Razmišljamo naglas – Beovizija 2018 (2. dio) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Beovizija 2018 (2. dio)

  8 min za čitanje   4 komentara

Nakon što smo započeli s “razmišljanjem naglas” prije dva dana, na redu je novih šestero pjesama, koje smo preslušali i ocjenili. Kako izgledaju naše ocjene za njih, pogledajte u nastavku. Usput Vas pozivamo da nam se priključite u komentiranju i ocjenjivanju.


Koktel Balkan – Zato

Bartol: Malo me sramota što mi se sviđa ova pjesma, ali je takav feelgood, da sam eto, slab na nju. Ponovno, ne vidim ju baš kao eurovizijsku uspješnicu, ali uz malo bolju instrumentaciju i jaču produkciju, možda bi se mogla i srediti za ovo natjecanje.

Ocjena: 8/10

Bojan: Ovo je pjesma bi mogla da se dosta pušta po radio postajama u Srbiji jer je jako radiofonična. Iskreno, ne očekujem mnogo, ali sumnjam da će se domoći Lisabona.

Ocjena: 4/10

Faruk: Najgora stvar kod ovakvih pjesama je što čak nije dovoljno upečatljiva da bi vam se mogla ne svidjeti. Jednostavno, ravna linija, bez ikakve reakcije – dobre ili loše, blijedo, beskrvno, nezanimljivo. Mogao bih ovako zauvijek.

Ocjena: 2/10

Luna: Ovo me podsjeti na line-up dobre stare Dore koja je bila krcata ovakvim tipom pjesama. Za koje možete reći meeeeh i otići slušati drugu pjesmu jer za ovu nemate ništa pametno za reći.

Ocjena: 2/10

Marija: Ovakva je pjesma školski primjer pjesme u „zlatnoj sredini“ natjecanja. Niti je nešto savršeno kvalitetno i dobro, niti je katastrofalno loše. Drugim riječima, ovo je zaboravljivo, nešto što se ni po čemu ne ističe od drugih i zbog tih razloga neće igrati nikakvu ulogu u ovom nacionalnom izboru, osim naravno, onu popunjavanja programa.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 21/50

PROSJEČNA OCJENA: 4,2

anketa 804

"Zato"

Ukupno glasova: 106

  • Ne sviđa mi se (2) [37 / 35%]
  • OK je (3) [35 / 33%]
  • Užasna je (1) [21 / 20%]
  • Jako mi se sviđa (5) [8 / 8%]
  • Dobra je (4) [5 / 5%]


Boris Režak – Vila

Bartol:  Fuzija Mejaša i Koza Mostre, ali sa puno gorim okusom u ustima nakon slušanja. Ispodprosječni pokušaj da pjesma koja se vrti na nekom radiju tipa Radio Banovina zaživi za Eurosong.

Ocjena: 3/10

Bojan: Usputna pjesma koja mi se ni tim svim ubrzanijim ritmom ne izdvaja.

Ocjena: 2/10

Faruk: Zezalica koju mogu zamisliti na puno mjesta i u puno atmosfera, ali na Eurosongu nikako. Niti naročito dobro, niti naročito zabavno. Tri minute koje se definitivno mogu puno bolje i pametnije potrošiti.

Ocjena: 2/10

Luna: Dobra je strana da traje 2:34 minute, i da nas neće dugo gnjaviti. Meni osobno malo prerepetitivno, ali ju totalno mogu  zamisliti na Narodnom radiju.

Ocjena: 3/10

Marija: Dovoljno dobro za rođendansku zabavu na kojoj ćete ovakvu stvar pustiti u 3 ujutro kad nitko više ne čuje i ne vidi dobro i kad nikog nije briga za ono što se svira. Za jedno nacionalno finale, ovo je ispod svake razine prihvatljivosti.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 13/50

PROSJEČNA OCJENA: 2,6

anketa 805

"Vila"

Ukupno glasova: 94

  • Ne sviđa mi se (2) [38 / 40%]
  • Užasna je (1) [22 / 23%]
  • OK je (3) [19 / 20%]
  • Dobra je (4) [11 / 12%]
  • Jako mi se sviđa (5) [4 / 4%]


Lana i Aldo – Jača od svih

Bartol:  I guess. Zvuči mi jako novelty, a lá Bojana Stamenov, ali sa puno manje uspjeha (dobro, Bojana je i imala sreće te godine sa bodovanjem).

Ocjena: 5/10

Bojan: Vjeorjatno bi za neki Eurosong kasnih 90-zih ili ranih 2000-tih i bila uspešna na Eurosongu, ali ove godine čisto sumnjam. Dobra je pjesma, da ne grešim dušu, ali ne bih ovo slao u Lisabon.

Ocjena: 5/10

Faruk: Još jedna stvar koju je trebalo izvesti nekad na Beoviziji 2009. i više nikad. Ne sviđa mi se puno toga – od boje glasa pjevačice, instrumentala koji je „do pola drumom, od pola šumom“ i cjelokupne atmosfere u pjesmi. Mislim da će ocjena reći dovoljno.

