Razmišljamo naglas – Beovizija 2018 (3. dio) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Beovizija 2018 (3. dio)

  6 min za čitanje   10 komentara

Stigli smo do kraja našeg kratkog putovanja kroz pjesme Beovizije 2018. Na redu je posljednjih pet pjesama, a kakav uspjeh su postigle, saznajte u nastavku. Usput Vas pozivamo da nam se priključite u komentiranju i ocjenjivanju.


Lord – Samo nek se okreće

Bartol: Ova pjesma mi zvuči kao komad koji bi osvojio 17. mjesto na Eurosongu 2003. i bio obligatoran hit na throwback zabavama. Što baš i nije neki kompliment, ali moram priznati da je barem relativno zabavna.

Ocjena: 5/10

Bojan: Melodija je zanimljiva i interpretacija je ok, ali nekako ne vidim ovu pjesmu u Lisabonu.

Ocjena: 5/10

Faruk: Možda se ne čini tako na prvo slušanje, ali ovo je zanimljiva pjesma. Ima taj „feel good“ efekat, dobar tekst i lijep aranžman. Nekako ipak mislim da bi publika ovo mogla shvatiti malo neozbiljno i uskratiti svoju podršku. Ja ne bih.

Ocjena: 6/10

Luna: Nastavljam sa svojim usporedbama s Dorom. Ovog puta, dobila sam flashback na Šlager pjevača, samo što ovo zvuči puno cajkastije. Kako bi rekla Kristina Kovač, nije moja šolja čaja, ali ima gorih pjesama.

Ocjena: 4/10

Marija: Ako ništa drugo ovo je bar zabavno, energično i veselo i kao takvo spada u moj „guilty pleasure“ ovog nacionalnog izbora. Nešto što ne pršti kvalitetom, ali nešto što realno, ni nije napravljeno s tim ciljem. Misiju koju je ova pjesma imala je itekako ispunila i sigurna sam da će zabaviti sve one koji će u utorak 20.2. Beoviziju gledati ispred malih ekrana.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 26/50

PROSJEČNA OCJENA: 5,2

anketa 819

"Samo nek se okreće"

Ukupno glasova: 96

  • OK je (3) [44 / 46%]
  • Užasna je (1) [21 / 22%]
  • Ne sviđa mi se (2) [20 / 21%]
  • Dobra je (4) [8 / 8%]
  • Jako mi se sviđa (5) [3 / 3%]


Danijel Pavlović – Ruža sudbine

Bartol: Ako je Nina Badrić u takvoj kreativnoj blokadi da je htjela ovu dosadnjikavu baladu, onda ne znam. Ponovno ti prateći vokali u pozadini pred koje su postavljena nerealna očekivanja izvedbe uživo.

Ocjena: 5/10

Bojan: Ne znam kako komentirati ovu skadbu. Nije loša i vjerujem da će je Danijel dobro izvesti, ali nikako da se otmem dojmu da se moglo još poraditi na samom tekstu. Nekako mi ima previše ponavljanja tog „e-o- e-o- e“. Ima pjesma svoj početak i kraj, kao i neki vrhunac, ali opet nije ostavila neki utisak na mene…

Ocjena: 7/10

Faruk: Dosadni eurovizijski fanovi iz Zapadne Europe bi za ovakvu pjesmu rekli da je – „balkan ballad“ šta god to značilo. Iako se vidi da je pjesma svakim svojim djelićem usmjerena prema Eurosongu i eurovizijskoj publici, mene je osobno ostavila ravnodušnim. Nekako djeluje dosta isforsirano i pomalo umjetno.

Ocjena: 5/10

Luna: Instrumental je fenomenalan. Jedino što kvari pjesmu je nemaštoviti tekst u refrenu. No od mene, veoma pozitivna ocjena

Ocjena: 8/10

Marija: Sve ono što nedostaje pjesmi Dušana Svilara nalazi se u ovoj skladbi. Puno bolji primjer jedne skladne, lijepe i ugodne pjesme koja se razvija od početka do kraja i u kojoj uživate dok ju slušate. Da ne trošim previše riječi na nešto na što i nemam prevelikih zamjerki, pustit ću da ocjena priča za sebe.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 32/50

PROSJEČNA OCJENA: 6,4

anketa 820

"Ruža sudbine"

Ukupno glasova: 111

  • OK je (3) [31 / 28%]
  • Dobra je (4) [28 / 25%]
  • Ne sviđa mi se (2) [21 / 19%]
  • Jako mi se sviđa (5) [21 / 19%]
  • Užasna je (1) [10 / 9%]


Raybass – Umoran

Bartol: Ne.

