Nered u Njemačkoj, "Sanremo" s promjenama, tko bira pjesme za Grke? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Nered u Njemačkoj, “Sanremo” s promjenama, tko bira pjesme za Grke?

  6 min za čitanje   1 komentar

Prije dva dana službeno je završilo razdoblje kada su se zemlje mogle povući s Eurosonga bez da su platile kaznu, što bi značilo da bi u skorije vrijeme trebali dobiti službeni popis sudionika. Koje su novosti u Grčkoj, Italiji i Njemačkoj, saznajte u nastavku.


GRČKA

Grčki INFE klub (drugi po važnosti klub obožavatelja Eurosonga) objavio je sastav žirija kojeg je grčka televizija ERT odredila da izabere pjesme za nadolazeći grčki izbor. Na čelu osmeročlanog žirija nalazi se dirigent Anastasios Symeonidis, a pri pronalasku pjesama pomoći će mu:

  • Petros Dourdobakis (radijski producent i tekstopisac)
  • Dimitris Ktistakis (menadžer)
  • Alexis Kostas (radijski voditelj)
  • Michalis Messina (skladatelj)
  • Andreas Pyrarinos (menadžer)
  • Giannis Spyropoulos (producent)
  • Pantazis Tsaras (radijski producent)

Podsjetimo, pjesme koje do 20. listopada moraju stići na adresu grčke televizije moraju biti na grčkom jeziku i s elementima grčkog melosa. Predstavnik Grčke u Lisabonu bit će izabran isključivo glasovima publike.


ITALIJA

Jučerašnji TG1 ili središnji dnevnik programa RAI UNO imao je minute rezervirane za novog umjetničkog ravnatelja i voditelja Sanrema Claudija Baglionija, koji je objavio da će Festival di Sanremo 2018 imati podosta preinaka od prethodna tri izdanja. Najbitnije jest da će Talijani i 2018. godine svog predstavnika za Eurosong izabrati preko Sanrema, točnije – pobjednik će prvo biti priupitan za Eurosong, a u slučaju da pobjednik odbije, RAI ima pravo priupitati drugog izvođača iz konkurencije.

Izvođači zainteresirani za kategoriju Campioni (glavna kategorija) moraju do 9. prosinca poslati svoju preliminarnu prijavu (odnosno namjeru sudjelovanja), nakon čega će ih umjetničko vodstvo izabrati za natjecateljske večeri prema ovim kriterijima: popularnost i prepoznatljivost izvođača, kvaliteta i originalnost pjesme, te interpretacija i savremenost iste. Također, izvođači mogu poslati kojeg izvođača žele da im bude u duetu tijekom jedne od večeri Sanrema. Do 16. prosinca RAI će javiti izvođačima i diskografskim kućama ako su izabrani, nakon čega će morati do 20. prosinca pripremiti cijelu dokumentaciju za prijavu. Ta dokumentacija treba sadržavati:

  • modul za prijavu, potpisan od strane izvođača i njegove diskografske kuće;
  • biografiju izvođača;
  • pet kopija teksta pjesme;
  • snimljenu pjesmu, trajanja do 4:00 minute;
  • deklaraciju od pjevača i autora pjesme da je pjesma u skladu s pravilima;
  • deklaraciju od diskografskih kuća (poglavito se misli na nezavisne kuće) da je pjesma u  skladu s pravilima FIMI-ja (talijanska verzija ZAMP-a);
  • fotokopiju osobne iskaznice;
  • tri promotivne fotografije izvođača

Kako će izgledati po danima izgledati Sanremo 2018?

DAN 1: Dvadeset “šampiona” će po prvi put izvesti svoje pjesme, ocjenjivat će televoting (40%), novinarski žiri (30%) i žiri publike (30%), no neće biti eliminacije.

DAN 2: Prvih četvero izvođača iz kategorije Nuove Proposte izvest će svoje pjesme, a ocjenjivat će televoting (40%), novinarski žiri (30%) i žiri publike (30%), no neće biti eliminacije. Prvih deset izvođača iz kategorije Campioni će po drugi put izvesti svoje pjesme, ocjenjivat će televoting (40%), novinarski žiri (30%) i žiri publike (30%), no neće biti eliminacije.