Ocjena: 2/10

Luna: Je li ovo Vesna Ivić s Dore s kraja prošlog milenija? Ako jest, vratite ju tamo. I jesmo li sigurni da postoje pjesme stranih autora koje nisu zaslužile biti ovdje? Zbog ovakvih stvari zahvaljujem se HRT-u na otkazivanju Dore.

Ocjena: 2/10

Marija: Zahvalit ću se svakome tko mi objasni i nabroji kvalitete ove pjesme zbog kojih je ona ušla u izbor, s obzirom da ja nakon podosta razmišljanja nisam našla ni jednu. Unaprijed hvala.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 17/50

PROSJEČNA OCJENA: 3,4

anketa 806

"Jača od svih"

Ukupno glasova: 88

  • Ne sviđa mi se (2) [35 / 40%]
  • Užasna je (1) [26 / 30%]
  • OK je (3) [14 / 16%]
  • Jako mi se sviđa (5) [8 / 9%]
  • Dobra je (4) [5 / 6%]


Dušan Svilar – Pod krošnjom bagrema

Bartol: Dušan ima jako mekan, ugodan glas, kojim ovu pjesmu puno poboljšava. Nisam veliki fan pjesama za Eurosong kojima su prateći vokali nositelji dobrog dijela pjesme i ugođaja iste, jer se puno puta u povijesti dogodilo da live verzija bude vrlo razočaravajuća. Ove bodove dajem na kredit.

Ocjena: 8/10

Bojan: Smorio me je čovek. Koliko god puta da je čujem nikakvu drugu emociju osim smorenosti mi ne stvara.

Ocjena: 1/10

Faruk: Dušan je moje najveće razočarenje na ovogodišnjoj Beoviziji. Nakon što je, mogu to objektivno reći, „pokraden“ 2013. kad je umjesto pjesme „Spas“ na Eurosong poslana „Naša ljubav je ribama hrana“, ove godine nam dolazi s jednom pjesmom koja zvuči kao ne baš najbolje urađena obrada neke manje poznate pjesme velikog Kemala Montena. No, umirovljenicima bi se ovo moglo svidjeti.

Ocjena: 2/10

Luna: Ovo me podsjeća malo na žanr pjesme Lejla, s kojom je BIH osvojila treće mjesto na Eurosongu prije 12 godina. Jest da je slabija od Spasa i da joj fali nekakav WOW trenutak, ali naspram onog što sam prije slušala, ovo je milina. Zbog toga ocjena više, ali Dušane, pazi me se ako live bude grozan.

Ocjena: 7/10

Marija: Lijepa balada prepuna neiskorištenog potencijala. Da se razumijemo, ovo svakako spada u kategoriju boljih pjesama ovog izbora i nešto je što bi u regiji moglo proći dobro. Moram priznati da sam ipak očekivala nešto više, barem jedan upečatljiv trenutak koji će ju izdvojiti iz ove mase i nešto po čemu ću ju zapamtiti. Nažalost, takav trenutak nisam dočekala i zato je ocjena sljedeća…

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 23/50

PROSJEČNA OCJENA: 4,6

anketa 807

"Pod krošnjom bagrema"

Ukupno glasova: 92

  • OK je (3) [36 / 39%]
  • Dobra je (4) [21 / 23%]
  • Ne sviđa mi se (2) [18 / 20%]
  • Užasna je (1) [12 / 13%]
  • Jako mi se sviđa (5) [5 / 5%]


Igor Lazarević – Beži od mene

Bartol: Cheesy, neinspirativno, dosadno, već viđeno, i zvuči kao da je autotune imao svoje prste ovdje.

Ocjena: 4/10

Bojan: Prvo skidam mu kapu zbog toga što je sam napisao glazbu i tekst, a ima tek 18 godina. Pjesma jeste pamtljiva i ostaje u uhu nakon slušanja što zaista ogroman plus. Mogao bih da je vidim na Eurosongu, ali ovde su izvedba i nastup ključni za uspjeh.

Ocjena: 8/10

Faruk: Koliko god Dušan Svilar bio razočarenje, toliko je Igor za mene najugodnije iznenađenje. Pratio sam ga kroz Pinkove zvezdice gdje je ostavljao utisak „mamca za glasove djevojčica“ i ničeg višeg. Ovu pjesmu je sam napisao u potpunosti, a s obzirom da ima samo 18 godina, rekao bih da zaslužuje pohvale. Rezultat na Beoviziji vjerovatno je ionako u drugom planu.

Ocjena: 7/10

Luna: Gdje je moj vremenski stroj da se vratim u Hrvatsku 2018.? Ako sam se već mislila vraćati u prošlost, to ne bi bilo za vrijeme Dore 1999. Dore 2001., jer ova pjesma doista pripada tom razdoblju.

