Novi rekord u Estoniji, traže se pjesme za rumunjski izbor – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Novi rekord u Estoniji, traže se pjesme za rumunjski izbor

  5 min za čitanje   3 komentara

Prije nego što krenemo s vijestima o iduće dvije zemlje, portugalska televizija RTP najavila je za utorak 7. studenog u 16:30 sati prema našem vremenu u lisabonskom oceanariju konferenciju za novinare na kojem će objaviti nove detalje vezane za Eurosong 2018. Hoće li to biti logo i slogan Eurosonga 2018., saznat ćemo idući tjedan. U međuvremenu – što nam nude Estonci i Rumunji?


ESTONIJA

Jučer u 15:00 sati prema lokalnom vremenu, zatvorene su prijave za estonski izbor Eesti Laul 2018, koje su obilježene novim rekordom pristiglih prijava – čak njih 258, što je 16 prijava više nego za Eesti Laul 2017 koji je dotad držao rekord.

– Svake godine imamo sve više pjesama za Eest Laul, što je dobar infikator vjere, i hvala svim izvođačima koji su se prijavili. Istodobno, želim da Saku Suurhall (dvorana u kojoj će se održati finale, op. a.) bude većeg kapaciteta za gledatelje jer je ulaznica za finale sve manje – izjavio je izvršni producent Eesti Laula i estonski šef eurovizijske delegacije Mart Normet.

Zbog povećanog broja pjesama, obujam rada predselekcijskog žirija bit će još veći, zbog čega će doći do izmjena. Za Eesti Laul broj članova žirija će se povećati s 11 na 15, a svaki član žirija će ocijeniti pjesme s ocjenama od 0 do 5. Na kraju, ovaj žiri će za polufinala izabrati 15 pjesama, dok će organizatorski odbor Eesti Laula odabrati još pet pjesama, čime ćemo imati 20 polufinalista.

– Povijest nam je pokazala da je predselekcijski žiri matematičkim konsenzusom odabirao 15 pjesama, dok su odabir preostalih pet pjesama uvijek obilježavali ponovna preslušavanja i kontroverze, i bit će još odluka za razmišljanje. Ovog puta, nekoliko dana ćemo evaluirati pjesme koje su dobile odlične ocjene, a organizacijski odbor će odabrati još pet pjesama koje imaju zaokruženu cjelinu, uzimajući u obzir glazbenu raznolikost – nadodao je Normet.

Imena polufinalista bit će objavljena u emisiji Ringvaade 10. studenog, dok će pjesme biti objavljene 19. i 20. prosinca na stranici estonske televizije ERR.


RUMUNJSKA

Rumunjska televizija TVR jučer je objavila natječaj kojim se traže pjesme za svoj izbor za Eurosong Selecția Națională 2018. Od 15. studenog do 15. prosinca svi zainteresirani izvođači i skladatelji mogu prijavljivati svoje pjesme za nadolazeći rumunjski izbor na e-mail eurovision.romania@tvr.ro, a 21. i 22. prosinca svi koji su se prijavili, bit će pozvani na preslušavanje pred žirijem u studiju TVR-a.

Podsjetimo, Selecția Națională 2018 sastojat će se od čak pet polufinalnih i jedne finalne emisije. Razlog takvom proširenju, unatoč komentarima i podsjećanju na 2016. kad je TVR bio suspendiran iz Europske radiotelevizijske unije, jest jedna – proslava! Iduće godine Rumunjska slavi 100-tu obljetnicu od ujedinjenja s Transilvanijom (Great Union Day ili Ziua Marii Uniri), pa bi TVR s velikim brojem pjesama u svom izboru htio dati svoj obol u proslavi te velike obljetnice.


UJEDINJENO KRALJEVSTVO

A sada nešto što pokazuje koliko je britanska televizija BBC ima problema u traženju izvođača koji bi sudjelovali u Eurovision: You Decide 2018, da su pitali – Finkinju! Prema pisanju jednog od najčitanijih britanskih tabloida The Sun, BBC je trenutno u razgovoru sa Saarom Aalto kako bi ju uvjerili da nastupa na nadolazećem britanskom izboru i, tko zna, možda i predstavljala Ujedinjeno Kraljevstvo na Eurosongu 2018. u Lisabonu.

– Da, bilo je razgovora s BBC-jem, oni bi zbilja htjeli da ja to napravim – izjavila je 30-godišnja Aalto, inače drugoplasirana iz prošle sezone britanskog X Factora za The Sun.

– Volim Eurosong i stalno tražim pravu priliku kako da budem dio toga. Samo je pitanje hoću li predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo, Finsku ili neku drugu zemlju. Ali Ujedinjeno Kraljevstvo je trenutno moj dom. Bilo bi zabavno, Eurosong je moj san – nadodala je Saara Aalto.

Saara nije stranac na eurovizijskim predizborima, jer je u pet navrata (dva samostalna i tri kao prateći vokal) pokušala ići za Finsku za Eurosong, no uvijek bi bila blizu. Posljednji put kad je bila na finskom izboru za Eurosong bilo je 2016. godine i tada je čak bila prva na televotingu, no zbog lošijih rezultata kod glasovanja žirija, bila je sedam bodova kraća od Sandhje, koja je na kraju išla u Stockholm.

Nakon UMK2016, odlučila se iste godine okušati u britanskom X Factoru, gdje je stekla naklonost Britanaca, unatoč tome što ona nije rodom Britanka. Pod mentorstvom Sharon Osbourne došla je do drugog mjesta, iza Matta Terryja. Ubrzo nakon showa, potpisala je ugovor sa diskografskim kućama Syco i Sony Music Finland, no prije nekoliko dana raskinula je ugovor s kućom Simona Cowella i potpisala za Warner Music za koje trenutno snima album.

Inače, ove godine u Kijevu Britance je predstavljala Lucie Jones, koja je u finalu Eurosonga bila petnaesta.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Croeurofan — 2. studenoga 2017. u 16:21

    Estonci imaju super pjesme na Eesti Laul ali nažalost oni pored svega odaberu Veronu. Rumunji su super vjerujem da će ovaj format biti pun pogodak za njih. Što se tiče UK ja se ne bi bunio da ide Saara jer ženska zna pjevat. Trebala je ona ić 2016. na Eurosong umjesto Sandhje. Spremam se poslati još jedan mail HRT-u nadajući se malo konkretnijem odgovoru.

  2. SwedenEurovisionFan — 2. studenoga 2017. u 11:12

    Prvi put nakon 15 godina Melodifestivalen će voditi samo jedna osoba i to je David Lindgren!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?