Po čemu ćemo pamtiti 2017.? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Po čemu ćemo pamtiti 2017.?

  6 min za čitanje   5 komentara

Kraj je godine i vrijeme je podvlačenja crte, svođenja računa, završnih bilanci i ocjena za godinu na izmaku. Rade to u sportu, politici, kulturi i mnogim drugim poljima, a mi smo odlučili još jedanput, po posljednji put osvrnuti se unatrag, i baciti pogled na eurovizijsku 2017. godinu. Ona je, kao i svaka prethodna godina, bila mozaik sastavljen iz velikih, blistavih trenutaka i onih ne tako sjajnih, ali je svakako ostavila traga u dugoj i uzbudljivoj povijesti omiljenog europskog televizijskog natjecanja. Ovo su samo neke od stavki po kojima ćemo pamtiti 2017. godinu.

1. Pobjeda Portugala!

Prirodno, događaj koji je definitivno obilježio ovu godinu, barem kada je Eurosong u pitanju, neočekivana je pobjeda Portugala koji je, nakon niza razočaravajućih rezultata i razmišljanja o odustajanju, konačno dočekao svoje tri minute slave. Glavni “krivac” za to simpatični je 28-ogodišnji Salvador Sobral čija je elegična, romantična balada Amar Pelos Dois osvojila srca i publike i žirija diljem Europe. Sa čak 758 bodova Salvador je daleko u prašini ostavio drugoplasiranog predstavnika Bugarske, Kristiana Kostova, i iznenađujuće “brončane” Moldavce – trio Sunstroke Project. Ono što priču o Salvadorovoj pobjedi čini tako velikom i tako nezaboravnom svakako je činjenica da je Portugalac svoju eurovizijsku pobjedu odnio u danima kada mu je život doslovce visio o niti i kada je svako veće uzbuđenje moglo dovesti do zastoja srca zbog bolesti s kojom se bori godinama. Na probama ga je mijenjala njegova sestra Luisa Sobral, ujedno i autorica pobjedničke pjesme. No, osim eurovizijske, Salvador je u 2017. godini izvojevao još jednu veliku pobjedu. Prije nekoliko tjedana uspješno mu je transplantirano srce. Ipak, Sobral je najavio kako se “na neodređeno vrijeme” povlači iz svijeta glazbe, no mi se svejedno nadamo da ćemo ga vidjeti uživo, na pozornici Eurosonga 2018. kojeg je, potpuno zasluženo, doveo u svoju domovinu.

2. Rusko-ukrajinski sukob preko Eurosonga

Teško da je bilo svjetskog medija koji nije pozorno pratio sve što se događalo oko nesuđene ruske predstavnice, Yulie Samoylove na čijim se leđima lomio dugogodišnji sukob i netrpeljivost ruske i ukrajinske politike. Naime, Samoylova je prije nekoliko godina nastupila na okupiranom Krimu što su sistematične i temeljite ukrajinske vlasti vrlo brzo otkrile, te ruskoj predstanici rekli – “Njet”. Molili su čelni ljudi EBU-a, prijetilo se, pa čak i spominjalo moguće oduzimanje domaćinstva, na kraju nudila opcija “satelitskog nastupa” Ruskinje, ali su Ukrajinci ostali nepokolebljivi. Rusi su, na kraju, ipak morali prihvatiti zabranu, uz obećanje kako Samoylova neće ostati bez svog nastupa na Eurosongu, te kako ju planiraju poslati kao svoju predstavnicu na Eurosong 2018. Hoće li ispuniti svoje obećanje doznat ćemo uskoro.

