Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (12) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (12)

  8 min za čitanje   21 komentar

I za kraj današnjeg dana, na redu su tri dame. Jedna je prva odabrana predstavnica ovogodišnjeg Eurosonga, dok su druge dvije odabrane od strane nacionalnih televizija nakon otkazanih nacionalnih finala. O kome se točno govori, pogledajte u nastavku.

 HRVATSKA

Izvođač: Franka Batelić
PjesmaCrazy
Autori: Branimir Mihaljević, Franka Batelić
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 12.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1993.
Najbolji plasman: 4. mjesto (1996., 1999.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto u polufinalu (2007.)
Prošlogodišnji predstavnik: Jacques Houdek – My Friend (13. mjesto, 128 boda)
Detaljnije o povijesti Hrvatske na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Prva prava informacija što se tiče hrvatskog nastupa na Eurosongu stigla je 11. rujna 2017. kada je naš portal u ekskluzivnom e-mailu od Hrvatske radiotelevizije dobio potvrdu nastupa u Lisabonu. Nakon toga – šutnja. Jedno vrijeme mediji su izvještavali kako će HRT vratiti nikad prežaljeni izbor Doru, što je u nekoliko navrata potvrdio gradonačelnik Opatije. No sredinom prosinca 2017. odlučeno je da financijska situacija nije povoljna za organizaciju Dore, te je HRT opet birao internim putem. Ovog puta izbor je pao na 25-godišnju Franku Batelić (naglasak na TE), koja je u suradnji s Branimirom Mihaljevićem pripremila pjesmu naziva Crazy. Međutim, gotovo mjesec dana nakon objave pjesme otkriveno je da je jedan od producenata pjesme slučajno (tako kaže) stavio matricu pjesme na sajt za prodaju sampleova, zbog čega je Crazy završila u rukama pažnje željnog rumunjskog repera koji je toliko puta mijenjao svoj iskaz za razne hrvatske portale da nije zaslužio spomen ovdje. No krenimo s Frankinom biografijom.

Rođena je 7. lipnja 1992. Rijeci, no gotovo cijeli život je provela u malom istočnoistarskom mjestu Rabac, gdje je s tri godine počela pjevati u zboru Minicantanti i u zboru crkve sv. Andrije. Ljubav prema glazbi usadio joj je otac Damir, koji ju je naučio svirati gitaru (uz klavir, kojeg je pohađala tijekom osnovne škole). Hrvatska ju je upoznala kad je imala samo petnaest godina, kada je osvojila natjecanje Showtime (tada je u žiriju bio Jacques Houdek, koji je odmah rekao “ti si moja pobjednica!”), a kao nagradu potpisala je s Hit Recordsom i objavila singl Ovaj dan. Njezin drugi singl bio je Ruža u kamenu, s kojim se natjecala na Hrvatskom radijskom festivalu, nakon čega su ga kao svoju pjesmu za OGAE Song Contest 2008 odabrali članovi hrvatskog OGAE kluba. U konkurenciji sa slavnim britanskim bojbendom Take That, Franka je odnijela pobjedu, zahvaljujući kojoj je OGAE Hrvatska organizirala OGAE Song Contest 2009 (i pogodite, Franka je opet predstavljala Hrvatsku, no ovog puta s Možda volim te). Sa sedamnaest godina prvi se put natjecala na Dori, gdje je s Pjesmom za kraj osvojila sedmo mjesto. Iste godine, sudjelovala je u četvrtoj sezoni hrvatskog Plesa sa zvijezdama, gdje je s Ištvanom Vargom pobijedila i time postala najmlađa pobjednica hrvatske inačice tog šoua. Na Doru se vratila 2010., na kojoj je ponovila svoj uspjeh od godinu prije. Godine 2011. zajedno s DJ-em Ericom Destlerom (nama poznatijim kao Boris Đurđević) objavila je dva singla na engleskom On Fire Run, koji su se našli na kompilacijama house dance glazbe za tu godinu. Nakon prekida suradnje s njim, objavila je još dva singla, nakon čega je otišla na pauzu, posvetivši se studiju prava u Zagrebu. Kad je bila pri kraju fakulteta (prema njezinim riječima, nedostaju joj nekoliko ispita), na nagovor svog dugogodišnjeg dečka, člana moskovskog Lokomotiva i hrvatske nogometne reprezentacije Vedrana Ćorluke, odlučila se vratiti na hrvatsku glazbenu scenu. Balada S tobom trenutno je skupila preko 3 milijuna pregleda na YouTubeu, te se s pravom može reći da je postala jedan od hitova s kraja 2017. i početka 2018. godine. Inače, Franka je godinu i pol dana provela na studiju glazbe na prestižnom Berklee Music Collegeu u SAD-u (kao i naš prošlogodišnji predstavnik Jacques), borac je za prava manjina, a tečno govori talijanski, engleski, ruski i španjolski jezik.

