Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (6) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (6)

  9 min za čitanje   24 komentara

U samo deset dana prošli smo čak 30 pjesama. Kojih pet zemalja se našlo u današnjem nastavku, saznajte u redovima koji slijede. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 BJELORUSIJA

https://www.youtube.com/watch?v=xuZ0jRIO-EU

Andrea: Ova pjesma je trebala biti diskvalificirana radi jako puno razloga u koje sada neću ulaziti. Njegov izgovor engleskog je katastrofalan, a onaj njegov over the top nastup s nacionalnog izbora neću uopće komentirati.

Ocjena: 1/10

BartolDa ovu pjesmu pjeva neki iskusniji pjevač, ili barem netko tko nema karizmu ukiseljenog mlijeka, možda bi mi se i svidjela. Ovako, pjesma je kao i pjevač – mlaka, dosadna i nadasve iritantna.

Ocjena: 3/10

BojanMeni njegova boja glasa jednostavno ne prija uhu i onda sve gubi smisao poslije toga. Plus ako u obzir uzmem onu interpretaciju s nacionalnog izbora koja je bila bolna za moje uši. Nema potrebe što dalje komentirati.

Ocjena: 1/10

FarukŠto bi rekli naši preci – „Guilty pleasure 2018“. Refren mi je ovdje perverzno dobar i koliko god se sve ovo činilo kao malo prevelik zalogaj za Alekseeva, ne mogu si pomoći. U konačnoj, eurovizijskoj verziji pjesme, taj kontrast između strofe i refrena još i više ističe svu njegovu ljepotu. Jednostavno ovo želim vidjeti u finalu i, po mogućnosti, na lijevoj strani.

Ocjena: 7/10

LunaŠto su imali Bjelorusi na svom izboru? Imali su remek-djelo. Što su Bjelorusi izabrali? Izabrali su lošeg karaoke pjevača koji je u svoju pjesmu ugradio brigde iz Money Money Money, i koji bi savršeno funkcionirao kao čudovište ispod kreveta.

Ocjena: 1/10

TomislavZamislite ovo: pustim vam ovu pjesmu i kažem vam da je ona predstavnica jedne zemlje na Eurosongu. Vi morate pogoditi o kojoj se zemlji radi. Mislim da više od polovice ljudi reklo da ovo mora biti Bjelorusija! Zašto? Vrlo jednostavno, radi se o jednoj “imitaciji” pop pjesama sa zapada, izbor harmi je tipičan onaj istočnoeuropski, a pjevačev glas još nije izašao iz puberteta. Kao što se ja nadam da ovo neće izaći iz polufinala.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 19/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,17

anketa 929

Bjelorusija 2018.

Ukupno glasova: 246

  • Ok je (3) [64 / 26%]
  • Ne sviđa mi se (2) [56 / 23%]
  • Užasna je (1) [48 / 20%]
  • Dobra je (4) [47 / 19%]
  • Jako mi se sviđa (5) [31 / 13%]


 MAKEDONIJA

AndreaMeni jako dobra stvar. Jasno mi je da se neće svima svidjeti promjene ritma u pjesmi i nagli prijelazi, ali upravo je to ono što je čini posebno. Finale upitno, iako se nadam da će ga uspjet izborit.

Ocjena: 7/10

BartolČak mi se i reggae dio uspio svidjeti nakon par slušanja. Most do refrena odličan kao i sam refren, sposobna i karizmatična pjevačica, Makedonija ponovno ima sve za visoki plasman. Podsjećaju li ikog osim mene na bend Echosmith, pogotovo u spotu za vrijeme refrena?

Ocjena: 9/10

BojanMeni se jako sviđa ovogodišnji makedonski kupus. Zaista jesu sastavili nekoliko žanrova u jednu pjesmu, ali to je tako smisleno uklopljeno. Jednostavno ne znam što mi je bolje refren ili prijelaz iz refrena u reggae strofu. Uvijek imam osmijeh na licu u tom momentu. Jednostavno rado je slušam i vraćam joj se. Pjevačica je iznimno lijepa i savršeno pjeva. Samo moja bojazan je nastup, kojem Makedonci nisu pridavali značaja proteklih godina. Nadam se samo da će sada to promijeniti i napraviti nešto što može oboriti s nogu jer pjesma zaslužuje finale i da postigne bolji rezultat od onog iz 2006. godine.

Ocjena: 10/10

FarukMiješanje neprirodnog je izrodilo velike izume čovječanstva – poput džin tonika. Takva je i ova pjesma – kombinacija nečeg što bi naizgled bolje zvučalo zasebno, ali ipak, nekako, zajedno djeluje još bolje. Ovo je, za mene, najbolji refren ovogodišnjeg Eurosonga, Marija dominira i glasom i pojavom, atmosfera pjesme je jako pozitivna… Ok, ok priznajem! Slab sam na Makedoniju, ali ako ovaj put ne uđu u finale, onda stvarno nema pravde na ovom svijetu.

