Pobjednici Eurosonga - gdje su i što rade? (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Pobjednici Eurosonga – gdje su i što rade? (1)

  13 min za čitanje   6 komentara

Tijekom 63 godine duge eurovizijske povijesti čak 66 izvođača uspjelo je doći do titule eurovizijskih pobjednika. I dok je nekima Eurosong poslužio kao odskočna daska za nastavak karijere, drugi su odskočili ravno u zaborav. O tome zašto neke eurovizijske pobjednike publika pamti, dok drugi vrlo brzo prestanu biti zanimljivi i domaćoj publici, svakako bi se dalo raspravljati. No, mi se u ovom specijalu prisjećamo pobjednika Eurosonga u ovom desetljeću, gdje su, što rade, koliko je Eurosong uticao na njihove karijere…

U prvom dijelu proći ćemo kroz post-eurovizijske dijelove karijera pobjednika od Eurosonga 2000. do 2005.


Eurosong 2000. – Olsen Brothers 

Braća Jørgen i Niells Olsen te su 2000. pomalo iznenađujuće odnijeli pobjedu s pjesmom Fly On The Wings of Love koja je u prvih nekoliko mjeseci dosta dobro kotirala na glazbenim ljestvicama u Europi. No, karijera ovog vremešnog dua nije baš imala uzlaznu putanju. Od pobjede na Eurosongu su izdali čak deset albuma, no bez nekog značajnijeg uspjeha. Čak ni onaj iz 2010. kojeg su nazvali On The Wings of Eurovision, a koji je sadržavao remasterirane verzije pobjedničke pjesme nije prošao puno bolje. Vrijedi spomenuti kako su se braća Olsen i 2005. pokušali domoći Eurosonga, ali su završili na drugom mjestu s pjesmom Yellow Little Radio. Njihova karijera je u periodu između tad i danas uglavnom sastavljena iz manjih nastupa u Danskoj, povremenih televizijskih nastupa i čestih gostovanja u emisijama čija tema je Eurosong. Bili su dijelom slavljeničkog koncerta u povodu 50. rođendana Eurosonga. Ove godine su snimili i specijalni dvosatni koncert u studiju jedne danske privatne televizije kojim su obilježili jublilej od čak 50 godina karijere, a gosti su im, između ostalih, bili i višestruki eurovizijski pobjednik Johnny Logan i Björn Ulvaeus iz grupe „ABBA“.


Eurosong 2001. – Tanel Padar, Dave Benton & 2XL 

Iz Kopengahena su s trofejem kući otišli predstavnici Estonije Tanel Padar, Dave Benton i 2XL. Najuspješniji iz ove male grupe je Tanel Padar koji je poslije Eurosonga u svojoj domovini stekao status zvijezde koji ga i danas prati. Osnovao je grupu „The Sun“ u kojoj piše pjesme, pjeva ih i svira, a zajedno imaju već osam albuma. Više puta ga je glazbena scena Estonije nagradila titulom najbolje pjesme, najboljeg rock sastava, najboljeg sastava i albuma godine, pa ga se u domovini smatra jednim od najcijenjijih  glazbenika.  Sudjelovao je u estonskoj verziji „Tvoje lice zvuči poznato“ i „Pjevaj moju pjesmu“, a osim toga strastveni je sportaš, te se bavi maratonom, biciklizmom, akrobatskim rock’n’ rollom. Njegov raspored nastupa u Estoniji je poprilično popunjen, kao i broj fanova na društvenim mrežama ovog svestranog Estonca.

Before and after #tartumaraton #scottrunning #hwxprss #tanelpadar

A post shared by Tanel Padar (@tanelpadar) on

Karijera preostala dva dijela ovog sastava nije ni izblizu toliko zanimljava. Dave Benton, glazbenik s Arube, okrenuo se duhovnoj glazbi. Ima poneki nastup na božićnim koncertima, a svoju skromnu popularnost na svojim stranicama na društvenim mrežama koristi i za prodaju motora.

