Nove pjesme domaćih Eurosong izvođača (prosinac) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Nove pjesme domaćih Eurosong izvođača (prosinac)

  6 min za čitanje   10 komentara

Poslušajmo deset singlova regionalnih izvođača s Eurosonga i nacionalnih izbora s kojima smo zaokružili 2020. godinu.

1. Dino Merlin & Senidah – Dođi (Bosna i Hercegovina 1999., 2011.; EMA 2014.)

Na samom kraju prošle godine, Dino Merlin i Senidah iznenadili su nas ovom suradnjom. Već najavni video pjesme od 15 sekundi ušao je u YouTube trending listu što ukazuje na golem interes fanova i prije objave pjesme. Videospot je imao premijeru na platformi Moja TV u novogodišnjem showu Dine Merlina. Autor glazbe i teksta je Dino Merlin, a aranžman potpisuje Adis Sirbubalo.

2. Hari Mata Hari – Ja sam sam što nemam tebe (Bosna i Hercegovina 2006.)

Lijepo iznenađenje za kraj 2020. godine pripremio nam je i Hari Mata Hari. Nakon pauze koja je trajala od 2016. i albuma Ćilim, vratio se s novom pjesmom. Na Božić 2020. izdao je novu emotivnu baladu u svom prepoznatljivom stilu. Autor teksta je Armin Šaković, a za glazbu i aranžman zaslužan je Hari Mata Hari.

3. Franka – Plan B (Hrvatska 2018.)

Franka nam svojom novom pjesmom poručuje kako je ljubav na prvom mjestu, a sve drugo, kako kaže, „samo plan je B“. Pjesmu je napisao Branimir Mihaljević, tekst Neno Ninčević, a produkciju potpisuju Marko i Branimir Mihaljević. Pjesmu prati i vrlo zanimljiv i neobičan videospot, koji je režirao Dario Radusin. „Želim vam da vas Plan B odvede baš tamo gdje maštajući želite biti!“, poručuje Franka.

4. Damir Kedžo, RIKA 360 – By My Side (Hrvatska 2020.)

Nastup na Eurosongu nažalost je za Damira Kedžu zasad ostao nedosanjani san, no pobjednik prošlogodišnje Dore ipak ne odustaje od ideje da svoju glazbenu priču proširi i izvan granica Lijepe Naše. Ovoga puta udružio je snage sa švedskim autorima okupljenima u novom glazbenom kolektivu RIKA 360. Ovu pjesmu u R&B i soul stilu napisali su Oscar Merner i Martin Eriksson. Potonji je singl producirao s Moh Denebijem, koji je surađivao sa švedskim pobjednicima Eurosonga – Loreen, Månsom Zelmerlövom i Carolom.

5. Nina Kraljić – Slijepa ulica (Hrvatska 2016., Dora 2021.)

Prošlog mjeseca Nina Kraljić objavila je svoj drugi studijski album Čuvaj me. Presjek je to njezinog rada i osobnih iskustava u zadnje dvije godine te svojevrsni oproštaj od pop karijere uslijed zakoraka u autorski etno projekt. Zadnji singl s albuma je pjesma Slijepa ulica, emotivna klavirska balada autora Martina Žuneca. Pjesma preispituje temeljne ljudske vrijednosti, a Nina poručuje: „Treba inzistirati na tome da smo čovjek u pravom smislu te riječi, a to znači tretirati druge kako želimo da oni nas tretiraju i znati da nam svaki dan može biti zadnji.”

6. Bojan Jambrošić – Straža (Dora 2019., 2020., 2021.)

Bojan Jambrošić ove godine i treći put zaredom će okušati sreću na Dori. Pjesmu s Dore nažalost još uvijek ne možemo čuti, no u međuvremenu možemo poslušati Bojanov novi singl. Autorski je potpisuje Martin Žunec iz glazbenog projekta Bordo, koji je također zaslužan za gore spomenutu Nininu pjesmu. “Straža je balada koju sam s guštom snimao i pjevao jer je pogođen moj senzibilitet i iskreno se nadam da će se publici svidjeti emocija pjesme koju smo pokušali (vjerujem i uspjeli) prenijeti”, rekao je Bojan.

7. Highway – Ponekad u noći (Crna Gora 2016.)

Ova je jedanaesti službeni singl grupe Highway. Njime zaokružuju svoj prvi album Skica za portret koji izlazi početkom 2021. godine. Autori pjesme Luka Vojvodić i Petar Tošić željeli su ostaviti prostora slušateljima za tumačenje pjesme, pa tako ova pjesme traje čak sedam minuta, u kojima se izmjenjuju Lukine solaže na gitari s Petrovom vokalnom izvedbom. Glazbenu produkciju i aranžman potpisuje Tihomir Preradović, a u kreativnom stvaranju sudjelovao je i glazbeni supervizor Darko Juranović D’Knock.

8. Bojana Radovanovic – Sve mi daj (Srbija 2018., Dječji Eurosong)

Bojana Radovanović prije dvije godine predstavljala je Srbiju na Dječjem Eurosongu s pjesmom Svet. Osim toga, sudjelovala je i u brojnim regionalnim dječjim glazbenim festivalima, a od uspjeha se ističe plasman u superfinale showa Pinkove zvezdice. Sada je Bojana izdala novu pjesmu iza koje stoji poznata regionalna izdavačka kuća Generacija Zed. Glazbu i aranžman potpisuje Henny, a tekst Relja Torinno – R’.