Ocjena: 10/10

LunaAjme moji Makedonci, zar vas Agnete nije naučila da ne smijete miješati više stilova u jednoj pjesmi? I još napraviti prijelaze da postane očito da ste izmiješali četiri pjesme u jednu? Zbog intra i odličnog refrena neću dati najgoru ocjenu, a i smatram kako na ovogodišnjem natjecanju ima puno gorih pjesama.

Ocjena: 5/10

TomislavTako nježna, tako prhka, te tako ljupka pjesma. Obožavam vas, dragi Makedonci. Mislim da bi ovo zvučalo jako dobro i u deep house remixu. Očekujem napokon pravi rezultat Makedonije na Eurosongu. Zaslužili su!

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 50/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,33

anketa 930

Makedonija 2018.

Ukupno glasova: 258

  • Jako mi se sviđa (5) [135 / 52%]
  • Dobra je (4) [60 / 23%]
  • OK je (3) [38 / 15%]
  • Ne sviđa mi se (2) [19 / 7%]
  • Užasna je (1) [6 / 2%]


 MALTA

AndreaPjesma je zasluženo pobijedila u Malti, ali realno gledano i nije nešto posebno. Vjerujem da će se potruditi oko nastupa, jer je spot odličan.

Ocjena: 6/10

BartolOd 2013. ja čekam da mi se malteška pjesma napokon svidi, i nikako pa nikako. Nije loše kao ona dosada prošle godine ali nije za finale. Lijepa poruka pjesme, diskutabilan tekst.

Ocjena: 4/10

BojanPjesma dostojna polufinala. Ako biste nekog pitali koja vam pjesma služi za kraći break, moj odgovor bi bila ova skladba. Jednostavno ne znam što bih pozitivno našao u njoj. Nije najlošija ove godine, ali nije ni dobra.

Ocjena: 2/10

FarukMislim da ćemo se svi složiti da je ovo, kako i tradicija u slučaju Malte nalaže, zakasnilo nekih četiri-pet godina pod eurovizijska svjetla. Ovo je solidno, čak i ostaje u glavi i duže nego što smijem priznati. Ima taj neodoljivi pop beat koji bi mogao biti taj adut iz rukava za ovu pjesmu. Ako ste se pitali kome, po šesti put, dodjeljujem godišnju nagradu za najgluplji tekst – „Eric Saade“, evo odgovora.

Ocjena: 6/10

LunaDošla pjesma, prošla pjesma. Ništa nametljivo zbog čega bih ju upamtila osim grozomornog dubstepa.

Ocjena: 3/10

TomislavImam osjećaj da je ova pjesma mogla biti takav EDM hit, ali na kraju je sve ispalo iskreno bezveze. Fali mi energičnosti, ritma, progresije, fali ono nešto što bi ponijelo slušatelja i izdvojilo iz prosjeka. Nažalost!

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5 

anketa 931

Malta 2018.

Ukupno glasova: 205

  • OK je (3) [77 / 38%]
  • Ne sviđa mi se (2) [59 / 29%]
  • Dobra je (4) [27 / 13%]
  • Užasna je (1) [21 / 10%]
  • Jako mi se sviđa (5) [21 / 10%]


 NIZOZEMSKA

AndreaSuper. Jednostavno, ali i upečatljivo. Nisam obožavatelj country glazbe pa mi se ipak ova pjesma svidjela. Koliko sad taj tip glazbe predstavlja Nizozemsku ostavljam drugima za raspravu.

Ocjena: 7/10

BartolStvarno, ali stvarno ne mogu poslušati ovu pjesmu do kraja. Nisam ljubitelj countrya, ni mrzitelj, ali ja se iskreno nadam da ovo ne prolazi u finale. Nije jedinica samo zbog glasa koji je stvarno respektabilan.

Ocjena: 2/10

BojanUh, ja obožavam coutry zvuk tako da je ovo u startu odmah plus kod mene. Sve potencijalne pjesme koje je Waylon imao u opticaju su mi bile dobre. Ne znam hoće li uspjeti ponoviti uspjeh od prije četiri godine, ali na moju playlistu je dobrodošao bilo kad. Veselim se nizozemskom nastupu!