Crazy
Go crazy for your love
Crazy
Go crazy for your love
Lo-o-o-ove
Lo-o-o-ove

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 37. (6.4.2018. u 23:30)
Kvote
bet365 – 250
skybet – 250
William Hill – 200
Boylesports – 150
betway – 100

Društvene mreže

FacebookInstagram, SpotifyTwitterYouTube

anketa 894

Koji će biti završni plasman Hrvatske na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 221

  • Neće se plasirati u finale [91 / 41%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [38 / 17%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [38 / 17%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [20 / 9%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [18 / 8%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [16 / 7%]

 GRČKA

Izvođač: Yianna Terzi
Pjesma: Oniro mou
Autori: Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Michalis Papathanasiou, Dimitris Stamatiou
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 14.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1974.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2005.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto u polufinalu (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Demy – This Is Love (19. mjesto u finalu, 77 boda)
Detaljnije o povijesti Grčke na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Razočarani što su toliko uložili u Demyin nastup na Eurosongu, da bi ona završila na mizernom 19. mjestu, grčka televizija ERT odlučila je vratiti izbor narodu u ruke i to s javnim natječajem. Najvažniji uslov je bio da pjesma mora sadržavati tipični grčki melos, da mora biti na grčkom jeziku i da diskografska kuća plaća sve troškove nastupa (depozit je bio oko 20 tisuća eura). Naposlijetku, odabrano je pet pjesama, da bi do datuma kada je trebao biti nacionalni izbor, četvero natjecatelja bilo diskvalificirano. Jedina koja je izbjegla diskvalifikaciju bila je Yianna Terzi s pjesmom Oniro mou (prije Oneiro mou), koju je napisala u suradnji s Arisom Kalimerisom, Michalisom Papathanasiouom i Dimitrisom Stamatiouom.

Rođena 7. veljače 1980. u Solunu, Yianna je kći poznatog grčkog pjevača Paschalisa Terzisa. S 20 godina, preselila se u Atenu kako bi razvila svoju glazbenu karijeru, a već tada je kao svoje pjevačke uzore istaknula Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion i Michael Jackson. Nakon što je objavila dva albuma (2006. i 2008.), odlučila je razviti karijeru na engleskom jeziku, pa se preselila u New York. Tamo je njezina pjesma Love Is Your Name postigla uspjeh na njujorškoj underground sceni, a paralelno s time radila je kao talent skaut za Interscope Records. Nakon određenog vremena odlučila se vratiti u Grčku. Kao i Franka, i Yianna je glazbeno obrazovana osoba (završila je teoriju glazbe na konzervatoriju). Posljednji singl prije svoje eurovizijske pjesme objavila je 2014. godine. Inače, tekst pjesme Oniro mou svojevrsni je dijalog između Grčke i njezinog naroda (strofe su riječi Grčke upućene Grcima, a refren riječi Grka upućene Grčkoj).

