Gruzija traži zvijezdu za Eurosong, pad interesa u Švedskoj – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Gruzija traži zvijezdu za Eurosong, pad interesa u Švedskoj

  5 min za čitanje   3 komentara

Iako je današnji dan najviše obilježila jedna lijepa vijest, ni ostale zemlje nisu razočarale. U nastavku saznajte što se sve danas događalo u svijetu Eurosonga.


EUROSONG 2019.: MyHeritage službeni partner natjecanja

U vrijeme organizacije modernog Eurosonga važno je imati neke bitne tvrtke i organizacije za sponzorstvo. U popodnevnim satima Europska radiotelevizijska unija objavila je kako su potpisali ugovor s izraelskom tvrtkom MyHeritage koji će biti službeni sponzori Eurosonga 2019.

MyHeritage izraelska je tvrtka osnovana 2003. godine u Tel Avivu, a bavi se – DNK testiranjem! U proteklo desetljeće i pol preko 80 milijuna ljudi dalo je krv kako bi ustanovili povijest svojih obitelji. Ovaj servis je dostupan na 42 svjetska jezika.

– Uzbuđeni smo što imamo MyHeritage kao službene partnere Eurosonga 2019. Ovo novo partnerstvo je savršeni spoj, na kojima se temelje naše temeljne vrijednosti raznolikosti i uključivanja, dok dovodimo zajedno različite zemlje i nacionalnosti u duhu otkrivanja i kreativnosti – izjavio je izvršni supervizor Eurosonga Jon Ola Sand.


 GRUZIJA: Pobjednik Gruzijskog idola predstavlja zemlju na Eurosongu 2019.

U poslijepodnevnim satima današnjeg dana oglasila se gruzijska televizija GPB. U proteklih pet godina Gruzija je dosta mijenjala načine odabira, a i sada su promijenili način odabira predstavnika. Ovog puta opet odlučuje publika i uključuje jedan svjetski poznati format, i to jedan koji je zaživio i u Hrvatskoj na sveukupno pet sezona (dvije na Novoj TV i tri na RTL-u).

Pobjednik nadolazeće osme sezone Gruzijskog idola kao jednu od nagrada za pobjedu dobit će i dvotjedni boravak u Tel Avivu kao predstavnik Gruzije. Audicije za natjecatelje započet će u nadolazećem periodu, a prve emisije započet će 1. siječnja.

Inače, pobjednici dvaju izdanja ovog formata natjecanja već su nastupali na Eurosongu. Pobjednik druge sezone (2009.) bio je Nodiko Tatishvili (Eurosong 2013.), dok je šestu sezonu (2013.) osvojila Nino Sulaberidze, nama poznatija kao Nina Sublatti (Eurosong 2015.).


 ŠVEDSKA: 2295 pjesama prijavljeno za Melodifestivalen 2019

Poveći pad interesa zabilježen je u – Švedskoj! Naime, kako piše portal scandipop, švedska televizija SVT zaprimila je 2295 pjesama. Ako usporedimo ovu brojku i onu za Melodifestivalen 2018, to je 476 pjesama manje, te najmanji broj prijava od onih za Melodifestivalen 2015. Također, nema službenih podataka koliko je prijava stiglo preko “regularne prijave”, a koliko preko “javne prijave”.

Većinu pjesama trenutno preslušava komisija na čelu s glavnom urednicom radija P3 Karin Gunnarsson. Ta komisija odabrat će četrnaest pjesama za Melodifestivalen, a trinaest natjecatelja dobit će poziv za nastup od izvršnog producenta Melodifestivalena Christera Björkmana. Podsjetimo, prvi natjecatelji Melodifestivalena 2019 odabrani su putem radijskog natjecanja P4 Nästa, a to su Lovers of Valdaro.


EUROSONG 2019.: Tko je još potvrdio nastup?

Ususret večerašnjoj Gali 1 španjolskog natjecanja Operación triunfo, još nekolicina zemalja je različitim eurovizijskim portalima potvrdilo svoj nastup.

Austrija je među onim zemljama koje su potvrdile nastup na Eurosongu 2019., iako već nekoliko mjeseci njihovi glazbeni urednici skautiraju mlade nade austrijske glazbene scene. Službena objava imena austrijskog predstavnika bit će u narednim mjesecima.

Iako je trenutno zauzeta organizacijom Dječjeg Eurosonga 2018., u Tel Avivu ćemo vidjeti i predstavnika Bjelorusije. Više informacija bit će dostupno kasnije, ali se nagađa kako će Bjelorusi svog predstavnika opet izabrati putem Eurofesta.

Prema tvrdnji esctodayja, preliminarnu prijavu za nastup na Eurosongu 2019. poslala je i crnogorska televizija RTCG. Konačnu potvrdu nastupa, kao i način odabira predstavnika, trebali bismo dobiti u narednim tjednima.

Kao i Hrvatska, prvo ispadanje u polufinalu od povratka doživjela je i Poljska. Ipak, to nije pokolebalo poljsku televiziju TVP, koja je potvrdila nastup na Eurosongu 2019. U trenutku pisanja još nije poznato koju će metodu odabira izabrati TVP.

Nedavnom objavom na svojoj stranici nastup je potvrdila i rumunjska televizija TVR. Usto, iz rumunjske su delegacije potvrdili kako će idući predstavnik biti izabran putem nacionalnog izbora Selecţia Naţională, no detalji oko formata još nisu poznati. Ipak, nagađa se kako će smanjiti broj sudionika, nakon što je na ovogodišnjem izdanju rumunjskog izbora nastupalo 60 natjecatelja i to povodom obilježavanja stogodišnjice ujedinjenja Transilvanije i Kraljevine Rumunjske.

I za kraj, nastup u Izraelu potvrdili su i Ukrajinci, unatoč vijesti koja se prolomila u popodnevnim satima. Naime, kao grom iz vedra neba došla je vijest o gašenju televizije UA:PBC, međutim ustanovilo se kako se radi o gašenju analognog signala. Program UA:PBC nastavlja se u digitalnom obliku.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. SwedenEurovisionFan — 28. rujna 2018. u 01:01

    @blink Riječi ti se pozlatile, a što se tiče Månsa, ja mislim da bi on mogao ponovno biti voditelj Melodifestivalena, tako se barem šuška u pojedinim švedskim medijima 😀

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?