Ocjena: 8/10

FarukJedna od rijetkih, ako ne i jedina pjesma ove godine o kojoj nemam baš nikakav stav. Jednostavno me drži neutralnim i hladnim tijekom tri minute. Poštujem hrabrost da se žanrovski iskorači, da se na Eurosong donese i nešto drugačije. Plus, ovakve pjesme bi mi se, po nekom osobnom ukusu, trebale svidjeti. Ali, ne ide, pa ne ide.

Ocjena: 4/10

LunaTake me down to the paradise city… Ups, kriva pjesma. U principu, nije loša pjesma, no nije sad neki materijal za pobjedu, a niti materijal kojeg ću slušati na putu do posla. 

Ocjena: 7/10

TomislavNisam neki ljubitelj countryja, ali moram priznati kako me ova pjesma zbilja kupila. Obožavam ovaj gitarski riff koji se provlači kroz cijelu pjesmu koja stvara dojam kao da ste negdje na divljem zapadu, pijete svoj viski dok čekate dvoboj kojeg ste vi izazvali jer ste muškarac s čeličnim mu*ima. 😀

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 35/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,83 

anketa 932

Nizozemska 2018.

Ukupno glasova: 194

  • OK je (3) [57 / 29%]
  • Ne sviđa mi se (2) [52 / 27%]
  • Dobra je (4) [40 / 21%]
  • Užasna je (1) [25 / 13%]
  • Jako mi se sviđa (5) [20 / 10%]


 PORTUGAL

AndreaPredivna balada s predivnim tekstom. Portugal dvije godine zaredom pokazuje kako prepoznaje i šalje kvalitetu.

Ocjena: 7/10

BartolMagičan ugođaj ove pjesme mi je jači na prvo slušanje nego Salvadorov prošle godine. Beskrajno simpatična i talentirana pjevačica, tekst koji ima povijest i značenje i – ono nešto. Ne znam što, ali Portugal to opet ima.

Ocjena: 9/10

BojanMožda sam ja emocijalno osakaćen pa ne osjetim nikakvu emociju ovdje, kao ni u prošlogodišnjoj pjesmi. Stvarno mi je još ravnija ploča. Jedino što mi se sviđa je njena boja kose. Sve ostalo dosadno i umarajuće.

Ocjena: 3/10

FarukPortugalu je trebalo godina i godina da shvate da svo vrijeme imaju sve što im je potrebno – prekrasan jezik, bogatu glazbenu baštinu i emociju. Sve to se na tako lijep način spojilo, ispreplelo u ove tri  minute i uz nevjerovatnu interpretaciju Claudie Pascoal, jednostavno ostavlja trag kod mene. Da im čovjek ne može poželjeti drugo nego da i ove godine budu među deset najboljih.

Ocjena: 8/10

Luna: Ako izuzmemo da se moj favorit (Diogo) povukao nakon drugog polufinala, mogu biti sretna što je moja druga favoritkinja pobijedila! Jednostavno, nenametljivo, a usput su ubacili malo moderne produkcije.

Ocjena: 10/10

TomislavJa nikako s Portugalom na zelenu granu. Niti mi se sviđa njihov jezik, niti mi se sviđa stil njihovih pjesama koji oni gaje. Meni osobno je ovo jako dosadno te ne vidim pretjeranu ljepotu, ali svi smo različiti.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,67 

anketa 933

Portugal 2018.

Ukupno glasova: 225

  • Jako mi se sviđa (5) [61 / 27%]
  • OK je (3) [49 / 22%]
  • Dobra je (4) [48 / 21%]
  • Ne sviđa mi se (2) [42 / 19%]
  • Užasna je (1) [25 / 11%]


ZANIMLJIVOSTI

  • Poredak šeste grupe izgleda ovako:
    1. Makedonija 50/60 (8,33)
    2. Portugal 40/60 (6,67)
    3. Nizozemska 35/60 (5,83)
    4. Malta 27/60 (4,5)
    5. Bjelorusija 19/60 (3,17)
  • Najblaži današnji komentator bio je Faruk, dok je najstroži danas bio Bojan.
  • Najveću ocjenu koju je danas dala Andrea bila je sedmica.
  • Danas su podijeljene tri jedinice i to sve Bjelorusiji.
  • Također, podijeljene su i tri desetke. Dvije su pripale Makedoniji, a jedna Portugalu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava24

  1. IVANN — 27. travnja 2018. u 11:51

    @rossonero
    Ma znam da nije za usporedit, pratim esc intezivno od 2015….samo sam malo bio ljut sto svi bacaju hejt na Bjelorusiju zbog toga.
    P.S. Madarska pjesma mi je nekako sve bolja i bolja iz dana u dan bez obzira sto inace mrzim takve pjesme 😉