Ocjena: 1/10

Bojan: Pitam se kako je ova pjesma uoćte ušla u izbor od 17 kandidata?

Ocjena: 1/10

Faruk: Pjesma je sastavljena po frankenštajnskom principu, iako su osnovni dijelovi poput tenora, dijela s trubom i slično, jako lijepi i interesantni. Ovako je jedna dobra ideja jako lošom realizacijom pretvorena u sprdnju ovogodišnje Beovizije.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovo sam ugasila nakon minute. Dajte mi imena članova žirija koji su pustili ovo na natjecanje. SAD!

Ocjena: 1/10

Marija: Samo jedna riječ je dovoljna za opisivanje ove pjesme. Ne!

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 8/50

PROSJEČNA OCJENA: 1,6

anketa 821

"Umoran"

Ukupno glasova: 111

  • Užasna je (1) [75 / 68%]
  • Ne sviđa mi se (2) [14 / 13%]
  • Jako mi se sviđa (5) [9 / 8%]
  • OK je (3) [8 / 7%]
  • Dobra je (4) [5 / 5%]


Osmi vazduh i drugari – Probudi se

Bartol: Malo bacaju na Denis&Denis, ali na lošiju verziju. I što je sa ovom govorenom lirikom u pjesmama na ovogodišnjoj Beoviziji?

Ocjena: 3/10

Bojan: Korektna skladba, za koju sam siguran da ima dobre izvođače, ali je definitivno ne vidim na Eurosongu.

Ocjena: 4/10

Faruk: Što bi naši stari rekli dok su nad svijećom pjevušili u svojim kamenim kućercima – „guilty pleasure“. Na tragu „Nevernih beba“, s aromom 80-tih i pozitivnom pričom, valjda sam jedan od rijetkih koji je ovu pjesmu poslušao više od jedanput. Ako ništa drugo, naučili smo da u životu trule grane treba sklanjati, a ne im se klanjati. I to je nešto.

Ocjena: 9/10

Luna: Kako ću se probuditi kad je ova pjesma ravnija od poprsja manekenki na pozornicama u Milanu? Nit’ je ultimativna katastrofa, ali nije niti za pobjedu.

Ocjena: 5/10

Marija: Ravna melodija, izlizan tekst, nemaštovito, dosadnjikavo i nešto bez čega sam definitivno mogla preživjeti.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 25/50

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 822

"Probudi se"

Ukupno glasova: 90

  • Ne sviđa mi se (2) [35 / 39%]
  • OK je (3) [25 / 28%]
  • Užasna je (1) [23 / 26%]
  • Jako mi se sviđa (5) [4 / 4%]
  • Dobra je (4) [3 / 3%]


Biber i DJ Niko Bravo – Jutros (Svatovi)

Bartol: Zaintrigirao me ovaj nagli prelazak na etno refren. Zanimljiva kombinacija stilova općenito, fali mi samo malo snage u samom refrenu, ali inače jedna sasvim solidna pjesma.

Ocjena: 6/10

Bojan: Za kraj je ostala treća numera koja me je kupila na prvo slušanje. Taj neki kvalitetni etno elementi, u kombinaciji sa malo modernijim zvukom ovaj put predstavlja, po meni, pun pogodak. Pored glazbe, sviđa mi se i pjevačicin vokal. Smatram da je Biber u oštroj konkurenciji sa Balkanikom i Saškom za odlazak u Lisabon.

Ocjena: 10/10

Faruk: Miješanje etno motiva u pop-techno ritmove je dvosjekli mač. Ili ćete pogoditi i oduševiti, ili šokirati i razočarati. Mislim da su autori pjesmi Svatovi nekako pronašli dobru kombinaciju i ovo zvuči drugačije i osvježavajuće. Doduše, negdje od druge minute već je malo predvidivo i dosadnjikavo, ali daleko od lošeg.

Ocjena: 7/10

Luna: Po atmosferi, podsjeća me na Rano Rano bjeloruske grupe Shuma. Možda je trebalo biti razrađenije, ali u principu nije loša i vidim ju u Lisabonu.