9. Andrija Jo – Glasine (Beovizija 2020.)

Popularni YouTuber i sudionik prošlogodišnje Beovizije objavio je novu pjesmu naziva Glasine. Pjesma je premijerno predstavila na Andrijin rođendan, 28. prosinca, a nije dugo trebalo da uđe u YouTube trending liste. Glazbu i tekst potpisuju Mihailo Vujić Mixa i Ognjen Jovanov, a aranžman Stefan Todorović Mystee. U prosincu je Andrija održao i svoj prvi koncert, koji se emitirao uživo online na aplikaciji YouBox.

10. Alen Vitasović, Marco Grabber & Ivan Arnold – Oštarije su mi zaprli (Dora 1996., 2000., 2002., 2003., 2006., 2007., 2009. i 2020.)

Istarski trio predvođen Alenom Vitasovićem opjevao je sadašnju situaciju u državi, u kojoj nam itekako nedostaju druženja na kakva smo navikli. Ova pjesma je svojevrsna oda zatvorenim ugostiteljskim objektima. Da su se mnogi Hrvati pronašli u ovim stihovima pokazuje i ulazak na HR Top 40 Hrvatske diskografske udruge, top listu radijskog emitiranja domaće glazbe. U nadi da ćemo se uskoro moći vratiti druženju i okupljanju, simbolično završavamo pregled domaćih hitova iz prosinca i zaokružujemo 2020. godinu.

 

Bio je ovo zadnji pregled noviteta iz regije za 2020. godinu. Možete ih slušati na našim playlistama na YouTubeu i Spotifyju. U anketi niže glasajte za svoje favorite i sudjelujte u odabiru hita mjeseca, a u komentarima nam recite koje pjesme vam se najviše sviđaju.


anketa 1594

Najbolji domaći novitet iz prosinca

Ukupno glasova: 133

  • Franka - Plan B [46 / 35%]
  • Dino Merlin & Senidah - Dođi [43 / 32%]
  • Nina Kraljić - Slijepa ulica [19 / 14%]
  • Andrija Jo - Glasine [9 / 7%]
  • Alen Vitasović, Marco Grabber & Ivan Arnold - Oštarije su mi zaprli [4 / 3%]
  • Damir Kedžo, Rika 360 - By My Side [4 / 3%]
  • Hari Mata Hari - Ja sam sam što nemam tebe [4 / 3%]
  • Bojan Jambrošić - Straža [3 / 2%]
  • Bojana Radovanovic - Sve mi daj [1 / 1%]
  • Highway - Ponekad u noći [0 / 0%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

  1. Lazergirl — 11. siječnja 2021. u 14:30

    Hari Mata Hari,Nina i Franka.

  2. Sekret — 11. siječnja 2021. u 13:44

    Najbolje pjesme imaju Franka,Nina Kraljić i Dino Merlin & Senidah ?

  3. sunflower — 10. siječnja 2021. u 19:53

    Franka

  4. dobric — 10. siječnja 2021. u 17:20

    Senidah: Dođi, dođi, dođi, dođi… Aj sad ti Dino.
    Dino: Doždžši, dožčši, dodžšči, dojšći…
    Senidah: Uhhh… đ Dino đ! Ajmo ponovo, Dođi, dođi, dođi, dođi…
    Dino: Doždžši, dožčši, dodžšči, dojšći…
    Senidah: I give up.
    🙂

  5. Mario — 13. siječnja 2020. u 15:54

    Nina!

    Hurricane sa ovom pjesmom totalno podbacio mada je teško ponoviti favorito!
    Tijana – Pjesma, kao i puno njenih pjesama,nije loša al me njen piskavi glas nikako da očara!
    Boja – Urbani beat, ovo mi se svidja al može i bolje!
    Franka – Ne mogu ovo više da čujem!
    Raiven – Ni to moje, al fantastičan vokal!
    WHO See – Ni to moje!
    Sergej – žali božje izgubljenih 30 sekunda što sam posvetio ovoj pjesmi!

  6. Arctic Monkey — 13. siječnja 2020. u 00:50

    Svaka čast svima ali glas ide Širini. Obožavam! Mada, ako ćemo iskreno više bih voleo da je Tijana sama otpevala.
    Nina isto oduševljava iznova. Ne odustaje od kvaliteta. Uvek prepoznatljiva, prelepa i retka pojava na našim prostorima.

  7. Sekret — 12. siječnja 2020. u 13:13

    Dobri su mi Nina,Franka i Sergej.Glas ipak dajem Nini ?

  8. sunflower — 12. siječnja 2020. u 10:08

    "Samo s tobom meni Božić je" definitivno najbolja.
    Ostalo nije moj ukus.

  9. YeahYeahFire — 11. siječnja 2020. u 22:40

    Meni je toliko žao što pesma Širina nije otišla na Beoviziju.Osvaja na prvo slušanje,melodijski,a i tekstom.Što se tiče Uraganki meni su one brutalne u svakom smislu,ali se nadam da im je pesma za Beoviziju najbolja do sad.One su očigledan izbor,ukoliko neko drugi ne napravi baš ogromno iznenadjenje.

  10. SwedenEurovisionFan — 11. siječnja 2020. u 21:41

    Broj 1 i daleko od svih – Tijana Bogićević i Aleksandra Milutinović! 😀
    Onda Nina i Franka pa Sergej i to je manje – više to. Ostali me nisu previše oduševili.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?