festival da Cançao 2018, stiže nam jedna tužna vijest vezana za pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga. Naime, Salvador Sobral objavio je na svojem kanalu na YouTubeu kako do daljnjeg otkazuje svoje koncerte zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

– Više nije tajna da je moje zdravstveno stanje krhko. Imam problem. Nažalost, došlo je vrijeme da dam svoje tijelo znanosti i da se zbog toga maknem iz života glazbe i koncerata generalno. Da se maknem iz svijeta civila i idem u drugi, gdje će problem biti zasigurno riješen. Nažalost, ne znam koliko dugo će to trajati. Vratit ću se ja, samo ne znam kad – izjavio je u svom videu pobjednik Eurosonga 2017.

Salvadorovi zdravstveni problemi nisu novost. Naime, netom nakon prvog polufinala FdC2017, Salvador je hitno završio u bolnici na operaciji pupčane kile. Međutim, nakon njegove pobjede otkrilo se da je njegov zdravstveni problem puno ozbiljniji. Naime, portugalski mediji otkrili su da 28-godišnji Sobral boluje od aritmogene displazije desne klijetke, zbog čega je na listi čekanja za transplataciju srca.

Podsjetimo, Salvador je u Kijevu pobijedio s pjesmom Amar pelos dois, koju je napisala njegova starija sestra Luisa, i to s rekordnih 758 bodova. Inače, da se kojim slučajem koristio stari način glasovanja (2013.-2015.), Salvador bi pobijedio sa čak 419 bodova, čime bi oborio rekord Alexandera Rybaka iz 2009.


 ŠPANJOLSKA

Ako se netko u posljednje vrijeme bori s rezultatima, onda je to zasigurno Španjolska. Davna su bila vremena kad su pobijedili na Eurosongu, a istočnom Europom i dalje odzvanja onaj falš Manela Navarra iz svibnja. Zbog toga, španjolski fanovi i mediji gledaju svaku sitnicu koja bi bila povezana s Eurosongom. Novije sitnice vezane su za jedan talent šou koji im je od 2002. do 2004. donio TOP10 rezultate.

Nakon gotovo šest godina odsutnosti, na prvi program španjolske televizije vraća se Operación Triunfo, natjecanje koje je bilo i na području bivše Jugoslavije. Tijekom predstavljanja devete sezone, koja bi trebala započeti u skorije vrijeme, bila je i urednica Zabavnog programa RTVE-a Toñi Prieto, koja je odmah upitana za mogućnost nastupa na Eurosongu. Prema njezinim tvrdnjama, jedna od mogućnosti za Eurosong 2018. je slanje pobjednika, ali i bilo kojeg drugog natjecatelja devete sezone OT-a, no i da postoje ostale opcije i da još nije sve razrađeno.

Prije selidbe natjecanja na privatni kanal Telecinco, OT je tri godine zaredom služio kao bazen izvođača za španjolski izbor za Eurosong. Za razliku od natjecatelja konkurentskih The Voice X Factor, pjevači proizašli iz ovog šoua (David Bisbal, David Bustamante, Pablo Lopez i ost.) poznati su diljem hispanofonskog svijeta, a od 2002. do 2004. Rosa Lopez, Beth i Ramón su donijeli Španjolskoj sedmo, osmo i deseto mjesto, te time pridonijeli rastu popularnosti Eurosonga. Hoće li OT zbilja služiti za odabir španjolskog predstavnika u Lisabonu ili RTVE ima druge planove, saznat ćemo ubrzo.

https://www.youtube.com/watch?v=3bbeKLqTMD0

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Tim Burton — 11. rujna 2017. u 23:06

    Joj Španija hahahaha Sve nekako mislim da za nju i Njemačku nema spasa, ali nadam se da se varam.
    Salvadoru brz oporavak da stigne da otvori ESC naredne godine. ?

  2. Babe — 6. rujna 2017. u 19:34

    ajoj Salvador ❤ želim mu sreću i da mu se ne dogodi zlo

  3. Croeurofan — 6. rujna 2017. u 19:18

    Salvadoru želim sve najbolje i brz oporavak.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?