Tragovi o postojanju estonske skupine 2XL završavaju 2004. kada njeni članovi Lauri Philap, Sergei Morgun i Kaito Podma odlučuju da ga preimenuju u Soul Militia. Oni su, pak, nakon Eurosonga uspjeli napraviti kakvu-takvu karijeru s dva albuma i redovitim koncertima, uglavnom u svojoj domovini. Zanimljivo, nastupili su kao predgrupa Lennyu Krawitzu na njegovom nastupu u Tallinu. Pokušali su još jednom otići na Eurosong, i to dva puta 2007. i 2012. ali su oba puta zaustavljeni prije finala. Evo kako je to zvučalo:


Eurosong 2002. – Marie N 

Karijera Marie N (gradskim vlastima Rige poznate kao Marija Naumova) tužna je priča o brzom zaboravu eurovizijskih pobjednika. Već nakon pobjede stvari nisu  mirisale na dobro, kad njena pjesma I Wanna nije uspjela ući niti među 30 najboljih na latvijskoj glazbenoj ljestvici, što je navodno prvi put otkad se prate glazbene ljestvice da pobjednička pjesma ne završi među najboljih deset u svojoj zemlji. Iste godine, dakle 2002., izdala je album na dva jezika, napravila turneju u domovini, a Eurosong u Rigi ju pamti i kao jednu od voditeljica. No, kad su se zastori spustili, Marie je pokušala s još jednim tragično neuspješnim albumom na kojem je veći dio pjesama napisala sama. Iste godine je imenovana UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje za Latviju. Potom je uslijedila dugogodišnja pauza koju je ova bivša eurovizijska pobjednica objasnila potrebom da se posveti privatnom životu. Marie N je sada Marija Naumova, diplomirana pravnica s francuskom adresom stanovanja. Prije dvije godine je napravila svojevrsni povratak na latvijsku glazbenu scenu lansirajući pritom album Uz Ilūziju Tilta kojim je pokušala revitalizirati svoj glazbeni život. Sudeći po podacima s njene službene stranice, nema baš puno nastupa tijekom godine. Uglavnom nastupa na manjim ljetnjim festivalima u svojoj i susjednim zemljama. Ima četiri albuma iza sebe.


Eurosong 2003. – Sertab Erener 

Turska predstavnica Sertab Erener je pobjednica jednog od najuzbudljivijih izdanja Eurosonga u njegovoj povijesti, onog iz 2003. Nju bismo mogli svrstati u red onih kojima je Eurosong pomogao u karijeri, iako je i prije njega bila prepoznatljivo lice u Turskoj. Nakon pobjede u Rigi, Sertab je nastupila na velikom, globalnom koncertu za pomoć žrtvama potresa i tsunamija koji je 2004. godine poharao jugoistok Azije. Iste godine je tržištu ponudila album koji je osvojio srca i publike i kritike. U sbignju 2006. njena odjeća koju je nosila na Eurosongu u Rigi prodana je za 40 tisuća eura koje je pjevačica donirala u humanitarne svrhe, što joj je donijelo i državno umjetničko priznanje u Turskoj. Također, Sertab Erner je ušla u turske udžbenike za četvrti razred osnovne škole gdje se nalazi na listi popularnih turskih umjetnika. Tri godine poslije pobjede na Eurosgu, Sertab je krenula s velikom turnejom naziva „Život i smrt, ljubav i preporod“ kojom je proslavila jubileje svog života i karijere. Prije šest godina urednici turske enciklopedije „Turska povijest“ nazvali su je – prvim turskim pop izvođačem koji je stekao međunarodnu slavu. Bila je članica žirija u dva najpoznatija turska glazbena natjecanja – Star Akademi i Yalan Dünya. Uz sve ovo, bavi se humanitarnim radom, pomaže djecu bez roditeljske skrbi, snima spotove u kojima promoviše turske turističke potencijale. Sigurno ste nebrojene puta čuli reklamu „We are globaly yours“ turskog nacionalnog avioprevoznika. Ono što možda niste znali je da ovaj zarazni jingle izvodi upravo eurovizijska pobjednica iz 2003.

Udana je za Emrea Kulu, turskog producenta i glazbenika, od 2006. godine. Boluje od ulceroznog kolitisa već 11 godina,a  svoju popularnost koristi kako bi pomogla u prikupljanju sredstava za djelotvornije i šire dostupno liječenje turskih građana koji se bore s ovom bolešću. Iza sebe ima 13 studijskih albuma, od kojih su gotovo svi post-eurovizijski prodani u zlatnoj nakladi, dok su njeni nastupi diljem Europe i Amerike su uglavnom unaprijed rasprodani.

Sertab se nedavno prisjetila svoje eurovizijske pobjede.