Ocjena: 8/10

Marija: Svatovi su svakako jedna od tri ili četiri pjesme u ovom izboru vrijedna spomena i jasno mi je zašto slovi za jednog od favorita. Autentične, kreativne i različite pjesme na Eurosongu često dobro prolaze i Srbija ovakvim odabirom i ne bi previše pogriješila. Priznat ću da me s obzirom na raznolikost pjesama u ovom nacionalnom odabiru, jako zanima za što će se gledatelji odlučiti i poslati u Lisabon.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 38/50

PROSJEČNA OCJENA: 7,6

anketa 823

"Jutros (Svatovi)"

Ukupno glasova: 144

  • Jako mi se sviđa (5) [93 / 65%]
  • Dobra je (4) [24 / 17%]
  • OK je (3) [17 / 12%]
  • Užasna je (1) [6 / 4%]
  • Ne sviđa mi se (2) [4 / 3%]


Zanimljivosti

  • Poredak ove grupe izgleda ovako:
    1. Biber i DJ Niko Bravo – Jutros (Svatovi) (38/50; 7,6)
    2. Danijel Pavlović – Ruža sudbine (32/50; 6,4)
    3. Lord – Samo nek se okreće (26/50; 5,2)
    4. Osmi vazduh i drugari – Probudi se (25/50; 5,0)
    5. Raybass – Umoran (8/50; 1,6)
  • Danas je pala samo jedna desetka (Bojan za Jutros (Svatovi)).
  • Danas su podijeljene čak četiri jedinice. Sve su pripale grupi Raybass.
  • U cijelom specijalnom izdanju RN-a, Raybass jedina ima jednoznamenkasti broj bodova.
  • Ova grupa dobila je najmanje bodova od Bartola, a najviše od Faruka.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

  1. Croeurofan — 19. veljače 2018. u 19:23

    @arcticmonkey Slažem se sa svime pogotovo s Majom i tim njenim stavom "dovest ću Euroviziju u Beograd". A nekako se bojim da će ona pobijediti.

  2. Arctic Monkey — 19. veljače 2018. u 19:12

    Ok sutra cemo videti Balkanika, Biber ili Saska. Ali Maja ce se tu ugurati, a ja se iskrenooo nadam da ta lujka nece biti ni blizu pobede. Inace nas ocekuje blam za blamom! Karta za Lisabon i uput za psihijatriju nisu ista stvar ipak…
    Dusan Svilar je ubacio zenski vokal u pesmu sto je cini malo interesantnijom, ali nedovoljno… Ipak meni je i on mnogo bolji od fejk Danijela Joksimovica.

  3. Dino — 19. veljače 2018. u 09:02

    Biber i Danijelniz ove grupe.

  4. Croeurofan — 18. veljače 2018. u 17:31

    Nova deca ili Svatovi su jedine pjesme koje zaslužuju pobjedu. Saška mi je isto OK. Dušan ima dobru pjesmu ali ne bi dobro prošla na Eurosongu. Daniel i Igor su srednja žalost. Ostali variraju od lošeg do jako lošeg.

  5. Diavolo — 18. veljače 2018. u 17:25

    iz ove grupice, jedino Svatoviii mogu proćii… a što se tiče pjesme, isti komentar kao i na Balkaniku: odličan spoj tradicionalnog i modernog … stoga i ista ocjena 8,5/10 … njih dvoje vidim kao glavne moguće putnike u Lisabon i bilo bi mi svejedno tko će ići jer su obje jednako dobre … daleko iza njih su mi Saška i Svilar…