Ocjena: 4/10

Marija: Milijun puta viđeno, milijun puta slušano. Dalje.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 28/50

PROSJEČNA OCJENA: 5,6

anketa 808

"Beži od mene"

Ukupno glasova: 95

  • OK je (3) [37 / 39%]
  • Ne sviđa mi se (2) [20 / 21%]
  • Dobra je (4) [16 / 17%]
  • Jako mi se sviđa (5) [12 / 13%]
  • Užasna je (1) [10 / 11%]


Saška Janković – Pesma za tebe

Bartol: Osjećao sam samo jednu stvar dok je ova pjesma trajala – ugodu. Beskrajno prirodna pjesma, imam dojam da Saška diše zajedno sa njom. Nadam se da će prateći vokali zvučati barem donekle moćno kao na snimci. Vidim mračan staging, fokusiran na igru svijetla i sjene. Moj favorit.

Ocjena: 10/10

Bojan: Jedna od tri pjesme koja mi je legla na prvu. Uživam u svakom tonu koji Saška proizvede, u svakom instrumentu i ispuštenom zvuku. Zaista lijepo upakovano i nešto što je dostojno 63. Eurosonga

Ocjena: 10/10

Faruk: Na tragu glazbenog opusa Aleksandre Kovač, s ponešto ovih frulica i gajdi, uz vrlo dobru Saškinu izvedbu, ova pjesma spada u „gornji dom“ pjesama s ovogodišnje Beovizije. No, nekako mislim da bi ju oni koji ne razumiju tekst i oni koji je slušaju po prvi put vrlo brzo zaboravili.

Ocjena: 6/10

Luna: Zanimljiv instrumental, ali meni osobno nije odmah “na prvu sjela” (tek na treće-četvrto slušanje). Ipak, posljednji dio pjesme, kad se uključuje zbor, uvelike podiže pjesmu. Sviđa mi se, ali mišljenja sam da ima boljih.

Ocjena: 8/10

Marija: Ova je pjesma jedna od rijetkih pjesama u ovom izboru koja me se dojmila svojom nenametljivošću i jednostavnošću. Lirski lijepo osmišljeno i vokalno besprijekorno izvedena nadam se da bi u finalu mogla iznenaditi. U jedno sam sigurna, želi li Srbija Europi ponovno ponuditi dašak elegancije odabirom ove skladbe, sigurno neće pogriješiti.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 42/50

PROSJEČNA OCJENA: 8,4

anketa 809

"Pesma za tebe"

Ukupno glasova: 112

  • Jako mi se sviđa (5) [42 / 38%]
  • Dobra je (4) [32 / 29%]
  • OK je (3) [23 / 21%]
  • Ne sviđa mi se (2) [10 / 9%]
  • Užasna je (1) [5 / 4%]


Zanimljivosti

  • Poredak druge grupe izgleda ovako:
    1. Saška Janković – Pesma za tebe (42/50; 8,4)
    2. Igor Lazarević – Beži od mene (28/50; 5,6)
    3. Dušan Svilar – Pod krošnjom bagrema (23/50; 4,6)
    4. Koktel Balkan – Zato (21/50; 4,2)
    5. Lana i Aldo – Jača od svih (17/50; 3,4)
    6. Boris Režak – Vila (13/50; 2,6)
  • Najstroži današnji komentator bio je Faruk, dok je Bartol davao najblaže ocjene.
  • Cijeloj grupi dodijeljena je samo jedna jedinica (Bojan za Dušana Svilara).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. imperator — 17. veljače 2018. u 19:55

    1) KOKTEL BALKAN
    uistinu, njihovu pjesmu je teško i opisati.. i zato, reći ću samo – boring 3/10
    2) BORIS REŽAK
    ovakva pjesma bi bila idealna za priredbe tipa "Lijepom Našom".. ne znam imaju li susjedi nešto takvo u svom programu, i zato ću jednostavno objasniti.. ovo "čudo" bi se moglo svidjeti samo bakicama i didovima koji vole takav ritam glazbe gdje mogu pljeskati.. 3/10
    možda će se ta pjesma i meni svidjeti za nekih 50-60 godina pa ću lijepo reći: "..ah, ta 2018." 😀
    3) LANA i ALDO
    još jedna u nizu općih grozota na Beoviziji kakve se ne bi posramili ni Litvanci
    citiram Lunu: "Zbog ovakvih stvari zahvaljujem se HRT-u na otkazivanju Dore" 1,5/10
    4) DUŠAN SVILAR
    sasvim solidno.. na nijanse me podsjeća na Ivana Mikulića.. 5/10
    5) IGOR LAZAREVIĆ
    "Beži od mene" je više pjesma za samopromidžbu, nego za eurosong..
    obična radio pjesma; ništa više, ništa manje 6/10
    6) SAŠKA JANKOVIĆ
    ovo je bio drugi put da slušam njenu pjesmu.. i da, ima jedan ogroman problem.. treba joj mnogo da uđe u uho..
    sve u svemu, jako lijepo, no ne i za pobjedu 7/10

  2. Diavolo — 16. veljače 2018. u 19:45

    od ovih ponuđenih su mi slušljivi definitivno Saška, te Dušan Svilar… ostalo je meeeh

  3. Hirscher1 — 16. veljače 2018. u 18:29

    Pesma za tebe jedina može u finale!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?