  2. Den Vilda — 26. travnja 2018. u 22:53

    Evo kako ih ja vidim:
    1. NIZOZEMSKA. Da se odmah ogradim, nije ovo meni najdraža pjesma od ove petorke niti je uopće preferiram, nego mislim da će najbolje proći. Mislim da za Waylona i nije bilo potrebe dolaziti na ovaj Eurosong, jer bi bilo prikladnije da se sa ovim čistim rock-country uratkom natječe na nekom festivalu u Memphisu…ali Waylon je fenomenalan pjevač i interpretator, uživo zvuči perfektno, izdvojit će se iz konkurencije i time će igrati na provjerenu kartu u zadnje dvije godine na koju Nizozemci igraju- pokupiti bodove od stručnog žirija, a publika što da da (a neće puno dati). U zbroju može to opet biti 11. mjesto, dakle rekao bih da će završiti između 11. i 15. mjesta. Iskreno, navijam da završi što niže…
    2. PORTUGAL. Meni najdraža i daleko najbolja pjesma od ove petorke. Claudia ima divan glas, svaku otpjevanu dionicu emotivno proživljava i doslovno prenosi emociju na tako iskren i lijep način, ženska koja joj se nakratko pridružuje sjajno upotpunjava atmosferu…No Claudia ima dva ogromna utega oko vrata, teret domaćina i prigovore da imitira Sobrala (žanr je sličan, ali nema govora o nekakvoj kopiji). Još jedan potencijalni problem je što je pjesma čak i "preintimna", odnosno da postoji mogućnost da je dobar dio publike neće osjetiti. Meni osobno ovo je jedna od najdražih pjesama ove godine, iako što se konačnog plasmana tiče teško je reći…u nekoj optimalnoj situaciji može se približiti TOP10, iako je puno vjerojatnije da će to biti oko 20. mjesta…
    3. MAKEDONIJA. Simpatična pjesma od naših susjeda, ali s jednim kroničnim problemom koji prati Makedonce na eurosongu-nedovoljna upečatljivost i univerzalnost. Pjesma stvarno zvuči kao da je miks tri različite pjesme i na prijelazu iz jedne u drugu dionicu dolazi do naglog zakretanja smjera što onome što je sluša ne daje dovoljno vremena da osjeti pjesmu u cjelini i stvori neki konkretan dojam. Malo tko će reći da je ovo loša pjesma, dapače, ali malo tko će čini mi se i uzeti mobitel u ruke i glasati za Makedoniju. Da su u drugom polufinalu, imali bi solidne šanse za prolaz, ovako vrlo vjerojatno Makedonija opet neće vidjeti veliko finale…
    4. BJELORUSIJA. Netko je dobro rekao, da ovu pjesmu puste na radiju i ništa nam o njoj ne kažu 90% nas bi pogodilo da je riječ o Bjelorusiji. Jedna ispodprosječna i jeftina pjesma čija jedina kvaliteta leži u koliko-toliko solidno napravljenom refrenu koji ima onu karakterističnu sovjetsko-nostalgičnu melodiju. Alekseev nastup uživo s bjeloruskog izbora je preiritantan, kao i njegov kenjkavi vokal. Po božjoj i ljudskoj pravdi, ovo nikako ne bi smjelo ući u finale i zato gospodo iz stručnih žirija časno odradite svoj posao i smjestite ovu pjesmu na samo dno! Bjeloruska dijaspora će po običaju dobro odraditi svoj posao…
    5. MALTA. Bezidejni švedski skladatelji očito imaju misiju svake godine uništiti nekog na Eurosongu pa su se ove godine okomili na Maltu. Nemam puno komentara na ovaj kupus od pjesme a i na Christabelle koja prvenstveno izgleda i zvuči kao odbjegli prateći vokal. Baš kao Srbija prošle godine, samo što za razliku od Srbije Malta nema jaku dijasporu pa će u polufinalu završiti sa zasluženo niskim plasmanom.

  3. lac_maj — 26. travnja 2018. u 21:10

    1. Portugal 9,5/10
    2. Makedonija 9/10
    3. Nizozemska 8/10
    4. Bjelorusija 6/10
    5. Malta 5/10

  4. Diavolo — 26. travnja 2018. u 21:03

    @ivannn …mislim da je Jamala pjesmu pjevača već prije 1.9., ali s druge strane nije nigdje pjesmu objavljivala…već je netko snimao mobom sa njenog koncerta..ak se ne varam…. a ovaj Alekseev ima istu pjesmu na ukrajinskom/ruskom…samo je ovu preveo…a ta original verzija ima sigurno preko 2 mil pregleda na yt…. nisam sad siguran…al mislim da je i davno premašila tu brojku…. tak da nije baš isto usporediti njih dvoje 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?