3. Jacques iznenadio kladionice

Ovogodišnji predstavnik Hrvatske, Jacques Houdek, po objavljivanju njegove, ne baš konvencionalne, pjesme My Friend pao je u nemilost kladionica koje su mu prognozirale težak neuspjeh i zapinjanje već u polufinalu. Ono na što kladionice nisu računale svakako je Jacquesova vokalna izvedba i scenska energija koje su ispunile Izložbeni centar u Kijevu tijekom tri hrvatske minute na Eurosongu 2017., i u konačnici dovele Jacquesa u finale. Koliko je to bio težak zadatak ove godine dovoljno govori i činjenica da su izvan finala ostale sve druge zemlje bivše Jugoslavije. Upravo su žiriji tih zemalja Jacquesu u finalu bodove davali na kapaljku što je poprilično razljutilo hrvatskog predstavnika iz čijih smo usta, po završetku Eurosonga, čuli i neke vrlo oštre kritike. No, kad se sve zbroji i oduzme, 13. mjesto na kraju kao najbolji hrvatski plasman u dugom nizu godina ipak zvuči kao popriličan uspjeh.

4. Kladionice iznenadile Francesca

Sve što je Jacques imao na pozornici, talijanski predstavnik, Francesco Gabanna, nije. Tako bi možda najkraće zvučalo objašnjenje, još uvijek dosta teško objašnjivog neuspjeha Italije koja je ove godine od prvog dana, sasvim opravdano bila proglašena za favorita cijelog natjecanja. Pjesma Occidentali’s karma bila je favorizirana skoro kao i neprikosnovena Euphoria, pa se samo čekalo da se vidi kolika će konačna bodovna razlika biti. No, slabašan vokalni nastup i pomalo “zbrčkana” koreografija jednostavno nisu bili dovoljni da podrže cijelu priču o velikom favoritu. Na kraju tek šesto mjesto za Talijane. Pjesma Occidentali’s karma ipak postala je i ponajveći radijski hit s ovogodišnjeg Eurosonga, a Francesco je svoju europsku popularnost itekako kapitalizirao.

5. Ukrajinci su ipak organizirali dobar Eurosong?

“Kako smo se nadali, dobro smo se udali”, kaže stara narodna poslovica koju bismo mogli primjeniti i u slučaju ukrajinske organizacije Eurosonga. Ispočetka je sve mirisalo na još jednu prezentaciju istočnoeuropske šlampavosti prve kategorije, uz probijanje svih mogućih rokova, teške propuste u koordinaciji s EBU-om, tako da su očekivanja većine fanova bila relativno nisko postavljena. No, konačna ocjena većine je da je ukrajinski Eurosong bio sasvim solidan. Uz neizostavne gafove koje smo pobrajali u našem tradicionalnom članku “Što je pošlo po zlu?” Eurosong u Kijevu na kraju je dobio prolaznu ocjenu. Kakvu će ocjenu na kraju dobiti i Lisabon koji je Eurosong tako strpljivo čekao desteljećima doznat ćemo u pregledu 2018. godine

6. Eurosong.HR nadmašio vlastite rekorde

I na kraju, jedna od stvari po kojima ćemo mi, članovi uredništva i redakcije vaše omiljene eurovizijske destinacije, pamtiti 2017. godinu je cijeli niz uspjeha koje je Eurosong.hr polučio tijekom ove godine. Kažu da nije hvaljenje ako je istina, pa ćemo samo spomenuti da smo i ove godine zadržali poziciju regionalnog lidera kada je u pitanju praćenje Eurosonga kao globalne manifestacije. I ove smo godine imali “svoje ljude” na licu mjesta, donosili ekskluzivne sadržaje, sate i gigabajte sadržaja o Eurosongu. No, naš najveći uspjeh i ove, kao i svih prethodnih godina, ste vi, dragi posjetitelji. Upravo je taj uspjeh ono što pruža motiv i što nas ohrabruje da obećamo kako ćemo i u 2018. godini nastaviti rušiti vlastite rekorde. Zato vas i pozivamo da s nama pratite još jednu nezaboravnu eurovizijsku godinu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

  1. Raphael — 31. prosinca 2017. u 13:40

    Eurosong u Kijevu ostat će zapamćen i po liku koji je pokazao guzicu tijekom Jamalinog nastupa.
    A vjerojatno i po čudesnom obratu koji je pratio portugalsku pjesmu. Tri mjeseca prije Eurosonga, kad je Salvador pobijedio s pjesmom "Amar pelos dois" na portugalskom nacionalnom izboru, vjerojatno se udio onih ESC fanova koji su smatrali da upravo Portugal ove godine zaslužuje pobjedu na Eurosongu, mjerio u promilima.