Πώς θες να σου το πω;
Πως για σένα εγώ θα πέθαινα
Τη ζωή μου θα σ’ την έδινα
Τέλος και αρχή
Όλα είσαι εσύ
Όσο κι αν πονώ
Απ’ τον χάρτη δε θα σ’ έσβηνα
Τη ζωή μου θα σ’ την έδινα
Τέλος και αρχή
Όλα είσαι εσύ

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 10. (6.4.2018. u 23:30)
Kvote
bet365 – 28
skybet – 22
William Hill – 25
Boylesports – 25
betway – 28

Društvene mreže

FacebookInstagram, Spotify, Twitter

anketa 895

Koji će biti završni plasman Grčke na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 166

  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [60 / 36%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [54 / 33%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [29 / 17%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [10 / 6%]
  • Neće se plasirati u finale [9 / 5%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [4 / 2%]

 BELGIJA

Izvođač: Sennek
PjesmaA Matter of Time
Autori: Laura Groeseneken, Alex Callier, Maxime Tribeche
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 4.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956. (pjesma 1pjesma 2)
Najbolji plasman: 1. mjesto (1986.)
Najlošiji plasman: 27. mjesto u polufinalu (2007.)
Prošlogodišnji predstavnik: Blanche – City Lights (4. mjesto, 363 bod)
Detaljnije o povijesti Belgije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Ove godine organizacija belgijskog nastupa došla je u ruke flamanske televizije VRT, koja je još prije finala Eurosonga 2017. najavila interni izbor. Unatoč brojnim spekulacijama o nekim poznatijim pjevačima, VRT je odlučio ići stopama svojih frankofonskih kolega RTBF, koji su proteklih nekoliko godina birali mlađe i ne toliko iskusne pjevače, a jedna pjevačica bila im je u planovima još od 2012. godine. Njezino pravo ime je Laura Groeseneken, trenutno nastupa pod umjetničkim imenom Sennek, a u Lisabonu će izvesti pjesmu bondovskog stila A Matter of Time, koju je napisala s Alexom Callierom (inače članom poznate belgijske grupe Hooverphonic) i Maxime Tribeche.

Laura je rođena u Leuvenu 30. travnja 1990., a interesantno da joj glazba nije primarno zanimanje. Naime, ona radi u belgijskom ogranku IKEA-e kao visual merchandiser, a iako je u svijetu glazbe prisutna još od 2011. godine, relativno je nepoznata flamanskoj javnosti. Na YouTubeu se njezini glazbeni počeci mogu datirati u 2011. godinu, kada je pod imenom Lola pjevala s dubstep/electropop kolektivom AKS (Addicted Kru Sound). Godinu kasnije, Lola je dobila poziv Brusselske filharmonije, kojima se pridružila na izvedbi pjesme Tomorrow Never Dies povodom proslave 50. godišnjice filmske franšize James Bond. To će se kasnije pokazati kao ključnim argumentom VRT-u kad je u rujnu objavio da Laura/Lola/Sennek putuje u Lisabon. Paralelno s radom u IKEA-i, pisala je pjesme i svirala klavijature za grupe Hooverphonic (inače, ona je druga izvođačica Eurosonga povezana s tom grupom, a prva je Emilie Satt iz francuskog dua Madame Monsieur) i Ozark Henry. Pjesma Gravity, koju je napisala za Hooverphonic, 2014. je dobila pažnju međunarodne javnosti kada ju je brend parfema Cacharel odabrao za reklamu. Trenutno radi na albumu s producentom Donom Howardom, a najavila je da će biti miks soula, elektronike i popa, kao što je i njezina eurovizijska pjesma. Inače, Sennek je u intervjuu prije objave pjesme priznala da je inspiraciju za pjesmu dobila tako što se tijekom pisanja njezinom ko-autoru Alexu razbila šalica.

Before it all echoes echoes and goes
Crashing against the walls
Hold my hand and keep your eyes closed
Before it all echoes echoes and falls
I suppose; it’s just a matter of time

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 5. (6.4.2018. u 23:30)
Kvote
bet365 – 14
skybet – 12
William Hill – 14
Boylesports – 14
betway – 12

Društvene mreže

FacebookInstagram, SoundcloudYouTube

anketa 896

Koji će biti završni plasman Belgije na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 159

  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [76 / 48%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [43 / 27%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [19 / 12%]
  • Neće se plasirati u finale [10 / 6%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [8 / 5%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [3 / 2%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava21

  1. Dino — 17. travnja 2018. u 10:37

    Greece i Belgium se bore za pobedu! Croatia nece videti finala.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?