Eurosong 2004. – Ruslana 

Jedna od najosebujnijih, ako ne i najosebujnija pobjednica Eurosonga je Ukrajinka Ruslana Stepanivna Lyzhycko, za prijatelje, poznanike i sve ostale jednostavnije – Ruslana. Djevojka koja je sa samo 21 godinom po prvi put Eurosong dovela u svoju domovinu, poslije Eurosonga je godinama punila novinske stupce i internetske retke, a u tome uspjeva i danas. Zanimljiv je podatak kako joj je 2005. ponuđeno da bude voditeljica kijevskog Eurosonga, ali je Ruslana to odbila jer je prije toga imala zakazan koncert u povodu obilježavanja godišnjice katastrofe u Černobilu. Uprkos, ili baš zahvaljujući tome, Ruslana u Ukrajini uživa status mega-zvijezde. To može zahvaliti činjenici da je nakon Eurosonga izdala nekoliko albuma, na engleskom i ukrajinskom jeziku koje je promovirala na turnejama po svim stranama Europe. Ljubitelji konzola za igre poput PlayStationa možda ne znaju da je Ruslana posudila glas jednom od likova u igri Grand Theft Auto IV koja je i službeno proglašena najpopularnijom igrom svih vremena. No, njena popularnost nije ostala samo u granicama Europe. Naime, Ruslana je bila glavna zvijeda „Asia Music Festivala“ 2009. kad ju je u Seulu slušalo i gledalo 60.000 ljudi. Eurosong je, ipak, čini se njena velika glazbena ljubav, pa je Ruslana često dijelom raznih koncerata i emisija koji za temu imaju ovo natjecanje. Bila je članica kontroverznog žirija za izbor ukrajinskog predstavnika 2016. i jedina kojoj je favoritkinja bila Jamala, a koja će kasnije i pobijediti na Eurosongu. Ruslana često putuje u Švedsku, London, New York gdje radi s najboljim svjetskim producentima i skladateljima, a eurovizijskoj publici je možda u sjećanju ostao album This is Euphoria čiji je glavni autor Stephan Örn koji je svjetlost dana ugledao iste godine kad je Loreen osvojila titulu na Eurosongu s pjesmom Euphoria što je naišlo na mnoštvo upitnika iznad glava eurovizijskih fanova.

Izvor: bbc.uk

No, prava Ruslanina popularnost korijen ima u njenom političkom aktivizmu. Za vrijeme tzv. Euromaiden protesta u glavnom gradu Ukrajine Ruslana je više mjeseci živjela u improviziranom kampu na tom trgu u Kijevu. Zanimljivo, svakih sat vremena je na pozornici izvodila ukrajinsku himnu zbog čega je vrlo kratko spavala. Tijekom upada policije na Euromaiden lakše je ozlijeđena, te se neko vrijeme s grupom od još stotinjak demonstranata skrivala u jednoj kijevskoj crkvi. U jednom intervjuu je čak zaprijetila da će se samozapaliti ukoliko Ukrajina ne postane članicom Europske Unije. Ovakav angažman joj je donio mnoštvo priznanja i nagrada. Bivša američka prva dama Michelle Obama dodjelila joj je nagradu za ženu godine u izboru International Women Courage Organisation, a Atlantsko vijeće u Washingtonu priznanje za humanitarnog lidera svijeta. Ruslana je o stanju ljudskih prava u Ukrajini govorila pred Europskim parlamentom, a mediji su je nazivali „pravom ukrajinskom heroinom“. Zbog ovog je navodno na nju pokušano više atentata.

https://www.youtube.com/watch?v=0GZgjrp23t4

Uz sve ovo, Ruslana se pjeva i govori o klimatskim promjenama, problemima s poplavama u zapadnoj Ukrajini, redovito održava koncerte za žrtve Černobila, za žrtve trgovine ljudima i za dječije bolnice. Govorila je na Svjetskom ekonomskom forumu u Astani, a čelnicima država svijeta objašnjavala je važnost korištenja obnovljivih izvora energije.

Izvor: RuslanaOfficial facebook

No, i danas Ruslanu, unatoč svemu, i dalje dosta često povezuju s Eurosongom, pa je nerijetko gost mnogih nacionalnih finala u Europi, eurovizijskih koncerata i okupljanja fanova.


Eurosong 2005. – Helena Paparizou 

O karijeri Helene Paprizou, čini se, već sve znamo. Jedna od ponajvećih zvijezda Eurosonga koja je svoj zvjezdani status, ne samo opravdala nastupom na Eurosongu, već i zadržala nakon njega. Helena (točnije Elena, no smatra da joj Helena bolje pristaje na sceni) nakon Eurosonga je samo povećala svoju ionako poprilično veliku popularnost u rodnoj Švedskoj i zemlji njenih roditelja Grčkoj. Uslijedile su europske i američke turneje, albumi koji su gotovo poslovično imali pjesme i na engleskom i na grčkom, te suradnje s najpoznatijim europskim producentskim kućama. Poslije Eurosonga, Paparizou je karijeru obogatila sa čak sedam albuma, 11 koncertnih turneja i desetinama single izdanja koja su zabilježila sjajan plasmaan na top ljestvicama. Helena Paparizou je poslije Eurosonga dobila ogroman broj diskografskih priznanja. U svojim vitrinama ima 24 diskografske nagrade MAD TV-a (najpoznatije u Grčkoj), potom je 2007. dobila prizanje za europskog debitanta godine, zatim najbolju balkansku pjesmu 2011. i mnogo, mnogo drugih. Vezu s Eurosongom je uspjela očuvati, te se ovom natjecanju uvijek rado vraća. Tako je 2014. pokušala ponovno otići na Eurosong, i to kao predstavnica Švedske, ali je njena pjesma Survivor ostala tek na četvrtom mjestu. Aktualna je članica žirija u grčkoj inačici šou „The Voice“.

