Andora ne isključuje mogućnost povratka na Eurosong?

Podijeli na Facebook Twitter

Prošlo je deset godina otkako se Andora nalazila na popisu natjecatelja za Eurosong. Financijski problemi i nezavidni rezultati primorali su jednu od najmanjih europskih zemalja da se do daljnjeg povuče s natjecanja. Andora je na Eurosongu debitirala 2004. godine i natjecala se pet godina uzastopno do moskovskog izdanja Eurosonga 2009.

Unatoč trudu, Andora niti jedne godine nije uspjela ući u finale, što je čini jedinom zemljom  koja se natjecala na Eurosongu, a da nikada nije prošla u veliku završnicu. Nakon što je  Andora već desetu godinu za redom odbila sudjelovanje na Eurosongu, mnogi su se počeli pitati hoće li se ta zemlja ikada vratiti među natjecatelje. Ipak, povratak Andore čini se itekako moguć, budući da je andorska radiotelevizija  RTVA potvrdila kako je zainteresirana za suranju s katalonskom televizijom u slučaju povratka na Eurosong.

Suradnja

Katalonska televizija TV3 već je i ranije surađivala s RTVA. Godine 2004. zajedničkim snagama  organizirali su andorski nacionalni izbor, ali su ih preveliki troškovi zaustavili u daljnjoj suradnji. U prosincu prošle godine odjeknula je vijest o velikoj mogućnosti učlanjivanja Katalonije u EBU. Dobivanje punopavnog članstva očekuje se već 2020. godine, što bi moglo značiti da ćemo na idućem izdanju Eurosonga vidjeti povratničku Andoru i debitantsku Kataloniju.

Izvršni direktor RTVA Xavier Muja potvrdio  je za El Nacional da će Andora, u slučaju povratka na Eurosong, biti otvorena za ponovnu suradnju s katalonskom televizijom. Podsjetimo se, Andora je i ranije isticala da im je primarni cilj promovirati katalonski jezik i kulturu diljem svijeta, ali da preveliki troškovi i loši rezultati nisu ostavili mnogo izbora čelnim ljudima RTVA, koji su se zbog navedenog odlučili na višegodišnje povlačenje zemlje s natjecanja.

Andora je najbolji rezultat ostvarila 2007. kada su ih predstvaljali Anonymous  s pjesmom Salvem El Mon i završili 12. u polufinaluu.  Posljednja predstavnica Andore na Eurosongu bila je Sussane Georgi s pjesmom Get a Life.

Komentara 14

  1. Ja bih volio opet vidjeti Luksemburg na ESC. Uz Maltu, mislim da je to jedina mikrodrzavica koja moze nesto kvalitetno ponuditi. U biti nemam nista protiv sudjelovanja bilo koje drzave ali Andora, Monaco, San Marino, Liechtenstein – biti ce kao u slucaju San Marina, nekoliko godina ih predstavlja Valentina, a nekoliko Serhat, i vrte se u krug 😊 Sto se tice Katalonije & Kosova, meni je smijesno i pomisliti pustiti na natjecanje nesto sto nije ni drzava. Zna se sto je drzava, ako je clanica UN, i priznata od cijelog svijeta, sve ostalo je politiziranje. Medjutim licemjeri sa Zapada Kosovo na silu guraju u sve organizacije iako za niti jednu ne ispunjava uvjete tako da me ne bi zacudilo da se pojavi i na Eurosongu.

  2. Samo neka se vrate, što više to bolje, raznovrsnije, šarolikije. Eurosong je olimpijada glazbe i trebali bi svi sudjelovati. 2 polufinala s 25 država, u finale po 10 plus big 5 i domaćin. Dovoljno 26 pjesama za poslušati u jednoj noći. Žao mi je što države tako lako odustaju. Nisu to neki preveliki novci za sudjelovanje, siguran sam da se troše za svakakve gluposti. Mislim da to ovisi jako puno o samovolji pojedinaca i grupa ljudi u pojedinim TV kućama.

  3. @wecouldbethesame Govorilo se nešto i o Lihtenštajnu prošle godine. Mislim da jedna dodatna država nije neki problem. Još kad u obzir uzmemo činjenicu da svake godine jedna ili dvije države odustanu ili se povuku, mislim da to ne bi bio nikakav problem.

  4. @tdlrhd možda bi se nešto dalo izvest, 13-14 zemalja u svakom od ta tri polufinala u kojima bi 7 iz svakog išlo u finale. Dakle, BIG 5 zemljama i domaćinu bi bile nadodane te 21 zemlje što bi značilo ukupno 27 zemalja u finalu. Polufinala bi bila održana u utorak, srijedu i četvrtak (drugačije ne može), a veliko finale u subotu.

  5. Zaboravih Kataloniju ona je međunarodno nepriznata zemlja, sumnjam da će oni ikad biti odcjepljeni od Španjolske, osim ako Ameri i tu ne uprljaju ruke. Luksemburška tv je privatna, zato im je kotizacija za Eurosong enormno skupa.

  6. Drago mi je što su Andorci zagrijani za povratak. Vučić će vjerovatno priznat Kosovo ove godine, Kazakhstan bi mogao debitirat, još kad bi se Bugari i Ukrajinci vratili to bi bilo 46 zemalja što je i maksimalno dopušteno u natjecanju. BiH, Turska i Slovačka su drugi par cipela, njih nećemo gledat još jako jako dugo. Sa sve većim brojem zemalja još veća mi je muka gledati BIG 5 zemlje izravno u finalu, ali hajde polufinala će biti još jača nego sad.

  7. Pristajem na katalonsko sudjelovanje na Eurosongu, ali samo na način da pomognu Andori financijski i organizacijski da se vrati na natjecanje.

  8. @lukaking Izrael, kao i dio bliskoistočnih zemalja imaju pravo učestvovati kao i sve zemlje sjeverne Afrike, jer upadaju u prostor Evropske radiodifuzne unije. Australija je posebna stvar. Androa bih itekako volio vidjeti na Eurosongu, ali ne i Kataloniju (jer ne ispunjava uslove).

  9. @bulbasaur slazem se s tobom. kad smo kod tih nelogicnosti, nikad mi nije bilo jasno sudjelovanje Izraela, te pobunu esc fanova na Australiju a na Izrael ne, dok su obje drzave izvan Europe

  10. Dragi EBU, molim Vas recite mi što je sa vama. Kosovo koje priznaje više od pola članica UN ne, a Katalonija koja nije ni država i ne priznaje ju ni jedna članica UN da? Kazahstan koji dio svoga teritorija ima u Europi ne, a Australija koja nema nikakve veze sa Europom da? Wtf

Odgovori