Ususret Dječjem Eurosongu 2018. (2) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2018. (2)

  8 min za čitanje   7 komentara

U ovoj grupi zemalja imamo zemlju sa tek jednim TOP10 plasmanom, dvije zemlje s najmanje dvije pobjede na Dječjem Eurosongu i jednog povratnika. O kojim se zemljama radi, pogledajte u nastavku.


 BJELORUSIJA

Izvođač: Daniel Yastremsky
Pjesma: Time

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2003.
Najbolji plasman: pobjeda (2005.2007.)
Najlošiji plasman: 14. mjesto (2004.)
Prošlogodišnji predstavnik: Helena Meraai – I Am The One (5. mjesto, 149 boda)

Predizbor i biografija izvođača

Kao jedna od dviju zemalja koje su bile na svakom dosad održanom Dječjem Eurosongu, Bjelorusiji je pripala čast da organizira ovogodišnji Dječji Eurosong. Stoga je bilo shvatljivo da su birali predstavnika nešto kasnije nego inače. Na ovogodišnjem Juniorfestu sudjelovalo je deset izvođača, a najveći broj bodova od publike i žirija dobio je Daniel Yastremsky s pjesmom Time, koju su napisali poznati bjeloruski pjevač Kirill Good Roman Kolodko. Netko za uspjeh treba ljubav, netko prijateljstvo, netko mir u svijetu, no najbitnije je vrijeme koje odlučuje kad će sve ići u dobrom pravcu.

Rođen u Cincinnatiju 12. veljače 2004., Daniel se kao malo dijete preselio u Minsk, gdje je sa šest godina počeo svirati klavir. Njegovi profesori brzo su uočili njegov pjevački talent, stoga je Daniel sve češće dobivao solo dionice tijekom koncerata zbora. GOdine 2014., upoznao je vokalnu producenticu Olgu Drozdovu, što mu je pomoglo da se što uspješnije pripremi za televizijska natjecanja kao ukrajinski SupertalentChildren’s New WaveThe Voice Kids. Osim što voli pjevati, ne može zamisliti život bez nogometa, košarke i putovanja.

Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

BartolDosta dobro počne i onda lagani konstantni pad prema kraju pjesme. Kao da mi dosadi što ju dulje slušam. Također nadam se da nastup neće biti granično ljigav kao spot.

Luna: Ovo je ostalo barem petnaest godina u vremenu. Početak je ok, ali ostatak je dosadan. Doslovce, tri minute mi prođe kao petnaest.

anketa 1009

Bjelorusija DE 2018.

Ukupno glasova: 34

  • OK je (3) [13 / 38%]
  • Ne sviđa mi se (2) [11 / 32%]
  • Dobra je (4) [6 / 18%]
  • Užasna je (1) [3 / 9%]
  • Jako mi se sviđa (5) [1 / 3%]

 FRANCUSKA

Izvođač: Angélina
PjesmaJamais Sans Toi

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2004.
Najbolji plasman: šesto mjesto (2004.)
Najlošiji plasman: šesto mjesto (2004.)
Prošlogodišnji predstavnik: nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Na valu popularizacije Eurosonga u protekle tri godine, francuska televizija France 2 odlučila se vratiti na Dječji Eurosong, na kojem je nastupala samo jednom i to 2004. Nakon prvotne šutnje, Francuzi su potvrdili kako će u Minsk otputovati pobjednica zadnjeg izdanja francuske verzije The Voice Kids Angélina Nava, a tri dana kasnije predstavljena je pjesma Jamais Sans Toi. Pjesmu su napisali Gary Fico, Julien Comblat, Nicolas Stawski Sarah Age Ali, te govori o jedinstvenoj priči kao što je prijateljstvo, a sama Angélina je izjavila da ju pjesma podsjeća na njezinu najbolju prijateljicu Pauline.

Rođena je 14. studenog 2007. u gradu Le Ciotat na jugu Francuske. Prema riječima njezine majke, nitko u obitelji nema dar za glazbu, no Angélina se rodila s prekrasnim pjevačkim glasom, već u najmanjoj dobi pokazala je iznimne pjevačke sposobnosti, te da pjeva čak i kada pere zube. Njezino prvo javno pjevačko iskustvo bilo je kada je imala pet godina i kada je na lokalnom dobrotvornom događanju obradila pjesmu Colours of the Wind iz crtića Pocahontas. Otada, automobil obitelji Nava pretvoren je u njezin vlastiti pjevački studio, a njezini su je roditelji upisali i na satove jazz plesa i salse. Angélina je sve ovo dobro iskoristila 2017. godine, kada se prijavila na francusku verziju šoua The Voice Kids, gdje je i pobijedila. Za svoje glazbene uzore ističe Bruna Marsa, Arianu Grande, Stromae, Amira (Francuska ESC2016.) i ostale.

Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

BartolSpotify pjesma čiji prijelazi s francuskog na engleski su mi u početku bili malo nejasni i nagli, a sada kad sam se naviknuo, zapravo su sasvim dobri. Sviđa mi se apsolutno sve i mislim da Francuska ima pjesmu za TOP5.

Luna: Ovo me podsjeća na pjesme koje inače pjeva Alessia Cara. Dovoljno je tinejdžerska kako bi ju slušali na Spotifyju, a opet je dovoljno dječja sa svojom porukom i melodijom. Za mene, sjajan povratak na natjecanje!

anketa 1010

Francuska DE 2018.

Ukupno glasova: 38

  • Jako mi se sviđa (5) [22 / 58%]
  • Dobra je (4) [7 / 18%]
  • OK je (3) [6 / 16%]
  • Ne sviđa mi se (2) [2 / 5%]
  • Užasna je (1) [1 / 3%]

 GRUZIJA

IzvođačTamar Edilashvili
PjesmaYour Voice

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2007.
Najbolji plasman: pobjeda (2008.2011.2016.)
Najlošiji plasman: 14. mjesto (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Grigol Kipshidze – Voice of the Heart (2. mjesto, 185 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Gruzijci su ove godine počeli s izborom za Dječji Eurosong dosta rano. Već u siječnju GPB je počela s emitiranjem šoua Ranina, preko kojeg su Gruzijci birali predstavnika za Eurosong. Nakon četiri mjeseca kao pobjednica je izabrana Tamar Edilashvili, no na pjesmu je čekala pet mjeseci. Dana 9. listopada konačno je objavljena pjesma Your Voice, koju su napisali Aleksandre Lordkipanidze Sopho Toroshelidze, bivša pjevačica grupe Eldrine (Gruzija ESC2011.). Inače, ovo je prva gruzijska pjesma od 2008. godine u koju nije uključen skladatelj i voditelj Bzikebi studija Giga Kukhianidze.

Tamar je rođena 11. svibnja 2005. godine u Tbilisiju, a trenutno pohađa sedmi razred osnovne škole i pjevanje na E. Mikeladze Central Music School. Godine 2016., upisala se u vokalni studio Face kojeg vodi David Porchkhidze. Tamo su je uočili producenti gruzijske verzije X Factora, koji su je nagovorili da ode na audiciju za taj šou. Na koncu, Tamar je stigla do polufinala. Inače, kao svoje glazbene uzore istaknula je Beyoncé Stevieja Wondera, s kojima bi voljela imati duet jednog dana.

Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

BartolZa mene je ovo najbolja pjesma na DE otkada odrasli autori smiju pisati pjesme. Nema dana koji mi ova pjesma ne može popraviti – toliko je feelgood da je to jednostavno nevjerojatno. Riječi najbolje na natjecanju, pjesma drugačija, a mainstream, odlična Tamar s odličnim vokalom, ma sve je leglo na svoje mjesto. Pobjednička pjesma DE 2018. Veselim se vidjeti i Tamar i Mariam na “velikom” Eurosongu.

Luna: Da budem iskrena, ne dijelim Bartolovo oduševljenje. Meni je ovo na razini rocka na koju su doveli bendovi kao OneRepublic i Imagine Dragons, a ta razina je podosta niska. Tamar je vokalno jaka, ali pjesma je ocat.

anketa 1011

Gruzija DE 2018.

Ukupno glasova: 29

  • Jako mi se sviđa (5) [12 / 41%]
  • Dobra je (4) [9 / 31%]
  • Užasna je (1) [3 / 10%]
  • OK je (3) [3 / 10%]
  • Ne sviđa mi se (2) [2 / 7%]

 IRSKA

Izvođač:
Pjesma:

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2015.
Najbolji plasman: 10. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto (2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: Muireann McDonnell – Súile Glasa (15. mjesto, 54 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Nešto kasnije od prethodnih godina, irska televizija TG4 krenula je s emitiranjem irskog izbora za Dječji Eurosong. Kao i prethodnih godina, izbor se sastojao od četiri polufinala i jednog finala u kojem je na kraju bilo šest izvođača. Na koncu, pobjedu je odnio izvođač koji je u finale ušao preko wildcarda – Taylor Hynes, koji će biti prvi irski muški predstavnik na Dječjem Eurosongu. Pjesmu IOU napisao je u suradnji s Jonasom Gladnikoffom Niallom Mooneyjem, te govori o tome kako svoju sreću duguje ljudima oko sebe (roditelji i prijatelji).