U privatnom životu, za razliku od poslovnog, Helena Paparizou baš i nije nizala uspjehe nakon Eurosonga. Nakon 11 godina veze, razvela se od dugogodišnjeg partnera Tonija Marvidisa, a razvod je bio glavna tema grčkih i švedskih tabloida mjesecima, s obzirom da je Toni javno objavio što to sve Helena posjeduje i tražio (a na kraju i dobio) pola od svega, a to uključuje brojne kuće, automobile, novac i nakit. Sada je u braku s Andreasom Kapsalisom. Inače, Helenin izgled je uvijek pod povećalom javnosti. Televizijska kuća E! ju je smjestila na 16 mjesto u poretku „najsexy diva 2008.“, ali je nekoliko godina nakon toga zbog naglog debljanja naišla na kritike u Grčkoj (jedan ju je tabloid nazvao „najvećim razočarenjem grčke ljepote“) na što je Helena odgovorila kako je ona pjevačica, a ne top model.

Helena je zaštitno lice reklamnih kampanja velikog broja svjetskih brendova čija imena, s obzirom da s nama još uvijek nemaju ugovor o reklamiranju, nećemo navoditi.


Deset zanimljivosti o pobjednicima 2000. – 2006.

  1.  Olsen Brothers su ove godine proslavili jubilarnu 50. godišnjicu bavljenja glazbom. Što reći nego svaka čast!
  2.  Ruslana je više puta ravnala simfonijiskim orkestrom ukrajinske nacionalne televizije.
  3.  Sertab Erener je uvrštena u turske udžbenike, te u tursku nacionalnu enciklopediju kao prvi međunarodno priznati turski umjetnik.
  4.  Marie N i njena pjesma I Wanna nikad nisu bili broj 1 na latvijskoj glazbenoj top ljestvici. Dapače, najbolje mjesto je 31.
  5.  Helena Paparizou je jedina Grkinja (i tek druga osoba iz Grčke) koju je američka televizijska mreža E! svrstala na svoje popularne top liste. Svakako zasluženo.
  6.  Ruslana je svakih sat vremena izvodila ukrajinsku himnu za tisuće okupljenih prosvjednika u Kijevu. Tvrdi da joj je kronično nedostajao san tijekom tog perioda što se sigurno odnosi i na demonstrante.
  7.  Dave Benton, dio pobjedničke estonske ekipe iz 2002., sad izvodi duhovnu glazbu i prodaje rabljenu robu na svom Facebook profilu.
  8.  Helena Paparizou se zapravo ne zove Helena.
  9.  Ruslana se zahvalila na ponudi da vodi Eurosong 2005. Umjesto toga je održala koncert u čast stradalima u černobilskoj katastrofi.
  10.  Sertab Erner je vlasnica glasa koji izvodi svima dobro poznati jingle – We are globally yours – u reklami turskog nacionalnog avioprevoznika.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

  1. patriks — 10. lipnja 2018. u 19:50

    Zaboravili ste reći da je Helena Paparizou bila prvotno odabrana za predstavljanje Cipra, no da se je kasnije nešto desilo, pa su izabrali Eleni: https://www.youtube.com/watch?v=lS9fEjTbyK8

  2. Rafael — 10. lipnja 2018. u 17:15

    Ruslana <3

  3. dino_esc_fan — 9. lipnja 2018. u 21:09

    S duge strane ekrana, please!

  4. dobric — 9. lipnja 2018. u 13:31

    @ "Ruslana se zahvalila na ponudi da vodi Eurosong 2005. Umjesto toga je održala koncert u čast stradalima u černobilskoj katastrofi"

    Otkud vam to? Zar nije vodila ESC 2005. iz green rooma jer nije dobila da bude glavna voditeljka zbog svog lošeg engleskog u to vreme?

  5. Croeurofan — 9. lipnja 2018. u 12:32

    Hoće li ove godine uopće biti "S druge strane ekrana".

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?