Što sve trebamo znati o Beoviziji – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Što sve trebamo znati o Beoviziji

  3 min za čitanje   3 komentara

Večeras u 21 sat počinje nacionalni izbor za predstavnika Srbije na ovogodišnjem Eurosongu – Beovizija 2019. Ovog puta svjedočit ćemo izboru koji će imati dvije polufinalne i jednu završnu večer, a imat ćemo prilike vidjeti i čuti ukupno 24 pjesme.

Odlučili smo malo zaviriti u povijest samog natjecanja i prikazati vam neke od najzanimljivih činjenica o ovom festivalu. Ono što je zanimljivo odmah u startu spomenuti jeste da će ovo biti prvi put da jedna Beovizija ima dva polufinala.

Ovaj glazbeni festival do sada je imao osam izdanja, a prvi put je održan 2003. godine, kada je pobijedio Toše Proeski sa pjesmom “Čija si”. Ukupno je izvedeno 179 natjecateljskih pjesama, što dovodi do toga da će ove godine 200. pjesmu na Beoviziji izvesti natjecatelj pod rednim brojem devet iz drugog polufinala grupa Lana & Aldo i to skladbu naziva „Pogledaj u nebo“.

Beovizija je najviše pjesama imala u prva dva izdanja 2003. i 2004. godine i to 28, dok je najmanje imala prošle godine -17. Po 23 pjesme izvedene su 2005. i 2006. godine, da bi naredne tri godine broj pjesama u polufinalima bio 20, od kojih bi po deset prolazilo u finala (izuzev 2009. godine kad smo imali 11 pjesama u finalu).

Ovogodišnju Beoviziju vodit će u prvom polufinalu Dragana Kosjerina i Ivan Mihailović, dok će Ana Babić i Nebojša Milanović  biti zaduženi za drugo polufinale, a svo četvero će nas voditi kroz finalnu večer, 3. ožujka. Iz green rooma javljat će se Bojana Marković i Kristina Radenković. Upravo posljednje spomenutoj će ovo biti treći angažaman kada je riječ o srpskom nacionalnom izboru, što je izjednačava s voditeljsko-glumačkim tandemom Jelenom Jovičić i Bodom Ninkovićem, koji su bili domaćini Beovizije od 2005. do 2007. godine.

Nesuđeni najgledaniji

Kada se na YouTubu utipka riječ „Beovizija“ i kroz filter stavi „view count“  dobivamo rezultat da je najgledaniji video s tom ključnom riječi prezentacija pjesme „Oro“ Jelene Tomašević u emisiji „Evropsko lice“ iz 2008. godine koji ima 1,147,777 pregleda u trenutku pisanja ovog teksta. Drugi video je audio verzija pjesme „Nova deca“ prošlogodišnjih predstavnika Srbije u Lisabonu Sanje Ilića i grupe Balkanika sa 874,632 pregleda, dok je prvi live nastup sa samog natjecanja koji je najgledaniji onaj grupe Flamingosi i Luisa iz 2006. godine i nesuđene pjesme predstavnice tadašnje Srbije i  Crne Gore „Ludi letnji ples“ koji broji 607,956 pregleda.

https://www.youtube.com/watch?v=So8J9DJH3zc

U prvih pet još ulaze audio premijere prošlogodišnjih pjesama od Sashke Janx i grupe Biber i DJ Nika Brava, dok je najgledaniji lyrics video s ovogodišnje Beovizije onaj za pjesmu „Da li čuješ moj glas?“ malo prije spomenute Sashke. U vrhu gledanosti su i live nastupi Maje Nikolić s prošlogodišnje Beovizije, ali i čuveni nastup Ane Nikolić s Beovizije 2006. kad je izvela pjesmu „Romale romali“.

https://www.youtube.com/watch?v=DCzGbUfHtJ4

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 28. veljače 2019. u 00:20

    Posvetili ste se toj Beoviziji 10 puta više nego Dori, predlažem da se onda ime promjeni u eurosong.srb jer i pišete tim jezikom pa ne bi bilo nekih problema.

  2. dobric — 27. veljače 2019. u 14:53

    Pa dobro, al ja tekst nisam ni doziveo kao retrosprektivu pobednika posto se ni ostali pobednici ne pominju u tom kontekstu, vec vise kao neki pregled ukupnog broja izvedenih pesama i presek najgledanijih pesama sa festivala na YT.

  3. Bartol Stopić — 27. veljače 2019. u 13:14

    @yugayslavia
    Upravo smo se jučer prisjetili tog nastupa na našem instagramu, https://www.instagram.com/p/BuWdTxgIXw5/?utm_source=ig_web_copy_link, pa nam je vjerojatno zato promaknulo spomenuti pjesmu "Čija si" Toše Proeskog u tekstu. Hvala na komentaru!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?