DAN 3: Preostalih četvero izvođača iz kategorije Nuove Proposte izvest će svoje pjesme, a ocjenjivat će televoting (40%), novinarski žiri (30%) i žiri publike (30%), no neće biti eliminacije. Preostalih deset izvođača iz kategorije Campioni će po drugi put izvesti svoje pjesme, ocjenjivat će televoting (40%), novinarski žiri (30%) i žiri koji će se nalaziti u publici (30%), no neće biti eliminacije.

DAN 4: Svih osmero izvođača iz kategorije Nuove Proposte po drugi put izvest će svoje pjesme, a ocjenjivat će televoting (50%), novinarski žiri (30%) i ekspertni žiri (20%), nakon čega će biti određen pobjednik ove kategorije. Dvadeset izvođača iz kategorije Campioni će po treći put izvesti svoje pjesme, ovaj put u duetu s izvođačem kojeg su pozvali kao svog gosta, ocjenjivat će televoting (50%), novinarski žiri (30%) i ekspertni žiri (20%), no neće biti eliminacije.

DAN 5: Dvadeset “šampiona” će po peti put izvesti svoje pjesme, ocjenjivat će televoting (50%), novinarski žiri (30%) i ekspertni žiri (20%), nakon čega će biti određen TOP3 natjecanja. Potom će se ići u ponovno glasovanje, nakon čega će televoting (50%), novinarski žiri (30%) i ekspertni žiri (20%) odrediti pobjednika kategorije Campioni.

Valja napomenuti da, iako neće biti eliminacije u prva četiri dana, rezultati glasovanja će biti vrednovani kad se tijekom petog dana bude odlučivalo o TOP3 kategorije Campioni. Također, valja napomenuti kako ovaj format Sanrema uvelike podsjeća na one iz 2011. i 2012., kada je natjecanje vodio Gianni Morandi, a mi se možemo samo nadati da Sanremo 2018 neće trajati kao ona izdanja koja je u prošlosti vodio Pippo Baudo (do 3:30 ujutro, op.a.).


LATVIJA

Latvijska televizija LSM objavila je jednu manju promjenu u žiriju svog izbora za Eurosong Supernova. U četvrtom izdanju ovog natjecanja DJ Rudd preuzet će predsjedavanje žirija u studiju od dosadašnjeg čelnika Kasparsa Roge, koji će za vrijeme Supernove 2018 biti na turneji Azijom zajedno sa svojim bendom Brainstorm (Latvija 2000.).

– Četvrtu sezonu vidim kao početak nove faze. Tri godine su dovoljno duge kako da objektivno vidimo uspjehe i pogreške iz prošlosti. Jedva čekam poslušati pjesme, dobre kompozicije i izvođače koji su dovoljno sposobni predstavljati nas – izjavio je DJ Rudd, inače producent i glazbeni urednik na Radio Pieci.lv.

Pjesme za Supernovu 2018 šalju se do 15. listopada.


NJEMAČKA

Jedinstven si izvođač, uporna osoba koja je strastvena u stvaranju glazbe! Izvođenje je tvoja najvažnija stvar na svijetu! Tvoj život se samo vrti oko pjevanja i izvođenja! U tom slučaju najidealnija si osoba za predstavljanje Njemačke na Eurosongu.

Tražimo njemačkog predstavnika na Eurosongu 2018., bilo da se radi o solo-izvođaču, duetu ili grupi – želimo da uzbudiš europsku publiku sa svojim iskrenim i autentičnim stilom.

Ako ste strastveni oko ovog jedinstvenog iskustva, ako ste uvijek sanjali o sudjelovanju na najvećem svjetskom glazbenom šou, ako želite šansu da upoznate istomišljenike diljem Europe, onda je ovo savršena prilika!

Ovaj tekst iznad pismo je koje je umjetnički ogranak njemačke Savezne agencije za rad poslao u potrazi za “jedinstvenim glazbenim talentima”, a koje je došlo i do njemačkog OGAE kluba i eurovizijskog bloga Prinz.de. Iako službene potvrde od strane njemačke televizije ARD i radija NDR nema, već uvelike traje potraga za mladim glazbenim talentima, bez obzira na žanrovsku pripadnost. Kako tvrdi njemački OGAE klub, vjerojatno se radi o pozivu za casting za mlađe profesionalce. Stoga se postavlja pitanje – zašto se ovakve stvari nalaze na stranicama Savezne agencije za rad, a ne na stranicama ARD-a i NDR-a?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?