  2. Tim Burton — 30. prosinca 2017. u 23:25

    Evroviziju 2017. ću pamtiti po svega par pjesama, Rusija-Ukrajina skandalu, lošoj organizaciji i EBUu koji se vjerovatno pokajao zbog Jamaline pobjede te je bio u fazonu spašavaj šta se da spasiti.
    Od pjesama ostaju francuska, belgijska, portugalska, azerbejdžanska, italijanska, norveška i možda švedska, a od nastupa svakako mađarski i portugalski, zatim britanski, švedski, bjeloruski i nesrećno skičanje iz Australije i Španije. Interesantano je sve veća zainteresovanost Belgije, Nizozemske, UK, Italije, Francuske i svakako Bugarske, za koje nekako možemo pretpostaviti da će biti neki od glavnih favorita sljedećeg izdanja. U zaboravu sigurno ostaju Albanka i Gruzijka, zatim kvazirok iz ukrajine i srednjeevropska Njemačka-Austrija-Poljska kaša bljuvotine.
    Organizacija je bila, kao što rekoh, loša, još pogotovo kad ju poredite sa nekim periodom od 2008. pa do danas. Svašta je tu nešto bilo udrobljeno od lošeg humora do nepotpune grafike i očajnog slogana, i slično. Ali s druge strane, moglo je i gore. Recimo da je neka ocjena 5 od 10 realna.
    Rusko-ukrajinska zafrkancija više nije ni zanimljiva čak. Mada, i dalje smatram da je Julija trebala nastupiti, ali eto šta je tu je.
    I na kraju apsolutno zaslužena prva pobjeda Portugala sa jako kvalitetnom i osvježavajućom pjesmom, i jako lijepim, svedenim, odlično izrežiranim, i fantastično otpjevanim nastupom koji je malo vratio džezericu u centar zbivanja. Ne smatram da će ostaviti nekakav veći trend, niti da ćemo slušati izbor za džez kompoziciju naredne godine, ali je bilo lijepo vratiti ovaj žanr među pobjedničke.
    Za sljedeću godinu već znamo neke odlične izvođače, znamo da je Albanija odlučila da nastavi sa vrištanjem. Možemo da očekujemo povećanje raznovrsnosti jezika za šta me iskreno boli uvo, jer džaba sve to ako pjesme nisu dobre, a ja se nadam da će biti. I zato se veselim novoj sezoni sa većim brojem nacionalnih izbora nego obično.

    Ps. Eurosong.hr, svaka vam čast na odličnim i nadasve objektivnim člancima, interesantnim rubrikama i srećno u narednoj sezoni.

  3. PERO — 30. prosinca 2017. u 14:08

    Ukrajina je organizirala jedan od najboljih eurosongova uz njemacku 2011 i dansku 2014.
    Samo pobjednik je uzasan,trebala je pobijediti Finska ili statements da su je glupi svedani svedani izabrali

  4. escmusic — 30. prosinca 2017. u 09:36

    Jedna vrlo zanimljiva godina je iza nas, ali i pred nama! Sve čestitike Žaku koji je dao sve od sebe i osvojio 13. mjesto.
    Nakon ove godine znamo da kladionice nisu istinite i da im ne trebamo vjerovati jer je glavni favorit kladionica bio tek šesti. Ukrajinci su, uz neke pogreške, napravili solidan Eurosong. Rusija bi u 2018. godini mogla dogurati visoko na ljestvici, možda čak i pobijediti s dobrom pjesmom. Sretnu novu godinu želim svim čitateljima i redakciji Eurosong.hr!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?