  6. imperator — 18. veljače 2018. u 17:19

    1) LORD
    jedna obična veselica u kojima je tekstopisac stvorio rimu, i to vrlo uspješno.. uzbuđenja – snoviđenja, kraja – raja, traga – vraga.. treba to moći, al' ono stvarno.. meni bi za taj tekst trebalo bar puni tjedan, pogotovo kad sam pod AWS dopingom 😀
    i koliko samo dugo traje ono: oooooooooo- oooooooooo- ooooooooooooo.. možda bi se mogao i ugurati u Top 10 Beovizije.. 5,5/10
    2) DANIJEL PAVLOVIĆ
    isprva mi je bio glavni favorit za pobjedu zbog malog "bacanja" na Joksimovića, a i lijepog teksta za kojeg svi znamo tko je zaslužan.. no, malo pomalo me je polako počelo iritirati ono: "aeeeoeeoeeeeeeeee".. ali, unatoč tom iritantnom dijelu nadam se da će u konačnom poretku biti najmanje u Top 5.. sve ispod bilo bi sramota, a da ne govorim kad bi kojim slučajem ispao i iz Top 10.. 8/10
    3) RAYBASS
    citiram stih iz te pjesme: "umoran sam k'o pas".. eh, pa tako sam se i ja osjećao nakon što sam poslušao prvu minutu ove pjesmice.. sljedeća minuta izazvala bi lagano drijemanje.. 1/10
    4) OSMI VAZDUH I DRUGARI
    ne znam.. kao da su inspiraciju imali u onoj disco pjesmi "One night in Bangkok".. stvarno smiješno, ali neki dijelovi glazbe me užasno podsjećaju na tu "Hangover 2" pjesmu.. Where Are you, Zach Galifianakis?? 😀
    i da ne zaboravim, riječi su jednostavno – glupe.. čak se i Lord-ov tekstopisac više potrudio.. bar je imao rime.. xD
    5) BIBER
    duuboki eh.. eh da je najbolje dijelove ove pjesme povezati s najboljim dijelovima pjesme od Balkanike.. to bi bio hit i doseg za najmanje Top 10.. ovako ću se "Svatovi" naći u žestokom okršaju sa protivnicima..
    kraj je mnogo bolji nego kod Balkanike, a ona frula.. ona frula je božanstvena.. "n" puta sam stiskao replay na taj dio 8,5/10

  7. Kazahstan — 18. veljače 2018. u 17:15

    Možda ste zaista malo pretjerali s pjesmom "Umoran", pjesma jest totalno neeurovizijska, ali možda i najoriginalnija na ovoj Beoviziji, neki totalno bezlični pjesmuljci su dobili kudikamo bolje ocjene.
    Ali ukupno gledajući, za mene nema nikakve dileme: "Svatovi" u Lisabon!
    "Nova deca" su mi nekako previše "fake", što bi moglo ne svidjeti se stručnim žirijima širom Europe ako njih odluče poslati.
    Čak bih onda radije da ide Danijel.

  8. Croeurofan — 18. veljače 2018. u 16:44

    @angelo96 Nemaju svi isto mišljenje. Tebi možda je dobro i kvalitetno, njima nije. Ne možeš ih nazvati neprofesionalnima samo zato što im se ne sviđa ovakav tip muzike. Svakome se nešto drugo sviđa. Ako ti ne pašu komentari ne moraš ih čitati. Samo trebaš uzeti u obzir da tu pjesmu ne voli 90% ljudi i da ima duplo više dislikeova na youtubeu tako da nisu oni jedini.

  9. Vix — 18. veljače 2018. u 16:32

    Morat ću pojesti rižu ili tost jer toliko sam zgrožen profesionalnošću pa mi je mučno u stomaku-ali dobro…svi imaju pravo reći svoj komentar te dati ocjenu (koja hvala Bogu ne vrijedi ništa osim eto prikaza da svi različito razmišljamo.)
    Dragi moji kakve su ovo ocjene za pjesmu Umoran?
    Ja ću napisat i svoj komentar za tu pjesmu:
    Pjesma nam prikazuje tešku atmosferu kroz koju pjevač prolazi. Motivi kojima se potkrepljuje težina te pjesme su:
    (umoran, besane noći, novi san, maske.)
    Pjevačev glas je doista specifičan i prikladan tematici pjesme. Muzika je kao i pjesma-iako ugodna za slušanje, dosta umorna, rastegnuta, usporena što na opet prikazuje pravu temu pjesme.
    U ovoj pjesmi možemo osjetiti težinu života jedne osobe koja je izgubljena te shvaća siromašnost ovog svijeta.
    Možda nije eurovizična i zato ću joj dati 4/5, ali ovo je sramota da netko ovako dobru -do neba kvalitetnu pjesmu popljuje. Neću grditi nikoga, posebno ne urednike -na njihovoj stranici (jer to nije u redu) tako da ću završiti komentar s donekle pristojnim karakterom.

  10. Eurovision Kosovo/Kosovë — 18. veljače 2018. u 16:22

    Užas!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?