Rođen 22. travnja 2004. u Dublinu, Taylor je jedan od najstarijih ovogodišnjih natjecatelja. Trenutno pohađa treći razred u srednjoj školi Scoil Pobail Setanta u Ongaru, a paralelno s pohađanjem škole, nastupa u brojnim mjuziklima. Trenutno nastupa u High School Musical, a uskoro će s lokalnom pantomimičarskom grupom Coolmine Panto Group nastupati u predstavi Čarobnjak iz Oza. U razvoju svoje karijere uvelike mu pomaže potpora svoje obitelji, pa ga tako uvijek prate baka Jean i sestrične Ciara i Jodie. Inače, pokušao je dosad ići dvaput na Dječji Eurosong (2016. i 2017., kada se povukao prije snimanja emisija zbog laringitisa), a u spotu za IOU pojavljuje se ovogodišnji irski predstavnik na Eurosongu Ryan o’Shaugnessy.

Foto: junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

BartolNakon one predivnoće od prošle godine dobili smo…. ovo. Zanimljiv, dubok glas i to je to.

Luna: Samo sekundu, jesam li ja slučajno otvorila neki nastup s moldavskog izbora za Eurosong? Ako nisam, onda mogu samo reći “sretno Irska”.

anketa 1012

Irska DE 2018.

Ukupno glasova: 33

  • Užasna je (1) [9 / 27%]
  • Ne sviđa mi se (2) [8 / 24%]
  • OK je (3) [6 / 18%]
  • Dobra je (4) [6 / 18%]
  • Jako mi se sviđa (5) [4 / 12%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

  1. ESC fan — 23. studenoga 2018. u 20:24

    Meni se irska pjesma jako sviđa, čak mi je jedna od omiljenih.

  2. Eurovision Kosovo/Kosovë — 18. studenoga 2018. u 18:50

    1. GRUZIJA ( + )
    2. FRANCUSKA ( +)
    3. BJELORUSIJA ( – )
    4. IRSKA ( + )

  3. Sekret — 18. studenoga 2018. u 12:22

    1.Francuska (Ukupno 4/20)
    2.Gruzija (Ukupno 9/20)
    3.Irska (Ukupno 16/20)
    4.Bjelorusija (Ukupno 20/20)

  4. Precious — 17. studenoga 2018. u 21:27

    Bjelorusija-Pjesma zapela u 2004. Čak je i dosadna
    Francuska-Moderna a opet dovoljno dječja. Nije mi favorit, ali svakako zaslužuje top 5
    Gruzija-Meni se ovo jako sviđa. Cura ima fenomenalan glas koji ovoj pjesmi daje potpuno novu dimenziju. Mogla bi čak i visoko dogurati s obzirom da žiri jako voli Gruziju
    Irska-NE! Pjesma ko da je ispala iz neke igrica iz ranim 2000tih. Za mene najgora pjesma ovogodišnjeg JESC-a i ne zaslužuje bolje od toga, s obzirom da su prošle godine sa puno boljom pjesmom bili predzadnji.

  5. Hirscher1 — 17. studenoga 2018. u 17:23

    Meni Irska ima sasvim finu pjesmicu. Ne razumijem čemu toliki hejt. Bar je zarazam refren za razliku od 99% drugih pjesama ove godine.

  6. Lujka s ukusom — 17. studenoga 2018. u 15:29

    1.Francuska (moje drugo mjesto)
    2.Gruzija (moje treće mjesto, Albanija i dalje top 1)
    izvan top 10:
    3.Irska
    4.Bjelorusija

  7. SwedenEurovisionFan — 17. studenoga 2018. u 14:12

    1. Gruzija (Ukupno 6/20)
    2. Bjelorusija (Ukupno 9/20)
    3. Francuska (Ukupno 10/20)
    4. Irska (Ukupno 18/20)

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?